ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιβιογράμματα λιτότητας

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκη

Αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πολύπλοκο φαινόμενο της κακής χρήσης των νεότερων αντιβιοτικών, με την καθιέρωση του αντιβιογράμματος, εκφράζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τις αρνητικές οικονομικές και επιστημονικές συνέπειες που έχει η κακή χρήση των νεότερων αντιβιοτικών, προσθέτει όμως, ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης παρεμβαίνει με διοικητικό τρόπο στη λύση επιστημονικών θεμάτων. Σημειώνει, δε, ότι χωρίς την εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής με οργανωμένα μικροβιολογικά εργαστήρια, ιδιαίτερα στην επαρχία, στα αγροτικά ιατρεία, θα αυξηθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, θα επιβαρυνθεί όχι μόνο η τσέπη τους, αλλά πιθανόν και η υγεία τους.

Ο βουλευτής Απ. Τασούλας ερωτά τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου, εάν θα αποσυρθεί αυτή η απόφαση, ώστε απρόσκοπτα και με επιστημονικά κριτήρια να προμηθεύονται οι ασθενείς κάθε αναγκαίο φάρμακο.

"Δεν υπάρχει το στοιχείο του επείγοντος"

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι το αντιβιόγραμμα δεν εντάσσεται - όπως συμβαίνει με τη λίστα φαρμάκων - στα μέτρα για την περιστολή της πολυφαρμακίας και επικαλέστηκε λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, είπε ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας φαίνεται από την ανθεκτικότητα των στελεχών των μικροβίων (12-83% περισσότερο από κατοίκους άλλων χωρών) στους οργανισμούς των Ελλήνων. Σημείωσε, δε, ότι η δαπάνη από τη χρήση αντιβιοτικών το 1995 στη χώρα μας ήταν 92 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 68 δισ. αφορούν εξωνοσοκομειακή χρήση (δηλαδή χορήγηση με ιατρική συνταγή από φαρμακείο) και μόνο 24 δισ. αφορούν νοσοκομειακή χρήση.Στο ερώτημα, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από κάποια βαριά λοίμωξη, δεδομένου ότι το αντιβιόγραμμα χρειάζεται τρεις μέρες για να εκδοθεί, ο υφυπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι "δεν υπάρχει το στοιχείο του επείγοντος". Διευκρίνισε ότι τα νεότερα αντιβιοτικά (κεφαλοσπορίνες, κινολόνες τρίτης γενιάς και κινολόνες για οφθαλμική χρήση) πρέπει να χορηγούνται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια λοίμωξη και στο παρελθόν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. "Επομένως - σημείωσε - οι ασθενείς αυτοί έχουν ήδη κάνει αντιβιόγραμμα στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκαν". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν ορισμένες εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα δοθεί εντολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να εκδώσει νέες αποφάσεις για να εξαιρεθούν οι ασθενείς αυτοί από την εγκύκλιο.

Τέλος, αναφερόμενος στη λίστα φαρμάκων είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επιτροπή που την επεξεργάζεται, να την παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Στον αέρα" η μονιμότητα των γιατρών

Ερμαφρόδιτες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών στη Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση, διά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, επιβεβαίωσε απ' τη Θεσσαλονίκη ότι η πρόσληψη των νεοεισερχόμενων γιατρών στο ΕΣΥ δε θα είναι μόνιμη, αλλά υπό θητεία, που θα εντάσσεται στις εξευτελιστικές κρίσεις των κάθε φορά διορισμένων επιτροπών με κομματικά κριτήρια. Οσον αφορά το επίμαχο θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης - του γνωστού και ως νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας μίλησε για λύση εντός 3-4 μηνών αλλά δεν είπε πώς θα λυθεί το επίμαχο πρόβλημα της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και είπε απλά ότι το νοσοκομείο θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εργασιακή σχέση των νεοεισερχόμενων στο ΕΣΥ γιατρών, απέφυγε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, ότι στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπονται δυο θητείες μετά κρίσεων, καθώς και μια άλλη κατηγορία γιατρών, με τριτοκοσμικές συνθήκες, με ολιγόχρονες συμβάσεις. Ο Μ. Σκουλάκης απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των νεοεισερχόμενων γιατρών λέγοντας ότι "όλα βρίσκονται υπό συζήτηση".

Για το επίμαχο θέμα του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, δήλωσε πως εντός 3-4 μηνών η διαπραγμάτευση για την τροποποίηση της σύμβασης με τους δωρητές θα έχει λήξει και θα έχει διοριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου. Στη συνέντευξη ο υπουργός Υγείας απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την πορεία της διαπραγμάτευσης του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως βρίσκεται σε θετική εξέλιξη και πως ελπίζει μέσα σε 4-5 μήνες να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να "μπει σε λειτουργία το νοσοκομείο ενταγμένο στο ΕΣΥ". Οπως είπε, αν δεν τροποποιηθεί η σύμβαση, το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Απέφυγε επίσης να απαντήσει για την απουσία των κονδυλίων στο φετινό προϋπολογισμό που απαιτούνται για να λειτουργήσει το νοσοκομείο και τα οποία φθάνουν τα 20 δισεκατομμύρια.

Το νέφος ξανάρχεται...

Τριήμερο των στεναγμών αναμένεται να περάσουν τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας, εξαιτίας της νέας έξαρσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το νέφος πνίγει από χτες την πρωτεύουσα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μέχρι αύριο Τετάρτη την παρουσία έντονων φαινομένων θερμοκρασιακής αναστροφής, τα οποία ευνοούν την εμφάνιση των ρύπων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 10 το πρωί στην οδό Πατησίων στα 318 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ ανάλογες τιμές παρουσίασε ο ίδιος ρύπος και στην οδό Αριστοτέλους.

Το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο, σε πείσμα των προβλέψεων που μιλούν για επικράτηση της ίδιας κατάστασης και για σήμερα τουλάχιστον, αρνήθηκε να ανακοινώσει ακόμη και τις άχαρες συστάσεις προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας...

κειμενολεζάντα σελ 31

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε την προηγούμενη Παρασκευή, στη "Νεράιδα", η Ενωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά. Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ παράλληλα η Ενωση βράβευσε τρεις παλαίμαχους εφημεριδοπώλες και μαθητές - παιδιά εφημεριδοπωλών - που την προηγούμενη χρονιά αρίστευσαν στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο Αργύρης Δρακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης, μετά τη βράβευση των παλαίμαχων και των μαθητών είπε: "Είμαστε περήφανοι που συνεχίζεται η επιβράβευση ανθρώπων που διακρίθηκαν ως συνάδελφοι, ως συνδικαλιστές και ως εκδότες στην πρόοδο της ελεύθερης διανομής του Τύπου, καθώς και για την καθιέρωση του θεσμού απονομής βραβείων σε μαθητές - παιδιά εφημεριδοπωλών που διακρίθηκαν κατά την περασμένη σχολική περίοδο".

Αξιώματα εξισορρόπησης

Στην προσπάθεια εξισορρόπησης των αντιθέσεων που παρουσιάζονται στην παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται και η χτεσινή ανακοίνωση των ονομάτων των νέων αντιδημάρχων της πόλης.

Την τοποθέτηση νέων αντιδημάρχων έκανε γνωστή ο Κ. Κοσμόπουλος, με δελτίο Τύπου, χωρίς να συγκαλέσει προηγουμένως, όπως συνήθιζε ως τώρα, τη δημοτική του ομάδα.

Αντιδήμαρχος Οικονομικών τοποθετείται, στη θέση του Κ. Εγγλέζου, ο επιχειρηματίας Μ. Ζορπίδης, ενώ αντιδήμαρχος Πολιτισμού, στη θέση του Ν. Ταχιάου, γίνεται ο Α. Γυφτόπουλος. Την ευθύνη του τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας αναλαμβάνει ο Ι. Τουσιάκης, στη θέση του Μ. Τσούγκα. Επίσης καθήκοντα αντιδημάρχου Οδοποιίας αναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής, αντί του Γ. Ζουρνά, ο οποίος είχε καταγγείλει το περιβάλλον του δημάρχου για οικονομικές ατασθαλίες.

Παραμένουν στις θέσεις τους οι Ν. Μακραντωνάκης Παιδείας - Αθλητισμού, Δ. Δημητριάδης Αρχιτεκτονικού και Ν. Σαμαλής Καθαριότητας.

Απεργούν σήμερα οι δασικοί

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι 4.000 δασικοί υπάλληλοι (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, δασοπυροσβέστες, οδηγοί δασικών υπηρεσιών), με αφορμή την κατάργηση του Επιδόματος Ειδικών Συνθηκών από τους δασικούς υπαλλήλους. Οι απεργοί δασικοί υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Γεωργίας και θα πάνε με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ