ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ψάχνουν «σημείο ισορροπίας» στη νέα συμφωνία

Συνεδριάζει σήμερα το Γιούρογκρουπ, στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία

Το «σημείο ισορροπίας» για τη διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής «συμφωνίας - γέφυρα» θα αναζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ την ίδια ώρα εκδηλώνονται και νέες πλευρές των ανταγωνισμών, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής. Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία». Ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαψεύσεις Σόιμπλε...

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η χτεσινή παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οποίος «διέψευδε» πληροφορίες και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας της συγκυβέρνησης με την πλευρά της Κομισιόν. «Τα δημοσιεύματα για συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν για εξάμηνη παράταση πρέπει να είναι λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της Συνόδου του «G20». Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα, υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «εάν η χώρα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η συγκυβέρνηση ήδη έχει αποδεχθεί τη λογική και τη μεγάλη γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων του σημερινού μνημονίου (μιλά για αποδοχή του 70% των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων), ενώ προτείνει η ίδια το νέο «πρόγραμμα - γέφυρα» (άλλο μνημόνιο με άλλη ονομασία). Οι αντιθέσεις φαίνεται να αναπτύσσονται με άξονα τις «διαρροές» από πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το λεγόμενο πρόγραμμα - γέφυρα. Αξιωματούχος του Γιούρογκρουπ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σε δηλώσεις του σε γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση λαθεμένα υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ τάσσονται με το πλευρό της... Και αυτό όταν τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα στην Α. Μέρκελ να προτείνει η ίδια πρόγραμμα για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη. Ολα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταξύ τους ανταγωνισμών, φαίνεται ότι το κεφάλαιο ή, τουλάχιστον, μεγάλες μερίδες του «παίζουν» μ' αυτούς τους ανταγωνισμούς και για τα δικά τους συμφέροντα. Αλλά αυτές οι υποθέσεις είναι εκ των πραγμάτων σε βάρος του λαού.

...και προτροπές Μοσκοβισί

Στην επιμήκυνση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή προέτρεψε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερή η «ενόχληση» γύρω από τους αλλεπάλληλους διεμβολισμούς από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και εν μέσω των διαρροών σχετικά με τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. «Πρέπει να υπάρξει πολλή δουλειά και καλή πίστη από την Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να επέλθει συμφωνία έως τις 16 Φεβρουαρίου», δηλαδή μέχρι το μεθεπόμενο Γιούρογκρουπ, σημείωσε ο επίτροπος της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από «διπλές» ή και όσες ονοματολογίες στο «πρόγραμμα», τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «εταίροι» διαβουλεύονται για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές και οι χτεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν παράταση και οι Ελληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν γέφυρα»...

Πλάτες στην ελληνική κυβέρνηση βάζει, από την πλευρά της, η «επενδυτική τράπεζα» Lazard, η οποία έχει διοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών σε ρόλο συμβούλου για το κρατικό χρέος. Ο επικεφαλής της τράπεζας, Μ. Πιγκάς, σε ρόλο «αντιμνημονιακού», σημείωσε πως η «τρόικα τα έκανε όλα λάθος», για να προσθέσει ότι το «χρέος της χώρας πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ», έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια αποδεκτή αναλογία ως προς το ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος», τονίζει σε άρθρο του στους «Financial Times» ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ. Οπως αναφέρει, η περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Παράλληλα, θέτει το δίλημμα σημαντικών παραχωρήσεων προς την Ελλάδα ή της αποχώρησης από το ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής σημειώνει πως η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται «ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις».

Την πρόβλεψη ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτη δανειακή σύμβαση, μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015», κάνει ο Γκ. Βολφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel. Μάλιστα, προτείνεται να δοθεί και η χροιά της «κοινωνικής διάστασης» στη νέα συμφωνία, με την απόδοση μέρους της χρηματοδότησης «απευθείας» στα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας και στο σύστημα Υγείας...

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της χτεσινής ομιλίας του στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι ...το «ποσοστό του μνημονίου» που αποδέχεται η συγκυβέρνηση είναι στο ...0%, και βέβαια σε κραυγαλέα αντίθεση με την αποδοχή του 70% των προβλεπόμενων μέτρων. Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα είπε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την έχεις αποκλείσει».

Με την αιγίδα του ΟΟΣΑ

Με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, συναντάται σήμερα στην Αθήνα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Στην αντιλαϊκή ατζέντα είναι η επιλογή του σκληρού πυρήνα των σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες αποτελούν το αντιλαϊκό «διαπραγματευτικό ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της για το «πρόγραμμα - γέφυρα», όσο και για τις διαβουλεύσεις των επόμενων μηνών γύρω από την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έναν κορμό με 10 «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», οι οποίες, για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές. Ο Α. Γκουρία συναντήθηκε χτες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

«Συμμάζεμα» του προϋπολογισμού

«Εχουμε εντοπίσει πηγές σπατάλης και πολύ γρήγορα μερικές θα "σβήσουν". Αυτό που κάνουμε τώρα είναι γραμμή - γραμμή να βλέπουμε τον προϋπολογισμό και να δούμε τι είναι αυτό το οποίο θα μπορούσε να κοπεί (...) ή κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως δαπάνη, έτσι ώστε να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό». Αυτό σημείωσε, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι θα «κοστολογηθούν» όλες οι «νέες πολιτικές ανά υπουργείο», δηλαδή όπως αυτές που εξήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των «φορολογικών ελαφρύνσεων» σημείωσε: «Δεν είναι όλα για το πρώτο εξάμηνο, για την πρώτη χρονιά... Εχουμε κάποιους στόχους για τα έσοδα, οι οποίοι δεν μπορούν εκπληρωθούν μέσα στο 2015. Θα αρχίσουν από το 2016»...


Μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν όσοι στηρίζουν την παραπλάνηση του λαού!

Δυναμώνει η επιδίωξη των αστικών ΜΜΕ να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «νεροκουβαλητές», στο «μύλο» της διαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας διαπραγμάτευσης που, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει, θα πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο «πρόγραμμα» σε συμφωνία με τους δανειστές, που σημαίνει αποπληρωμή των δανείων από το λαό. Ενός προγράμματος - «γέφυρα», όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, που πράγματι θα 'ναι για τους επιχειρηματίες «γέφυρα» προς το «ζεστό χρήμα», αλλά θα αποτελεί μια νέα «τάφρο» στην οποία οδηγούνται οι εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.

Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών, καθώς και για το συνολικότερο μέλλον της Ευρωζώνης.

Τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, ανάλογα με την πλευρά που στηρίζουν, κρύβοντας αυτήν την ουσία, επιδιώκουν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πότε ως «ταραξία» κι «αποσταθεροποιητή» της Ευρώπης και πότε δήθεν ως «απελευθερωτή» της. Από την άλλη, στη χώρα μας διάφοροι κύκλοι «οικοδομούν» τη στήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σ' ένα πνεύμα δήθεν «εθνικής ενότητας κι αξιοπρέπειας».

Η προσπάθεια αυτή επιδιώκεται να στηριχτεί και από το εξωτερικό, με εκδηλώσεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «αλληλεγγύης στην Ελλάδα». Σ' αυτήν την προσπάθεια, ενεργά συμμετέχουν διάφορες ομάδες και κόμματα ανά την Ευρώπη, επεμβαίνοντας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στη στάση του εργατικού κινήματος, υποδεικνύοντας μάλιστα και ποια στάση πρέπει να έχει το εργατικό - λαϊκό κίνημα μέσα στην Ελλάδα απέναντι στη διαπραγμάτευση και στην πολιτική της κυβέρνησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε με τη χτεσινή δήλωσή του κι ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, που κάλεσε «στο πλαίσιο της αλληλεγγύης του προς τον ελληνικό λαό, τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις δυο εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την αγωνιζόμενη Ελλάδα».

Κι αυτά όταν είναι πασίγνωστες οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι και πρώτα απ' όλα τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των άλλων χωρών δεν μπορεί να γίνουν χειροκροτητές μιας διαπραγμάτευσης ξένης προς τα συμφέροντα των εργαζομένων της Ελλάδας. Μιας καμπάνιας, τα νήματα της οποίας κινούν οι δυνάμεις του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» κι άλλα «ναυάγια» της ταξικής πάλης. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πριν μερικά χρόνια πανηγύριζαν για την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία, που δήθεν θα έφερνε «νέο άνεμο» στην Ευρώπη και πιο πριν του Ομπάμα, που δήθεν θα σταματούσε τους πολέμους των ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, που καλεί σε πάλη για την ανάκτηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα την περίοδο της κρίσης, για τη διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων κι αναγκών τους, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει τάξη στην εξουσία.


Ε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ