ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
"Βαραίνει" το κλίμα στην περιοδεία Κοέν

ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει από την πορεία των συνομιλιών που έχει με τις ηγεσίες των αραβικών χωρών του Κόλπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, το Κουβέιτ και την Ιορδανία. Εντούτοις, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το κλίμα στις αραβικές πρωτεύουσες είναι βαρύ και ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ηγεσίες των χωρών του Κόλπου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχιζόμενες επιδρομές σε βάρος του Ιράκ.

Σημαντική ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν ή το Ιράκ, υποσχέθηκε στην κουβεϊτιανή ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ Σεϊκ Τζαμπέρ αλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ. Παρ' όλα αυτά, το εμφανιζόμενο ως θετικό κλίμα "ράγισε", όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Σαλέμ Σαμπάχ αλ Σάλεμ αλ Σαμπάχ, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοέν, επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Χωρίς απρόοπτα κύλησαν οι πρώτες ώρες της επίσκεψης του Ουίλιαμ Κοέν στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον νέο βασιλιά Αμπντάλα και συμφώνησαν στη χορήγηση ενός εκτάκτου πακέτου οικονομικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον προς το Αμμάν. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αυτή η οικονομική βοήθεια ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια και, όπως υποστήριζαν Ιορδανοί αξιωματούχοι, τα 2/3 της, τουλάχιστον, στοχεύουν στη βελτίωση του ιορδανικού στρατεύματος.

Πάντως η θερμή υποδοχή του Κοέν από την ιορδανική ηγεσία, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι αραβικές ηγεσίες έχουν βαθιά δυσαρεστηθεί από τις αλλεπάλληλες αμερικανο - βρετανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, καθώς δέχονται σοβαρότατες πιέσεις από τις κοινές γνώμες των χωρών τους. Σημειώνεται, δε, ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι κανένας Αραβας κυβερνητικός αξιωματούχος δε δέχτηκε να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος και επέκρινε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά το πέρας της επιχείρησης "αλεπού της Ερήμου", τα αμερικανικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 3.224 εξόδους και έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερους από 274 πυραύλους στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" και εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 20% της ιρακινής αεράμυνας. Σύμφωνα με ορισμένα πρώτα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τις επιδρομές αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άμαχοι, αν και η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι είναι πολλοί περισσότεροι. Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχει σχεδόν, διακοπεί η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων", οι οποίες υποτίθεται ότι τέθηκαν σε ισχύ για την προστασία αυτών ακριβώς των πληθυσμών.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέο ομοσπονδιακό κράτος;

ΡΩΜΗ.-

Νέο ομοσπονδιακό μοντέλο για τη χώρα: Καινοτομία ή αναγκαστική αμυντική θεσμική κίνηση λίγο πριν τη σύνθλιψη; Οποια και αν θέλουν να είναι η απάντηση, το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο για ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκαλέσει και πάλι τεράστια κύματα αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Η πρόταση ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης, που προτείνει η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, εισάγει μία νέα φεντεραλιστική θεώρηση και αναθεώρηση επί της ουσίας του "κεντρικού" ιταλικού κράτους. Με 22 άρθρα η μεταρρύθμιση διαχωρίζει καθοριστικά τις κρατικές από τις περιφερειακές αρμοδιότητες με τρεις καινοτομίες: με την απευθείας εκλογή του προέδρου των Περιφερειών, με την εισαγωγή του κριτηρίου δικαίου καταμερισμού της πολιτικής εξουσίας στα τα δύο φύλα και με δικαστικές και νομοθετικές αυτονομίες. Συνεπώς, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Τζουλιάνο Αμάτο,το ιταλικό κράτος θα διατηρήσει μόνο εξουσίες που είναι γενικές και θα ορίζονται ρητά από το Σύνταγμα, ενώ οι κρατικές αρμοδιότητες θα αφορούν μόνο το νόμισμα, την άμυνα, τη δημόσια τάξη, την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια εκπαίδευση - μόνο ως προς το γενικό προσανατολισμό και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού κλάδου -, την υγεία - γενικό προσανατολισμό και στάνταρντ - και μερική φορολογική πολιτική.

Οσο για τις τοπικές αυτονομίες, αυτές πλέον θα εφαρμόζονται μόνο σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, όπου καθορίζεται ότι οι Περιφέρειες θα έχουν νομοθετικές εξουσίες σ' όλα τα θέματα, εκτός κρατικής αρμοδιότητας, ενώ οι διοικητικές λειτουργίες θα αποφασίζονται από τους δήμους. Ειδικότερα, οι Περιφέρειες θα έχουν περισσότερη αυτονομία στο καταστατικό τους, θα μπορούν ν' αποφασίζουν για το κυβερνητικό τους σχήμα και να εκλέγουν απευθείας τον πρόεδρό τους, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες διορισμού και ανάκλησης των μελών ενός νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες. Οσον αφορά τους δήμους, θα μπορούν να διαχειριστούν ένα μέρος της φορολογίας, αλλά και θέματα της Δικαιοσύνης, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, που θ' αποτελείται από ειρηνοδίκες και δικηγόρους και θα έχει την επιστασία των ειρηνοδικείων.

Ολες αυτές οι τροποποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις είναι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που για να υλοποιηθούν θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται ότι θα δοθούν πολλές μάχες.

ΝΑΤΟ - ΕΕ
"Υπαρξιακές ανασφάλειες"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οσο γίνονται οι προετοιμασίες για την εισδοχή των νέων μελών στους κόλπους της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας και την επέκτασή του προς ανατολάς, αλλά και οι προετοιμασίες για τις πανηγυρικές επετείους, οι αντιπαραθέσεις και οι "κόντρες" εξακολουθούν να υφέρπουν.

Τελευταία κόντρα αφορά το ρόλο της γαλλοβρετανικής αμυντικής πρωτοβουλίας, που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Διά μέσου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ - κατά την ομιλία του στη διάρκεια συνεδρίου που οργανώθηκε στο Λονδίνο από το Ινστιτούτο Μελετών για αμυντικά θέματα "RUSI" - οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χτες την ΕΕ να μη δημιουργήσει ένα αμυντικό σύστημα, το οποίο θα είναι αποκομμένο από το ΝΑΤΟ και πουθα περιέχει τον κίνδυνο μιας "ρήξης" των αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Τάλμποτ ζήτησε επίσης από τις χώρες της ΕΕ να μην κάνουν διακρίσεις ως προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, "μη μέλη της ΕΕ".

Βέβαια, αυτές τις "ανασφάλειες" των Αμερικανών έσπευσε να καθησυχάσει ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον,που διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, "το οποίο οφείλει να μείνει το μοναδικό όργανο για την εδαφική ασφάλεια και όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θελήσουν να ενεργήσουν από κοινού, θα στραφούν φυσικά προς την Ατλαντική Συμμαχία"!

Ομως, αν αυτή η "διαφορά" εξομαλύνεται, δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει με τις ιταλικές "ανασφάλειες". Το θέμα προέκυψε όταν η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες που διέπουν τις σχέσεις της Ιταλίας με το ΝΑΤΟ, εφόσον δεν καταλογιστεί καμία ποινική ευθύνη αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στο χιονοδρομικό σταθμό στο Καβαλέζε πριν περίπου 12 μήνες, το οποίο προκλήθηκε από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος. Τις προθέσεις για τις μελλοντικές κινήσεις των Ιταλών ανακοίνωσε απευθυνόμενος στην ιταλική Κάτω Βουλή ο ίδιος οπρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες και "ελπίδες"

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-

Ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο αντιμαχομένων πλευρών στο Αφγανιστάν - των φανατικών σουνιτών ισλαμιστών Ταλιμπάν, που ελέγχουν το 90% της χώρας, και των αντιπάλων τους της "Συμμαχίας του Βορρά", που ελέγχουν το υπόλοιπο 10% - άρχισε χθες στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν ανακοινώθηκε "πρόοδος" στις συνομιλίες, όπως είχε γίνει το Φλεβάρη. Ο Αντριου Τεσοριέρ, επικεφαλής της ειδικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την "ελπίδα" του οι δύο πλευρές να "κάνουν ό,τι μπορούν" για να επιτύχουν συμφωνία, ενώ ο απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, Λακντάρ Μπαχίμι, προειδοποίησε ότι η "αιματοχυσία" είναι πολύ κοντά στο να "αναζωπυρωθεί" - μια έμμεση αναφορά στις εαρινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές εδώ και χρόνια...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Επτά νεκροί από ταραχές στην Αμπόν

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ατερμάτιστες φαίνονται οι θρησκευτικές ταραχές στην Αμπόν. Αλλα επτά άτομα έπεσαν χτες νεκρά από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας και νέα κτίρια (κυρίως τζαμιά και χριστιανικοί ναοί) έγιναν παρανάλωμα του πυρός... Οι δυνάμεις ασφαλείας, που ξεπερνούν τις 3.000 στην Αμπόν, επενέβησαν για να καταστείλουν τις άγριες συμπλοκές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Εξι από τους νεκρούς έφεραν τραύματα από αληθινά πυρά στο στήθος ή στο κεφάλι. Αλλοι τέσσερις τραυματίες ήταν πληγωμένοι από βόμβες μολότοφ.

Νωρίτερα, μερικές εκατοντάδες μουσουλμάνοι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των ταραχών στην Αμπόν. Οι συγκεντρωθέντες φώναξαν και συνθήματα κατά του Προέδρου Χαμπίμπι και του υπουργού Αμυνας, στρατηγού Γουιράντο, κατηγορώντας τους για ανικανότητα.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Απαγωγή Ρώσου στρατηγού

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ επέρριψε στην τσετσενική αντιπολίτευση την ευθύνη για την απαγωγή, την Παρασκευή 5 του Μάρτη, του Ρώσου στρατηγού Γκενάντι Τσπιγκούν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η απαγωγή του στρατηγού Τσπιγκούν, που εκπροσωπούσε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών στο Γκρόζνι, "οργανώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Αντιπολίτευσης", στο οποίο μετέχουν και οι γνωστοί αυτονομιστές Σαμίλ Μπασάγεφ και Σαλμάν Ραντούγεφ. Ο Α. Μασχάντοφ δήλωσε στην τηλεόραση ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν τέλος στην "αντισυνταγματική δραστηριότητα των ηγετών αυτών, που θέλουν να οδηγήσουν και πάλι τον τσετσενικό λαό στο μονοπάτι του πολέμου". "Αν χρειαστεί συλλάβετε τον ίδιο τον Μπασάγεφ", τόνισε. Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Στεπάσιν, απείλησε την περασμένη Κυριακή ότι η Ρωσία θα επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τσετσενία αν δεν αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Ρώσος στρατηγός.

Τα όργανα του ολέθρου σε δράση



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ