ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Για την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 58 πόλεις

Με στόχο μέχρι την τελευταία ώρα το πλαίσιο διεκδικήσεων και το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ να φτάσει σε όσους το δυνατόν περισσότερους εργάτες και υπάλληλους, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν χωρίς ανάπαυλα τις εξορμήσεις για την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 15 Μάρτη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 58 συνολικά πόλεις θα αποτελέσουν και ένα ακόμα μαζικό βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΕΕΔΥΕ, ενώ φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές ενώνουν την ίδια μέρα τη φωνή τους με τους γονείς και τους αυριανούς συναδέλφους τους, διεκδικώντας Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς την αμερικάνικη πορεία. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, το απεργιακό ραντεβού του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά την ίδια ώρα στην πλατεία Λουδοβίκου.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Σήμερα, οι εξορμήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται - ανάμεσα σε άλλα - στο «Πράκτικερ» Ελληνικού και Αιγάλεω.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος, 11 π.μ.), το ΠΑΜΕ καθόρισε τις παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 10.30 π.μ.:

  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Οι εργαζόμενοι των Ανατολικών, Νοτιοανατολικών, Νοτίων Συνοικιών και του 2ου Διαμερίσματος.
  • Προπύλαια: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, το Συντονιστικό των φοιτητικών Συλλόγων, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι των Βορείων, Βορειοδυτικών, Δυτικών, Νοτιοδυτικών Συνοικιών και των 1ου - 7ου, 3ου - 4ου και 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να βρεθείτε στην πρώτη γραμμή!

Σε συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις στην επερχόμενη απεργία κάλεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στο εργοστάσιο

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης
«Συνεχίστε! Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλιά». Με αυτά τα λόγια η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε χτες, καλώντας τους ταυτόχρονα στις 15 του Μάρτη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πλάι στις ταξικές δυνάμεις. Και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης τους την πολιτική της ΕΕ τιμωρώντας στις επερχόμενες εκλογές τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Οι εργαζόμενοι δύο μήνες τώρα πραγματοποιούν κατάληψη του εργοστασίου και με πολύμορφες κινητοποιήσεις (αποκλεισμούς τραπεζών, διαδηλώσεις, κλπ.) κλιμακώνουν τον αγώνα τους για να μην κλείσει το εργοστάσιο, όπως αποφάσισαν οι τράπεζες «Εμπορική», «Εθνική» και «Αλφα», που είναι και οι βασικοί μέτοχοι της ΒΦΛ. Μια απόφαση που εξυπηρετεί μόνο την κερδοφορία των μεσαζόντων και των μεγαλοεισαγωγέων λιπασμάτων, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η Λιάνα Κανέλλη συναντήθηκε αρχικά με τα μέλη του ΔΣ του σωματείου και στη συνέχεια μίλησε με τους εργαζόμενους, στο χώρο του εστιατορίου. Ενημερώθηκε για τις πρώτες επιπτώσεις που άρχισαν να εμφανίζονται στην αγορά των λιπασμάτων με τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου και την εισαγωγή των προϊόντων που παρήγε. Οπως αναφέρθηκε, αυξήθηκε η τιμή πολλών προϊόντων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κατά κύριο λόγο θα πληρώσουν το τίμημα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως η τιμή του φωσφορικού διασβέστιου, που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία ζωοτροφών, αυξήθηκε κατά 50 ευρώ.

Προκύπτει και από αυτά τα στοιχεία η αναγκαιότητα της δημιουργίας Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά και φθηνό και καλής ποιότητας λίπασμα για τους αγρότες, όπως σημείωσε η Λ. Κανέλλη, καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«ΘΡΑΚΗ»
Μ' αυτούς που στέκονται στο πλευρό τους

Στο πλευρό των απεργών εργατών στη βιομηχανία κρέατος «Θράκη», στον Εβρο, βρέθηκε ξανά χτες κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της νέας 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης δύο συναδέλφων τους, καθώς επίσης τη διασφάλιση λειτουργίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας. Οι απολύσεις έγιναν στη διάρκεια της αναγκαστικής άδειας που είχε δώσει στους εργαζόμενους. Η εργοδοσία που έχει επιδοτηθεί αδρά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήθεν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τώρα επικαλείται οικονομικά προβλήματα και ζητά την υπαγωγή της σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών της. Την ίδια ώρα απολύει εργαζόμενους.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, γνωστοί στους συναδέλφους τους από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες, κάλεσαν τους εργαζόμενους στη «Θράκη» να κρατήσουν ψηλά το μέτωπο του αγώνα ενάντια στα σχέδια και τα παιχνίδια της εργοδοσίας. Μαζί με τους συναδέλφους τους κλωστοϋφαντουργούς στην «ΟΤΤΟ Εβρος» που εδώ και μήνες η εργοδοσία καταδίκασε σε απραξία και βρίσκονται με το ένα πόδι στο δρόμο της ανεργίας, αλλά και μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό του νομού να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων που υπονομεύει τις ΣΣΕ και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 15 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο.

Ετοιμη η ΓΣΕΕ...

Υποτίθεται ότι η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει για τις 15 Μάρτη απεργία. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την πλειοψηφία να ερωτοτροπεί με την κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο καθήκον της να στρώσει το δρόμο για τα νέα μέτρα που εξυφαίνονται, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς ξανά χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στο διάλογο - μασκαράτα που στήνει η κυβέρνηση, ιδού τι απάντησε: «Εφόσον αυτά τα δύο τα εμπόδια φύγουν απ' τη μέση (σ.σ. επιστράτευση και συλλογική σύμβαση στις τράπεζες), εμείς για το Ασφαλιστικό έχουμε πει ότι, είναι ένα θέμα ανοιχτό, είναι ένα θέμα ενός διαλόγου διαρκείας. Ως εκ τούτου, κανένας δεν πρέπει να απέχει απ' αυτή τη συζήτηση και απ' αυτή την προσπάθεια».

Ετοιμη από καιρό δηλώνει η ΓΣΕΕ για τη νέα επέλαση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και με αυτή την αφορμή, να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Και μπροστά στις 15 του Μάρτη, να γυρίσουν την πλάτη σε όλους εκείνους που χέρι χέρι με την κυβέρνηση τους σκάβουν το λάκκο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ