ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαπιστευτήρια "νομιμοφροσύνης" στην Ουάσιγκτον

"Ηταν καλή συνάντηση. Πήγε, όπως την περιμέναμε". Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ρούμπιν, μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, είναι αρκετά εύγλωττη για το περιεχόμενο της σημαντικότερης συνάντησης του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, αλλά και "αποκαλυπτική" κυρίως για την επαλήθευση των προσδοκιών των Αμερικανών από τον Κ. Καραμανλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Τζ. Ρούμπιν κλήθηκε να σχολιάσει, αν συζητήθηκε και η υπόθεση Οτσαλάν, είπε συγκεκριμένα: "Η θέση μας για τον Οτσαλάν είναι αρκετά γνωστή. Πιστεύω ότι θίχτηκε, αλλά θα αφήσω τον κ. Καραμανλή να περιγράψει τη θέση του. Η δική μας θέση για τον Οτσαλάν είναι ότι θέλουμε να τον δούμε, και το θέλαμε πάντα, να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Δε συζήτησαν εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας".

Βέβαια, η αντιπροσωπεία της ΝΔ στην Ουάσιγκτον επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ο Κ. Καραμανλής έδωσε διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης και υποτέλειας στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες (από τον "Πλάνετ") αν στη συνάντηση τέθηκε ευθέως θέμα αποκήρυξης του ΡΚΚ, υποστήριξε ότι "η αναφορά στο ΡΚΚ ήταν καθαρά ονομαστική. Δεν είδαμε την πάγια θέση των ΗΠΑ (!), που είναι να χαρακτηρίζει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά από εκεί και έπειτα, πέρα από την ονομαστική αυτή αναφορά, ούτε συζήτηση έγινε, ούτε ερώτηση συγκεκριμένη τέθηκε προς συζήτηση". Η συζήτηση, κατά τον εκπρόσωπο, περιστράφηκε στις "εσωτερικές τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας μας", εννοώντας προφανώς την "17 Ν".

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι διέκρινε "μια αχτίδα φωτός", που έχει να κάνει με την ανάπτυξη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την πλευρά των ΗΠΑ για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα της χτεσινής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ περιλάμβανε συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Γκίλμαν, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Α. Γκορ. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Τζ. Ποντέστα, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση που έγινε για τη δυνατότητα κοινής δράσης με τις ΗΠΑ για "επενδύσεις" στα Βαλκάνια. Προϋπόθεση γι' αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι να γίνει η χώρα μας "ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές", δηλαδή να τα δώσουμε όλα στους ξένους "επενδυτές".

Η Ντ. Μπακογιάννη

"Η μόνη μακρόπνοη λύση μπορεί να προέλθει μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής και την προσφυγή στις κάλπες", τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, σε ομιλία της χτες σε Τοπική Οργάνωση της ΝΔ στην Κηφισιά. Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι αυτό που προέχει είναι "η στήριξη του εθνικού μετώπου". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία που, όπως όλα δείχνουν, έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας για τον ελλιμενισμό του τουρκικού στόλου στην Αυλώνα, αλλά περιορίστηκε να αναρωτηθεί "τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να αντιδράσει σε αυτό το ενδεχόμενο".

ΠΑΣΟΚ
Φιέστες και "μαχαιρώματα"

Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για φιέστες και για ...προσεγμένες συνεντεύξεις του κ. Σημίτη, ώστε να ανατραπεί - όσο αυτό είναι δυνατό - το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την υπόθεση Οτσαλάν και ενόψει του συνεδρίου. Συνέδριο, που, πάντως, οι "εκσυγχρονιστές" πιστεύουν ότι θα αποφύγουν να πάρει "φθοροποιό" χαρακτήρα για την ηγετική ομάδα.

Ετσι, σήμερα ο Κ. Σημίτης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε προεκλογικού τύπου φιέστα, που έχει στηθεί από τις τοπικές αρχές των Ανω Λιοσίων, περιοχή την οποία αναμένεται να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται επίσης να δουν το φως τρεις συνεντεύξεις του Κ. Σημίτη, οι δυο σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και η άλλη στην κρατική τηλεόραση... Να σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης, καθόλη τη διάρκεια της υπόθεσης Οτσαλάν, έχει απαγορεύσει να του τεθούν ερωτήσεις, όποτε συναντήθηκε με δημοσιογράφους.

Ο Γερ. Αρσένης

Στο μεταξύ εντός του ΠΑΣΟΚ η δραστηριοποίηση του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" εξελίσσεται με συντονισμένο τρόπο και με στόχο την απομόνωση του Α. Τσοχατζόπουλου, στον οποίο επιχειρείται να χρεωθεί ότι επιδιώκει ήττα στις ευρωεκλογές για να τεθεί θέμα ηγεσίας. Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκαν χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργικού "φίλου" Χρ. Βερελή, ενώ μετά τον Ε. Βενιζέλο και τον Θ. Τσουκάτο, χτες προστέθηκε και ο Γερ. Αρσένης, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του (παρουσία των Πασχαλίδη, Οικονόμου, Παπούλια κ.ά.) κάλεσε τον Α. Τσοχατζόπουλου να "αναθεωρήσει" τη σκέψη του περί αλλαγής ηγεσίας... Οσο για την Β. Παπανδρέου, επιχείρησε μετά τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου να "ισορροπήσει" μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος - που αύριο θα έχει συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη - διαμηνύει ότι θα καταγγείλει έτερη υποψηφιότητα πέραν του κ. Σημίτη στο συνέδριο ως "υποστηρικτική της πλειοψηφίας", ενώ ίδια άποψη φέρεται να έχει και ο Χρ. Παπουτσής.

Οξυνση στο
παρασκήνιο

Πάντως, χτες φάνηκε να οξύνονται οι εσωκομματικές διαμάχες, καθώς μετά από σύσκεψη μελών της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" (όπου οι συμμετέχοντες λένε ότι συμμετείχαν στελέχη όλου του "αντισημιτικού" φάσματος) αποφασίστηκε να κατέλθει αντίπαλος υποψήφιος του Κ. Σημίτη στο συνέδριο, το όνομα του οποίου θα οριστικοποιεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επόμενη σύσκεψη.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας φέρεται να έχει διαγράψει συνέδρους, προερχόμενους από το χώρο της Νεολαίας, έπειτα από ενστάσεις της "εκσυγχρονιστικής" πλευράς, ενώ δεν αποκλείονται επαναληπτικές εσωκομματικές εκλογές στις οργανώσεις της νεολαίας, σε πέντε νομούς της χώρας, έπειτα από απαίτηση της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Γεγονός, που αναμένεται να προκαλέσει σήμερα αντίδραση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ισχυρίζονταν χτες βράδυ ότι η αντίδραση θα είναι "σφοδρή" και πως θα ζητηθεί η απομάκρυνση του "εκσυγχρονιστή" Μ. Νεονάκη από τη θέση του γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, λόγω "αντικαταστατικής συμπεριφοράς".

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ζητείται ουσιαστική ενημέρωση

Επιστολές βουλευτών του ΚΚΕ, προς τους προέδρους των Επιτροπών Γεωργίας και Παραγωγής - Εμπορίου

Επιστολές προς τους προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου απέστειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας - μέλη των επιτροπών αντίστοιχα - ζητώντας την άμεση ενημέρωση των Επιτροπών για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου στις 24 - 25 του Μάρτη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν ότι η συνοδός θα καταλήξει σε όλα τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την "Ατζέντα 2000" όπως, π.χ., τις χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τις χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία. Για το λόγο αυτό στις επιστολές τους οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των επιτροπών από τους αρμόδιους υπουργούς, Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Προβληματισμός για τις διώξεις

Δυστοκία ανέκυψε στη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της εισαγγελικής έρευνας για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν. Ενώ όλα έδειχναν ότι χτες θα ανακοινώνονταν ποινικές διώξεις εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, που ευθύνονται για την είσοδο και σύντομη παραμονή του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας,πληροφόρησε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι το πόρισμα των εισαγγελέων Βασ. Πλιώτα,Ιω. Σακελλάκου και Χρ. Μαρκογιαννάκη,οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα, δεν είναι ακόμα έτοιμο. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις μαρτύρων είχαν ολοκληρωθεί από την περασμένη Παρασκευή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες συνδέουν την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του πορίσματος με την αιφνίδια ασθένεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου και την εισαγωγή του χτες στο Ιατρικό Κέντρο. Και τούτο γιατί είχε ζητήσει και ο ίδιος τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την είσοδο Οτσαλάν στη χώρα και, συνεπώς, θα πρέπει να λάβει πρώτος γνώση των ποινικών διώξεων. Κυκλοφορεί, επίσης, η εικασία ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των εισαγγελέων για το χαρακτήρα ορισμένων αδικημάτων, που έχουν εντοπίσει κατά τη διάρκεια της έρευνας, αν δηλαδή πρέπει να θεωρηθούν πλημμελήματα ή κακουργήματα. Τέλος, συζητείται το ενδεχόμενο να προβληματίζονται οι εισαγγελείς σχετικά με τη διαβίβαση ή μη του πορίσματός τους στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ερμηνευόταν ως ένδειξη ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών και θα έδινε το "πράσινο φως" για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επτάμηνη φυλάκιση για το χαστούκι

Ποινή φυλάκισης επτά μηνών επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στην Αναστασία Αθήνη,εναντίον της οποίας είχε αυτεπάγγελτα ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για "απρόκλητη έργω εξύβριση", επειδή τον Οχτώβρη του 1997 χαστούκισε τη Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου ενώ υπέγραφε το βιβλίο της "10 χρόνια και 54 μέρες" στον εκδοτικό οίκο "Λιβάνη". Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την Αθήνη γιατί, όπως σημείωσε και ο εισαγγελέας της έδρας, "οι προσωπικές απόψεις είναι σεβαστές, αλλά η κατηγορουμένη υπερέβη το όριο".

Καταθέτοντας ως μάρτυρας, η Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, είπε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη της Αθήνη, παρότι η συμπεριφορά της ήταν "βάναυση κα απρόκλητη". Σε ερωτήσεις που αφορούσαν το βιβλίο της, απάντησε ότι "αυτό θα κριθεί από την ιστορία και τον ελληνικό λαό". Λίγο αργότερα μίλησε στους δημοσιογράφους για "ηθικούς αυτουργούς" και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν προσέφυγε η ίδια στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση, είπε ότι αν ζούσε ο Α. Παπανδρέου αυτό θα τη συμβούλευε να κάνει.

Στην απολογία της η Αναστ. Αθήνη υποστήριξε ότι είχε "ιδεολογικά κίνητρα" η πράξη της, την οποία χαρακτήρισε "αξιοπρεπή, οριακή, όχι όμως ευγενική", γιατί την προσέβαλε "σαν γυναίκα, μητέρα και πολίτη" η στάση της Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, που "ασκούσε εξουσία με τις δημόσιες εμφανίσεις της, είχε πλουτίσει παράνομα, έπαιζε όλους τους ρόλους και ήταν εξαιρετικά άπληστη". Μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Κατατέθηκε ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας

Το νομοσχέδιο κύρωσης του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και αναμένεται να προωθηθεί για συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή. Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται οι δικαιοδοσίες και οι αρμοδιότητες των διοικητικών δικαστηρίων, θέματα που αφορούν τις μορφές εκπροσώπησης του δημοσίου καθώς και σειρά άλλα δικονομικά θέματα.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ορίζονται για το 1999 οι αυξήσεις του ΝΑΤ σε ποσοστό 2,5% για τις συντάξεις κάτω των 250.000 και 2% για τις συντάξεις που ξεπερνούν αυτό το ποσό.
  • Παράλληλα, με τροπολογία ορίζεται ότι εφαρμόζεται η αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής για τους δημοσίους υπαλλήλους (2%) για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων ΝΠΔΔ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων δημοσίων οργανισμών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ