ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ΠΑΜΕ καλεί στην αυριανή απεργία στο Δημόσιο

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα (Ομόνοια, 10.30 π.μ.), Θεσσαλονίκη (10 π.μ., πλατεία Αγ. Σοφίας) και άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Απεργούν αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεχίζουν με 48ωρη απεργία στις 19 - 20 Μάρτη. Ζητήματα αιχμής είναι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργανώνουν αύριο, στην Αθήνα, συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. και καλούν τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 13 - 18 Μάρτη σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που ακολουθεί.

Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 10 π.μ. Ξάνθη, πλατεία Ελευθερίας, 10.30 π.μ. Λαμία, πλατεία Πάρκου, 11 π.μ. Σάμος, Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ. Πάτρα, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, 10 π.μ. Βόλος, πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου, 10.30 π.μ.

Η απόφαση για το παραπάνω απεργιακό πρόγραμμα, πάρθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Παρασκευή. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι το κύριο είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της απεργίας: Να γίνει έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων, μαζικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, να ληφθούν μέτρα για μαζική συμμετοχή στις απεργίες και τα συλλαλητήρια.

Τόνισαν, ακόμα, ότι το πλαίσιο πάλης πρέπει να υπηρετεί την ενότητα των εργαζομένων, την ενιαία πάλη όλων των κλάδων, τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, να οργανωθεί η σύγκρουση με κυβέρνηση - ΕΕ- πλουτοκρατία. Σημείωσαν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού η αποτροπή των απολύσεων και η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τούς αφορά όλους.

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε δύο 48ωρες απεργίες στις 11 - 12 Μάρτη και στις 19 - 20 Μάρτη, αν και αναγνώρισε ότι «πράγματι δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της 48ωρης στις 11-12 Μάρτη». Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπός της, Γ. Καλομοίρης, άσκησε κριτική στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ότι «δεν πρέπει να απαξιώνεται η προσπάθεια της ΑΔΕΔΥ (σ.σ. για την οργάνωση της απεργίας)».

Τα στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» άσκησαν επίσης «καλοπροαίρετη» -όπως είπαν- κριτική στο ΠΑΜΕ ότι στη ΓΣΕΕ δεν πρότεινε γενική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να πάρουν την απάντηση ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ήταν αυτή που δεν πρότεινε γενική απεργία στη ΓΣΕΕ, ενώ το ΠΑΜΕ πρότεινε γενική απεργία για ΣΣΕ, ανεργία, απολύσεις και κλιμάκωση του αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ για το περιεχόμενο της απεργίας γράφτηκε από την «Αυτόνομη Παρέμβαση» -παρότι είχε διαφορετική πρόταση ως προς τη μορφή- με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή». Μια ανακοίνωση που δε λέει κουβέντα για τον πραγματικό χαρακτήρα των ανατροπών που προωθούνται στο Δημόσιο, για τις ευθύνες της ΕΕ, αλλά και των κομμάτων που τη στηρίζουν, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης.

Οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρότειναν τριήμερη απεργία και κλιμάκωση με πενθήμερη απεργία και νέες πενθήμερες με γενικές συνελεύσεις. Επιβεβαιώνεται ότι ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου ούτε ένα σωματείο σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε αυτά που έχουν πλειοψηφία, δεν πήρε απόφαση γενικής συνέλευσης για πενθήμερη απεργία. Μετά απ' όλα αυτά, έχουν το θράσος να επιτίθενται στο ΠΑΜΕ, επειδή χαρακτηρίζει τυχοδιωκτική τη στάση τους στο κίνημα και επισημαίνει την αναξιοπιστία τους.

Αρχαιρεσίες σε Σωματεία

-- Σε εξέλιξη μέχρι τις 16/3 είναι οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το πρόγραμμα είναι το εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση 19) την Κυριακή 16/3, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά, στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος), σήμερα Τρίτη 11/3, 12 μ. έως 8 μ.μ. και αύριο Τετάρτη 12/3, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), την Παρασκευή 14/3, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νοτιοανατολικά, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαγονησίου (Καλυβίων 61), την Τετάρτη 12/3, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του Δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), το Σάββατο 15/3, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16/3, 12 μ. έως 8 μ.μ. Κάλπες θα στηθούν και σε ξενοδοχεία.

-- Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, διεξάγει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος). Από χτες ως την Παρασκευή 14/3, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ. Σάββατο 15/3 και Κυριακή 16/3, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Η κάλπη θα βρίσκεται επίσης: Στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως» στον Ασπρόπυργο (Τετάρτη 12/3 και Πέμπτη 13/3, 12 μ. έως 3 μ.μ.), στην εταιρεία «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων» στον Ασπρόπυργο (Παρασκευή 14/3, 12 μ. έως 3 μ.μ.).

Ο

ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ: Μετά την καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων της ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ στα δίκτυα της ΔΕΗ που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και με τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου της Αττικής, δρομολογήθηκε η ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το Σωματείο καλεί σε επαγρύπνηση. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα σε οποιονδήποτε χώρο δουλειάς, γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να είναι δίπλα στο Σωματείο».

ΔΕΗ: Την πληρωμή δεδουλευμένων και αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΔΕΗ ή εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις, απαίτησε χτες το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια για πώληση ορυχείων και ΑΗΣ. Συγκεκριμένα, έγινε διαμαρτυρία στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και παρέμβαση στη ΣΤΕΠΟ, όπου εκπαιδεύονται οι συμβασιούχοι της ΔΕΗ πριν τοποθετηθούν στην εργασία τους. Το ΣΕΕΕΝ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, προγραμματίζει την επόμενη Τρίτη 18/3, 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Νέα 24ωρη απεργία έκαναν χτες οι συμβασιούχοι καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων στο Δήμο Περάματος, που παραμένουν απλήρωτοι για το 2014. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποίησαν εξορμήσεις και περιοδείες σε σχολεία και σε χώρους δουλειάς της περιοχής. Σήμερα, απεργούν ξανά και θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί, στο Δημαρχείο Περάματος. Το Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και Νήσων σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι, μετά από καθημερινές παραστάσεις στη δημοτική αρχή, εισπράττουν ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

NEOSET: Οριστικά σε πτώχευση κηρύχτηκε η εταιρεία κατασκευής και εμπορίας επίπλου «Neoset», με απόφαση (212/2014) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Την προσφυγή είχαν κάνει οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, οι οποίοι βρίσκονται «στον αέρα» για περισσότερο από ένα χρόνο.

ΕΠΑΛ ΕΥΚΛΕΙΔΗ: Την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους άνεργους και εργαζόμενους που έκαναν πορεία την Πέμπτη 6/3 στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην ανεργία, καταδικάζει με απόφασή του το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του ΕΠΑΛ Ευκλείδη στη Θεσσαλονίκη. Στην απόφασή του αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είμαστε μια γροθιά με τους εργαζόμενους και άνεργους γονείς μας! Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ που μας εξαθλιώνουν, την ίδια στιγμή μας τρομοκρατούν για να καθόμαστε στα "αυγά μας". Τα έχουμε ζήσει κι εμείς με τηλέφωνα στο σπίτι από τους διευθυντές επειδή κάναμε κατάληψη, με μαθητοδικεία, με αποβολές και απειλές... Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τρομοκρατεί εμάς και τις οικογένειές μας, επειδή θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα!».

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Με συμμετοχή που σε πολλές περιοχές άγγιξε το 100%, άρχισε χτες η 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών ενάντια στα σχέδια για τη μεταφορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ και τη συνολική απελευθέρωση στα φαρμακεία (ιδιοκτησιακό ωράριο), όπως προτείνει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας έκθεση του ΟΟΣΑ. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται απ' τα φαρμακεία που εφημερεύουν. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ