ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη

Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους

Μέτρα για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων που οργανώνονται την Τρίτη 21/2 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει πλατιά μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ζήτημα αιχμής της παρέμβασής τους είναι η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη μείνουν απλοί θεατές της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, αλλά να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην Ελευσίνα, σωματεία και φορείς του Θριασίου καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Στην Καλαμάτα, συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας να καλούν σε συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συζήτησε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή προέδρων σωματείων και εκπροσώπων κλάδων.

Το επόμενο διάστημα, η μάχη θα δοθεί με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά των όρων δουλειάς, όπως αναδείχθηκαν και από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη. Στόχος είναι να ανοίξουν αυτά τα μέτωπα σε μια σειρά χώρους που ήδη βρίσκονται σε αγώνες, αλλά και σε όλους τους κλάδους, να δυναμώσει το κοινό μέτωπο απέναντι στις αξιώσεις των εργοδοτών να ξεμπερδεύουν και με τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Παντού να ανοίξει η συζήτηση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ώστε το συλλαλητήριο να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση των εργαζομένων σε κυβέρνηση - εργοδοσία, που ενόψει της «αξιολόγησης» ετοιμάζουν νέα σκληρή αντεργατική επίθεση.

Στη Θεσσαλία

Την επομένη των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 22 Φλεβάρη, τη σκυτάλη παίρνει η Λάρισα, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νομού, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη, εργατικά σωματεία - όπως αυτά των Εμποροϋπαλλήλων, του Μετάλλου, των Ιδιωτικών Κλινικών - προγραμματίζουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, ενώ χτες το Εργατικό Κέντρο έδωσε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη «να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Ολοι οι εργάτες, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, τους μικρούς ΕΒΕ, να ορθώσουμε ένα μεγάλο λαϊκό τείχος αντίστασης στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας».

Επίσης, στις 22 Φλεβάρη, 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα, ενώ στο Βόλο ορίστηκε την Τρίτη 21/2 στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Βγαίνουμε στο δρόμο, επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιολογήσεις και οι διαπραγματεύσεις «δεν αφορούν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Γίνονται για λογαριασμό των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών και εφοπλιστών», για το «πώς θα διασφαλιστούν αλλά και θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. (...) Τα ζούμε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς στον κλάδο μας. Στην Εθνική, στη Eurobank, στον Ομιλο Πειραιώς και την PDS, αλλά και σε άλλες εταιρείες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υπενοικίαση συνεχώς αυξάνουν. Στις εισπρακτικές εταιρείες γίνονται απολύσεις κάθε τέλος του μηνός με πρόσχημα την "κακή απόδοση". Στα call center των τραπεζών οι υπερωρίες χτυπούν "κόκκινο". Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς δικαιώματα. (...) Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είμαστε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Η κλαδική ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΤΟΕ με τους εργοδότες αφορά μόνο τους "κλασικούς τραπεζοϋπαλλήλους" και αφήνει στην άκρη τους συναδέλφους με συμβάσεις εργολαβικών, συμβασιούχους, εργαζόμενους των θυγατρικών εταιρειών ή των εισπρακτικών. Επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο με τη δική μας οργανωμένη απάντηση. Την Τρίτη 21/02 βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε ενάντια στο μέλλον που θέλουν να επιβάλουν».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, στη δική της ανακοίνωση για το συλλαλητήριο, επισημαίνει πως σήμερα οι εργαζόμενοι «ξέρουμε καλά ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν είναι προσωρινά. Τα προηγούμενα στρώνουν το έδαφος στα επόμενα και τα μεθεπόμενα. Οι σχεδιασμοί για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης φανερώνουν ότι τα αντεργατικά μέτρα δεν τελειώνουν. (...) Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας για να υπερασπίσουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας».

Στο συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Συσπειρωμένοι στο πανελλαδικό Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», και με την ταξική αλληλεγγύη να δυναμώνει καθημερινά, συνεχίζουν τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21/2.

Χτες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη έχουν καταθέσει υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους και έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εχουν περάσει δυο βδομάδες και ακόμη δεν έχει οριστεί η συνάντηση.

Την επόμενη βδομάδα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις σε τράπεζες και Εφορίες, καθώς παρότι με πολύμηνο αγώνα κατάφεραν και έλαβαν έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Εχουν συμπληρώσει ένα χρόνο απλήρωτοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας να τους πετάξει στο δρόμο.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουν αποφασιστικά να μετρούν βήματα στην οργάνωσή τους. Ετσι, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Βέροια, συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή η οποία τις επόμενες μέρες θα σχεδιάσει αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία «Καρυπίδης» έκλεισε όλα τα καταστήματα (140), πετώντας έξω τους εργαζόμενους και αλλάζοντας λουκέτα. Ταυτόχρονα, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, μετακινεί εμπορεύματα, κλείνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και παραδίδει καταστήματα σε άλλες εταιρείες (MARKET IN, Μασούτης, Βασιλόπουλος, Discount Market, Σκλαβενίτης). Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Καρυπίδης» ετοιμάζεται να ανοίξει δύο καταστήματα, στο Μακροχώρι και στον Κοπανό Ημαθίας.

Το υπουργείο Εργασίας, ενώ είναι ενήμερο για τις εξελίξεις, δεν παρεμβαίνει και αφήνει ανενόχλητους τους εργοδότες να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων...

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει κανένα κατάστημα χωρίς να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι συνάδελφοί τους, με πληρωμή δεδουλευμένων και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από τον ΔΟΛ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΔΟΛ, τη Δευτέρα 13/2, στη 1 μ.μ., καλούν εργαζόμενοι του ΔΟΛ, διεκδικώντας: Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό. Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη θέση εργασίας και τα συγκροτημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και καλούν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση της Δευτέρας. Την κινητοποίηση στηρίζει και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Συνεχίζεται η επίχειρηση αλλοίωσης των συσχετισμών

Δεν πρόλαβε... να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της ΔΑΣ για την επιχείρηση νοθείας και τα δικαστικά πραξικοπήματα στο Συνέδριο του ΕΚΑ, και αποκαλύφθηκε νέα προσπάθεια «νομιμοποίησης» αντιπροσώπων, κόντρα στις αποφάσεις του 30ού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, οι αντιπρόσωποι του σωματείου της ΕΔΟΠ ΔΕΗ αποκλείστηκαν με απόφαση του Συνεδρίου, αφού η θητεία του σωματείου είχε λήξει και οι αντιπρόσωποί του ήταν διορισμένοι σε όλα τα δευτεροβάθμια όργανα. Το σωματείο ΕΔΟΠ ΔΕΗ (η πλειοψηφία του πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ), κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόφαση του Συνεδρίου, η προσωρινή διαταγή των οποίων εκδικάστηκε την Πέμπτη 9/2 και απορρίφθηκε.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, το σωματείο και ο δικηγόρος του, Δ. Περπατάρης, γνωστός δικηγόρος του ΣΥΡΙΖΑ και νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατέθεσαν χτες νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόφαση του Συνεδρίου. Ζήτησαν την άμεση εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, χωρίς καν να την κοινοποιήσουν στο ΕΚΑ, και πέτυχαν να την κερδίσουν, αποκρύπτοντας από το δικαστήριο την απόφαση που είχε εκδοθεί λίγες ώρες πριν. Με την παρέμβαση και πίεση της ΔΑΣ, το ΕΚΑ κινήθηκε άμεσα και κέρδισε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής.

Με αφορμή την προσπάθεια νομιμοποίησης αντιπροσώπων από τα δικαστήρια κόντρα στις αποφάσεις του Συνεδρίου, που μοιάζει να μην έχει τέλος, η ΔΑΣ απευθύνεται εκ νέου σε όλους τους αντιπροσώπους του ΕΚΑ και τους καλεί «στις αρχαιρεσίες στις 11 και 12 Φλεβάρη να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Να ενισχύσουν τη ΔΑΣ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ