ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Και άλλοι λογαριασμοί στον Ε. Καλούση

Η πρώην ανακρίτρια Κων. Μπουρμπούλια, ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου αναμένεται να κληθούν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τα παραδικαστικά κυκλώματα. Στο μεταξύ, και νέα εμβάσματα βρέθηκαν στο λογαριασμό του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση, ενώ στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου βρίσκεται το δυστύχημα με την πυρκαγιά σε βενζινάδικο επί της οδού Πατησίων, το 2000.

Αλλη μια κατάθεση 10.000 ευρώ σε λογαριασμό του Ε. Καλούση στην Αγροτική Τράπεζα ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές. Στο λογαριασμό του εν λόγω δικαστή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν και άλλοι λογαριασμοί (μικροποσά), ενώ υπάρχουν διακυμάνσεις στις καταθέσεις που φτάνουν μέχρι τα 100 εκατ. δραχμές. Πάντως, από τις εισαγγελικές αρχές αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, όλοι όσοι έχουν κάνει καταθέσεις στο λογαριασμό του Ε. Καλούση.

Χτες κατέθεσε και η μητέρα του νεαρού που σκοτώθηκε το 2000, όταν σε βενζινάδικο στην οδό Πατησίων ξέσπασε πυρκαγιά. Την υπόθεση αυτή είχε αναλάβει η πρώην ανακρίτρια Κων. Μπουρμπούλια, η οποία να σημειωθεί ότι είχε κάνει αυτοψία μετά παρέλευση τριών μηνών από την έκρηξη στο βενζινάδικο! Στην ίδια υπόθεση συνήγορος της ιδιοκτήτριας εταιρίας του βενζινάδικου ήταν ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου. Να υπενθυμίσουμε ότι κότερο Σ. Κρητικού, του ιδιοκτήτη του βενζινάδικου που είχε και εταιρία ενοικίασης σκαφών αναψυχής φέρεται να νοίκιασαν οι Ε. Καλούσης και Κων. Μπουρμπούλια για να κάνουν διακοπές. Επίσης, ο Ε. Καλούσης είχε χειριστεί άλλη υπόθεση για λαθρεμπορία πετρελαιοειδών του Σ. Κρητικού στα Μέγαρα. Πάντως, ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου φέρεται να εμπλέκεται μέχρι τώρα σε τρεις «περίεργες» υποθέσεις, όπου ήταν συνήγορος και συγκεκριμένα στην υπόθεση με κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών τον Γ. Συντιχάκη, στην υπόθεση του Σ. Κρητικού στην περίπτωση του δυστυχήματος στο βενζινάδικο της Πατησίων και οι σχέσεις του με την Αντ. Ηλία.

Η δικογραφία τελικά για τον Ε. Καλούση θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του.

Επίσης, δεν προήχθη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες ο Κυρ. Γεωργίου, εφέτης, για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι παρείχε νομικές υπηρεσίες ως έμμισθος σε δικηγορικό γραφείο. Ο ίδιος, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γι' αυτό το θέμα, ισχυρίστηκε ότι πήγαινε στο συγκεκριμένο γραφείο, επειδή είχε πλούσια νομική βιβλιοθήκη.

Αγωγή Ρόντου

Αγωγή κατέθεσε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Α. Ρόντος κατά του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Παρόν» Μ. Κουρή, όπου ζητάει το ποσό των 600.000 ευρώ για δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης χρηματοδοτούνταν από το μυστικά κονδύλια του υπουργείου.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του δημοσιογράφου Στ. Βορίνα κατέθεσε ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Γ. Ραχοβίτσας. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε σωρεία αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων για δημοσιεύματα, όπου ζητούνται υπερβολικά ποσά.

Πάντως, με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας χαρακτηρίζει το διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Ι. Ραχοβίτσα, «έμπειρο, αξιοπρεπή και ανιδιοτελή» αστυνομικό και τονίζει ότι η Δίωξη Ναρκωτικών έχει γίνει, πολλές φορές, στόχος κυκλωμάτων. Παράλληλα ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένες συλλογικές διαδικασίες χειρισμού μεγάλων υποθέσεων και πληροφοριοδοτών, κατ' αναλογία με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ερευνα για τις καταγγελίες κατά Καλλίνικου

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα ιεραρχών. Χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για την καταγγελία που ήρθε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία παρενόχλησε σεξουαλικά το 1992 τον Ηλ. Τούμπα, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος παρουσιάστηκε στη ΔΙΣ και αρνήθηκε την κατηγορία, ζητώντας να γίνουν ανακρίσεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιπλέον, κατέθεσε μηνύσεις στα ποινικά δικαστήρια εναντίον του δημοσιογράφου Σ. Καρατζαφέρη (σ.σ. ο οποίος πρόβαλε στην εκπομπή του το θέμα), εναντίον του καταγγέλλοντος Ηλ. Τούμπα και του συγχωριανού του κ. Παπαχριστόπουλου.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς δήλωσε ότι ζήτησε από τη ΔΙΣ, να υπερπηδηθεί το δεδικασμένο της υπόθεσης και να διαταχτούν ανακρίσεις. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες ψεύδη και συκοφαντίες. Ο κ. Καλλίνικος δήλωσε ότι η καταγγελία, που επανέρχεται από το 1992 από τον καθηγητή, ήταν μια σκευωρία που έγινε εναντίον του από τον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Οπως είπε, όταν έγινε η καταγγελία, ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ την κρατούσε στα συρτάρια του και δεν τον ενημέρωσε.

Απαντώντας χτες, για τη στάση και της Συνόδου τότε στο θέμα αυτό (σ.σ. στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς σημειώνεται η απόφαση της Συνόδου, που θεώρησε το θέμα λήξαν και έθεσε το φάκελο στο αρχείο), ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος είπε ότι η Σύνοδος δε διαφύλαξε, τότε, τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο με το να μην του επιτρέψει να πάει στα δικαστήρια.

Ακόμα, χτες, παρουσιάστηκε στην τριμελή επιτροπή της ΔΙΣ ο κατήγορος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου, ο οποίος εμμένει στις κατηγορίες του και με επιστολή του στη ΔΙΣ θα τις επικαιροποιήσει. Επίσης, η ΔΙΣ χτες αποφάσισε να ζητήσει το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου, που αφορά στην υπόθεση του μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα.

Τέλος, την παραίτησή του στον πατριάρχη Βαρθολομαίο κατέθεσε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Λέρου, η οποία δεν έγινε δεκτή. O μητροπολίτης φέρεται να εμπλέκεται με τον Βαβύλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ