ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συντονισμένα πυρά στο δικαίωμα της απεργίας

Αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου με τις πλάτες της Κομισιόν, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και τις επευφημίες της Χρυσής Αυγής

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης
Τη συντονισμένη προσπάθεια αμφισβήτησης, περιορισμού και τελικά κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος από τους κεφαλαιοκράτες, τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με «τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το δικαίωμα στην απεργία», όπου ανοιχτά οι εργοδότες αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του απεργιακού δικαιώματος.

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τάισεν, ενίσχυσε την εργοδοτική επίθεση, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επεμβαίνει, δεν εγγυάται το απεργιακό δικαίωμα, αλλά αναμένει τα αποτελέσματα της ανεπίσημης τριμερούς συνάντησης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στα τέλη Φλεβάρη και τη σχετική γνωμάτευση από το Διεθνές Δικαστήριο «αν το απεργιακό δικαίωμα είναι νομικά κατοχυρωμένο».

Στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και στους αγώνες της εργατικής τάξης επιχείρησαν να επιτεθούν με θρασύτητα οι ευρωβουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Υπερασπιζόμενοι το «δικαίωμα στην απεργοσπασία» και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και του αστικού κράτους ενάντια στους εργάτες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, σαν γνήσια μαντρόσκυλα των αφεντικών, αναμάσησαν τα χυδαία ψέματά τους ότι «οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια» και τα συναφή.

Πληρωμένη απάντηση πήραν από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που τόνισε ότι δεν περίμενε τίποτε άλλο από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες για να δημιουργούν μηχανισμούς μπράβων που χτυπάνε τους εργάτες και τους αγώνες τους και στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για να προμηθεύουν πάμφθηνους εργάτες στις επιχειρήσεις.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε την εργατική τάξη να απομονώσει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής παντού, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Μπροστά στην αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου τους, σαν μαντρόσκυλα των αφεντικών, οι ναζιστές ευρωβουλευτές αντέδρασαν με το συνηθισμένο τρόπο τους, με άναρθρες κραυγές και χυδαίες ύβρεις.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα λόγια, στην πράξη, η συμμετοχή στα συνδικάτα και η απεργία θεωρείται από την εργοδοσία και το κράτος της έγκλημα. Τιμωρείται με απόλυση και άλλες ποινές. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες απεργίες κηρύσσονται παράνομες, απολύθηκαν και επιστρατεύτηκαν χιλιάδες απεργοί ή απλά μέλη συνδικάτων.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησαν σαν προαπαιτούμενο του γνωστού προγράμματος, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, τη νομιμοποίηση του εργοδοτικού "λοκ άουτ". Αναθερμαίνεται η συζήτηση στα ευρωενωσιακά όργανα για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος όπως απαίτησε η εργοδοσία στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η πρωτοβουλία Μόντι να απαγορεύονται όσες απεργίες διεκδικούν αιτήματα κόντρα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναβλήθηκε, αλλά είναι μέσα στους σχεδιασμούς της.

Δυο αλήθειες αποκαλύπτονται:

Πρώτον: Σε όλα τα κράτη της Ενωσης, είτε με λιτότητα είτε με χαλάρωση, η αντεργατική επίθεση κλιμακώνεται με κέντρο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αναμένονται λαϊκές αντιδράσεις, παίρνονται μέτρα καταστολής τους.

Δεύτερο: Ενας είναι ο φόβος τους, η εργατική τάξη, ο οργανωμένος λαός. Κανένας σωτήρας δεν τον σώζει. Μόνο η οργάνωση και η πάλη του για τα δικά του δίκια, για ανάπτυξη σε όφελος του ίδιου, όχι του κεφαλαίου.

Αλίμονο στην ιστορία αν η πάλη των εργατών έπαιρνε την άδεια των εκμεταλλευτών τους. Το δικαίωμα της απεργίας κατακτήθηκε με αγώνες από τους ίδιους τους εργάτες. Οι ίδιοι θα το προστατέψουν».


Συγκεκριμένες απαντήσεις ζητάνε οι αγρότες

Πλαίσιο άμεσων αιτημάτων ενόψει της σημερινής επίσκεψης στη Λάρισα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Συγκεκριμένες απαντήσεις - δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν σε άμεσα και ζωτικά προβλήματα, ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ο οποίος θα βρίσκεται, σήμερα Τετάρτη, στη Λάρισα, για να εγκαινιάσει τη 10η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Εκθεση. Ρωτούν οι αγρότες της Θεσσαλίας τον αρμόδιο υπουργό της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

-- Θα μειωθεί άμεσα η τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος; Οι παραγωγοί ζητούν να πληρώνουν το πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως γίνεται με τους εφοπλιστές, η τιμή του αγροτικού ρεύματος να μειωθεί κατά 50% και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Παράλληλα, ζητούν να τους δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα αναγκαία αγροεφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.). Επισημαίνουν ακόμα ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

-- Πότε θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις, οι εξισωτικές και οι ενισχύσεις στους ενταγμένους σε προγράμματα; Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις (π.χ. στους 16.000 βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας) είθισται να καταβάλλονται στις αρχές Μάρτη, αλλά, μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν είπε κάτι γι' αυτό το θέμα. Οπως δεν είπε αν θα ισχύσουν από δω και πέρα οι μεγάλες περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και στην ενιαία ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.

-- Θα σταματήσει το πετσόκομμα στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις; Για το 2014 το «ψαλίδι» έφτασε στο 9,5%, για το 2015 θα φτάσει στο 15%, ενώ συνολικά μέχρι το 2020 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ η μείωση υπολογίζεται στο 50%. Οι αγρότες ζητούν να επιστραφούν όσα τους περικόπηκαν, να μη γίνουν νέες περικοπές και να μην ισχύσει το νέο μέτρο που προβλέπει κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα και δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ.

-- Θα καταβληθούν στο σύνολό τους οι επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων; Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπήρξε επιλεγμένη καταβολή της επιστροφής πετρελαίου προεκλογικά, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η επιστροφή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, ζητούν να σταματήσουν οι παρακρατήσεις από αυτές τις επιστροφές για την εξόφληση αγροτικών χρεών στην εφορία, ή σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.

-- Θα συνεχιστεί το χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Η διαδικασία ξεκίνησε από την προηγούμενη βδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάη. Ηδη η εταιρεία «GAIA Επιχειρείν», με ανακοινώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ, καλεί τους αγρότες να την επιλέξουν για να τους κάνει τη δήλωση, καταβάλλοντας, βεβαίως, ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι παραγωγοί ζητούν η δήλωση ΟΣΔΕ να γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να είναι δωρεάν.

-- Θα ισχύσει ο νέος νόμος φορολόγησης των αγροτών για το εισόδημα του 2014; Η εξαγγελία της κυβέρνησης για αφορολόγητο 12.000 ευρώ δεν διευκρινίστηκε αν αφορά στο αγροτικό εισόδημα του 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα ζητάει να μην ισχύσει ο νόμος που προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13% και προκαταβολή φόρου 27,5% για το επόμενο έτος, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία οι φτωχοί αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που θα έχουν και φέτος οι παραγωγοί ροδάκινων, μήλων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων προϊόντων λόγω της συνέχισης του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, που συνυπέγραψε και η νέα συγκυβέρνηση; Οπως τονίστηκε στη μαζική σύσκεψη μηλοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγιά της Λάρισας, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της γι' αυτό το ζήτημα από την ΕΕ, να φροντίσει για την κάλυψη του συνόλου των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί και να δοθούν τα προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-- Θα εξοφληθούν οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί για τη σοδειά του 2014 και θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης; Ανάμεσα στα εργοστάσια της ΕΒΖ που έκλεισαν είναι κι αυτό της Λάρισας.

-- Θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου; Η Θεσσαλία, για να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή, χρειάζεται οπωσδήποτε να καλύψει έστω μέρος από τη μεγάλη έλλειψη νερού για άρδευση που αντιμετωπίζει. Αυτό μόνο με την εκτροπή του Αχελώου μπορεί να γίνει, αφού τα υπόγεια νερά έχουν εξαντληθεί - το 80% των αρδευτικών αναγκών της περιοχής καλύπτονται από γεωτρήσεις - και τα μικρά έργα υποδομής (ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.ά) αποδείχτηκε ότι δε λύνουν το πρόβλημα. Οι αγρότες ζητούν να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου, γενικότερα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, καθώς και αντιπλημμυρικά, ενώ διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-- Θα επανέλθει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 65 χρόνια, από τα 67 που το ανέβασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Το αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με αξιοπρεπείς συντάξεις.


Συνεδριάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Η οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την απόκρουση των αντιαγροτικών αποφάσεων και μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη συνεδρίαση θα επικαιροποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων, καθώς νέα αντιαγροτικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται από φέτος -π.χ. φορολογία αγροτών, νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, νέοι αποκλεισμοί από τη βασική ενίσχυση κ.ά.-, με στόχο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ