ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία στο Μινσκ

Στις ανατολικές επαρχίες συνεχίζονταν χτες οι σφοδρές μάχες

Μετακίνηση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαριούπολη
Μετακίνηση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαριούπολη
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--

Σε συμφωνία για εκεχειρία στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και σε πρόγραμμα για την απόσυρση βαρέων όπλων κατέληξε χτες βράδυ η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας και εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε αυτήν τη συμφωνία επιδιώκοντας παράλληλα και έναν μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησής της. Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο πάντα πηγή που δεν κατονομάζει, σημείωσε ότι τα μέλη της Ομάδας Επαφής συζήτησαν ακόμη την κρατική δομή του Ντονέσκ και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.

Η λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» συναντήθηκε στο Μινσκ, ενόψει της σημερινής τετραμερούς Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη με τη συμμετοχή των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, με στόχο το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου συμβιβασμού στην Ανατολική Ουκρανία.

Βεβαίως, η διευθέτηση στην Ουκρανία όσο και αν εμφανίζεται από διάφορες πλευρές ως «προσπάθεια να τερματιστεί ο θάνατος των αμάχων», αφορά το ευρύτερο γεωστρατηγικό παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, που περιλαμβάνει και τμήματα της αστικής τάξης της ίδιας της Ουκρανίας. Σε αυτό αποσκοπούσε και η πρωτοβουλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, που είχαν συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν την περασμένη Παρασκευή.

Μαίνονται οι μάχες

Ωστόσο, την ίδια ώρα που συνεχίζεται το παζάρι αυτό, οι μάχες μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν πολλές φορές αντιτιθέμενα στοιχεία. Χτες η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε επίθεση με ρουκέτες στο επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού του στρατού στην πόλη Κραματόρσκ, πόλη περίπου 50 χλμ. από το κύριο μέτωπο στην επαρχία του Ντονέτσκ, αλλά και επίθεση σε κατοικημένη περιοχή με θύματα και αμάχους που οι πολιτοφύλακες, χαρακτηρίζουν προβοκάτσια.

Επίσης, ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «κοντά στη Μαριούπολη, μονάδες της εθνοφρουράς έσπασαν την άμυνα του εχθρού και προχώρησαν σε επίθεση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Ανατόλι Στέλμαχ, ανακοίνωσε ότι «στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 9 και 10 Φλεβάρη σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων του εχθρού επί ουκρανικών θέσεων». Ενας άλλος εκπρόσωπος είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από τους ρωσόφωνους σε 87 διαφορετικές περιπτώσεις από τη Δευτέρα και ότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές στα περίχωρα της πόλης Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ.

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία

Το πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», που επικαλείται το Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει ότι ναυτικές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικά γυμνάσια στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία ενσωμάτωσε το Μάρτη του 2014, μετά από δημοψήφισμα. Γίνεται λόγος για συμμετοχή 2.000 στρατιωτών, επικαλείται αξιωματούχο της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, τμήματα της οποίας βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οποίο τα γυμνάσια θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Απάντηση για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ, απαντώντας στο ενδεχόμενο της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία σημείωσε: «Εάν στείλουν όπλα, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης, θα μεγαλώσει, νομίζω ότι θα ενεργήσουμε με διπλωματικά μέσα». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπλήρωσε: «Η Ρωσία είναι μία χώρα που πραγματικά ενδιαφέρεται για την επίλυση της κρίσης αυτής. Ολα τα άλλα σχέδια για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων, την απομόνωση, την αποστολή όπλων κ.λπ. - όλα είναι βήματα που δυστυχώς, αντίθετα έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Επίσης, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Τόμαζ Σιεμόνιακ, υποστήριξε ότι η «προμήθεια όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι η τελευταία επιλογή και αξίζει να αποφευχθεί, καθώς θα κινδύνευε να πυροδοτήσει κλιμάκωση της σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας». Το όλο θέμα της αποστολής όπλων δημιουργεί διχογνωμίες στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, καθώς θα σηματοδοτούσε μια περαιτέρω γενίκευση της σύρραξης με ευρύτερες διαστάσεις και ήταν και σημείο διαφωνίας στη συνάντηση τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και την Γερμανίδα καγκελάριο. Το γεγονός ότι έως τώρα υπάρχει συγκράτηση, λόγω των ξεχωριστών συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης, που μετράει τις ζημιές και τα κέρδη για τους μονοπωλιακούς της ομίλους που έχουν σχέση με ρωσικά μονοπώλια, δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να οδηγηθούν σε γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να στήσει παιχνίδι σε πολλά ιμπεριαλιστικά «ταμπλό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Μόσχα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, αναδεικνύονται οι απειλές που εντείνονται για τον κυπριακό λαό, καθώς νέοι «φίλοι» του ξεπηδούν στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών που αναπτύσσονται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.

Τις τελευταίες μέρες, δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις για τη συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας που Μόσχα και Λευκωσία αναμένεται να υπογράψουν.

Κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν μέρος αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ o Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να χρησιμοποιούν τα κυπριακά αεροδρόμια και λιμάνια σε περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, διέψευσε αναφορές ΜΜΕ ότι η διμερής συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο και της προσπάθειας να «ανακοπούν» οι αντιδράσεις των Βρυξελλών για τη διαφαινόμενη σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας. Για να διαλύσουν τις εντυπώσεις, Κύπριοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι οι «στρατιωτικές διευκολύνσεις» που η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει στη ρωσική είναι παρόμοιες με τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου που ήδη μπορούν να κάνουν χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το αεροδρόμιο που «συνέβαλε» και στους βομβαρδισμούς που ο «διεθνής συνασπισμός» υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει σε Ιράκ και Συρία, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ομως, μια «διεύρυνση» όσων μπορούν να αξιοποιούν κυπριακά εδάφη για την επιτάχυνση αντιλαϊκών σχεδιασμών θα αποτελούσε μόνο προμήνυμα νέων κινδύνων για τον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει παιχνίδι σε πολλά ιμπεριαλιστικά «ταμπλό».

Η νέα «αναθεωρημένη» βάση, στην οποία φαίνεται ότι εξετάζονται οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, διαμορφώνεται ενώ πλήθος μονοπωλίων εκφράζει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, δεδομένου και του πιο ευνοϊκού «περιβάλλοντος» που διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

Ετσι, ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) στη Λεμεσό, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή σειράς τολμηρών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αναπτύξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να την καταστήσει ένα από τα καλύτερα μέρη διεθνώς για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Σ' αυτήν την επιχειρηματική συνάντηση έγινε αναφορά σε δεκάδες «αναπτυξιακά» έργα που ιεραρχεί η κυβέρνηση, για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, μαρίνων και άλλων υποδομών παρόμοιου χαρακτήρα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ παρέθεσε στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ) πρόγευμα εργασίας για τη στήριξη του Λιβάνου και με δεδομένες τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει λόγω της αυξημένης ροής προσφύγων από Συρία και Ιράκ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πολιτικής Γειτονίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, οι Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ελλάδα εκπροσωπήθηκαν από τους ΥΠΕΞ, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - μέλη από άλλους διπλωμάτες.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις επιχειρηματιών για επίσπευση του δημοψηφίσματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ άσκησε χτες ο πρόεδρος των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας, Τζον Λονγκσγουόρθ, καλώντας τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της 7ης Μάη, να στήσει σχετικές κάλπες μέχρι το Μάη του 2016, ώστε «να αποφευχθεί διετής περίοδος αβεβαιότητας». Η όλη διαδικασία εκφράζει και αναδιατάξεις που γίνονται μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως έκφραση και της ενδοαστικής διαπάλης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και πέραν της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση των βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στη χώρα του «στηρίζει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ».

Αντίθετα, ο Εντ Μπολς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τα σχέδια για το δημοψήφισμα «εξαιρετικώς αποσταθεροποιητικά για τον επιχειρηματικό κόσμο» στη Βρετανία.

Νωρίτερα, ο Κάμερον, σε μια ψηφοθηρική προσπάθεια (έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας), απηύθυνε υποκριτικά και ανώδυνα... έκκληση στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, «αξιοποιώντας τα σημάδια ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ