ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό

Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή έδωσαν χτες ο Στρ. Κόρακας και η Μ. Μίκαελσον, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, μέλη της αντιπροσωπείας της "Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς", που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη από τις 7 έως τις 9 Μάρτη

Την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, αλλά και στους Τούρκους που αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές της γείτονος χώρας, μετέφεραν χτες με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή ο Στρ. Κόρακας και η Μ. Μίκαελσον,βουλευτής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας. Οι δύο βουλευτές ήταν μέλη της αντιπροσωπείας της "Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς" που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη από τις 7 έως τις 9 Μάρτη, όπου και διαπίστωσε από κοντά τις διώξεις που υφίστανται οι Κούρδοι, αλλά και οι προοδευτικοί Τούρκοι πολίτες.

Οι δύο βουλευτές, που συναντήθηκαν και με τους δικηγόρους του Οτσαλάν, μετέφεραν την εκτίμηση των τελευταίων ότι ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται ακόμα κάτω από την επιρροή ψυχοφαρμάκων, ενώ - όπως είπαν - ο Οτσαλάν θα καταδικαστεί σε θάνατο. Οπως τόνισαν, από όλους τους συνομιλητές τους στην Κωνσταντινούπολη τονίστηκε ότι η λύση του κουρδικού ζητήματος συνδέεται στενά με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Μιλώντας εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου, ο Στρ. Κόρακας τόνισε:

"Η αντιπροσωπεία της "Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς", της πολιτικής ομάδας που λειτουργεί στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένιωσε την ανάγκη να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την υπόθεση Οτσαλάν μπροστά στη διαπίστωση ότι η μεν Κοινοβουλευτική Συνέλευση σε επίπεδο προέδρου δεν είχε τη δυνατότητα να πάει γιατί οι τουρκικές αρχές με διπλωματικό τρόπο αρνήθηκαν την επίσκεψη του προέδρου, τα δε άλλα όργανα - επιτροπές κλπ. - σημείωναν κάποια καθυστέρηση.

Ετσι εμείς πήγαμε να δούμε επιτόπου τι γίνεται με τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε και πρέπει να πούμε ότι είμαστε η πρώτη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σε παγκόσμια κλίμακα που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, για την υπόθεση αυτή. Γιατί υπήρξε και μία αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά είχε άλλο στόχο.

Το πρώτο που κάναμε μόλις φτάσαμε στην Τουρκία ήταν να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών, να ζητήσουμε να μιλήσουμε με τον υπουργό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Μιλήσαμε με το γραφείο του και υποβάλαμε προφορικά το αίτημα να μας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθούμε τον Οτσαλάν στο νησί που κρατείται. Την ίδια μέρα υποβάλαμε και γραπτά την αίτηση αυτή και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στη "διοίκηση της κρίσης".

Αυτή η διοίκηση είναι το κάτι εξαιρετικό - υπάρχει βέβαια και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ - και με τον κανονισμό της επιβάλλει μία κατάσταση που είναι χειρότερη από "κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Τα πάντα σε ό,τι αφορά τον Οτσαλάν κατευθύνονται από αυτήν την επιτροπή, αλλά έχει λόγο και σε άλλα θέματα όπως εθνικής ασφάλειας κλπ. Δεν πήραμε απάντηση μέχρι σήμερα (σ. σ. χτες) το πρωί που αναχωρήσαμε από την Τουρκία.

Η ομάδα μας, που αποτελούνταν από τους βουλευτές που αναφέρθηκαν, ήταν προσκεκλημένη του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης. Στις δύο μέρες που μείναμε είχαμε συναντήσεις και με τα πολιτικά κόμματα της Εργασίας, το Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας που είναι το κατ' εξοχήν, ας το πούμε, κουρδικό κόμμα, αποτελείται κυρίως από Κούρδους αν και συμμετέχουν και Τούρκοι.

Οπως μας είπε εκπρόσωπος του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, το Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας θεωρείται στην Τουρκία ο κατ' εξοχήν εκφραστής των ζητημάτων του κουρδικού λαού.

Συναντηθήκαμε επίσης με την πρόεδρο της οργάνωσης Κωνσταντινούπολης της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Τουρκίας, κυρία Ερέν Κισκίν.Αναφέρω ειδικά το όνομά της, γιατί η ίδια το 1994 πυροβολήθηκε, ενώ, πέρσι, πυροβολήθηκε με οκτώ σφαίρες και ο πρόεδρος της Ενωσης, σε παντουρκική κλίμακα, Ακίμ Μπιρτάλ.

Είδαμε και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης που είναι ο μεγαλύτερος δικηγορικός σύλλογος της Τουρκίας και, επίσης, συναντηθήκαμε με δικηγόρους του Οτσαλάν.

Πρωτοφανείς οι διωγμοί

Οπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας (σ. σ. δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη), όλοι οι συνομιλητές μας υπογράμμισαν την καινούρια κατάσταση που δημιουργήθηκε, πολύ χειρότερη από την προηγούμενη, ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει εξαπολυθεί ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων κατά των Κούρδων κυρίως, αλλά και κατά των Τούρκων που διαφωνούν ή που δε συμφωνούν ευρύτερα με την εφαρμοζόμενη από το τουρκικό κράτος πολιτική απέναντι στο κουρδικό ζήτημα.

Είχαμε χιλιάδες συλλήψεις μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν αλλά και πριν, αφού, αμέσως μετά την έξοδο του Οτσαλάν στην Ευρώπη, είχαμε συνεχείς επελάσεις ιδιαίτερα κατά των γραφείων των κομμάτων που δε συμφωνούν με την πολιτική της Τουρκίας για το Κουρδικό και ιδιαίτερα κατά του Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρός του στην Κωνσταντινούπολη μας ενημέρωσε ότι μόνο τα γραφεία της πόλης δέχτηκαν τέσσερις τέτοιες επιθέσεις με κατασχέσεις εγγράφων, αρχείων, εξοπλισμού κλπ. και με μαζικές συλλήψεις. Πάνω από 4.000 συλλήψεις έγιναν μόνο με την επιχείρηση της 19ης Νοεμβρίου. Πολλοί αφέθηκαν, στη συνέχεια, ελεύθεροι, αλλά πάνω από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είναι ακόμα φυλακισμένοι.

Ολοι σχεδόν οι συνομιλητές μάς επισήμαναν ότι η λύση του κουρδικού ζητήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόβλημα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και το πρόβλημα της ειρήνης στην περιοχή. Και βεβαίως δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κάποιος με μία τέτοια διαπίστωση.

Μας καταγγέλθηκε, επίσης, ότι μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, έχει υποδαυλιστεί ένας αντικουρδικός φανατισμός, με αποτέλεσμα να έχουμε Κούρδους που, όταν αναγνωρίζονται από φασιστικές ομάδες, λιντσάρονται μέσα στο δρόμο. Από όλους ακούσαμε την ευχή να ασκηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να σταματήσει αυτή η επίθεση στα δικαιώματα του ανθρώπου, για να έχουμε μία δίκη όσο γίνεται πιο ανοιχτή για τον Οτσαλάν. Οι πιο αρμόδιοι νομικοί και οι άλλοι που ασχολήθηκαν μας είπαν ότι το να ζητάει κανείς δίκαιη δίκη με το σημερινό συνταγματικό, νομικό και πολιτικό πλαίσιο που επικρατεί στην Τουρκία είναι αυταπάτη.Πριν απ' όλα το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τέτοιες δίκες το δικαστήριο της "εθνικής ασφάλειας", που αποτελείται και από στρατιωτικούς. Εδώ να σημειώσω ότι ακούσαμε από νομικούς εγκρίτους ότι, βεβαίως, το να συμμετέχει ένας στρατιωτικός σε δικαστήριο είναι απαράδεκτο, αλλά μη νομίζετε ότι και αν συμμετείχαν μόνο πολιτικοί δικαστές, θα μπορούσαμε να είχαμε με τα σημερινά δεδομένα μία δίκη δίκαιη και αντικειμενική. Και αυτό γιατί μέσα σε αυτό το Σώμα - δικαστές και εισαγγελείς - πάρα πολλοί είναι αυτοί που είναι προκατειλημμένοι και έχουν πάρει τις αποφάσεις τους πιο μπροστά.

Από παντού εκφράστηκε ο φόβος ότι ο πρόεδρος του ΡΚΚ θα δικαστεί σε θάνατο. Βεβαίως είναι αλήθεια ότι από το 1984 και δώθε, ενώ υπάρχει ποινή θανάτου, δεν έχουμε καμία εκτέλεση τέτοιας ποινής, αλλά έχουμε εκτελέσεις χωρίς δίκη. Για παράδειγμα, η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μας ενημέρωσε ότι, στα 14 χρόνια που υπάρχει η ένωση αυτή, θρήνησε 13 νεκρούς και εκατοντάδες συλληφθέντες, αρκετοί από τους οποίους είναι ακόμα στις φυλακές και οι περισσότεροι, βεβαίως, είναι Τούρκοι.

Αυτή είναι η κατάσταση που βρήκαμε εκεί και η αντιπροσωπεία μας ήδη, από χτες, επικοινώνησε με το προεδρείο της ομάδας μας και στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υποβάλουμε άμεσα και τηλεγραφικά το αίτημα να ασχοληθεί το Συμβούλιο πιο υπεύθυνα και πιο ενεργά. Γιατί μέχρι σήμερα είχαμε μία χλιαρή αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αν πάρουμε υπόψη μας όχι μόνο τη σύλληψη ενός πολιτικού ηγέτη όπως ο Οτσαλάν - άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του - αλλά το τεράστιο κύμα διώξεων που έχει εξαπολυθεί στην Τουρκία και που υφίσταται και ο κουρδικός και ο τουρκικός λαός. Επιβάλλεται λοιπόν το Συμβούλιο της Ευρώπης, που εμφανίζεται ως ο κατ' εξοχήν υπερασπιστής του ανθρώπου, να παρέμβει".

Με ψυχοφάρμακα ακόμα ο Οτσαλάν

Οι δύο βουλευτές στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Οτσαλάν, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στην Τουρκία. Η Μ. Μίκαελσον,πριν προχωρήσει στις απαντήσεις, παρουσίασε στους Ελληνες δημοσιογράφους το κόμμα της, λέγοντας ότι αυτό στις τελευταίες εκλογές είχε μία μεγάλη αύξηση φτάνοντας στο 12,6%, υπάρχει μία συνεργασία με την κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετέχει σε αυτήν και προσπαθεί να φέρει σε αριστερές θέσεις την κυβέρνηση. Αναφερόμενη στην υπόθεση Οτσαλάν τόνισε:

"Από την αρχή αυτού του χρόνου είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην αντιπροσωπεία της Σουηδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατά συνέπεια στην "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά" και έτσι τώρα συμμετείχα στην αντιπροσωπεία της πολιτικής αυτής ομάδας που επισκέφτηκε την Τουρκία για την υπόθεση του Οτσαλάν.

Ηταν πολύ κακό το ότι ο Οτσαλάν δόθηκε στην Τουρκία, γιατί σήμερα σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία και δεν υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Από τις εκθέσεις που ακούσαμε κατά τις διάφορες συναντήσεις που είχαμε, έγινε φανερό ότι ο Οτσαλάν δέχτηκε ψυχοφάρμακα. Ο δικηγόρος του, που τον επισκέφθηκε, μας μετέφερε την πληροφορία ότι ο Οτσαλάν όταν συναντήθηκε μαζί του ήταν καθιστός, δεν μπορούσε να σηκωθεί και ήταν φανερό ότι ήταν κάτω από την επήρεια αυτών των ψυχοφαρμάκων. Το βλέμμα του ήταν απλανές, τα λόγια του διακεκομμένα κλπ.

Επίσης η εικόνα του Οτσαλάν που δίνεται από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, δεν είναι η εικόνα ενός πολιτικού ηγέτη, αλλά η εικόνα ενός δολοφόνου που σκότωσε παιδιά, γυναίκες, που σκότωσε 30.000 ανθρώπους και είναι κρίμα που ο λαός της Τουρκίας δεν μπορεί να έχει μία αντικειμενική εικόνα του Οτσαλάν.

Είναι γεγονός ότι αυτή η καταπίεση που υπήρχε ανέκαθεν απέναντι στον κουρδικό λαό τον οδήγησε να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Αλλά, φυσικά, αυτό δε δικαιολογεί ορισμένες τρομοκρατικές πράξεις που έγιναν από το ΡΚΚ στο εξωτερικό ή μέσα στη χώρα. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διεθνής κοινότητα να ασκήσει κάθε μέσο για να πιεστεί η κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε, έστω και με μικρά βήματα, να προχωρήσει προς τη δημοκρατία". Ο Στρ. Κόρακας απαντώντας σε ερώτηση για το ποιους δικηγόρους είδε η αντιπροσωπεία,είπε:

"Είδαμε τον Αχμέτ Οξίογλου. Είπε ότι θα παραιτηθεί, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μας ενημέρωσαν ότι όταν πήγε να επισκεφθεί τον Οτσαλάν, δεν ακολούθησε την "κανονική και νόμιμη διαδικασία". Επρεπε να υποβάλει αίτηση στην "επιτροπή της κρίσης" που προανέφερα και να περιμένει δύο τρεις μέρες την απάντηση. Ο δικηγόρος ζήτησε από τον εισαγγελέα και πήγε κατευθείαν στη φυλακή και έτσι οι αρχές δεν είχαν ευθύνη για την ασφάλειά του. Αλλά είναι αλήθεια, όπως μας είπε, ότι αυτοί που διαδήλωσαν εναντίον του ήταν οι "γνωστοί άγνωστοι", οι "αγανακτισμένοι πολίτες", ασφαλίτες οι περισσότεροι.

Είδαμε επίσης και άλλους δικηγόρους στους οποίους συγκαταλέγεται και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη στιγμή είναι 14 οι δικηγόροι του Οτσαλάν που νόμιμα έχουν δηλώσει ότι είναι δικηγόροι του και πίσω από αυτούς είναι άλλοι 80".

Επικίνδυνα τα πράγματα για τους δικηγόρους

"Από όλους μάς καταγγέλθηκε ότι τα πράγματα για τους δικηγόρους δεν είναι καθόλου εύκολα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα μέσα στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει, αλλά και στη στάση της κυβέρνησης, και των στρατιωτικών που κυβερνούν τη χώρα ουσιαστικά, απέναντι στο πρόβλημα που λέγεται Κουρδικό και ιδιαίτερα στο ζήτημα Οτσαλάν.

Πρέπει να σας πω ότι εγώ παρά το ότι ενημερώθηκα πως υπάρχουν κίνδυνοι, δε διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Βέβαια οι βουλευτές τους οποίους συναντήσαμε δεν ανήκαν στα κόμματα που είναι εκφραστές της επίσημης πολιτικής, δηλαδή τα κόμματα της Βουλής. Δεν μπορέσαμε και δεν επιδιώξαμε να τους συναντήσουμε. Είχαμε στόχο να συναντήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών για να πάρουμε την άδεια να πάμε στη φυλακή του Οτσαλάν, αλλά δεν μπορέσαμε. Οι συνομιλητές μας δεν άφησαν να εννοηθεί ότι η κατάσταση είναι τόσο φοβερή όσο την παρουσιάζουνε εδώ. Μας είπαν όλοι ότι αξιοποιήθηκε η υπόθεση Οτσαλάν για την παραπέρα ένταση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά όχι - αυτό είναι δικό μου σχόλιο - στο βαθμό που εμφανίζεται εδώ πέρα. Υπάρχουν λόγοι βέβαια που εμφανίζεται διογκωμένο εδώ".

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας, συνέχισε ο Στρ. Κόρακας, μας είπαν ότι ο κουρδικός λαός νιώθει πολύ μεγάλη πίκρα για την εξέλιξη που υπήρξε γύρω από τον ηγέτη του και ιδιαίτερα από δυνάμεις που θεωρούνταν φιλικές. "Προσωπικά, συνέχισε, δεν ήθελα να επιμείνω περισσότερο πάνω σε αυτό". Και τόνισε:

"Τα κόμματα με τα οποία συναντηθήκαμε - αν εξαιρέσουμε το Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας που είναι ένα προοδευτικό γενικά κόμμα, αλλά που εκφράζει κυρίως τους Κούρδους - είναι κόμματα της Αριστεράς. Φυσικά δε μετέχουν στη Βουλή. Το Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας παίρνει στην περιοχή του Κουρδιστάν 60-70% και όμως δεν μπορεί να μπει στη Βουλή, γιατί σε εθνικό επίπεδο πρέπει να έχει ένα κόμμα 10% και, στη συνέχεια, 20-25% στις περιοχές όπου θα μπορέσεις να βγάλεις βουλευτές".

Οσον αφορά τις εντυπώσεις που αποκόμισε η αντιπροσωπεία από την επαφή της με τον απλό κόσμο,ο Στρ. Κόρακας είπε:

"Οπου έλεγα ότι είμαι Ελληνας, δε διαπίστωσα καμιά αντίδραση όπως θα περίμενε κανείς να δει με βάση αυτά που λέγονται. Βεβαίως με ενημέρωσαν και Τούρκοι φίλοι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια ένταση αυτής της εκστρατείας, αλλά όταν τους είπα για το τι λέγεται στην Ελλάδα, μου είπαν ότι καλό είναι να προσέχουμε μη και βρεθούν τίποτα βαλτοί ή ασφαλίτες".

Η Μ. Μίκαελσον,όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στον Οτσαλάν,τόνισε:

"Δύσκολα θα περίμενε κανείς περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί θεωρεί το ΡΚΚ και τον Οτσαλάν τρομοκράτες. Ομως δεν πρέπει να ταυτίζουμε τους λαούς με τις κυβερνήσεις και σε ό,τι αφορά το ζήτημα. Τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει από τις ευρωπαϊκές χώρες; Για παράδειγμα, από τη στιγμή που υπήρχε ένταλμα σύλληψης από τη Γερμανία, θα μπορούσε η χώρα αυτή να δεχτεί να κάνει η ίδια τη δίκη, πράγμα που θα εξασφάλιζε στον Οτσαλάν καλύτερες συνθήκες και πιο αντικειμενική και δίκαιη δίκη. Πιστεύω επίσης ότι η παγίδευση του Οτσαλάν είναι ένα παιχνίδι που παίζεται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών της Ευρώπης και συνδέεται επίσης και με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Πλήθος αριστερών κυρίως ανθρώπων συλλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και οδηγούνται συνοδεία στα κρατητήρια για ανακρίσεις".

Στο σημείο αυτό ο Στρ. Κόρακας είπε ότι καταγγέλθηκε στην αντιπροσωπεία ότι, την Κυριακή 7 Μάρτη, ένας νεαρός συνδικαλιστής καθηγητής συνελήφθη και πέθανε, ενώ μεταφερόταν στον κρατητήριο. Οταν ρώτησαν την αστυνομία πώς πέθανε, η απάντηση των αστυνομικών ήταν "πέθανε, έτσι απλά". Είναι πράγματα που συμβαίνουν συχνά στη γειτονική χώρα και δείχνουν την ανάγκη ανάπτυξης της αλληλεγγύης και προς τον κουρδικό, αλλά και τον τουρκικό λαό που υφίστανται αυτό το αντιδημοκρατικό καθεστώς.

Στη συνέχεια η Μ. Μίκαελσον είπε ότι δεν είναι ευγενικό από μέρους της την ώρα που βρίσκεται στη χώρα μας να εκφράσει άποψη για τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Οτσαλάν και τόνισε:

"Οι ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεσμεύονται να μη στέλνουν σε χώρες πολίτες αυτών των χωρών όταν αυτές οι χώρες έχουν σε ισχύ την ποινή του θανάτου, όπως η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο που προβλέπει την κατάργηση της ποινής του θανάτου.

Εγώ θα υπέγραφα αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στον Οτσαλάν, αλλά και για τη δίκη του θα ήμουν υπέρ του να γινόταν στη Σουηδία, αλλά για αδικήματα που διαπράχθηκαν στη Σουηδία.Αυτό ισχύει - το πολιτικό άσυλο - για όλους τους Κούρδους, γιατί ξέρουμε πώς αντιμετωπίζονται στην Τουρκία. Και φυσικά αν μπορούσα να ζητήσω κάτι, θα ήταν να μη συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Κούρδων, γιατί πιστεύω ότι τα όπλα δε φέρνουν τη λύση. Ο πολιτικός δρόμος πρέπει να δώσει τη λύση".

"ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Να σταματήσουν οι διώξεις στην Τουρκία

Η κοινή δήλωση της αντιπροσωπείας που επέστρεψε χτες από την Κωνσταντινούπολη, όπου πήγε για την υπόθεση Οτσαλάν

Στην κοινή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της πολιτικής ομάδας "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την επίσκεψή της από 7 μέχρι 9 Μάρτη στην Τουρκία για την υπόθεση Οτσαλάν, τονίζεται:

"Αντιπροσωπεία της "Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς" του Συμβουλίου της Ευρώπης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του ενδιαφέροντος της Ομάδας για την υπόθεση Οτσαλάν, προσκεκλημένη από το Κόμμα της Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και αποτελούμενη από τους: Μ. Μίκαελσον,μέλος της ηγεσίας και βουλευτή του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, Μ. Μπρουνέτι,μέλος της ηγεσίας και βουλευτή του κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, Λ. Καρβάλιο,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Πορτογαλικού ΚΚ και Στρ. Κόρακα μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το κόμμα Εργασίας (ΕΝΕΡ) το κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP), το κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP), τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης, τον πρόεδρο της Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και με δικηγόρους του Α. Οτσαλάν.

Ολες αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν και ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αντιπροσωπείας σχετικά με τους όρους κράτησης και τη μεταχείριση του προέδρου του ΡΚΚ, καθώς και σχετικά με τις δίκες που ήδη διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν εναντίον του μετά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που άκουσε η αντιπροσωπεία είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν στα σημερινά συνταγματικά νομικά και πολιτικά πλαίσια της Τουρκίας να υπάρξει δίκαιη δίκη, σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και συμβάσεων, καθώς και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Στο πνεύμα αυτό όλοι οι συνομιλητές της αντιπροσωπείας ζήτησαν να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για δίκη όσο γίνεται πιο ανοιχτή και με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Η αντιπροσωπεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν ένα νέο κύμα διώξεων εναντίον του κουρδικού λαού στην Τουρκία καθώς και εναντίον όλων όσοι διαφωνούν με την πολιτική του σχετικά με το κουρδικό ζήτημα στο οποίο φαίνεται να είναι αποφασισμένο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να δώσει στρατιωτική λύση, απορρίπτοντας κάθε προοπτική πολιτικής - ειρηνικής λύσης.

Ολοι οι συνομιλητές της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η λύση του κουρδικού ζητήματος συνδέεται στενά με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και διατύπωσαν την ευχή το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι άλλες αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις να δράσουν πιο ενεργά και ειλικρινά και με τρόπο πιο αποτελεσματικό προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των διεθνών συμβάσεων.

Η αντιπροσωπεία από την πλευρά της υπογραμμίζει την επείγουσα αναγκαιότητα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του κουρδικού λαού και όλων όσων αντιτάσσονται στη σημερινή πολιτική του τουρκικού κράτους για το κουρδικό θέμα στο οποίο πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση ειρηνική - πολιτική.

Η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναπτύξει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και να ανοίξει άμεσα μία επείγουσα συζήτηση σε όλα τα όργανά του για το ζήτημα αυτό.

Η αντιπροσωπεία από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στην Κωνσταντινούπολη υπέβαλε προφορική και γραπτή αίτηση προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, να συναντήσει τον Α. Οτσαλάν αλλά δεν πήρε καμία απάντηση".

"Εχθρός" ο Οτσαλάν!

Δε φτάνει που κάνουν ό,τι κάνουν, δεν ξέρουν και να σιωπούν, τουλάχιστον. Αντίθετα. Είναι λαλίστατοι. Είναι προκλητικοί, μέχρι βαθμού εξεγέρσεως ακόμα και του πιο νηφάλιου ακροατή. Προσέξτε, λοιπόν, τι είπε χτες ο Θ. Πάγκαλος στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1, και θα αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται: "Ακούω διάφορους που λένε ο Ξένιος Ζευς, ο Ρήγας Φεραίος κλπ. Δεν τον κάλεσε κανείς τον Οτσαλάν. Και όχι μόνο δεν τον κάλεσε κανείς, αλλά του είχαμε πει ρητά να μην έρθει. Δεν μπορείς λοιπόν - συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών - όταν γυρνάς σπίτι σου και βλέπεις κάποιον, που έχει μπει από το παράθυρο, που έχει εγκατασταθεί στο σαλόνι σου και σου λέει "αυτά θα φάω, αυτά θα πιω, φύγε από την κρεβατοκάμαρά σου και κοιμήσου στο σαλόνι διότι μου αρέσει η γυναίκα σου", σε αυτόν να έχεις υποχρέωση φιλοξενίας. Οχι, δεν είχαμε υποχρέωση φιλοξενίας στον κ. Οτσαλάν. Η παρουσία του εδώ ήταν ανεπιθύμητη. Ηταν εχθρική κίνηση έναντι της Ελλάδας"!

***

Αυτές είναι χτεσινές δηλώσεις του ανθρώπου, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη, τον επιβράβευσαν μέχρι του σημείου να του εμπιστευτούν την εκπροσώπηση και τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βέβαια, έπρεπε να περάσουν καμιά εικοσαριά μέρες από την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στους Τούρκους, για να μας εξομολογηθεί ο κ. Πάγκαλος τα αισθήματά του προς τον Οτσαλάν. Οπως προκύπτει από τα λόγια του, τρέφει απέναντι στον Οτσαλάν τα ίδια αισθήματα που νιώθει εκείνος ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι διαταράσσεται η ...οικογενειακή γαλήνη του και η ...συζυγική του υπόσταση, λόγω της παρουσίας κάποιου τρίτου. Αντιλαμβάνεται τον Οτσαλάν περίπου σαν ...μπουκαδόρο που, εκτός από λαθραία εισελθών στο σπίτι του, του λερώνει και το σαλόνι...

***

Αυτές είναι οι απόψεις του κ. Πάγκαλου για τον Κούρδο ηγέτη. Τα υπόλοιπα που ανέφερε δεν του ανήκουν αποκλειστικά. Είναι απόψεις συνολικά της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, που αποδεικνύουν τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές περί "ανθρωπιστικής βοήθειας" (!), που παρασχέθηκε στον Οτσαλάν. "Η παρουσία του εδώ ήταν ανεπιθύμητη. Ηταν εχθρική κίνηση έναντι της Ελλάδας"! Μέσα σε δώδεκα λέξεις, ειπώθηκαν τα πάντα. Πώς θέλατε, επομένως, να αντιδράσει ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του απέναντι στην "εχθρική κίνηση" του Οτσαλάν;

Ν. Μπ.

Σήμερα στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής εκπομπές:

  • Στις 9.30 μμ στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" θα προβληθεί η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Στρατής Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ και η Μάγκι Μίκαελσον,βουλευτής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, μετά την επίσκεψή τους στην Τουρκία για την υπόθεση Οτσαλάν.
  • Στις 10.00 μμ στην εκπομπή "Από το σήμερα στο Αύριο", σε συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις ενόψει των Ευρωεκλογών, ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου φιλοξενεί τους: Φραγκλίνο Παπαδέλη,βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιο Νεράτζη,βουλευτή της ΝΔ και Στρατή Κόρακα,βουλευτή του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ