ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναζητώντας «κοινό έδαφος» για συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής περιγράφει εκ νέου ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Φάνον

Eurokinissi

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής περιγράφει εκ νέου ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Φάνον
Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, ως «οδηγό» και για τις υπόλοιπες επικίνδυνες «διευθετήσεις» στην περιοχή, επανέφερε με συνέντευξη του (στην «Καθημερινή»), αμέσως μετά την επίσκεψή του σε Κύπρο και Τουρκία, ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φ. Φάνον.

Ο Φάνον σημειώνει μεταξύ άλλων πως «αν τα κράτη καταφέρουν να αντιληφθούν τη σημασία της Ενέργειας και να επικεντρωθούν σε αυτήν, ανεξαρτήτως των όποιων άλλων μακροχρόνιων πολιτικών ζητημάτων που μπορεί να προκαλούν δυσκολίες, τότε εκτιμώ πως ακριβώς αυτές οι σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας είναι δυνατόν να επηρεάσουν άλλους τομείς».

Σημειώνει ακόμη με νόημα πως «οι σχέσεις που έχουμε και με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές, είναι μέλος του ΝΑΤΟ» αλλά και ότι «η Τουρκία λόγω και της γεωγραφικής θέσης της μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές προοπτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι», ενώ τονίζει πως «δεν πρέπει να έχουμε την προσέγγιση του "εμείς εναντίον των άλλων" ή ότι "εμείς θα πρέπει να πάρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας", αλλά να δημιουργήσουμε μία μεγάλη πίτα όπου όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν. Διαφορετικά κανείς δεν θα μπορέσει να βγει κερδισμένος».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενώ μπροστά βρίσκεται ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ (αλλά και η συνάντηση του Φάνον με τον Ν. Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ), ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ (στη «Χουριέτ»). Αφού αναφέρθηκε στις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αφού σημείωσε πως σύμφωνα με την Ελλάδα «ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια, αν και τα χωρικά της ύδατα είναι 6 μίλια - κάτι που δεν βλέπουμε πουθενά αλλού στον κόσμο και στην Ιστορία», εξέφρασε ανησυχία επειδή «η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα καθιστά δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους».

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε γείτονες και στο ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί μας από την Ελλάδα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, περιμένουμε να συμμορφωθούν με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες» και σ' αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως «δεν θα ανεχτούμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δεν θα επιτρέψουμε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ενάντια σε αυτά τα δικαιώματα με οποιονδήποτε τρόπο. Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας. Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει τις δυνάμεις μας σε αυτό το θέμα».

Παράλληλα, και ενώ την περασμένη βδομάδα Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ζώνη που ορίζει το «τουρκολιβυκό σύμφωνο», η Τουρκία προχώρησε και στην αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου, του γεωτρύπανου «Sertao» (με σημαία Νησιών Μάρσαλ), το οποίο σύμφωνα με τον ναυτιλιακό Τύπο έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του μέχρι και σε βάθος 11.400 μέτρων, αλλά και να διεξαγάγει γεωτρήσεις σε 3.000 μέτρα, σημαντικά περισσότερες δυνατότητες από όσα ήδη έχει η Τουρκία στο στόλο της.

Ξανά συζητήσεις για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών στην περιοχή είναι και η συζήτηση που ενισχύεται στην Τουρκία για τα οφέλη που θα είχε μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ. Η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Ahval News» αναμετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα της ισραηλινό δημοσίευμα με εκτιμήσεις του επικεφαλής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, υποναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί (περιγράφεται ως βασικός «εμπνευστής» της συμφωνίας Ερντογάν - Σάρατζ), ο οποίος φέρεται να σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία με τον Σάρατζ «υπάρχει τώρα ένα ακόμα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να υπογράψουμε με το Ισραήλ, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, την ίδια συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει σίγουρα». Η ισραηλινή εφημερίδα «Algemeiner» επικαλέστηκε Τούρκους διπλωμάτες σύμφωνα με τους οποίους - όπως έγραψε η εφημερίδα - «παρά την απουσία σήμερα διπλωματών των δύο χωρών σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ αντίστοιχα, το υπάρχον δίκτυο διπλωματικών δεσμών θα μπορούσε να ενισχυθεί», με στόχο μεταξύ άλλων τη συνεργασία για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από τη Μεσόγειο με «μια πιο αντικειμενική, πιο ανεξάρτητη, τίμια και αμοιβαία επικερδή συμφωνία, που σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα και των δύο χωρών».

Να σημειωθεί πάντως ότι χτες έφτασε στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, για να συναντήσει τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ.

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ακιντζί

Στο μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις εκφράστηκαν από την Τουρκία για τις δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, ανακοινώνοντας πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις «εκλογές» στα τέλη Απρίλη, είπε ότι αν δεν υπάρξει λύση επανένωσης υπό μία ομοσπονδιακή «οροφή», το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα βρεθεί περισσότερο εξαρτώμενο από την Αγκυρα, και «θα ήταν φρικτό το σενάριο μιας προσάρτησης στην Τουρκία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σε υψηλούς τόνους αποποιήθηκε τα περί προσάρτησης, δηλώνοντας ότι «ουδέποτε εργάστηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», ότι «εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς». Μάλιστα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δήθεν δεν επεμβαίνει στο ψευδοκράτος, είπε πως «δεν ταιριάζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος αναξιόπιστος πολιτικός». Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η χρησιμοποίηση της Τουρκίας ως «εργαλείου προεκλογικής καμπάνιας» με «προσεγγίσεις που στερούνται όραμα». Ο ηγέτης του εθνικιστικού MHΡ (που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε την παραίτηση του Ακιντζί.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ατζέντα που «μυρίζει μπαρούτι»

Με ατζέντα που «βρωμάει μπαρούτι» συνεδριάζει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικά, στο περιθώριο της Συνόδου, υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι προγραμματίζεται να κάνουν «άτυπες» ενημερώσεις σε δημοσιογράφους για θέματα - φωτιά, όπως η «πυρηνική αποτροπή» της λυκοσυμμαχίας, «οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με Ρωσία και Ουκρανία», αλλά και ο «ρόλος του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το απόγευμα της Τετάρτης ακολουθούν η συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council) στη σύνθεση των υπουργών Αμυνας και η υπογραφή δύο Μνημονίων Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού ανάπτυξη τακτικών πυρομαχικών χερσαίας αντιπαράθεσης και για «κρίσιμες υπηρεσίες δορυφορικής επικοινωνίας». Θυμίζουμε, στην προηγούμενη Σύνοδό τους, τον Οκτώβρη, οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν να δρομολογήσουν τη θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «πέμπτης γενιάς» (5G) καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εντείνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με κινεζικούς ομίλους και το «μπάσιμό» τους στα δίκτυα μιας σειράς μελών του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται την Πέμπτη με συνάντηση των υπουργών με τα κράτη που συνδράμουν με δυνάμεις την επιχείρηση «Resolute support» στο Αφγανιστάν, αλλά και κράτη που «πιθανώς» - όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί - να θελήσουν να συνδράμουν από εδώ και στο εξής.

Στη Σύνοδο αναμένεται και συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, ενόψει της συνέχισης του «διαλόγου» για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα από 17 έως 21/2. Η διαδικασία αυτή «τρέχει» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργεί ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της. Επίσης, επίκειται και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Τσαβούσογλου - Δένδια, με την ευκαιρία της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή 14/2, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η νέα διάσκεψη για τη Λιβύη.

ΛΙΒΥΗ
Παζάρια με το βλέμμα στην Ενέργεια

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη συμφωνίας παύσης πυρός στη Λιβύη, παρά την αποτυχία των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών που εκπροσωπούν τις εμπόλεμες πλευρές (του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και του στρατηγού Χ. Χάφταρ) να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, εμφανίστηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ.

Ο Σαλαμέ υποστήριξε ότι στη Γενεύη υπήρξε σύγκλιση των επιτροπών 5+5 (δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους) «σε πολλά σημαντικά θέματα» αλλά «παραμένουν κενά σε ορισμένα άλλα», τα οποία δεν προσδιόρισε. Εκτίμησε ότι μία συμφωνία είναι εφικτή και ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος συνάντησης των στρατιωτικών επιτροπών 5+5 θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φλεβάρη στη Γενεύη.

Την Κυριακή ο Σαλαμέ μετέβη στο Κάιρο, όπου ξεκίνησε ο δεύτερος (μετά τις 6 Γενάρη) γύρος διαλόγου για τη ρημαγμένη (από τον πόλεμο) «οικονομία της Λιβύης» μεταξύ 21 Λίβυων αξιωματούχων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών. Δήλωσε ότι συζητήθηκε η κοινή ανακοίνωση Λίβυων φυλάρχων που πρόσκεινται στις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ και οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της κυβέρνησης της Τρίπολης προωθώντας σειρά αιτημάτων. Ο Σαλαμέ παραδέχθηκε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των πλατφορμών εξαγωγής πετρελαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν Λίβυων φυλάρχων, όπου απαιτούν την άμεση απόσυρση των Σύρων μισθοφόρων της Τουρκίας από την Τρίπολη, την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας από ομάδες ένοπλων ισλαμιστών που στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό Σάρατζ και τη «δίκαιη διανομή» (ιδιαίτερα στη λιγότερο αναπτυγμένη ανατολική Λιβύη) πόρων και εσόδων που προκύπτουν από την πετρελαϊκή παραγωγή.

Το ίδιο διάστημα ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Γενάρη θα συνεδριάσει εκ νέου στις 16 Φλεβάρη στο Μόναχο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στην πόλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ