ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Συμφορά

H ανεργία, όπως ανακοινώθηκε χτες, εκτινάχτηκε το Νοέμβρη του 2010 στο 14%. Το ποσοστό είναι εφιαλτικό. Το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία. Πρόκειται για την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία. Που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία, η πολύ μεγαλύτερη και «αχαρτογράφητη» από τις στατιστικές υπηρεσίες, εξαπλώνεται σαν χιονοστιβάδα καταπλακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

*

Τα στοιχεία των ίδιων των εμπόρων προειδοποιούν ότι αθροιστικά τη διετία 2010 - 2011 απειλούνται με «λουκέτο» πάνω από 300.000 μικρομάγαζα.

*

Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων λεηλατούνται πολλαπλά. Ο,τι «περισσεύει» μετά από τις κυβερνητικές περικοπές, όσα ψίχουλα απομένουν από τις μειώσεις μισθών που επιβάλλουν οι βιομήχανοι, εξανεμίζονται από την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πάνω από 5%. Εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι φόροι στη βενζίνη σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 63%. Μέσα στο 2010 οι υπηρεσίες της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι δόθηκαν ένα εκατομμύριο (!) εντολές διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

*

Ο,τι είχε απομείνει να θυμίζει «δημόσιο» τομέα, μετά την επί δεκαετίες υπονόμευσή του, τη λειτουργία του ως «φιλέτο» επιχειρηματικής καταλήστευσης, την αξιοποίησή του ως γαλαζοπράσινο κομματικό φέουδο, τώρα πλέον καταργείται και εν μέσω συκοφαντιών εναντίον των εργαζομένων παραδίδεται εξ ολοκλήρου στον «υγιή» ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τον ίδιο «υγιή» ιδιωτικό τομέα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των τραπεζών, που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι λαοί.

*

Η Ελλάδα, μετά από πολλές δεκαετίες, αντιμετωπίζει το φαινόμενο η νέα γενιά της να αναζητά τρόπους για να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ηδη ιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν στο κέντρο της Αθήνας ότι εξασφαλίζουν χαρτιά για τη μετανάστευση Ελλήνων σε Αυστραλία και Καναδά. Πάνω από 48.000 είναι οι κατατεθειμένες αιτήσεις νέων Ελλήνων έως 30 ετών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό μέσω του «Europass».

*

Αυτή τη στιγμή στη χώρα συντελείται μια συμφορά.

Τα όσα νομοθετούνται, πολλών εκ των οποίων οι συνέπειες - όπως στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία και στην Παιδεία - θα εκδηλωθούν μέσα σε μερικούς μήνες και λίγα χρόνια, θα αποτελέσουν αφορμή για πλήρη εξανδραποδισμό.

*

Η οργάνωση, η μαζική αντίσταση, η λαϊκή ανυπακοή δεν ήταν ποτέ μια από τις «πολλές» επιλογές.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καταδεικνύεται ότι αποτελούν καθήκον και μονόδρομο επιβίωσης.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Σκάι»: Και μόνος και... Μάνος

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι» προσκλήθηκε (από το σταθμό του) και παραχώρησε συνέντευξη (στο σταθμό του). Η συνέντευξη είχε έναν καλεσμένο: Τον... εαυτό του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Αλαφούζος (στο σταθμό του), απάντησε σε σειρά αιχμηρών ερωτημάτων που του τέθηκαν από υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος (του σταθμού του). Τα ερωτήματα, ειδικά εκείνα του τύπου «πόσο σπουδαίος, πλουραλιστικός, δημοκρατικός κ.λπ. είναι ο σταθμός μας, κύριε Αλαφούζο» - «πολύ σπουδαίος, πολύ πλουραλιστικός, πολύ δημοκρατικός», αναμένεται να εκδοθούν σε ειδικό εγχειρίδιο από τον «Σκάι».

Ηταν την ακριβώς επόμενη μέρα από την προβολή της συνέντευξης του ιδιοκτήτη του (στο σταθμό του), που ο τηλεοπτικός «Σκάι» πρόβαλε το πρώτο κατασκευασμένο «ρεπορτάζ» του για να καταγγείλει τον «μονοκομματικό» και «μονόχνωτο» «902»...

*

Ο «Σκάι» δεν έχει διδαχτεί τίποτα από την ιστορική ατυχία που συνοδεύει τους αρουραίους του αντικομμουνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν, σε αυτό το ξέσπασμα κιτρινισμού, παρά την τόση χρήση του κουτόχορτου της προπαγάνδας και παρά τον ντόρο που προσπάθησε να δημιουργήσει, να μην πρωτοτυπήσει καθόλου. Και να μείνει, τελικά, μόνος. Για την ακρίβεια: Μόνος με τον... Μάνο.

*

Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που βρήκε ο «Σκάι» για να «στηρίξει» το «ρεπορτάζ» του κατά του ΚΚΕ και του «902», ήταν ο κ. Στέφανος Μάνος.

Βλέπετε, ο κ. Μάνος δεν είναι μόνο ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το 2004. Δεν είναι μόνο αυτός που πανηγύριζε για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, και δήλωνε: «Για εμάς όλους στην Ελλάδα είναι ευχάριστο ότι η νέα κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ενός καινούργιου, κάπως πιο φρέσκου αέρα». Δεν είναι μόνο αυτός που ως υπουργός (του Μητσοτάκη) ηγήθηκε της πώλησης της ΑΓΕΤ και αύξησε σε ένα βράδυ την τιμή του λίτρου της βενζίνης από τις 40 στις 90 δραχμές. Δεν είναι μόνο αυτός που μερικές μέρες μετά την ψήφιση του μνημονίου, στις 12 Μάη 2010, κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «μηνυτήρια αναφορά» (!) κατά της «οργανωμένης παρανομίας» (!!!) του ΠΑΜΕ. Αλλά είναι και αυτός που, το Δεκέμβρη του 2008, ζητούσε να βγουν τα τανκς στους δρόμους της Αθήνας...

*

Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο ότι ο «Σκάι» κατέφυγε στον κ. Μάνο. Πού αλλού θα έβρισκε αυθεντικό υπερασπιστή του πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της δημοκρατίας στην ενημέρωση, για να «στοιχειοθετήσει» το «ρεπορτάζ» του ενάντια στον «902»;

Ανεργία

Η στατιστική είναι ένας τρόπος. Δεν είναι πάντα, όμως, ο πιο ανθρώπινος τρόπος. Και σίγουρα η στατιστική όταν μετρά την ανεργία δεν μπορεί να καταμετρήσει τον ανθρώπινο πόνο.

Πίσω από τους αριθμούς και τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι. Ανθρωποι που τους «χρεοκόπησαν», που τους κατέστρεψαν κι άλλοι που, πετώντας τους στην «άκρη», τους εξόντωσαν.

*

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από τον οργανισμό «Prince's Trust» κατατάσσει την ανεργία σε μια από τις πλέον «τρομακτικές εμπειρίες», ειδικά για τους νέους. Οσο πιο μακροχρόνια είναι κάποιος άνεργος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η ψυχική του υγεία και ισορροπία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους δύο νέους ανέργους υποφέρει από κατάθλιψη, από κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου. Ο ένας στους έξι νέους θεωρεί την ανεργία εξίσου στρεσογόνο ερέθισμα με τη διάλυση της οικογένειάς του. Ο ένας στους οκτώ πάσχει από εφιάλτες. Ενας άνεργος, ειδικά νέος, υφίσταται τέτοιες συνέπειες στην ψυχική του κατάσταση που παρουσιάζει διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανέργους να προκαλέσει σκόπιμη βλάβη στον εαυτό του.

*

Σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό των ανέργων στις ηλικίες μέχρι 24 ετών ανέρχεται στο 36%.

Σήμερα στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι από το Νοέμβρη του 2008 μέχρι το Νοέμβρη του 2010 αυξήθηκαν κατά 80% (!) και από τις 385.000 ανήλθαν σε 693.000.

Σήμερα, στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ και της ΕΕ συντελείται ένα έγκλημα.

1847 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον. Σ' αυτόν οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις, ανάμεσα στις οποίες ο φωνόγραφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1915.

1858 Ο Μπενίτο Χουαρέζ ανακηρύσσεται Πρόεδρος του Μεξικού στη Βέρα Κρουζ. Είχε προηγηθεί πόλεμος εναντίον του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού.

1868 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φουκό. Εφηύρε το γυροσκόπιο και προσδιόρισε την ταχύτητα του φωτός.

1929 Υπογράφεται συνθήκη, η οποία αναγνωρίζει το Βατικανό ως ανεξάρτητη πολιτεία.

1970 Η Ιαπωνία γίνεται η τέταρτη χώρα που βάζει δορυφόρο σε τροχιά.

1971 Σαράντα κράτη υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση πυρηνικών όπλων στη θάλασσα.

1975 Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, καθώς εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών της χώρας.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Killκις διαδηλωτές!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org