ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αναγκαίος ο έντονος διεκδικητικός αγώνας

Με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αλλά και η αναγκαιότητα μαχητικού, διεκδικητικού αγώνα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας, του Συνδικαλιστικού Τμήματος, του Γυναικείου Τμήματος και του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους οξύνονται καθημερινά. Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 91% των παιδιών με ειδικές ανάγκες, δηλαδή περίπου 165.000, είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Ακόμα όμως και τα παιδιά που καταφέρνουν να ενταχθούν σε κάποιο σχολείο, είτε αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν (π.χ. εξαιτίας της έλλειψης προσβασιμότητας), είτε έχουν υποβαθμισμένη εκπαίδευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις τρία ειδικά γυμνάσια - λύκεια, τα δυο απ' τα οποία στην Αττική, ενώ δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Οι γονείς εξέφρασαν ακόμα την τεράστια αγωνία τους για το τι θα γίνουν τα παιδιά τους αφού εκείνοι φύγουν απ' τη ζωή και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών και την οικονομική τους στήριξη από το κράτος.

Θυσία στο βωμό του κέρδους η φροντίδα των ΑμΕΑ

«Παρά το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνονται συνεχείς εξαγγελίες για την υποβοήθηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και ιδιαίτερα των οικογενειών που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, η κατάσταση είναι πάρα πολύ πίσω. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι όποια μέτρα παρθούν από δω και μπρος τάσσονται μέσα στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που συμπεριλαμβάνει και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Οι δε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα αυτόν, θα λειτουργήσουν καταλυτικά και αρνητικά σε βάρος και της ποσότητας και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας», υπογράμμισε μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα.

«Ως Κόμμα - συνέχισε - υποστηρίζουμε όχι μόνο την πλήρη και 100% κρατική υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, από τη στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι το τέλος της ζωής τους, αλλά και την οικονομική, ηθική και κοινωνική στήριξη της οικογένειας προκειμένου να τα βγάλει πέρα». Και κατέληξε: «Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μέτρα για την Παιδεία, είναι να οργανωθεί η ειδική αγωγή γιατί στις σημερινές συνθήκες ακόμα και παιδιά με μέση ή και βαρύτερη νοητική στέρηση είναι δυνατό, με την κατάλληλη ειδική αγωγή, να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται έντονα διεκδικητικός αγώνας γιατί κατά τη γνώμη μας οι προθέσεις δεν είναι καλές. Εννοώ από την πλευρά του κράτους».

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Λουκέτο» στο όνομα της «αποασυλοποίησης»

Με πρόσχημα την «αποασυλοποίηση», η κυβέρνηση βαθαίνει την παράδοση της Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες

Την οριστική διάλυση του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), του μοναδικού στη χώρα νοσοκομείου για την ψυχοκοινωνική φροντίδα παιδιών και εφήβων, προωθεί με γοργούς ρυθμούς η διοίκησή του, καλώντας τους εργαζόμενους να επιλέξουν νοσοκομείο για τη μετακίνησή τους και προετοιμάζοντας τη διασπορά των ασθενών σε ξενώνες και οικοτροφεία των ιδιωτικών εταιριών και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ).

Ετσι, με πρόσχημα την «αποασυλοποίηση» των ασθενών, η κυβέρνηση εμβαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, κάνοντας τους ασθενείς «βορά» των ιδιωτών που κερδοσκοπούν στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ενώ αποδεικνύονται φρούδες οι υποσχέσεις για τη δημιουργία νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Με έγγραφό της προς τη διοίκηση του ΠΝΑ (1-3-2006), η Επιτροπή Συντονισμού των Δράσεων για τη Μεταστέγαση των Ασθενών του νοσοκομείου δίνει «τις τελικά διαμορφωμένες καταστάσεις των υπό μετεγκατάσταση ασθενών». Βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις αρχές Απρίλη θα ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών σε ξενώνες των λεγόμενων αστικών εταιριών. Αρχικά, δεκαπέντε ασθενείς θα μεταφερθούν στον ξενώνα «Αθηνά» που λειτουργεί ιδιωτική εταιρία. Θα ακολουθήσει έως το τέλος Ιούνη η μετεγκατάσταση 29 ασθενών στους ξενώνες «Ευαγγελισμός» και ΕΣΥΘΕΠΑΣ. Μόλις 27 ασθενείς προβλέπεται να μεταφερθούν σε ξενώνες του ΚΨΥ. Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν ξεσηκώσει την έντονη ανησυχία των συγγενών των ασθενών για το πού θα καταλήξουν οι δικοί τους άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, η διοικήτρια του νοσοκομείου Χρ. Οικονοπούλου, με έγγραφό της στις 9 Μάρτη 2006, καλεί τους εργαζόμενους σε «εκδήλωση ενδιαφέροντος για μετακίνηση στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, στο Τζάνειο και στο Αττικό νοσοκομείο» (!) Ετσι, από το νοσοκομείο στο οποίο - παρά τη λειψή στελέχωσή του - εξετάζονταν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κάθε χρόνο περίπου 12.000 κάτοικοι της περιοχής, θα μείνουν μόνο τα άδεια κτίρια!

Το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση του νοσοκομείου με πρόσχημα τη νοσηλεία επιθετικού ασθενή προώθησε την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών (ΜΕΠ). Κι αυτό ενώ, όπως επισήμανε σε έγγραφό της η διοικήτρια: «Η ΜΕΠ καλύπτει σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο τις ανάγκες ολόκληρης σχεδόν της χώρας και τα παιδιά και οι οικογένειες με πρόβλημα δεν έχουν εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί μονάδες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στην Αττική και στην περιφέρεια...» και ενώ η μονάδα τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει «μεγάλη αύξηση αιτημάτων προς εισαγωγή»!

ΞΕΝΩΝΑΣ ΨΝΘ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
Σε νέα συνεδρίαση το θέμα της εγκατάστασής του

Το θέμα της εγκατάστασης του ξενώνα επανένταξης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί τελικά σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευόσμου στις 21 Μάρτη για να δρομολογηθούν παράλληλα και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δημοτών. Αυτό ανακοινώθηκε χτες στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θανάσης Γιαννόπουλος, με τον δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους του Ευόσμου. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως το πρόβλημα και οι αντιδράσεις των κατοίκων προέκυψαν κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης. Γεγονός που είχε παραδεχτεί και ο διοικητής του Ψυχιατρείου, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε πως δεν περίμενε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις γι' αυτό και δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε ο Β. Τζήκας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ευόσμου», η οποία προχτές ζήτησε τη νέα σύγκληση του ΔΣ, κάλεσε το δήμαρχο να φέρει θετική εισήγηση για την εγκατάσταση του ξενώνα και ζήτησε να πραγματοποιηθεί αναλυτική και επιστημονική ενημέρωση τόσο των δημοτικών συμβούλων όσο και των κατοίκων.

Το ΠΑΜΕ πάει θέατρο

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα πάει και προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», τη Δευτέρα 13 Μάρτη. Ωρα έναρξης της παράστασης 9.15 μ.μ. στο Θέατρο «Προσκήνιο», τιμή εισιτηρίου 14 ευρώ. Τηλέφωνα κρατήσεων 210-3389346, 6946-435646, 6977-201579, 6974-018790.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ