ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ

Τιμητική φρουρά στη σορό του σ. Ο. Κολοζώφ
Τιμητική φρουρά στη σορό του σ. Ο. Κολοζώφ
Πλήθος κόσμου, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι έδωσαν χτες το μεσημέρι το «παρών» στο νεκροταφείο της Καισαριανής, για να πουν το στερνό «αντίο» στο σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ, το στέλεχος του Κόμματος που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο του λαού, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στην πολιτική κηδεία του σ. Κολοζώφ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ κατά τη διάρκειά της, στην τιμητική φρουρά δίπλα στο φέρετρο του σ. Κολοζώφ στάθηκαν μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος.

Ο αποχαιρετισμός εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο τελευταίο «αντίο» εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σημείωσε τα εξής:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνω αυτόν το χαιρετισμό στο σύντροφο Ορέστη Κολοζώφ που για 50 χρόνια ήταν στέλεχος του Κόμματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αλλά και περηφάνια αποχαιρετά σήμερα ένα άξιο στέλεχος του Κόμματος. Εναν σύντροφο που με την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του, τη συνέπεια και το αγωνιστικό ήθος, τίμησε το Κόμμα μας.

Πενθούμε σήμερα για την απώλεια ενός γνήσιου τέκνου του Κόμματος, αφοσιωμένου στα συμφέροντα του λαού και στη μεγάλη υπόθεση για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Πλήθος κόσμου στο νεκροταφείο Καισαριανής
Πλήθος κόσμου στο νεκροταφείο Καισαριανής
Τιμάμε έναν δικό μας άνθρωπο, που με πίστη, αυταπάρνηση και σεμνότητα υπηρέτησε την πάλη του λαού.

Για το θάνατο του συντρόφου μας Ορέστη Κολοζώφ πενθούμε σήμερα. Και με μεγάλο πόνο εκπληρώνουμε το βαρύ αυτό χρέος. Ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, η απώλειά του είναι μεγάλη και μας υπενθυμίζει την ευθύνη και το χρέος απέναντι στην εργατική τάξη και το μέλλον που αντιπροσωπεύουμε.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ τίμησε την εργατική τάξη, το λαό και το Κόμμα μας.

Πορεύτηκε ακριβώς όπως το Κόμμα τον γαλούχησε. Με τις αρχές του ΚΚΕ και των αγώνων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού.

Με την πολύχρονη και πολύμορφη δράση του, με το παράδειγμά του, τη συνέπεια λόγων και έργων, συνέβαλε να ανοίξουν δρόμοι και έδειξε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα οποιοδήποτε Κόμμα, αλλά σάρκα από τη σάρκα του λαού, ασυμβίβαστος αντίπαλος με τους εκμεταλλευτές, μπροστάρης του αγώνα για έναν άλλο κόσμο, ανθρώπινο και δίκαιο.

Ασκούσε πάντοτε στην καθημερινή ζωή του το περιεχόμενο της ιδιότητας του κομμουνιστή και εκπλήρωνε με απαράμιλλη υπευθυνότητα τα μεγάλα και σοβαρά κομματικά του καθήκοντα, παλεύοντας μαχητικά, αναδεικνύοντας κάθε φορά την ευθύνη του αγωνιστή. Τον διέκρινε η σταθερή, συνεπής στάση, που θα παραμείνει το κύριο στην πολιτική πάλη ως την οριστική εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τον διέκρινε η κομμουνιστική σεμνότητα και η επιμονή για την πραγματοποίηση των στόχων του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος. Τον διέκρινε πάντα η νηφαλιότητα στη σκέψη και στο σχεδιασμό της πάλης.

Υπήρξε επιστήμονας, διανοούμενος της δράσης που είχε συνειδητοποιήσει ότι η επιστημονική γνώση τότε μόνο είναι αληθινή δύναμη, όταν χρησιμοποιείται και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Ενίσχυσε με τις γνώσεις του το συλλογικό αγώνα και απέδειξε ότι η προσωπικότητα συμβαδίζει και αναπτύσσεται μέσα στην αναντικατάστατη συλλογική δράση. Απέδειξε ότι η προσωπικότητα πλαταίνει και βαθαίνει όταν σμίγει με το λαό, τα βάσανα και τον πόνο του.

Η συμβολή του ήταν σημαντική για το Κόμμα μας και το λαϊκό κίνημα. Από τη θέση ευθύνης στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Συνέβαλε σημαντικά για το δυνάμωμα του διεθνισμού, της αλληλεγγύης στους λαούς ενάντια στους πολέμους και την εκμετάλλευση. Με επιμονή και πίστη στα ιδανικά και την κοσμοθεωρία μας, πάλεψε για το δυνάμωμα της κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, την ενίσχυση της κομμουνιστικής επιλογής και της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, από οικογένεια κομμουνιστών. Από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στη χώρα μας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1952 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1955 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1959 και έφυγε το 1960 για την Ιταλία. Τέλειωσε τις σπουδές του ως φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στην Ιταλία, μέχρι τη δικτατορία του '67, διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Ρώμης, καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Η δικτατορία τον βρήκε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και είχε την ευθύνη από το Κόμμα της δουλειάς για τους φοιτητές της Ιταλίας και αργότερα της Δυτικής Ευρώπης. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Γραφείου των Οργανώσεων στο Εξωτερικό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ευθύνη για το φοιτητικό κίνημα των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 10ο και 11ο Συνέδριο τακτικό της μέλος. Από το 10ο έως το 11ο Συνέδριο διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 11ο μέχρι το 12οΣυνέδριο. Από το 12ο το 1987 μέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος το 2005 διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17ο Συνέδριο υπήρξε υπεύθυνός του. Εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα, τόσο την περίοδο του 1968 όσο και στην περίοδο 1989 - 1991, όταν λυσσομανούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης, στάθηκε ακλόνητος, υπερασπίστηκε το σοσιαλισμό και τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, ενάντια στις επιθέσεις και τις προσπάθειες διάλυσής του από αστούς και οπορτουνιστές. Ηταν αδιάλλακτος τόσο απέναντι στο δεξιό όσο και στον "αριστερό" οπορτουνισμό.

Σύντροφε Ορέστη,

Σ' όλη σου την πολύχρονη κομματική διαδρομή, στάθηκες περήφανος κομμουνιστής, με στέρεη και βαθιά την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, το δίκιο του λαού, ο σοσιαλισμός θα νικήσει.

Φεύγεις και αφήνεις παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής διαδρομής σου, στο δύσκολο αγώνα μας για το σοσιαλιστικό μέλλον της Ελλάδας, της ανθρωπότητας, το όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Γι' αυτό θα σε σκεφτόμαστε και θα σε θυμόμαστε στους καθημερινούς αγώνες μας.

Η αγωνιστική σου αξιοπρέπεια και προσφορά, το παράδειγμά σου που μένουν, η αναγνώριση της πολύμορφης δράσης σου, η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας για σένα, ας είναι μικρή παρηγοριά για τη σύντροφό σου Μαριέλλα, το γιο σου Γιώργο, την εγγονή σου, όλους τους συγγενείς και τους οικείους σου.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Ορέστη

Η ΚΕ του ΚΚΕ σε αποχαιρετά».

Το παράδειγμά του θα μας εμπνέει

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σπύρος Μαρίνης, τόνισε πως η ζωή και η δράση του σ. Ορέστη Κολοζώφ αφήνουν παρακαταθήκη και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το δικό του παράδειγμα, όπως και το παράδειγμα τόσων και τόσων στελεχών του Κόμματός μας, θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη στους δύσκολους μα τόσο όμορφους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας. Η δική του συμβολή υπήρξε μεγάλη. Αυτό το δρόμο της τιμής θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς οι νέοι κομμουνιστές».

Ο Χάρης Βουρδουμπάς, από την ΚΟΒ Γαλατσίου της οποίας ήταν μέλος ο σ. Κολοζώφ, σημείωσε: «Εδειξες με τη συνολική σου στάση τα υψηλά επίπεδα που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη προσωπικότητα όταν γαλουχηθεί με τα ιδανικά, τις αξίες και τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την κομμουνιστική κοινωνία».

Η σύζυγός του, Μαριέλλα, μιλώντας τελευταία είπε: «Ο Ορέστης μου έχει μάθει τόσα πολλά που η ζωή μου άλλαξε. Μου έχει μάθει να αγαπώ τον κομμουνισμό. Να αγαπώ το ΚΚΕ, να αγαπώ την Ελλάδα τόσο πολύ που ήθελε να γίνω Ελληνίδα. Και είμαι Ελληνίδα. Αλλά μου έμαθε και κάτι άλλο. Οταν, μου είπε, διαφωνείς με τη γραμμή του Κόμματος, θα δίνεις μάχη. Αλλά μέσα στο Κόμμα. Και δε θα φύγεις ποτέ από το Κόμμα. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά το ΚΚΕ. Εξω, μου είπε, υπάρχει μόνο μία γραμμή. Είναι η γραμμή που έχει αποφασίσει το Κόμμα και γι' αυτήν θα παλεύεις μέχρι να πεθάνεις. Και αυτό έκανε και ο Ορέστης μέχρι την τελευταία αναπνοή. Αυτός ήταν ο Ορέστης. Ενας κομμουνιστής. Ορέστη γεια σου, γεια σου σύντροφε».

  • Το «παρών» στην κηδεία του σ. Κολοζώφ έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, Δ. Παπαδημούλης και Ν. Βαλαβάνη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν οι πρεσβείες της Παλαιστίνης και της Κούβας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής, το παράρτημα Ελλάδας του ΑΚΕΛ, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κ.ά.
  • Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του σ. Ορέστη Κολοζώφ στέλνουν Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα. Ως τώρα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ έχουν φτάσει μηνύματα από τα εξής κόμματα: ΚΚ Αλβανίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, ΚΚ στη Δανία, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ΑΚΕΛ, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Μάλτας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας.
  • Τα συλλυπητήριά του προς την ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένεια του Ορέστη Κολοζώφ εξέφρασε ο πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ