ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Καταρρέουν μονομιάς οι μεγαλοστομίες

Ζωντανή επαφή της Αλ. Παπαρήγα με τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ζουν μέσα στην εγκατάλειψη

Μονομιάς καταρρέουν τα όσα μεγαλόστομα δήλωναν και συνεχίζουν να λένε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τούτο τον τόπο. Στη Θράκη η ισονομία και η ισοπολιτεία ακόμα δε βρήκε έκφραση στους ανθρώπους της μειονότητας. Οι διακρίσεις και τα προβλήματα παραμένουν, όσο και αν κάποιοι θέλουν σκόπιμα να μην τα βλέπουν.

Οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης για άλλη μία φορά μίλησαν χτες και είπαν ξεκάθαρα ότι η πολιτεία δε νοιάζεται για αυτούς, θέλει να τους κρατά αμόρφωτους και να τους "αρμέγει" όπως όλο το λαό, χωρίς να τους επιστρέφει όσα τους οφείλει. Ακόμη και οι τελευταίες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ή ήρθαν στην επιφάνεια με τις πρόσφατες πλημμύρες, δυστυχώς μέχρι στιγμής αποδεικνύονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Αλλά και αυτά που τέθηκαν ως προτεραιότητες από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των κατοίκων.

Στα ορεινά χωριά

Χτες η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε έξι χωριά της Ορεινής Ξάνθης που επλήγησαν από την πλημμύρα, ενώ προηγουμένως πέρασε από τα Κιμμέρια, το χωριό όπου πρόσφατα ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των μουσουλμάνων και της πολιτείας με αφορμή το σταμάτημα των εργασιών στο Τζαμί.

Ολη η περιοδεία ήταν μία καταγγελία. Μα ταυτόχρονα έδειξε καθαρά ότι η μουσουλμανική μειονότητα βλέπει στο ΚΚΕ τον σταθερό φίλο, συμπαραστάτη και συνεπή αγωνιστή για τη λύση των προβλημάτων της. Φάνηκε από την υποδοχή που επιφύλαξαν σε κάθε χωριό. Από την ειλικρίνεια και την άνεση που ανοίχτηκαν και μίλησαν για τα προβλήματά τους. Μα κυρίως από την απαίτησή τους να συνεχίσει το ΚΚΕ να παλεύει για να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Τα προβλήματα παραμένουν

Στα χωριά Μύκη, Γλαύκη, Αμμώνιο και Εχίνο οι κάτοικοι ακόμα δεν έχουν ορθοπατήσει από το χτύπημα. Δεν πήραν όλοι τις 200.000 δρχ. που έταξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Οι δρόμοι ακόμη δεν καθαρίστηκαν από τις λάσπες και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης - όπου αυτά υπήρχαν - ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν. Οι μικροκαταστηματάρχες ακόμα περιμένουν και προσμένουν το 30% επιχορήγηση για να ξαναστήσουν από την αρχή τη στέγη τους. Ομως όλα αυτά δεν τους απασχολούν τόσο όσο το ξεμπάζωμα των χωραφιών τους.

"Για μας εργοστάσια είναι τα χωράφια μας. Αυτά μας δίνουν και ζούμε. Γι' αυτό επιτέλους πρέπει η Νομαρχία να στείλει μηχανήματα για να τα καθαρίσουμε από τις πέτρες και τα μπάζα, να ρίξουμε χώμα και να τα καλλιεργήσουμε". Αυτά τα λόγια του Ιχτάρ Φουλουσί δείχνουν και το μέγεθος της αγωνίας των κατοίκων.

Τα περισσότερα χωριά της ορεινής Ξάνθης είναι καπνοχώρια. Οι ποσοστώσεις ελάχιστες. Αλλος έχει 300 κιλά και άλλος 500. "Πώς να ζήσεις με δύο, πέντε ή οκτώ στρέμματα χωράφι", ρωτά ο Ισμαήλ Μπαοτί Χουσεϊν στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο μεγάλο καφενείο του Εχίνου. Εκεί τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως το πρόβλημα με το σφαγείο που πρέπει να κλείσει, επειδή δεν τηρεί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως λόγω θρησκείας απαγορεύεται για αυτούς να σφάζουν τα χοιρινά μαζί με άλλα ζώα και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Πιο επιτακτικά μπήκε στη συζήτηση το θέμα του σχολείου. Που εδώ και δύο χρόνια, ενώ όπως είπαν έχουν άδεια, δεν τους επιτρέπουν να το χτίσουν και να διδάσκουν στα παιδιά τους έστω το κοράνι, ενώ το Δασαρχείο για να τους διώξει από τη μικρή γη που έχουν και καλλιεργούν, τους επιβάλλει πρόστιμα για παράνομη βοσκή και ουσιαστικά τους καταστρέφει οικονομικά.

Στο Αμμώνιο ο Μεχμέτ Καλετζή μίλησε στην καρδιά όλων. "Η αρχή και το τέλος της Ελλάδας είναι εδώ. Η περιοχή αυτή είναι ελληνική, όμως το ίδιο το κράτος με τις πράξεις του υποδηλώνει ότι δεν είναι. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε σε μας που γεννηθήκαμε φύλακες των συνόρων, ότι είμαστε εξτρεμιστές όταν διεκδικούμε το δίκιο μας".

Είμαστε Αδέλφια

Σε κάθε χωριό η Αλ. Παπαρήγα τόνιζε ότι πρέπει να γίνουν χρήσιμα έργα. Για την προστασία της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής. Να στηριχτεί η βιοτεχνία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να βρει ο κόσμος δουλιά και να μη μεταναστεύει για να βγάλει μεροκάματο. Αυτά θα δώσουν δουλιά και όχι το φυσικό αέριο, οι αγωγοί πετρελαίου και οι δρόμοι. Από αυτά θα κερδίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κεφάλαιο.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θα κάνει και πάλι - αυτή τη φορά πιο ολοκληρωμένα - παρέμβαση για όλα τα θέματα που αφορούν το νομό και την ανάπτυξη της Ξάνθης. Για τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες και τα έργα που επείγει να γίνουν για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας και τις άδικες διώξεις.

Κιμμέρια

"Καλωσορίζουμε τη φίλη μας Αλέκα". Εκατοντάδες κάτοικοι των Κιμμερίων υποδέχτηκαν το κλιμάκιο του ΚΚΕ και την Αλ. Παπαρήγα. Σε χρόνο ρεκόρ έστησαν μία μεγάλη συγκέντρωση εκεί έξω από το εργοστάσιο που χρησιμοποιούν για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αφού στο τζαμί δεν επιτρέπεται ούτε να πλησιάσουν μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

"Είχαμε τζαμί και θέλαμε να το μεγαλώσουμε. Μας έδωσε άδεια η Πολεοδομία να σηκώσουμε μιναρέ 18 μέτρων και όταν διαπίστωσαν ότι θα είναι πιο ψηλό από το καμπαναριό μάς σταμάτησαν. Τώρα μας απαγορεύουν και να πλησιάσουμε. Αυτό είναι καταπάτηση των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων", λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Χ. Μπανιάκ.

Στα Κιμμέρια επισημάνθηκε ο κίνδυνος ασθενειών από το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. "Μετά τις πλημμύρες ακόμη πίνουμε νερό από το ποτάμι", είπαν.

Κένταυρος

Και εδώ εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά περίμεναν την Αλ. Παπαρήγα στους δρόμους και τις δύο πλατείες. Με λουλούδια στα χέρια, θερμές χειραψίες και αγκαλιές υποδέχτηκαν το κλιμάκιο του Κόμματος. Ηταν οι δικοί τους άνθρωποι που ήρθαν και έτσι τους δέχτηκαν.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τηρώντας προηγούμενη υπόσχεσή της, πήγε στον Κένταυρο για τη γιορτή τους, το Μπαϊράμι. Περπάτησε σχεδόν σε όλο τον χωριό και κάτω από την κοινή απαίτηση μίλησε στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Ξάνθη. Μίλησε για την ειρήνη, την αδελφοσύνη και τη φιλία των λαών. Ξεκαθάρισε ότι οι θρησκευτικές διαφορές και κάθε διαφορά πρέπει να ενώνει τους λαούς και όλοι μαζί ως αδέλφια να παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων. Γιατί τίποτε δε χαρίζεται. Αντίθετα όλα κερδίζονται μέσα από συνεχή πάλη. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή. Η αγάπη του κόσμου εκφράστηκε σχεδόν σε κάθε βήμα. Οι γυναίκες έσφιγγαν τα χέρια και τα παιδιά χαμογελούσαν. Οταν η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι πρέπει να παλέψουν για τη μόρφωση των νέων, ώστε από καλύτερες θέσεις και οι ίδιοι να παλέψουν αύριο, τα παιδιά συμφώνησαν. Και το μέλλον διαγράφεται φωτεινό και αισιόδοξο αν δεις καθαρά μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Επικίνδυνη η προπαγάνδα της κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στην Ξάνθη

Η Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Ξάνθη αναφέρθηκε στη νέα τακτική της κυβέρνησης, "να μιλά, τάχα, με τη γλώσσα της αυτοκριτικής και του ρεαλισμού", τονίζοντας:

"Τώρα η κυβέρνηση βρήκε ένα άλλο επιχείρημα, που κυριολεκτικά προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν περιορίζεται στην κριτική μόνο της ΝΔ, άλλωστε τα τελευταία 15 χρόνια, 12 χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, είναι δύσκολο λοιπόν να τα ρίξει όλα στη ΝΔ. Οχι μόνο γιατί η ΝΔ κυβέρνησε λιγότερο, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι έκανε η ΝΔ και ακόμα χειρότερα.

Τώρα εφευρέθηκε η μέθοδος της αυτοκριτικής του δήθεν παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για απάτη ολκής, είναι όμως ένα επιχείρημα που βοηθάει το πνιγμένο από τη λαϊκή αγανάκτηση ΠΑΣΟΚ να πιάνεται από τα μαλλιά του.

Η αυτοκριτική είναι επικίνδυνη και όχι μόνο αποπροσανατολιστική, γιατί πριν απ' όλα δε γίνεται από φιλολαϊκές θέσεις, έστω και στα λόγια. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ του '81 γιατί υποσχέθηκε φιλολαϊκές λύσεις (προσθέτουμε εμείς ότι δεν τις πραγματοποίησε τελικά) και έτσι διαπαιδαγώγησε ένα λαό να θέλει τα δικαιώματά του. Αρα, η αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί στο όνομα της μη δημαγωγίας και του λαϊκισμού, η κυβέρνηση επιδίδεται στην πολιτική της αλήθειας. Τα σύγχρονα όπλα είναι ο ωμός κυνισμός, η ιδεολογική τρομοκρατία, η κρατική βία και καταστολή, ο σκοταδισμός, η λογική του ραγιαδισμού.

Κάθε μέρα ο λαός δέχεται τα πυρά μιας επιχειρηματολογίας του τύπου, αν αντισταθούμε στην ΕΕ και ζητήσουμε δικαιώματα, ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή.

Καθημερινά καθηλώνουν το λαό με επιχειρήματα, "έχετε δίκιο, αλλά θα έρθει καταστροφή αν τα διεκδικήσετε". Η τα ανάλογα, "είμαστε μικρή χώρα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα μεγαθήρια", με άλλα λόγια καλύτερα ραγιάδες παρά αγωνιστές.

Αυτή η προπαγάνδα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το λαό μας, γιατί από μόνη της είναι επικίνδυνη, χώρια που αποτελεί το περιτύλιγμα νέου πακέτου μέτρων, με άμεση επικαιρότητα το ασφαλιστικό - λαιμητόμο".

Η κυβέρνηση χρωστάει πολλά στην περιοχή

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στα τοπικά προβλήματα τόνισε:

"Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Εβρου ακούνε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, συνήθως τις παραμονές εκλογών, ή όταν ένα κυβερνητικό κλιμάκιο κάνει περιοδεία. Ολα αποδείχτηκαν ψέματα. Δεν αποτελεί παρηγοριά ότι ανάλογα φαινόμενα έχουμε σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση χρωστά πολλά στην περιοχή, πρέπει να παλέψετε και να τα διεκδικήσετε. Οπως σοφά λέει ο λαός μας "αν δεν κλάψει το παιδί η μάνα δε θα το θηλάσει". Ισχύει εδώ και διαφορετικά το ζήτημα, γιατί η κυβέρνηση είναι η μάνα μόνο των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των τραπεζιτών. Ευαισθητοποιείται κυρίως όταν αυτοί την τραβάνε από το μανίκι και όχι όταν φωνάζει και διαμαρτύρεται ο λαός.

Τα χωριά της Ξάνθης υποφέρουν διπλά και τριπλά, όπως και η πόλη, από τη μεγάλη ανεργία. Τα μεγάλα έργα που υποσχέθηκε, είτε αφορούν την Εγνατία είτε αγωγούς και λιμάνια, δεν πρόκειται να δώσουν ψωμί στους κατοίκους της περιοχής. Ελάχιστοι θα επωφεληθούν. Χώρια που τα έργα στέκονται στον αέρα γιατί η ΕΕ κόβει ορισμένα. Το κυριότερο είναι ότι η γενικότερη περιοχή ανήκει, με τη συγκατάθεση και της ελληνικής κυβέρνησης, στη ζώνη του αμερικάνικου ενδιαφέροντος. Τα διακρατικά έργα τροποποιούνται ανάλογα με το τι θέλουν οι ΗΠΑ. Ετσι, η θρυλική Εγνατία χλομιάζει μπροστά στην Παραεγνατία, και οι θρυλικοί αγωγοί μετακινούνται, ή υποβαθμίζονται. Αυτή την περίοδο η Βαλκανική δοκιμάζεται από ένα νέο κύκλο επεμβάσεων, τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες των ΗΠΑ, που θέλουν - μετά το Ντέιτον - να ελέγξουν άμεσα και πιο σίγουρα τις εσωτερικές εξελίξεις της Βουλγαρίας, της Σερβίας κλπ. Τα μεγάλα λόγια για τα Δυτικοευρωπαϊκά Δίκτυα δε θωρακίζουν καθόλου την περιοχή, αντίθετα αυτά - με το δοσμένο πλαίσιο - γίνονται μοχλοί απίστευτων πιέσεων, κερδοσκοπίας και αποσταθεροποίησης.

Για τους κατοίκους της περιοχής μένει τι και πώς θα αναπτυχθεί με βάση τις εγχώριες δυνατότητες, με άξονα δημόσιες επενδύσεις.

Οι λαοί της Βαλκανικής και οι παραμεθόριοι ελληνικοί νομοί δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε από τη δράση των επιχειρηματιών, που κοιτάνε τα κέρδη τους και όχι βέβαια τους συμπατριώτες και τους άλλους λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα έχουν επανειλημμένα διακηρύξει την ανάγκη για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα στην περιοχή, μέτρα που θα θωρακίσουν τους Ελληνες κατοίκους, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή, να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά. Εμείς προσθέτουμε ότι ο δεσμός βρίσκεται στο γεγονός ότι όλοι είναι Ελληνες πολίτες, αλλά και ταξικά αδέλφια, αφού, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, βράζουν στο ίδιο ζουμί της λιτότητας, της φτώχειας, της κακής κατάστασης της αγροτικής οικονομίας, της παιδείας, της υγείας.

Δε φτάνουν οι διακηρύξεις περί ισονομίας και ισοπολιτείας, γιατί αυτές δεν υλοποιούνται στο έδαφος της μη ανάπτυξης της περιοχής. Αλλά - ας το πούμε καθαρά - δεν επαρκεί ούτε και η ανάπτυξη. Απαιτούνται ειδικά μέτρα και συμπεριφορές, που καλλιεργούν το κλίμα της αδελφικής συμβίωσης, το θωρακίζουν από εκείνους που ενδιαφέρονται να υπάρχει απόσταση, όξυνση και αντιπαράθεση.

Να παρθούν γενναία μέτρα, εδώ, τοπικά, στα χωριά της Ξάνθης, που κατοικούνται από τη μουσουλμανική μειονότητα, και γενικότερα μέτρα για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα στον τομέα της παιδείας, καθώς η κατάσταση στα σχολεία και το πρόγραμμα είναι πολύ άσχημη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Δε χρειάζονται έργα βιτρίνας (που και αυτά κυρίως εξαγγέλλονται), αλλά έργα ουσίας, χρήσιμα για τους κατοίκους, που βελτιώνουν τη ζωή τους.

Να καταδικαστούν οι εθνικιστικοί κύκλοι

Χρειάζεται αποφασιστική στάση στην καταδίκη των εθνικιστικών κύκλων, που αντικειμενικά συμπληρώνουν τη σοβινιστική δράση της τουρκικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της στην περιοχή, όπως δε χρειάζεται να υποτιμηθεί η δράση διάφορων υπηρεσιών και οργανώσεων που κινούνται στη Βαλκανική και διατυπώνουν κατά καιρούς εκθέσεις ή παρεμβαίνουν για να υποδαυλίζουν διαφορές, να οξύνουν μειονοτικά ή να προβάλλουν ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα.

Η ευθύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να εναποτεθεί μόνο στα κρατικά όργανα και τις υπηρεσίες, είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, των οργανώσεών του, αλλά και της Εκκλησίας, όλων των θρησκευτικών λειτουργών όλων των δογμάτων, που δεν έχουν δικαίωμα να μπερδεύουν την πολιτική με το δόγμα".

Να παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό Κένταυρος

Είμαστε ταξικά αδέλφια, είμαστε Ελληνες πολίτες και δε θ' αφήσουμε κανέναν να μας χωρίσει. Θα παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα,τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους κατοίκους του χωριού Κένταυρος. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: "Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που έγινε, να εμποδιστεί το τζαμί γιατί ο μιναρές όπως λένε ήταν πιο ψηλά από το καμπαναριό και διάφορα άλλα προσχήματα της Πολεοδομίας. Δεν τα δεχόμαστε αυτά. Δεν είμαστε ούτε ειδικοί, ούτε μετράμε τους πόντους και το πλάτος. Ολοι ξέρουμε ότι οι τοπικές κρατικές αρχές έπρεπε να δείξουν μεγαλοφροσύνη και ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποιοι πόντοι ήταν πάνω ή κάτω με βάση το νόμο, έπρεπε να αφήσουν να κτιστεί το δικό σας τζαμί όπως το θέλετε και να μη μετράμε ποιο είναι πιο ψιλά, το καμπαναριό ή ο μιναρές. Για μας είναι ίσα και τα δύο.

Αυτό που μετράει για μας είναι: Το θρησκευτικό δόγμα, η θρησκεία για τον καθένα είναι το πιστεύω του και κανένας άλλος δεν μπορεί να εμποδίσει την οποιαδήποτε άσκηση της θρησκευτικής πίστης και λατρείας όπως την καταλαβαίνει ο καθένας.Το θεωρούμε πρόκληση, γιατί σ' αυτές τις περιοχές όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι μένουν μαζί ή γειτονικά πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια να υπάρχει στενή αδελφική φιλία. Και όχι να δημιουργούνται εμπόδια και μάλιστα σε μια περίοδο και μια εποχή που τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και οδήγησαν λαούς στα Βαλκάνια να σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ το αίμα είναι αδελφικό. Και να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι για μας τους κομμουνιστές και πιστεύω ότι εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, δε μας νοιάζει ο καθένας πώς αισθάνεται, ποια καταγωγή πιστεύει ότι έχει, ποια γλώσσα ή ποια θρησκεία πιστεύει. Από τη στιγμή που είμαστε όλοι Ελληνες πολίτες και ζούμε σε τούτο τον τόπο, σεβόμαστε τα σύνορα και είμαστε διαθετειμένοι να παλέψουμε γι' αυτό τον τόπο, δε μας νοιάζει τίποτε άλλο. Πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα, ισοπολιτεία και στα λόγια, άλλα κυρίως στην πράξη και με τα έργα".

Γενναία μέτρα για την παιδεία

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στα ζήτημα της παιδείας για τη μειονότητα, σημείωσε: "Θεωρούμε ότι χρειάζονται γενναία μέτρα για την Παιδεία, ειδικά για τη μουσουλμανική μειονότητα, στα πλαίσια βεβαίως για την ουσιαστική βελτίωση της ελληνικής παιδείας. Γι' αυτό το λόγο εμείς δεν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή, γιατί κατά τη γνώμη μας δεν καθιέρωνε την πλήρη ισοτιμία όπως την καταλαβαίνουμε εμείς. Δηλαδή να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί από τη μειονότητα και στο διορισμό και στην άσκηση του ελέγχου.Ομως θα επανέλθουμε, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει πιο αναλυτικά να μιλήσουμε γι' αυτά τα ζητήματα της παιδείας". Και συνέχισε: "Πιστεύουμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν και με το παραπάνω οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πλημμύρες. Δεν αρκεί αυτό που κάνει η κυβέρνηση να στέλνει τα γκρέιντερ και να ξεμπαζώνει τα ρέματα. Πρέπει να γίνουν έργα αντιπλημμυρικά και κυρίως να προστατευτούν οι αγρότες, οι καλλιέργειες, διότι χτυπήθηκαν τα χωράφια τους, επλήγησαν οι καλλιέργειες. Ηταν στραβό το κλίμα που λένε, για την καπνοκαλλιέργεια τώρα έγινε χειρότερο. Στην καπνοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία να καθαριστούν τα χωράφια που λόγω της πλημμύρας γέμισαν από πέτρες, να μπορείτε να καλλιεργήσετε άμεσα. Εμείς όμως όπως ξέρετε, υποστηρίξαμε θαρραλέα μέτρα για την κτηνοτροφία και γενικά για τη μικρομεσαία αγροτιά".

Ανάγκη για τοπικά έργα

"Μην πιστεύετε στα μεγάλα έργα που σας τάζουν για λιμάνια, αγωγούς πετρελαίων και δρόμους. Από αυτά δεν πρόκειται να κερδίσει η αγροτιά. Και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι δεν πρόκειται να κερδίσετε. Θα κερδίσουν οι πλουτοκράτες οι μεγάλοι. Αυτοί θα κερδίσουν από τα μεγάλα έργα.Εσείς έχετε ανάγκη από τοπικά έργα, σε επίπεδο ενότητας χωριών στη Βορειοδυτική Ξάνθη, σε επίπεδο περιφέρειας και επίπεδο νομού. Εμείς μιλάμε για έργα, από τα οποία κερδίζει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος, ο μικρός έμπορος. Γι' αυτό εμείς και στη Βουλή και γενικότερα παλεύουμε, αλλά πρέπει και εσείς να παλέψετε, όλοι μαζί οι Ελληνες πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι για την αγροτική οικονομία, την παιδεία. Τέλος εμείς υποστηρίζουμε όλα τα τοπικά αιτήματα που είτε αναφέρονται στην παιδεία, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην εκλογή του Μουφτή, είτε σε αιτήματα που κατά τη γνώμη μας ανεβάζουν και προάγουν την κοινή προσέγγιση χριστιανών και μουσουλμάνων, που είναι μεγάλη, αλλά τη θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη, να μην παγιδεύεται από έξαλλους κύκλους εθνικιστών ή σοβινιστών".

Ο,τι διαφορετικό μπορεί να μας ενώνει

"Πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να συμβιώσουν και να σηκώσουν ένα τείχος σ' αυτούς που μας διαιρούν, σ' αυτούς που θέλουν να ανατραπούν τα σύνορα που θέλουν να μοιράσουν τα Βαλκάνια. Και αυτοί είναι οι Αμερικανοί, οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ. Είναι όλοι όσοι υποκύπτουν στο σοβινισμό και τον εθνικισμό.Ολοι οι λαοί της Βαλκανικής μπορούμε να ζήσουμε μαζί, γι' αυτό το ΚΚΕ κάνει και στηρίζει ιδιαίτερα εκδηλώσεις που ενώνουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Πάμε στα νησιά του Αιγαίου και από κει περνάμε απέναντι και κοιτάμε να υπάρξει φιλία χωριό το χωριό, δήμο το δήμο. Στηρίζουμε ελληνοτουρκικές εκδηλώσεις φιλίας, γιατί αυτό είναι αν θέλετε το καλύτερο φάρμακο. Είμαστε αντίθετοι στο κυνηγητό των εξοπλισμών, γιατί τα όπλα τα πληρώνει η φτωχολογιά και τα πληρώνει και με θύματα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Σεβόμαστε τα σύνορα, τις διαφορετικές θρησκείες και πιστεύουμε ότι μπορούμε οι λαοί να γράψουμε κοινή ιστορία. Την ιστορία της Ειρήνης, της συμβίωσης, του κοινού πολιτισμού, του σεβασμού των διαφορετικών θρησκειών. Ο,τι διαφορετικό μπορεί να μας ενώσει και ενωμένοι όλοι να αντιπαλέψουμε αυτούς που θέλουν τους λαούς υποταγμένους καταφρονεμένους, αυτούς που χτυπάνε τον εργάτη, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο και αυτός είναι ο κοινός εχθρός των λαών. Είμαστε ταξικά αδέλφια, είμαστε Ελληνες πολίτες και δε θ' αφήσουμε κανέναν να μας χωρίσει. Θα παλέψουμε από κοινού τα κοινά προβλήματα.Εμείς δεν πρόκειται να κρύψουμε οποιαδήποτε ανισότητα και αδικία, θα την πούμε. Είτε αφορά το μιναρέ, είτε το καμπαναριό. Δε φοβόμαστε να πολεμήσουμε αυτή την αδικία".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ