ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το γυναικείο ζήτημα στοιχείο της αντικαπιταλιστικής πάλης

Εκδήλωση της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα
Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας και κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση «άνοιξε» η Ευανθία Ρουτζούνη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και υπεύθυνη για τη δουλειά στις γυναίκες. Μετά την κεντρική ομιλία, έγινε πλούσια συζήτηση.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες να καταγραφούν ως η δύναμη που αναδεικνύει το γυναικείο ζήτημα, τις αιτίες του και παλεύει για τη λύση του. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εχουμε μια μεγάλη υποχρέωση, κοντά στις πολλές που έχουμε σαν κόμμα: Να παλέψουμε με το δικό μας τρόπο που ξέρουμε, αλλά και με νέους τρόπους, ούτως ώστε η 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, να αποκατασταθεί στη συνείδηση και προοδευτικών ακόμα ανθρώπων, σαν μια μέρα, τηρουμένων των αναλογιών, που μοιάζει αν θέλετε με την Πρωτομαγιά, που είναι η μέρα για τους εργάτες και τις εργάτριες». Πρόσθεσε πως «όταν αναγκάστηκε το αστικό πολιτικό σύστημα να υιοθετήσει, με επικεφαλής τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την ίδια μέρα αποφάσισε και τη νόθευση του περιεχομένου της».

Για την αναγκαιότητα της παρέμβασης με αιχμή το γυναικείο ζήτημα, ως όρο για την ανασύνταξη του κινήματος, με την είσοδο νέων δυνάμεων σε αυτό, σημείωσε: «Αποδεικνύεται ότι η κινητήρια δύναμη δεν μπορεί να είναι μόνο τα οξυμένα προβλήματα, όσο κι αν αυτό είναι ένα καλό λίπασμα, αν η συνειδητοποίηση των προβλημάτων δεν συνδυάζεται και με την απόρριψη ορισμένων ιδεολογικών θέσεων, ιδεολογημάτων, αντιλήψεων που το αστικό πολιτικό σύστημα, ο καπιταλισμός έχει εμποτίσει, όχι μόνο γενικά στο λαό, αλλά κυριαρχώντας έχει επηρεάσει ακόμα και σημαντικά τμήματα των αγωνιζόμενων εργατοϋπαλλήλων, που αγωνίστηκαν κάποτε, που αγωνίζονται σήμερα ή που θέλουν να μπουν στον αγώνα. Δίχως δηλαδή την αποδέσμευση από το βαρίδι ορισμένων ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων».

Εξήγησε πως σήμερα υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάδειξη του γυναικείου ζητήματος, σαν συστατικού στοιχείου της ταξικής εκμετάλλευσης, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, σαν στοιχείο που εδραιώνει την κυριαρχία της αστικής τάξης, που την αναπαράγει». Καθυστερήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς η συνειδητοποίησή του «μπορεί να γίνει ένας παράγοντας διαμόρφωσης αντικαπιταλιστικής συνείδησης».

Τόνισε πως η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό απαιτεί την εναντίωση σε κάθε πτυχή του συστήματος της εκμετάλλευσης, «πριν απ' όλα βέβαια στις σχέσεις ιδιοκτησίας και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο εποικοδόμημα και στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη ζωή και για τα δικαιώματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα πως στο βαθμό που θα αναπτυχθεί μια τέτοια παρέμβαση, θα αποτελέσει συμβολή και στην προσπάθεια για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες του Μάη.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το αστικό πολιτικό σύστημα έχει κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές όσον αφορά το γυναικείο ζήτημα: «Δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ ή απόφαση και της κυβέρνησης, αλλά κυρίως της ΕΕ, που δεν περιέχει ειδική αναφορά στις γυναίκες. Οχι αυτό που γινόταν κάποτε, που υπήρχε η γενική πολιτική και κάπου υπήρχε και κάτι για τις γυναίκες. Είναι αναπόσπαστο. Εχει εκσυγχρονίσει την επιχειρηματολογία της, την ορολογία».

Τέλος, επισήμανε πως μπορεί στη σημερινή εποχή να μην κυριαρχούν οι ίδιες απόψεις για τη γυναικεία «κατωτερότητα», τη θέση τους όμως έχουν πάρει σύγχρονες ανορθολογικές θεωρίες που θολώνουν τις αιτίες της ανισοτιμίας.


Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα για τη Μέρα της Γυναίκας

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με μαζικές εξορμήσεις, εκδηλώσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες τίμησαν την 8η Μάρτη σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα. Πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν το πρωί του Σαββάτου οι Σύλλογοι της ΟΓΕ στον Πειραιά, με στάσεις έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Ενα πρωτότυπο δρώμενο έστησε το Σάββατο, σε κεντρικό δρόμο της πόλης η ομάδα της ΟΓΕ στη Νάουσα: Απλωσε την «μπουγάδα» με «τα λερωμένα της... ΕΕ», με τα δικαιώματα, δηλαδή, των γυναικών τα οποία «ξήλωσαν» ΕΕ και κυβερνήσεις. Στην Κομοτηνή, ο Σύλλογος της ΟΓΕ μοίρασε κόκκινα γαρίφαλα στις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις και συσκέψεις έγιναν σε Ξάνθη, Δράμα, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Πάτρα και Κόρινθο. Συγκέντρωση έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Αγρίνιο από το Εργατικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη. Στην Κεφαλονιά, η Ομάδα Αργοστολίου της ΟΓΕ οργάνωσε το Σάββατο εκδήλωση με θεατρικό δρώμενο για την ιστορία του γυναικείου εργατικού ριζοσπαστικού κινήματος και για τις κατακτήσεις του. Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στη Ζάκυνθο.


ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣΔιαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org