ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Απογοήτευση» για την αδυναμία ουσιαστικού αποτελέσματος μετά από πέντε διαδοχικούς γύρους διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκαν στο τέλος Γενάρη εξέφρασε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Παράλληλα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στη Συρία δεν οδήγησαν σε κοινό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Μετά από έξι ώρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών (!) δεν υπήρξε συμφωνία για «σειρά μέτρων και δράσεων» που θα μπορούσαν, υποτίθεται, να ξεμπλοκάρουν τη λεγόμενη «ειρηνευτική» διαδικασία στη Συρία, μέσω της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, 17 μήνες από τη συγκρότησή της. Η εξέλιξη προκάλεσε ξανά την αντίδραση του Πέντερσεν που απηύθυνε έκκληση στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ να γεφυρώσει τις διαφορές του «που εμποδίζουν οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της ειρήνης». Επιβεβαίωσε επίσης πως το «χάσμα διαφορών» παραμένει «βαθύ» και εμποδίζει τη λήψη «οιασδήποτε δράσης».

Ο Πέντερσεν, ενημερώνοντας αργότερα τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση για τις ατελέσφορες συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και ζήτησε «αξιόπιστη συμμετοχή» του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νέας συνεδρίασης της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής «θα λειτουργήσει κανονικά, πετυχαίνοντας ορισμένα αποτελέσματα και πρόοδο». Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για «εποικοδομητική διεθνή διπλωματία στη Συρία», τονίζοντας πως είναι «πιο πεπεισμένος από ποτέ» ότι δίχως αυτή «δεν θα υπάρξει πρόοδος ούτε για το συριακό Σύνταγμα, ούτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα που πρέπει να λυθεί στον δρόμο για ειρήνη».

Τελικά, μετά από ρωσικές πιέσεις, εγκρίθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ ένα δελτίο Τύπου που εκφράζει λύπη για την αδυναμία «επίτευξης προόδου» στη Συρία. Από το κείμενο απουσιάζει κάθε αναφορά στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε κατά απαίτηση της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, και μετά την άκαρπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, τέσσερα από τα μέλη της ΕΕ (Εσθονία, Ιρλανδία μαζί με τα πρώην μη μόνιμα μέλη του ΣΑ, Γαλλία και Βέλγιο) εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση, εκφράζοντας «λύπη» για την ανυπαρξία «ουσιαστικής προόδου» στο θέμα ενός νέου Συντάγματος για τη Συρία. Επέρριψαν δε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως συνεχίζει «να εμποδίζει τη διαδικασία» και να αρνείται την εποικοδομητική συμμετοχή στις «προτάσεις» του ειδικού απεσταλμένου και της συριακής αντιπολίτευσης.

ΗΠΑ
Προχωρά η δίκη Τραμπ

Από τη διαδικασία στη Γερουσία
Από τη διαδικασία στη Γερουσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αφορμή για όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ δίνει η δεύτερη δίκη του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, για τα βίαια επεισόδια της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο.

Η δίκη του Τραμπ προχωρά κανονικά, έπειτα από την αποτυχία των δύο δικηγόρων του, Μπρους Κάστορ και Ντέιβιντ Σόαν, να πείσουν τη Γερουσία ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική λόγω ολοκλήρωσης της θητείας του στην προεδρία. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας ψήφισαν 56 γερουσιαστές - από τους οποίους 6 Ρεπουμπλικάνοι - και καταψήφισαν 44.

Χτες και σήμερα οι δύο πλευρές καταθέτουν τα επιχειρήματά τους, μέσα σε ένα συνολικό 16ωρο. Σε αυτό το στάδιο θα προβληθούν βίντεο τα οποία προχτές, πρώτη μέρα της δίκης, αξιοποίησαν πλήρως Δημοκρατικοί γερουσιαστές για να καταδείξουν τη βαρύτητα των απειλών που εκτόξευσε ο Τραμπ στις 6 Γενάρη μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του. Δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις Δημοκρατικών γερουσιαστών σε δημοσιογράφους αναμένεται η δημοσιοποίηση νέων στοιχείων και βιντεοσκοπημένων γεγονότων που θα προβληθούν δημοσίως «για πρώτη φορά».

Η εξέλιξη της δίκης προκαλεί οργή στον Τραμπ, που παρακολουθεί τα γεγονότα από την πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ Ο Λάγκο της Φλόριντα. Σχεδόν όλα τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι αποδοκίμασε έντονα τους δικηγόρους του, κατηγορώντας τους για «ανικανότητα» και «αδυναμία» να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση της ενάγουσας αρχής.

Αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται στη Γερουσία παίρνει ο νέος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που πασχίζει να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των δυσκολιών που προκαλούν η υπερσυσσώρευση πλούτου, το άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που εξωθούνται στην εξαθλίωση, και η εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνεται από την πανδημία.

ΙΤΑΛΙΑ
Στήριξη Confindustria στον Ντράγκι

Τη βιασύνη των Ιταλών μεγαλοβιομηχάνων να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις σημαντικές για τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου διαμήνυσε ο επικεφαλής της ένωσής τους, της Confindustria, Κάρλο Μπονόμι.

Σε αυτήν τη βάση, η Confindustria εξέφρασε τη στήριξή της στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνηση που φαίνεται στηρίζουν τα περισσότερα αστικά κόμματα. Μετά από χτεσινή συνάντηση που είχε ο Ντράγκι με διάφορες εργοδοτικές ενώσεις, ο Μπονόμι δήλωσε ότι «εκφράσαμε την πιο πεπεισμένη στήριξή μας για τη δράση που πρέπει να αναληφθεί, με την αληθινή ελπίδα ότι η κοινοβουλευτική συναίνεση που θα διατηρηθεί για το πρόγραμμά του (σ.σ. του Ντράγκι) θα είναι πλατιά και σθεναρή, γιατί υπάρχουν πολλά να γίνουν και πρέπει να γίνουν γοργά και σωστά...».

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής των «Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία νέου «υπερ-υπουργείου», με στόχο την αναμόρφωση της ιταλικής οικονομίας, ώστε να γίνει «περιβαλλοντικά βιώσιμη». Αναφερόμενος σε άλλες χώρες - όπου το κεφάλαιο προτάσσει τη στροφή σε «πράσινες» μπίζνες και την «οικολογική μετάβαση» - είπε ότι «Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα και άλλες χώρες έχουν ήδη ένα τέτοιο υπερ-υπουργείο για τον οικολογικό μετασχηματισμό (...) σύντομα όλοι θα πρέπει να διαθέτουν ένα τέτοιο. Το απαιτεί η φύση, η κοινωνία και η οικονομία...».

ΡΩΣΙΑ
Νέες κατηγορίες κατά της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ, αυτήν τη φορά με αφορμή τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και την εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους ΥΠΕΞ να αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις 22 Φλεβάρη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί τη «Δύση» για εσκεμμένη και τεχνητή ένταση.

Χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς να κατονομάσει την υπόθεση Ναβάλνι, σημείωσε πως οι «δυτικοί εταίροι» πιέζουν όλο και περισσότερο τη Ρωσία, με στόχο να τη μετατρέψουν σε «ένα βολικό έδαφος για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπενθύμισε πως στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μπορέλ - Λαβρόφ, την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα, ο Μπορέλ αναφέρθηκε τόσο σε διαφωνίες όσο και σε ευκαιρίες συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ, ενώ μόλις επέστρεψε στις Βρυξέλλες «κάτι πήγε στραβά».

Η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός από τους συμμάχους του Ναβάλνι, του Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax». Ο Βολκόφ, που ζει στη Λιθουανία, εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2019 όταν οι αρχές άνοιξαν ποινική έρευνα εναντίον του Ιδρύματος Ναβάλνι Κατά της Διαφθοράς για ξέπλυμα χρήματος.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αντιδράσεις για νέα επίθεση των Χούτι

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.--

Σαουδάραβες αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι ότι έβαλαν στόχο το διεθνές αεροδρόμιο Αμπχα της νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας προκαλώντας φωτιά σε αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας που βρισκόταν εκεί.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας, Τούρκι αλ Μάλικι, δήλωσε ότι αναχαιτίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μετέφεραν βόμβες και έφθασαν στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία από περιοχή της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούτι.

Οι κατά καιρούς επιθέσεις των Χούτι στη Σαουδική Αραβία επικεντρώνονται στις νότιες πόλεις Αμπχα και Τζιζάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό δεκάδων. Το Νοέμβρη του 2017 για πρώτη φορά πύραυλος των Χούτι είχε φθάσει μέχρι το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Ριάντ (που απέχει 1.000 χλμ. από τα σύνορα της Υεμένης), δίχως να προκαλέσει θύματα.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και άλλες αντιδράσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Μιανμάρ, με τις δυνάμεις καταστολής να «πιάνουν δουλειά» με δακρυγόνα, αντλίες νερού, πλαστικές αλλά και - σύμφωνα με καταγγελίες - αληθινές σφαίρες.

Ηδη μία νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων νοσηλευόταν μέχρι και χτες σε κώμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Νάι Πι Τάου (πρωτεύουσα). Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τουλάχιστον άλλους δύο τραυματισμένους, ενώ γιατρός δήλωνε σε ΜΜΕ ότι όπως συμπεραίνουν από διάφορα τραύματα οι στρατιωτικοί πυροβολούν και με πραγματικές σφαίρες.

Διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες και σε Ρανγκούν, Μάνταλεϊ και άλλες περιοχές.

Τις αντιδράσεις μεγάλωσε και η προχτεσινή εισβολή του στρατού στα γραφεία του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), του οποίου τα στελέχη κρατούνται ή βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη.

Θυμίζουμε ότι οι πραξικοπηματίες επικαλέστηκαν ευρεία νοθεία και παρατυπίες στις εκλογές του Νοέμβρη, στις οποίες ο NLD επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και πολλοί από τα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά στρώματα, δεδομένων και των προσπαθειών του NLD - όλα τα τελευταία χρόνια - να αναπτύξει σταθερές επαφές με τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εκδηλώνεται και η καταδίκη του πραξικοπήματος από μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, ΕΕ, Βρετανία, ΗΠΑ κ.τ.λ. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να καταδικάσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ... Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διεργασίες για την έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας Ρωσία και Κίνα ζήτησαν «περισσότερο χρόνο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ