ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Η απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που εγκρίθηκε ομόφωνα και έγινε ψήφισμα της συγκέντρωσης στις Μικροθήβες

Σημαντικό ντοκουμέντο του αγροτικού κινήματος αποτελεί η απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, που εγκρίθηκε ομόφωνα και έγινε ψήφισμα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης την Κυριακή στις Μικροθήβες. Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη αυτήν την απόφαση των αγροτών της Θεσσαλίας, που έχει ως εξής:

"Από τις 28 Νοέμβρη η αγροτιά της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα, για επιβίωση και παραμονή στη γη που καλλιεργεί και παράγει.

Ενας αγώνας που έδειξε τη δύναμη και τη θέληση των ξωμάχων της γης να παλέψουν να μην ξεκληριστούν από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια αυτού του ηρωικού αγώνα φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση μπορεί, αλλά δε θέλει να λύσει τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική της.

Στις επανειλημμένες προτάσεις μας για ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγούσε σε λύσεις, πρόβαλε έναν παραπλανητικό "διάλογο" για να ξεγελάσει τους αγρότες και να περάσει την αντιαγροτική πολιτική της, απαιτώντας από τους αγρότες πλήρη υποταγή σ' αυτή.

Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που χρησιμοποίησε την ψευδολογία, τη συκοφαντία και τους εκβιασμούς για να σπάσει την ενότητά μας.

Μαζί με τους βιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους, μεγαλέμπορους, έκανε ένα μαύρο μέτωπο και τους παρουσίαζε σαν εκφραστές της κοινής γνώμης, που αγανακτεί και πλήττεται από τις μορφές πάλης των αγροτών. Επιχείρησε, αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, με τη συμπαράσταση των κρατικών καναλιών και ορισμένων ιδιωτικών, να σπείρει σύγχυση και αναστάτωση σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα μας.

Ολες όμως αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν. Και αυτό ήταν που ανησύχησε την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Και όπως κάνουν κάθε φορά που οι αγρότες και ο λαός σηκώνει κεφάλι, έφθασαν στο να δείξουν το πιο αποκρουστικό πρόσωπό τους. Κήρυξαν στην ουσία τη Θεσσαλία και όχι μόνο σε κατάσταση πολιορκίας, ονομάζοντας τον ηρωικό αγώνα μας εισβολή του εχθρού. Γίνουμε δηλαδή εχθροί των σπιτιών μας. Εστειλε χιλιάδες αστυνομικούς με εντολή να βρίζουν, να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν συναδέλφους, ακόμη και να τους εμποδίζουν να βγούνε από τα σπίτια τους.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία, κάτω από τον εκβιασμό και την πίεση του υπουργού Δικαιοσύνης, εισαγγελείς και δικαστές έστησαν βιομηχανία δικών και μοίραζαν καταδίκες συναδέλφων, που εδώ και πέντε χρόνια είχαν τολμήσει να ζητήσουν και αυτοί το δίκιο τους.

Αδίστακτα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις μονάδες καταστολής όχι μόνο για απειλές, εκβιασμούς, συλλήψεις, προβοκάτσιες, αλλά και για οργάνωση, με πρωτοφανή τρόπο και αγριότητα, εκτεταμένων δολιοφθορών στα τρακτέρ, προσθέτοντας ένα ακόμη αίτημα στον αγώνα μας: Την αποκατάσταση των φθορών στα τρακτέρ μας. Και θα πληρώσει όποιος κι αν είναι ο δολιοφθορέας.

Ολα όμως αυτά αποδείχτηκαν ανίκανα να σταματήσουν τον αγώνα μας. Εναν αγώνα με τον οποίο δείξαμε ότι έχουμε ανεξάντλητες δυνάμεις και αντοχές, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Μαζί με την πείρα μας για οργάνωση του αγώνα αποκτήσαμε και πείρα να αποφεύγουμε τις παγίδες της κυβέρνησης.

Σήμερα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγρότες είναι ηθικά και πολιτικά πιο ισχυροί.

Στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης και των αφεντικών της αντιτάξαμε το σθένος για αγώνα και με συμπαράσταση τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας.

Σ' αυτόν τον αγώνα οι αγρότες δεν ήταν μόνοι τους. Στο ίδιο διάστημα με μας, ναυτεργάτες, καθηγητές, δάσκαλοι, βιοτέχνες, μικρέμποροι, συνταξιούχοι, οικοδόμοι βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα. Είχαν και είχαμε τη συμπαράστασή τους, όπως και όλων των εργαζομένων για το ψωμί τους, που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική.

Αυτή η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού μάς έδωσε και μας δίνει το θάρρος να συνεχίσουμε.

Η κυβέρνηση, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε, έκανε μόνο μικροϋποχωρήσεις. Εδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφαιρέσει ούτε ένα μικρό μέρος από τα κέρδη και τα προνόμια των αφεντικών της, για να ικανοποιήσει και τα ελάχιστα αιτήματά μας.

Εδειξε με τη στάση της ότι είναι μόνο κυβέρνηση - φερέφωνο των μεγάλων της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, αλλά και επικίνδυνη για τους αγρότες και το λαό, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας, για μια πολιτική υπέρ της αγροτιάς και όχι για τους μεγαλέμπορους, βιομήχανους, τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, που όλοι μαζί και από πολλές μεριές ξεζουμίζουν τον αγρότη με τη στήριξη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο την αποζημίωση των καταστροφών που προξένησε στα μηχανήματά μας η κυβέρνηση. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη βρεθούμε ξανά μπροστά στις δεκαετίες του '50 και του '60.

Γνωρίζουμε ότι για να λυθούν τα προβλήματά μας θα χρειαστούν σκληροί, μακρόχρονοι και πιο συντονισμένοι αγώνες. Η πείρα, η ενότητα και η αγωνιστικότητα που δείξαμε μέχρι σήμερα είναι τα όπλα με τα οποία θα συνεχίσουμε. Χωριό το χωριό, πόλη την πόλη θα συνεχίσουμε το δρόμο που ανοίξαμε ακόμη πιο αποφασιστικά και σταθερά.

Μαζί με όλους όσοι πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και κυβέρνησης θα είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες, για να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Θα πρωτοστατήσουμε για να γίνει κοινός ο αγώνας όλων όσοι υπερασπίζονται το εισόδημά τους και το δικαίωμα για μόρφωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, τα προβλήματα είναι κοινά γι' αυτό και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας.

Θα πάρουμε και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία, δυναμώνοντας το συντονισμό και την πάλη μας για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους τους εργαζόμενους στις πόλεις και στα χωριά.

Θέλουμε και θα μείνουμε στα χωριά μας, να παράγουμε και να ζούμε ανθρώπινα.

Ο αγώνας συνεχίζεται με όλες τις δοκιμασμένες, αλλά και νέες μορφές και μέσα.

Η φετινή επέτειος του Κιλελέρ αποκτά καινούρια σημασία. Θα γίνει σύντομα και πάλι τόπος αγωνιστικής συνάντησης της αγροτιάς ενάντια στους σύγχρονους τσιφλικάδες".

ΑΙΓΙΟ
Εκλεισαν το δρόμο κόντρα στην τρομοκρατία

Στην κλιμάκωση του αγώνα τους προχώρησαν οι αγρότες της Αιγιάλειας, καθώς τα περιθώρια που είχαν θέσει στην κυβέρνηση πέρασαν χωρίς να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους. Ετσι την περασμένη Κυριακή οι αγρότες της Αιγιάλειας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη γέφυρα του Μεγανίτη έξω από το Αίγιο, αψηφώντας τις τρομοκρατικές προκλήσεις. Κοντά τους βρέθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι, νεολαίοι, έμποροι και συνταξιούχοι για να διαδηλώσουν τη στήριξή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Απέναντί τους παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και γκρέιντερ, με τη διαταγή να αποτρέψουν το κλείσιμο της Εθνικής οδού.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Κερκουλάς αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών της Αιγιάλειας και την αδιαφορία της κυβέρνησης να σκύψει σ' αυτά. Η κυβέρνηση, σημείωσε ο ομιλητής, σπεύδει να επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό... Ο Κ. Κερκουλάς στηλίτευσε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, έχει πάρει έναν αυταρχικό κατήφορο, χτυπώντας το λαό και μετατρέποντας το κράτος σε καταστροφέα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Ασπρούλιας,ο οποίος χαιρέτισε εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μεταφέροντας τη στήριξη των εργαζομένων και όλου του λαού της περιοχής στον αγώνα των αγροτών. Στη διάρκεια του χαιρετισμού διακοπτόταν από τους συγκεντρωμένους που φώναζαν το σύνθημα: "Αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά".

Από την αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να εμποδίσουν τους αγρότες να κλείσουν το δρόμο. Ομως οι αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα την παλιά Εθνική οδό, αποδεικνύοντας πως η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν τους πτοεί. Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ της ΣΕΑ και της Αστυνομίας και συμφωνήθηκε η ταυτόχρονη αποχώρηση των αστυνομικών και των αγροτών από τη γέφυρα του Μεγανίτη. Οι αγρότες αποχώρησαν με την πεποίθηση πως ο αγώνας τους θα είναι μακροχρόνιος και σκληρός, αλλά και με την υπόσχεση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σύντομα θα ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα, αν η κυβέρνηση "των τυφλών και κουφών" δε δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Εκατοντάδες εκατομμύρια για την "πολιορκία"

Πάνω από 10 εκατομμύρια δραχμές την ημέρα κόστισε η παραμονή 500 αστυνομικών στη Λάρισα, στη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Κοντά στα 4 εκατομμύρια κόστισε η διαμονή τους για μια μέρα στα ξενοδοχεία. Οι αστυνομικοί είχαν καταλάβει τους πέντε ορόφους του "Παρκ" που διατέθηκε αποκλειστικά γι' αυτούς, καθώς και μεγάλα τμήματα των ξενοδοχείων "Γκραντ" και "Μετροπόλ" στο κέντρο της πόλης.

Για κάθε μέρα απαιτούνταν 1.000 περίπου γεύματα για τη σίτισή τους. Αν υπολογίσουμε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν "στρατοπεδεύσει" και στους άλλους Θεσσαλικούς νομούς, μπορούμε να πούμε ότι η Αστυνομία - το ελληνικό κράτος δηλαδή - ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές για να επιβάλλει η κυβέρνηση "κατάσταση πολιορκίας" στη Θεσσαλία και να χτυπήσει την κινητοποίηση της αγροτιάς. Για να μην αναφερθούμε στη φοβερή ταλαιπωρία χιλιάδων αστυνομικών, μέσα στον παγωμένο θεσσαλικό κάμπο, με καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και άλλα "καλά", που ανάγκασαν την Ενωση Αστυνομικών Λάρισας να υποβάλει μήνυση στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου...

Ομολογίες ψευτών

Ο Τζουμάκας εξασφάλισε 20 δισεκατομμύρια δραχμές για αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής από την ΕΕ, επαναλάμβανε καθημερινά, σαν ανταποκριτής του Κακαουνάκη, ο γνωστός "πεμπτοφαλαγγίτης" του αγροτικού αγώνα, νομάρχης Καρδίτσας Παπακυρίτσης. Η Καρδίτσα, απ' αυτά, θα εισπράξει περί τα 7 - 8 δισ. δραχμές αποζημιώσεις, έλεγε, για να πείσει τους Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγούς να μη συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Ομως, "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" και, προχτές, ο ίδιος μιλώντας στη μάζωξη των πρωτοκλασάτων υπουργών - ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ομολόγησε ότι: Ο Νομός Καρδίτσας έχασε 30 δισ. δραχμές εισόδημα από το βαμβάκι και από τα 7 - 8 δισ. δραχμές που δικαιούται με όσα λέει η κυβέρνηση, τελικά, με τον τρόπο που προτείνεται, δε θα εισπράξουν ούτε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές! Αυτοαποκαλύπτεται, έτσι, μόνος του ως ψεύτης, που κορόιδευε τους αγρότες. Δικαιολογημένη, λοιπόν, η φωνή του οπαδού του ΠΑΣΟΚ, "από την εξέδρα": Να δούμε αν θα εκλεγεί την επόμενη 4ετία νομάρχης...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ