ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
Σε πολεμική ετοιμότητα

US Navy

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται το ΝΑΤΟ για την επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη, εν αναμονή όμως κάλυψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι το πλαίσιο των συζητήσεων και των αποφάσεων της έκτακτης συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες και αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσουν. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη προπαρασκευαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που αφορούν στην επιτήρηση με ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS» της λιβυκής επικράτειας, όπως και επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού υπό το μανδύα της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων.

Συγκεκριμένα, χτες, από τους 28 ΝΑΤΟικούς υπουργούς εγκρίθηκαν δύο «αρχικές» οδηγίες σχετικά με τη Λιβύη, μία «ανθρωπιστική οδηγία» και μία που αναφέρεται στην «υποστήριξη του εμπάργκο όπλων», ενώ ανακοινώθηκε ότι ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) θα πάρει πρωτοβουλίες «για την ενίσχυση της ναυτικής επιτήρησης στη Μεσόγειο, όπου διεξάγεται ούτως ή άλλως η επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR». Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική σύνοδο, δήλωσε χτες ότι «το ΝΑΤΟ συμφώνησε να συνεχίσει τα σχέδια στρατιωτικών επιλογών αναφορικά με τη Λιβύη» και «να επαναδιατάξει πλοία κοντά στη Λιβύη αλλά να μην αυξήσει τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται στη Μεσόγειο».

Στο πνεύμα της πολεμικής προετοιμασίας κινήθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, ο οποίος είπε ότι «ως στρατιωτική συμμαχία και υπεύθυνος διεθνής παράγοντας, το ΝΑΤΟ οφείλει σήμερα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο στο πλαίσιο ενός προληπτικού σχεδιασμού και αυτό κάνουμε». Εθεσε δε τις εξής προϋποθέσεις για να υπάρξει δράση του ΝΑΤΟ: «Πρώτον, να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και, τρίτον, πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κι άλλων επιλογών αν αυτό είναι απαραίτητο».

Ταυτισμένη η ελληνική κυβέρνηση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Την απόλυτη ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις επιλογές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων εξέφρασε στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, «συμφώνησε με την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να βρεθεί μια οριστική και σταθερή λύση στη Λιβύη, σύμφωνη με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ (προφανώς και στρατιωτικής) στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως ναι μεν είναι «ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού», αλλά επειδή «αυτό, προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης (...) δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία, όμως, πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο της ίδιας υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα, θα συζητηθεί η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, τον περασμένο Νοέμβρη, «με έμφαση στην εξειδίκευση του Νέου Στρατηγικού Δόγματος, μέσω των πολιτικών οδηγιών που δίνουν οι υπουργοί Αμυνας στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και τη γεωγραφική εφαρμογή της Νέας Δομής Διοίκησης». Ωστόσο, σημειώνει το υπουργείο Αμυνας, «στη φάση αυτή οι συζητήσεις έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις μετατίθενται για τη Σύνοδο του Ιουνίου».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψήφισμα - προπομπός της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη

Καταψήφισε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τα προσχήματα του «εκδημοκρατισμού» και της «ανθρωπιστικής βοήθειας»

Το δρόμο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη στρώνει το Ευρωκοινοβούλιο, με το αντιδραστικό ψήφισμα που ενέκρινε χτες η πολιτική συμμαχία των κομμάτων του κεφαλαίου και των οπορτουνιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με πρωταγωνιστή τον Λόταρ Μπίσκι, πρώην πρόεδρό του και νυν πρόεδρο της «Λίνκε» Γερμανίας και της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE - NGL).

Με 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές εγκρίθηκε το κοινό ψήφισμα Σοσιαλδημοκρατών, Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φιλελεύθερων, Πράσινων, δηλαδή και των Ελλήνων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ και των Οικολόγων Πράσινων. Από την GUE - NGL ακολούθησαν τον Μπίσκι ακόμα 10 ευρωβουλευτές της Ομάδας από κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ και 15 καταψήφισαν το ψήφισμα, ανάμεσά τους και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Δύο δήλωσαν αποχή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Συν απουσίαζε.

KKE: Πρόκληση οι ιμπεριαλιστές να μιλούν για «δημοκρατία»

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το προπομπό για γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση, με πρόσχημα τον «εκδημοκρατισμό» και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σημείωσε:

«Το αντιδραστικό αυτό ψήφισμα, που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, Οικολόγοι - Πράσινοι και οι οπορτουνιστές του ΚΕΑ συντάσσεται με τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προτάσσοντας τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ψήφισμα υποστηρίζει τη δημιουργία Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει την καταστροφή κάθε αντιαεροπορικής δύναμης της Λιβύης και ζητά ρητά τη χρησιμοποίηση από την ΕΕ κάθε μέσου επέμβασης στη χώρα.

Με προκλητικό ωμό τρόπο επεμβαίνουν και καλούν την Κάθριν Αστον, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, να αναγνωρίσει το Προσωρινό Συμβούλιο της Λιβύης που έχει συγκροτηθεί, προκειμένου να υλοποιηθούν τα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους σε βάρος του λαού της Λιβύης.

Είναι προκλητικό οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και οι αστικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι πρώην συνεργάτες των αυταρχικών και αντιδραστικών καθεστώτων στη Β. Αφρική, συνένοχοι στην εκμετάλλευση των λαών της ευρύτερης περιοχής να εμφανίζονται ως τιμητές των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τη "δημοκρατία", όπως την εννοούν οι ιμπεριαλιστές, την έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, τη Λ. Αμερική, σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της Λιβύης, τις εγκληματικές επιθέσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια στον αγωνιζόμενο λιβυκό λαό. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε εμπλοκή των ιμπεριαλιστών ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά - νατοϊκά σχέδια τεράστιων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής».

ΛΙΒΥΗ
Οι μάχες συνεχίζονται όπως και τα «παζάρια»

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
TΡΙΠΟΛΗ.--

Οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστών συνεχίζονται και κάθε δύναμη παίρνει θέση. Πιο χαρακτηριστική κίνηση, εκτός από τις συναντήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αυτή της Γαλλίας, που έσπευσε χθες στην αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου ως «μοναδικής νόμιμης εκπροσώπησης του λιβυκού λαού», εκπλήσσοντας αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες καθώς η κατάσταση είναι αρκετά αμφίρροπη. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω, καλώντας την ΕΕ να «συνομιλήσει επίσης με το Συμβούλιο» και προανήγγειλε αποστολή πρέσβη στη Βεγγάζη.

Ως «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» χαρακτήρισε το Συμβούλιο και η Βρετανία, μην προχωρώντας όμως σε επίσημη αναγνώριση. Γαλλία - Βρετανία από κοινού απεργάζονται σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε, εκ νέου, κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική της οποιασδήποτε «στρατιωτικής επέμβασης ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Ο Λαβρόφ, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι «θα συζητήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Μόσχα, μόλις χθες με διάταγμα του Προέδρου Μεντβέντεφ, απαγόρευσε την πώληση όπλων στη Λιβύη. Βεβαίως τα συμβόλαια 4 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει με το καθεστώς Καντάφι δεν είναι σαφές ως ποιο βαθμό έχουν εκτελεστεί.

Συνάντηση με τον Λίβυο απεσταλμένο του Μ. Καντάφι στην Αθήνα, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, είχε χτες το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, σε συνεννόηση - όπως μετ' επιτάσεως διαβεβαίωνε το ΥΠΕΞ - με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Αστον. Μετά τη συνάντηση, δεν έγινε καμιά δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Λιβύη που προετοιμάστηκε χθες από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε γενικόλογα στην ανάγκη να σταματήσει η αιματοχυσία και επανέλαβε τη θέση ότι η εμπλοκή του «διεθνούς παράγοντα» στη Λιβύη πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει την κάλυψη του ΟΗΕ.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και αλληλοκατηγορίες

Στο πεδίο των μαχών στο εσωτερικό της Λιβύης σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών των πόλεων Ρας Λανούφ και Μπρέγκα επιδόθηκαν, χθες, οι, προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι, δυνάμεις, υποχρεώνοντας, τελικά, μετά το μεσημέρι, τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το πετρελαϊκό λιμάνι της Ρας Λανούφ, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω και των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους αμάχους, ενώ, χθες, εκκενώθηκε, μετά από την έκρηξη πυραύλου σε μικρή απόσταση, και το νοσοκομείο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που πλέον από χθες αναδιπλώνονται ανατολικότερα της Ρας Λανούφ, περιμένοντας πότε και αν οι καθεστωτικές δυνάμεις θα εισέλθουν στο λιμάνι. Παράλληλα, βέβαια, γαλλικά, κυρίως, δίκτυα μετέδιδαν ότι στο δυτικό «μέτωπο», μπορεί οι αντικαθεστωτικοί να έχασαν μετά από μία βδομάδα, περίπου, την αλ Ζαουίγια, αλλά έχουν την υποστήριξη όλων των βερβερικών μικρών πόλεων πέριξ αυτής, δηλαδή των Γιάφρεν, Ζέντεν, Ζαντού, Ναλούτ, Καμπάου, Κέτλα.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις καταγγέλλουν τα αεροσκάφη του Καντάφι ότι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και καταγγέλλονται, από τον Καντάφι, ότι διαπράττουν «βιαιότητες και σφαγές», ενώ μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση εικόνες που υποστηρίχτηκε ότι καταγράφουν τις σορούς εκτελεσμένων στρατιωτών που φέρουν σημάδια βασανισμών. Κατά την επίσημη εκδοχή, πρόκειται για «εγκλήματα ισλαμιστών και της αλ Κάιντα».

Η εξέλιξη των μαχών, κατά το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, έχει πλέον λάβει διαστάσεις ανοιχτής εμφύλιας σύρραξης και ο κίνδυνος για «πολύ χειρότερες εικόνες, πολύ περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, και σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση, είναι πολύ μεγάλος». Ο Οργανισμός ζήτησε από την ηγεσία Καντάφι να διασφαλίσει διόδους για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλη τη χώρα και προς ανατολάς όπου κυριαρχούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Εκκληση για «άμεση διεθνή βοήθεια» απηύθυνε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ζητά εκ νέου «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου οι δυνάμεις του Καντάφι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει για μαχητές και αμάχους.

Πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη

Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Μοιρών η συγκέντρωση καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που διοργανώνει η ΚΟ Μεσσαράς του ΚΚΕ

Ολοένα και πιο έντονη γίνεται η παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών πλοίων στο λιμάνι στης Σούδας και σε άλλα λιμάνια της Κρήτης, φανερώνοντας ότι σφίγγει ο κλοιός της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, με καθοριστική συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέρα από τη Σούδα, που συγκεντρώνει τον κύριο όγκο πλοίων, αεροπλανοφόρων και στρατευμάτων, τους Καλούς Λιμένες, νότια του Ηρακλείου, που αξιοποιούνται για τον ανεφοδιασμό πλοίων, από χτες στο λιμάνι Ηρακλείου βρίσκονται τρεις γερμανικές φρεγάτες με περίπου 670 πεζοναύτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να μείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα, προφανώς μέχρι να τους δοθούν νέες οδηγίες ή το σύνθημα για άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την παρουσία των γερμανικών φρεγατών στο λιμάνι της πόλης και τονίζει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι θα σταθεί στο πλάι των ιμπεριαλιστών και θα στηρίξει την επέμβαση με κάθε τρόπο και μέσα. Γι' αυτό στη Σούδα, στους Καλούς Λιμένες, στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν συγκεντρωθεί ιμπεριαλιστικές ναυτικές δυνάμεις έτοιμες να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό και να στηρίξουν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως απαιτεί η ΕΕ και θα πράξει το ΝΑΤΟ με την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό και σέρνει τη χώρα σε νέους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος του λαού της Λιβύης».

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του νομού καθώς και ολόκληρης της Κρήτης σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και την παρουσία των στρατευμάτων τους στην πόλη και την Κρήτη. Απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΚΟ Μεσσαράς του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 12 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Μοιρών με τα παρακάτω βασικά αιτήματα:

  • Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και να σταματήσουν οι Καλοί Λιμένες και τα λιμάνια του νησιού να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων.
  • Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής.
  • Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλο τρόπου.
  • Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ