ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Προγραμματικές συγκλίσεις

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Ωραίο το νέο επικοινωνιακό τέχνασμα της ΝΔ.

«Γιατί μας βρίζετε, αφού είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους;» ρωτούν και παραθέτουν μια σειρά στοιχεία για να αποδείξουν πως ο Κ. Καραμανλής δε λέει τίποτα άλλο από αυτά που λέει και ο Γ. Παπανδρέου.

Μα δεν είναι αυτός ακριβώς ένας σοβαρός λόγος για μαζικό φάσκελο;

Αυτό ως προς το αστείο του πράγματος.

Γιατί στη σοβαρή του πλευρά πληθαίνουν τα άρθρα που αναφέρονται στην ανάγκη ανασύνταξης των πολιτικών δυνάμεων με βάση την προγραμματική τους σύγκλιση. Δίκαιο το αίτημα. Γιατί να διατηρούν δυο μαγαζιά όταν το ένα περισσεύει;

Σωστή και η παρατήρηση στη «Χώρα». Τα μεγάφωνα ήταν στραμμένα στο πραγματικό ακροατήριο του πρωθυπουργού. Για το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη μιλούσε.

Το καλυτερότερον της χτεσινής μέρας ήταν η δημοσιοποίηση του γκάλοπ που παρήγγειλε η ΓΣΕΕ. Μια βδομάδα πριν από την απεργία κι αφού έχει κάνει ήδη ό,τι περνά από το χέρι της για να μη γίνει απεργία, εμφανίζει τους εργαζόμενους να χοροπηδάνε υπέρ νέων πρόσθετων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, να αναγνωρίζουν δικαίωμα στα αφεντικά να τους χρησιμοποιούν σα λάστιχο και βεβαίως - βεβαίως, οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το γκάλοπ δεν έχουν άλλη αγωνία από το αν θα συμμετάσχουν τα συνδικάτα τους στο διάλογο!

Καλά, τι νομίζουν ότι είναι η εργατική τάξη; Φόρουμ;

Οχι τίποτα άλλο, αλλά θα μας γανώσουν και πάλι τα μυαλά γιατί δεν πάμε μαζί τους... εκδρομή στις Βρυξέλλες.

Διακρίνετε μια κάποια τάση - με ελαφρά πηδηματάκια - να τα μαζεύουν σιγά - σιγά για τα περί της ορκωμοσίας;

Αργησαν κάπως, αλλά, κάλλιο αργά. Σκοπό είχαν λοιπόν ένα πλήρως καπιταλιστικό σύστημα κυρίως αμερικάνικου τύπου οι της περεστρόικα, ομολογεί σήμερα ένας εκ των παρουσιαζόμενων ως μαρξιστών φιλοσόφων που τον καιρό ύπαρξης της ΕΣΣΔ ομιλούσε και αυτός περί της αυτοκρατορίας του κακού. Και λυπάται, λέει που η περεστρόικα δε γέννησε μια δεύτερη Ρώσικη Επανάσταση. Τρικυμία; Μπα, κοινή αγυρτεία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΥΟ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: «Οι βασικές αντιλήψεις τους για τις προοπτικές της χώρας δε φαίνεται να παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές (...) με την έννοια των κοινών διαπιστώσεων και κυρίως της σύγκλισης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων προς το ίδιο σημείο. Η προσέγγιση αυτή μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε άμεσα να οδηγήσει σε έναν διαφορετικό τύπο σχέσεων μεταξύ τους. Και ενδεχομένως σε μια ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων με βάση τα προγράμματα και τις πολιτικές θέσεις» (ο Α. Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Δε θα μπω βεβαίως στον πειρασμό να πω ποιος από τους δύο αρχηγούς είναι περισσότερο μεταρρυθμιστής ή λιγότερο οραματιστής. Προοδευτικοί είναι και οι δύο. Και είναι μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο ότι συμφωνούν σε αυτά που κάποτε μας χώριζαν» (ο Μ. Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ: «Οι δημοσιογράφοι είχαν τοποθετηθεί στα πίσω και ακραία τραπέζια και οι περισσότεροι δεν άκουγαν τι έλεγε ο πρωθυπουργός, γιατί τα ηχεία ήταν στραμμένα προς το κέντρο για να ακούνε οι βιομήχανοι και οι υπουργοί» (η παρατήρηση στη ΧΩΡΑ).

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ... ΑΠΕΡΓΙΑΣ: «"Ναι" στην είσοδο των συνδικάτων στο διάλογο για την προώθηση σημαντικών εργασιακών αλλαγών, μεταξύ άλλων, στο καθεστώς των υπερωριών, την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και στο ωράριο εργασίας λέει περίπου το 70% των πολιτών, ενώ υπέρ της στείρας άρνησης δηλώνει μόνο ο 1 στους 10» (το γκάλοπ της ΓΣΕΕ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΡΓΑΤΕΣ: «Με... αυγά απάντησαν χθες το πρωί οι εργατοτεχνίτες στα καρνάγια του Περάματος στην αυξημένη αστυνομική δύναμη που επιστράτευσε η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να αποτρέψει την είσοδο συνδικαλιστών, οι οποίοι ήθελαν να συναντηθούν με τον υπουργό Μανώλη Κεφαλογιάννη» (η είδηση στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι αποκριές φεύγουν, οι μασκαράδες μένουν...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ για 17.650 άνεργες και νέους επιχειρηματίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 17.650 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ επιδότησης για 17.650 άτομα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.686 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, υγεία, δήμους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ προτείνει το ΠΑΣΟΚ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τεχνολογική καθυστέρηση της Ελλάδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ για αγίους και δικαστές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Καλλίνικος στη δίνη του κυκλώνα

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ

Η ΝΙΚΗ: Τα κατά Καραμανλή ψεύδη

Η ΑΥΓΗ: Στο κενό το «διάγγελμα» λιτότητας του Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: ΟΧΙ ΑΜΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ σε Ισραηλινό - Τουρκική τουριστική εταιρία

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΛΑ μπορούμε καλύτερα»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αδεια ταμεία και στάση πληρωμών στο Δημόσιο

ΤΑ ΝΕΑ: Μια ζωή δόσεις, στεγαστικά για 40 χρόνια!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ από τους πλημμυροπαθείς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με όραμα τον καπιταλισμό

«Η περεστρόικα, δυστυχώς, δε γέννησε μια δεύτερη Ρώσικη Επανάσταση. Αντιθέτως δημιούργησε ένα φοβερό κενό (...) την κατάρρευση ακολούθησε μια περίοδος κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής καταστροφής από την οποία οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης δεν έχουν ακόμη εξέλθει. Η ανάκαμψη λαμβάνει ήδη πολύ περισσότερο χρόνο από όσον πήρε στη Ρωσία να ανακάμψει μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους (...) ακόμη και οι υποστηρικτές της περεστρόικα συνειδητοποίησαν ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του κομμουνισμού ή της δημιουργίας μιας σοσιαλδημοκρατικής ΕΣΣΔ ήταν ανέφικτο. Δεν υπήρξε όραμα από εκείνους που πίστεψαν ότι ο σκοπός θα έπρεπε να είναι ένα πλήρως καπιταλιστικό σύστημα φιλελεύθερου δυτικού τύπου, κυρίως αμερικανικού» (ο Ερικ Χομπσμπάουμ/ ΤΟ ΒΗΜΑ).

Αν... Βαρθολομαίος;

«Αν ήμουν στο εθνικό κοινοβούλιο, είναι βέβαιο, ότι δε θα παρευρισκόμουν εάν το υπόλογο πρόσωπο, ο κ. Χριστόδουλος, παρευρισκόταν» (ο Ν. Σηφουνάκης στην ΑΥΓΗ).

Με ελαφρά πηδηματάκια...

«Ο αρχιεπίσκοπος έχει θέση στη Βουλή κατά την τελετή της ορκωμοσίας. Στα έδρανα των επισήμων. Οχι να χοροστατεί στο προεδρείο» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Καθαρά χέρια»

«Για να δούμε πόσο καθαρά είναι τα χέρια. Διότι όπου "ανάπτυξη" ίσον λιτότητα, όπου "ανταγωνισμός" ακρίβεια και όπου "κάθαρση" βρωμιά» (Ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ).

Ο ειδικός

«Ποιος συμμετείχε, μεταξύ των άλλων, ως ειδικός επί των βαλκανικών ζητημάτων στην ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα για το Κόσσοβο, που έγινε την περασμένη εβδομάδα από το ΕΛΙΑΜΕΠ στη Θεσσαλονίκη; Ο Αλεξ Ρόντος! (Χα...)» (στο ΠΟΝΤΙΚΙ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ