ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αναμενόμενη συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής

Motion Team

Οι πλημμύρες στο νομό Εβρου έρχονται να επιβεβαιώσουν με δραματικό τρόπο τη θέση - πρόταση του ΚΚΕ για την ανάγκη επεξεργασίας και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την προστασία της περιοχής από τις πλημμύρες, όσο και για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων προς όφελος της γεωργικής ανάπτυξης και γενικότερα. Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές επιβεβαιώνουν επίσης ότι η απουσία αυτής της ολοκληρωμένης πολιτικής είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που κριτήριό τους έχουν την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών από πλημμύρες στον Εβρο είναι καθαρά πολιτικό. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι και τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη γειτονική καπιταλιστική Βουλγαρία και έχουν άμεσες συνέπειες.

Ο ποταμός Εβρος είναι αποδέκτης τεσσάρων ποταμών: Δέχεται τα νερά του Αρδα και του Τούντζα στο ύψος της Αδριανούπολης, του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο και τα νερά του Εργίνη στο Τυχερό. Από την Αδριανούπολη και μετά, ουσιαστικά ενσωματώνει στη ροή του περίπου το 85% της συνολικής παροχής του.

Ο Αρδας αποστραγγίζει όλη τη Νοτιοανατολική Βουλγαρία. Τα τρία φράγματα που υπάρχουν στο Κίρτζαλι, στο Στούντεν Κλάρντενες και το Ιβαϊλοφγκραντ, συνολικής χωρητικότητας 1,4 δισ. κυβικών μέτρων νερού, παρείχαν τη δυνατότητα διαχείρισης των υδατικών πόρων χωρίς προβλήματα σαν κι αυτά που εμφανίζονται σήμερα. Ολα αυτά όμως, όσο η Βουλγαρία ήταν σοσιαλιστική. Η παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος στη γειτονική χώρα είχε ως αποτέλεσμα - εκτός των άλλων - και τη συστηματική καταλήστευση του δασικού πλούτου της περιοχής. Την τελευταία δεκαετία έχουν αποψιλωθεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και αποδυναμώθηκε η φυσική διαδικασία συγκράτησης των νερών. Ετσι φτάσαμε στο σημείο να υπερχειλίζουν διαρκώς τα φράγματα και οι ποσότητες νερού που διοχετεύονται μέσω του Αρδα στον Εβρο να φτάσουν μέχρι τα 2.000 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο!

Συνειδητή επιλογή η απουσία έργων

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η πραγματικότητα προβάλλεται με θράσος από την ελληνική κυβέρνηση ως άλλοθι, προκειμένου να καλύψει την εγκληματική πολιτική που και η ίδια ακολουθεί, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες που έχουν για την ανυπαρξία όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων έργων που θα αποτρέπουν τις πλημμύρες και θα κάνουν τα νερά του Εβρου πηγή πλούτου για την περιοχή και το περιβάλλον. Συνειδητά έχουν επιλέξει τη λογική του μικρότερου κόστους. Δηλαδή έργα - ημίμετρα και όταν με μαθηματική ακρίβεια έρχονται οι καταστροφές, να δίνουν κάποιες αποζημιώσεις - ψίχουλα στους αγρότες και τους υπόλοιπους κατοίκους που πλήττονται από τις πλημμύρες.

Ετσι οι κάτοικοι του νομού Εβρου, και ιδιαίτερα των παραποτάμιων περιοχών, σταθερά το χειμώνα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πλημμύρας και το καλοκαίρι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της λειψυδρίας, διότι το νερό που κατεβάζει ο ποταμός Εβρος, περνάει και χάνεται στο Θρακικό πέλαγος.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σ. Τσάγκος, στον Εβρο, αλλά και σε όλη τη Θράκη, υπάρχει υψηλό υδατικό δυναμικό, όμως είναι ελάχιστη η αξιοποίησή του. Και μίλησε για την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της περιοχής με έργα μικρής κλίμακας, ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό.

Αυτή η λογική, όμως, είναι ξένη προς τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και την πολιτική τους, που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική της ΕΕ, η οποία αποτρέπει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων και παράλληλα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καλύτερης διαχείρισης του νερού, προωθεί τη μείωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Γι' αυτό, ενώ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια έχει εξαγγελθεί η κατασκευή φραγμάτων στο Μέγα Δέρειο και το Ασπρονέρι για τη διαχείριση των νερών του Ερυθροπόταμου, δεν προβλέπεται να γίνουν. Οπως επίσης και το φράγμα της Μάνθειας για το πότισμα του κάμπου των Φερών. Οι αγρότες, χρόνια τώρα, καταγγέλλουν πως εκτός από την ΚΑΠ και η απουσία μεγάλων αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο νομό, στόχο έχει το δικό τους ξεκλήρισμα και την εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής, ακόμη πιο γρήγορα.

Σ' αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και η πρόταση του υπερνομάρχη Εβρου - Ροδόπης Χ. Χατζόπουλου για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στις παρέβριες περιοχές στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ.

Προστασία της ζωής και της παραγωγής

Το αυτονόητο δικαίωμα των αγροτών του Εβρου να παραμείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργούν τη γη τους και να εξασφαλίζουν εισόδημα για να ζουν αξιοπρεπώς, παίζεται κορόνα γράμματα στα νερά του Εβρου. Ιδιαίτερα για όσους έχουν τις καλλιέργειές τους ανάμεσα στο υπερβλητό και το κύριο ανάχωμα του ποταμού από τη Βύσσα μέχρι τα Λάβαρα και αφορά έκταση 19.000 στρεμμάτων.

Τι φταίει και πλημμυρίζουν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα σπίτια στην περιοχή της κρίσης όπως την ονομάζουν;

Η ανθρώπινη παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να στενέψει το ποτάμι και έτσι να μειωθεί η υδραυλική διατομή του. Η κοίτη του από 1.000 - 1.200 μέτρα τις προηγούμενες δεκαετίες, έφτασε σήμερα στα 300 μέτρα (150 Ελλάδα και 150 Τουρκία) με αποτέλεσμα αυτές οι παροχές νερού να είναι αδύνατο να συγκρατηθούν.

Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργούν και οι δύο συνδέσεις με την Τουρκία μέσω γεφυρών. Η σιδηροδρομική γέφυρα στο Πύθιο περίπου 150 μέτρων που για να γίνει «προσαρμόστηκε» το ποτάμι. Αντίστοιχα και η οδική γέφυρα των Κήπων.

Το πρόβλημα επιτάθηκε με την ελλιπή συντήρηση των αναχωμάτων. Συντήρηση γίνεται συνήθως, αφού δημιουργηθούν ζημιές και κυρίως στη στεγανότητά τους. Τελευταία ξεκίνησε η ποιοτική αναβάθμισή τους με άργιλο, ώστε να αντέχουν σε μεγαλύτερες πιέσεις και αυτές οι εργασίες γίνονται με εργολαβίες.

«Αμεσα πρέπει να γίνει συντήρηση όλων των αναχωμάτων, για να αντέξουμε τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Τσεσμελής προϊστάμενος της ΔΕΚΕ στον Εβρο. Πρώτα, όμως, πρέπει να φύγουν τα νερά. Επίσης, ανέφερε πως μετά την εμφάνιση των πρώτων κρίσεων, δεσμεύτηκαν 8,5 εκατ. ευρώ από τον Περιφερειακό Ταμείο για την ποιοτική αναβάθμιση σε όλο το μήκος των αναχωμάτων.

Η εμπειρία, όμως, είναι πρόσφατη. Και άλλοτε δεσμεύτηκαν χρήματα για τέτοιες δράσεις όμως στην πράξη δε διατέθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απαιτούνται επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε αγροτική οδοποιία, καθαρισμό καναλιών, επισκευή και καθαρισμό αρδευτικών δικτύων, άντληση πλημμυρικών νερών, επισκευή και καθαρισμό στραγγιστικών δικτύων, επισκευή γεωτρήσεων, κλπ. στις περιοχές ευθύνης των ΤΟΕΒ Φερών, Πετάλου, Τυχερού, Λαγυνών, Λυκόφης, Κορνοφωλιάς, Σουφλίου, Λαβάρων, Ερυθροποτάμου, Διδυμοτείχου, Πυθίου - Ορεστιάδας - Βύσσας, Νεοχωρίου - Βάλτου - Στέρνας, Αρδα, Μάκρης, και του ΤΟΕΒ Ορεστιάδας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απαντώντας στην αγωνία των κατοίκων του Εβρου, χρόνια τώρα έχει ξεκαθαρίσει πως απαιτείται:

  • Επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και περιφερειακά, με όλες τις διαστάσεις του προβλήματος (φυσικές, οικονομικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές) και τη μεταξύ τους δυναμική.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).
  • Προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής.
  • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.
  • Προστασία των δασών και αναδασώσεις που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικών υποδομών.
  • Συνεργασία με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου.
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με Περιφερειακή και Νομαρχιακή δομή.

Προϋπόθεση όμως για να γίνουν αυτά αποτελεί η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ