ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναθέρμανσης

Νέα τηλεφωνική επαφή έγινε μεταξύ των κυβερνήσεων Γαλλίας και Τουρκίας, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει πανέτοιμες για προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών τους, υπό το βάρος βέβαια σοβαρών αντιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν προχτές συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μπον, διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου, για τους διμερείς δεσμούς αλλά και για διάφορα διεθνή θέματα. Φυσικά, τη συζήτηση απασχόλησε ειδικότερα η κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αγκυρας. Τα σχετικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ τόνιζαν ότι «στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία αποκατάστασης των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και πρόσθεταν πως «οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σημασία επικαιροποίησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό και στην επιτάχυνση των συνεχιζόμενων προετοιμασιών για έναν νέο οδικό χάρτη».

Σημειωτέον, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Λιβύη και κάλεσαν σε «στήριξη των νόμιμων συμμετεχόντων στη Λιβύη, για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα, συζήτησαν τη στήριξη της επιτροπής για τη συνταγματική διαδικασία, για μια ειρήνη που θα διαρκέσει στη Συρία».

Η συνομιλία των δύο διπλωματών έγινε λίγο πριν από μία ακόμα παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε έντονα τις παροτρύνσεις του Γάλλου ομολόγου του, Εμ. Μακρόν, για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. «Αυτές τις συμβουλές να τις κρατήσεις για τον εαυτό σου», του συνέστησε και αναδεικνύοντας βαθιές διαφωνίες που παραμένουν, κάλεσε το Παρίσι να σταματήσει πρώτα τη δική του εμπλοκή στην αφρικανική χώρα, κατηγορώντας το μάλιστα για το αποικιοκρατικό του παρελθόν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απελάσεις αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι απελάσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, καθώς το Αφγανιστάν θεωρείται «ασφαλής χώρα» από τη γερμανική κυβέρνηση, γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

Χτες 26 άνδρες έφτασαν στην Καμπούλ, καθώς οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία απορρίφθηκαν, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Προσφύγων και Επαναπατρισμού.

Πρόκειται για την 36η πτήση με την οποία απελάθηκαν αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν από τον Δεκέμβρη του 2016. Συνολικά, έχουν σταλεί πίσω έκτοτε 989 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, παρότι η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα παραμένει πολύ επικίνδυνη για τον αφγανικό λαό.

Σχεδόν καθημερινά οι Ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις, πολλές από τις οποίες προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων. Η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) δρα επίσης στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των άμαχων θυμάτων και είναι τα πιο αιματηρά μεταξύ αμάχων της τελευταίας δεκαετίας.

Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σχεδόν καθημερινά βομβιστικές ενέργειες και στοχευμένες δολοφονίες. Μέσα στις προηγούμενες εννέα μέρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

Xτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι στην Καμπούλ από την έκρηξη πολλών βομβών. Οχήματα εξερράγησαν το πρωί, την ώρα αιχμής, όταν στους δρόμους της Καμπούλ βρίσκονται πάρα πολλά οχήματα.

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πρώτη έκρηξη και «δύο σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε» στη δεύτερη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Τρίτη βόμβα που είχε στόχο όχημα της αστυνομίας επίσης εξερράγη στη συνοικία Πάγκμαν.

Από πέρυσι που άρχισαν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν - με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ - οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί και οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για νέο γύρο της ένοπλης σύρραξης.

Επιπλέον, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 18 εκατ. Αφγανοί θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρόταση παράτασης της εμπορικής συμφωνίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πρόταση για παράταση μέχρι τα τέλη Απρίλη της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ολοκλήρωση του Brexit, που είχε επιτευχθεί στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, παρουσίασαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη διότι η προσωρινή συμφωνία, που μένει να τεθεί προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, εκπνέει τέλη Φλεβάρη. Η δικαιολογία που επικαλέστηκαν στελέχη της Κομισιόν είναι ότι τελικά «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να γίνει η μετάφραση των εγγράφων σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Διπλωματικές πηγές στην ΕΕ ανέφεραν πως η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση για παράταση ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί στο «συμβούλιο εταιρικής σχέσης» ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συνθήκης μετά το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η ΕΕ «ανεπίσημα» είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προθέσεις της.

Αργότερα χτες επρόκειτο να αρχίσουν εκ νέου στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) οι έλεγχοι μετά το Brexit, που ανεστάλησαν πριν από μια βδομάδα, λόγω των φόβων για την ασφάλεια του προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας, είχε προγραμματιστεί να ξαναρχίσουν οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα διατροφής, που είχαν ανασταλεί στα λιμάνια του Λαρν και του Μπέλφαστ.

Οι υπάλληλοι, ντόπιοι και από την ΕΕ, είχαν αποσυρθεί λόγω φόβων ότι θα αποτελούσαν στόχο, με φόντο τις εντάσεις σε σχέση με το πρωτόκολλο που εισήγαγε τους ελέγχους και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Γενάρη στην επαρχία των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας «διαζυγίου» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην πράξη στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τα αγαθά, καθιερώνοντας έτσι ελέγχους στα φορτία που φτάνουν από τη Βρετανία στην επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σε συμφωνία για «μηχανισμούς» που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των επικείμενων παλαιστινιακών βουλευτικών, προεδρικών εκλογών τον Μάη και τον Ιούλη κατέληξαν αργά προχτές βράδυ στο Κάιρο αντιπροσωπείες της ισλαμικής Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και της Φατάχ που κυβερνά τη Δυτική Οχθη. Η συμφωνία προβλέπει τη θέσπιση ενός «εκλογικού δικαστηρίου» και τη διασφάλιση των «πολιτικών ελευθεριών» στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών και της ψηφοφορίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας 67χρονος πυροβόλησε στο εσωτερικό κλινικής στην πόλη Μπάφαλο, στη Μινεσότα, διότι ήταν δυσαρεστημένος από την περίθαλψη που του είχε προσφέρει, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν.

ΝΤΟΧΑ.-- Ο Καταριανός υπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Qatar Petroleum» (QP) Σαάντ αλ Καάμπι υπέγραψε συμφωνία για την πρώτη φάση διεύρυνσης σχεδίου γεωτρήσεων φυσικού αερίου στο τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα του Περσικού, North Field, με στόχο την αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κατά 40% έως το 2026. Η δεύτερη φάση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2027.

ΡΙΑΝΤ.-- Ποινικό κώδικα γράφει για πρώτη φορά στο δικαστικό της σύστημα η Σαουδική Αραβία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας για την εξασφάλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων της και την «απεξάρτηση» της οικονομίας της από το πετρέλαιο που αποτελεί τη βασική πηγή κρατικών εσόδων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τη χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο, εάν και όταν συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, υποσχέθηκε ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, μετά τις συναντήσεις που είχε προχτές στη Βηρυτό με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Διευκρίνισε ότι η συγκρότηση κυβέρνησης είναι «εσωτερικό θέμα του Λιβάνου» και ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα.

ΛΙΒΥΗ
Εκκλήσεις για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την άμεση απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη επαναφέρει η έγκριση ανακοίνωσης της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που χαιρετίζει παράλληλα την ανάδειξη νέας μεταβατικής κυβέρνησης (Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού).

Πιέσεις για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη άσκησε χτες ξανά ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ. Ο στρατηγός ζήτησε την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτικών, με τους οποίους συνεργάζεται η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που επισείει η παράταση της παρουσίας τους για τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Χτες, επίσης ανακοινώθηκε ότι η έγκριση του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ντμπέιμπα (που αναδείχθηκε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στη Γενεύη) θα γίνει στη διάρκεια συνεδρίασης του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου όχι στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, που είναι η έδρα του, αλλά στην πόλη Σαμπράθα. Η Σαμπράθα, που απέχει περίπου 75 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, θεωρείται «ενδιάμεσος» σταθμός ανάμεσα στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι δύο πλευρές, που στηρίζονται και από διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επαφές για Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ενέργεια

ΜΠΑΚΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνομιλίες με τον Αζέρο ΥΠΕΞ, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για θέματα Ενέργειας είχε την Τρίτη η Βρετανίδα υπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής Γουέντι Μόρτον.

Ο Μπαϊράμοφ ενημέρωσε την Βρετανίδα ομόλογό του για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και τη διαδικασία τήρησης της τριμερούς «ειρηνευτικής συμφωνίας», ενώ κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι η τήρηση των συμφωνιών «θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και θα δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασίας».

Η Μόρτον τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη της «πράσινης» Ενέργειας.

Νωρίτερα με τον Αλίεφ συζητήθηκαν «επιτεύγματα και προοπτικές συνεργασίας» γύρω από τον αζέρικο αγωγό φυσικού αερίου «Νότιος Διάδρομος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ