ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΗ Γ. ΠΑΣΟΥΛΑ
Ποινή στο συνδικαλιστή, παράσημο στον ασφαλίτη

Το Εφετείο καταδίκασε τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, παρά το γεγονός ότι το χαλκευμένο κατηγορητήριο κατέρρευσε για δεύτερη φορά

Τα εύσημα στους χαφιεδίστικους μηχανισμούς της ασφάλειας απέδωσε για μια ακόμη φορά χτες η Δικαιοσύνη, καταδικάζοντας το Γ. Πάσουλα, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδομών, για «πρόκληση ελαφριάς σωματικής βλάβης» σε βάρος ασφαλίτη που μαγνητοσκοπούσε την απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στις 20 Οκτώβρη του 1999. Το Η' Τριμελές Εφετείο Αθηνών επέβαλε στον συνδικαλιστή και στέλεχος του ΠΑΜΕ την ποινή της 20ήμερης φυλάκισης με τριετή αναστολή, παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε για δεύτερη φορά το χαλκευμένο κατηγορητήριο που έστησε σε βάρος του η αστυνομία. Πρωτόδικα, ο Γ. Πάσουλας είχε καταδικαστεί σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στην κατάθεσή του, ο φερόμενος σαν θύμα, ασφαλίτης Π. Γιουβανάκης, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία, ομολογώντας προκλητικά ότι η μαγνητοσκόπηση των συγκεντρώσεων «προβλέπεται από τον κανονισμό της αστυνομίας» και ότι σκοπός των οικοδόμων που τον ξεσκέπασαν ήταν να τον «παρεμποδίσουν να κάνει το έργο του»! Οπως κατέθεσε, δέχτηκε επίθεση από τον Γ. Πάσουλα την ώρα που ο συνδικαλιστής βρισκόταν μέσα στο κτίριο του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου και συμμετείχε σε συνάντηση αντιπροσωπείας των οικοδόμων με τον τότε διοικητή Μ. Νεκτάριο! Στην πραγματικότητα, ο Γ. Πάσουλας επενέβη για να αποτρέψει τα χειρότερα όταν, βγαίνοντας από το ΙΚΑ, ειδοποιήθηκε από τους συναδέλφους του για το περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του τροχονόμου Μ. Ρηνάκη, ενώ ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της συγκέντρωσης, Στεφανής, υπερασπίστηκε τον ασφαλίτικο χαφιεδισμό λέγοντας ότι υπάρχει διάταξη στον κανονισμό της Αστυνομίας που επιτρέπει τη μαγνητοσκόπηση των συγκεντρώσεων «για εκπαιδευτικούς λόγους και για λόγους άσκησης» των ανδρών της Ασφάλειας!

Το αυταπόδεικτο στημένο κατηγορητήριο υποχρέωσε την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει την αθώωση του Γ. Πάσουλα, πρόταση που δεν έγινε τελικά αποδεκτή.

Στο πλευρό του Γ. Πάσουλα βρέθηκαν από το πρωί ο Χ. Κατσιώτης και ο Β. Κουμπούρας, μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στελέχη της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, καθώς και δεκάδες συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση, στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι και αυτή η συνδικαλιστική δίωξη στοχεύει στο να τρομοκρατήσει τις φωνές που με συνέπεια αντιπαλεύουν την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ενώ με την επιβράβευση του χαφιεδισμού επιχειρείται η νομιμοποίηση των ασφαλίτικων τακτικών στη συνείδηση του λαού και των εργαζόμενων. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι, να απαντήσουν και στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο ίδιος ο Γ. Πάσουλας δήλωσε ότι «οι συνδικαλιστικές διώξεις, οι αποφάσεις που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων και αθωώνουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ταξική. Η προσπάθεια να καμφθεί με δικαστικές αποφάσεις το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων θα πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της θα πάρουν απάντηση για το σύνολο της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής από τις πλατείες και τους δρόμους όλης της χώρας την επόμενη Πέμπτη, στην πανεργατική απεργία του ΠΑΜΕ».

ΜΕΤΑΛΛΟ
Εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία στον κλάδο

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό η εργοδοσία στον κλάδο του μετάλλου, στην ταξική δράση των συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» σε σημεία που ξεπερνούν ακόμα και τα όρια του θράσους.

Εχοντας την προκλητική στήριξη της κυβέρνησης προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να εμποδίσουν τη δράση των ταξικών συνδικαλιστών και την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Ετσι ο επιχειρηματίας Δρακουλάκης παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόλυση του Νίκου Τουτουντζάκη, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας, προχώρησε στη συνέχεια σε μήνυση κατά του συνδικαλιστή για «συκοφαντική δυσφήμιση» και απαιτεί αποζημίωση 30.000 ευρώ για ηθική ικανοποίηση! Το γεγονός αυτό έρχεται μία μέρα μετά τη γροθοκόπηση του Δημήτρη Τσουμπρή, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Μετάλλου από το γιο του ιδιοκτήτη της επιχείρησης «ΑΒΕΛ» στο Μενίδι προκειμένου να τον εμποδίσει να μιλήσει στους εργαζόμενους για την απεργία.

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας του κλάδου η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας δηλώνουν με ανακοινώσεις στους εργοδότες και την κυβέρνηση ότι η απάντηση από τους μεταλλεργάτες θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του Συνδικάτου και η μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 17 του Μάρτη.

Ειδικότερα, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει και προειδοποιεί πως η τρομοκρατία που ασκούν εργοδότες στον κλάδο του μετάλλου και αλλού προκειμένου να σταματήσουν την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων και να εμποδίσουν την επαφή τους με τα ταξικά συνδικάτα, θα πάρει την απάντηση που της πρέπει με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία. Το θράσος οι εργοδότες, σημειώνει, το έχουν πάρει από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα ατελείωτα προνόμια, με τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με στόχο την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα τεράστια κέρδη για τα αφεντικά. Να πάρουν σοβαρά υπόψη, τονίζει, πως τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, θα κάνουν το χρέος τους και θα υπερασπίσουν με νύχια και με δόντια μαζί με τους εργαζόμενους τα δικαιώματά μας, θα εντείνουν τη δράση για να έχουμε νέες κατακτήσεις.

«Ούτε στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας δε σταμάτησε το Συνδικάτο μας να παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να συγκρούεται με το καθεστώς της τρομοκρατίας, της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων» διαμηνύει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Ετσι και σήμερα, συμπληρώνει, κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης, θα πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που κάποιοι επιδιώκουνε. Θα μας κάνει πιο αποφασιστικούς στη διεκδίκηση, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, και στις παρανομίες του κάθε κεφαλαιοκράτη.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΟΛΠ
Προχωράει η ιδιωτικοποίηση

Στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά προχωράει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Μαν. Κεφαλογιάννη, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός δήλωσε πως η προβλήτα 1 του λιμανιού επεκτείνεται και παραδίδεται στους ιδιώτες και ο ανάδοχος έχει ήδη βρεθεί. Για να χρυσώσει το χάπι, ανέφερε πως θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει το εργασιακό τους καθεστώς. «Θα χρησιμοποιήσουμε, δήλωσε, τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη των εργασιών». Είναι γνωστό, ωστόσο, πως το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) προβλέπει συμβασιούχους, ελαστικές μορφές απασχόλησης, χαμηλόμισθους και έπεται συνέχεια.

Αναφερόμενος στα 1.000 στρέμματα των πρώην «Λιπασμάτων Δραπετσώνας», που προορίζονται για ανάπλαση, δήλωσε ότι είναι σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα, την ΕΥΔΑΠ και τους άλλους συνιδιοκτήτες και ότι τα στρέμματα αυτά θα παραδοθούν στους ιδιώτες και πιο συγκεκριμένα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για να δουλέψουν οι εταιρίες. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα γίνει διεθνής μειοδοτικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αφού στο χώρο θα οικοδομηθούν κτίρια όγκου 250 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων! Θα τσιμεντοποιήσουν, δηλαδή, το χώρο κατασκευάζοντας μια ...σύγχρονη Τρούμπα.

Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, προκαλώντας ξανά τους ναυτεργάτες, παρουσίασε ως δικό του κατόρθωμα τα λίγα χρήματα που δόθηκαν ως «έναντι» στους ναυτεργάτες της ΔΑΝΕ και της ROC και δεν είπε κουβέντα για το γεγονός πως όλοι αυτοί, οι περίπου 1000 ναυτεργάτες, είναι άνεργοι και χωρίς προοπτική. Δεν παρέλειψε μάλιστα, εντείνοντας την πρόκληση, να αναφέρει πως θα 'ρθουν δύο κρουαζιερόπλοια από δύο εφοπλιστές, τους Χατζηιωάννου και Λούη, αποκρύβοντας ότι αυτός και η κυβέρνησή του είναι σε ανοιχτή συνεργασία με τους εφοπλιστές για τη δραστική μείωση των οργανικών θέσεων, προκειμένου να πειστούν να υψώσουν την ελληνική σημαία. Διαφορετικά, όπως απειλούν, θα υψώσουν την πορτογαλική και χωρίς κανέναν Ελληνα ναυτεργάτη. Και αυτό το παζάρι σε βάρος του δικαιώματος στη δουλιά των Ελλήνων ναυτεργατών γίνεται στα πλαίσια του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, με τον οποίο «απελευθερώθηκαν» οι εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Εκεί που μας χρωστούσαν...

Γιατί ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος κάλεσε εσπευσμένα χτες το πρωί τους δημοσιογράφους στα γραφεία του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών, στήνοντάς τους μάλιστα μια ολόκληρη ώρα στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου; Για να τους ανακοινώσει ότι με δική του εντολή «διορθώθηκε» ένα λάθος που η δική του κυβέρνηση κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ και το γνώριζε από τον περασμένο Σεπτέμβρη και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα, με ευθύνη της δικής του πάλι κυβέρνησης, 2.624 συνταξιούχοι προσωρινής αναπηρίας του ΟΓΑ να στερηθούν τη σύνταξή τους για δύο ολόκληρους μήνες. Στο τέλος, «πήρε και το βόδι» δηλώνοντας ότι για την κυβέρνηση Καραμανλή «δεν είναι αποδεκτό να ταλαιπωρούνται πολίτες από λάθη, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς της διοίκησης». Οχι, ο «συνάδελφος» - όπως αρέσκεται να συστήνεται στους δημοσιογράφους - υπουργός δεν είπε τίποτα για το αν η κυβέρνησή του αποδέχεται οι ανάπηροι συνταξιούχοι του ΟΓΑ να τα βγάζουν πέρα με 200 ευρώ σύνταξη το μήνα. Ούτε για το πώς τα 12 ευρώ αύξηση που έδωσε φέτος στις προνοιακές συντάξεις του ΟΓΑ θα φτάσει στο αστρονομικό ποσό των... 130 ευρώ μέσα στην τετραετία, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνησή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ