ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωθυπουργική φιέστα στα Λιόσια

Ο Κ. Σημίτης αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή. Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λέων Αυδή για τα προβλήματα στην περιοχή

Τον "τόπο του εγκλήματος" επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Δήμο Ανω Λιοσίων, μετά από πρόσκληση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα επισκεφτεί, δηλαδή, μια από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου, που έχουν υποφέρει τα μέγιστα από τις επιλογές των κυβερνήσεων. Στο μεταξύ, το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια, ζητά να διώκονται αυτεπαγγέλτως αδικήματα που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για έργα που εκτελούνται στην περιοχή όπως η αποκατάσταση της χωματερής και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η επίσκεψη βέβαια, του πρωθυπουργού και των υπουργών που αναμένεται να τον συνοδεύσουν, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε άλλη μία φιέστα. Φιέστα, με πλήθος εξαγγελιών και υποσχέσεων, όπως αυτές που απλόχερα έχουν δοθεί από τους κυβερνώντες στο παρελθόν, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για την περιοχή.

Και να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τη χωματερή των Ανω Λιοσίων παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια και αυτή συνεχίζει να λειτουργεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να την κλείσει και να εφαρμόσει το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Σχεδιασμός που προβλέπει τη διαχείριση απορριμμάτων όχι πλέον με χωματερές, αλλά με σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο μεθόδους, σε Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, η ίδια η δημοτική αρχή έχει καταγγείλει την ΕΥΔΑΠ και τους "πολιτικούς προϊσταμένους" της για καθυστερήσεις στην κατασκευή απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένα στην κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων στο ρέμα των Ευπιρίδων.

Φυλετικές διακρίσεις

Να διερευνηθεί αν οι ενέργειες παρεμπόδισης της εγκατάστασης ή παραμονής των τσιγγάνων στο Δήμο Ανω Λιοσίων, στις οποίες - σύμφωνα με καταγγελίες στον Τύπο - προβαίνει ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας,συνιστούν παράβαση καθήκοντος ή άλλο αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως, ζητά, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λέων Αυδής.

"Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί συγκεκριμένα περιστατικά αυθαίρετης διακοπής οικοδομικών εργασιών, άρνησης χορήγησης οικοδομικής άδειας, άρνησης εγγραφής στα δημοτολόγια, άρνησης χορήγησης πιστοποιητικών, πρόκλησης φθορών σε ακίνητα τσιγγάνων, προσποιημένης κατασκευής έργου με τον σκοπό να παρεμποδιστεί η λειτουργία καταστήματος που ανήκει σε τσιγγάνους κλπ. Παρεμποδίζονται, έτσι, οι τσιγγάνοι από το να ασκούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ανήκουν σε κάθε Ελληνα πολίτη. Η παρεμπόδιση είναι σκόπιμη και μεθοδευμένη, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου", τονίζει ο βουλευτής. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι ορισμένες από τις παραπάνω παρανομίες έχουν διαπιστωθεί από ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες προκύπτουν από έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

"Ο πράξεις που έχουν καταγγελθεί συνιστούν παραβιάσεις ποινικών νόμων. Οι παθόντες, όμως, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το βάρος ενός δικαστικού αγώνα, υποβάλλοντας έγκληση, με αποτέλεσμα η παρανομία να επικρατεί, να θάλπονται πρακτικές φυλετικών διακρίσεων και να προάγονται επικίνδυνες για την κοινωνία ρατσιστικές αντιλήψεις. Οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν και αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως και μ' αυτές οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν να ασχοληθούν", σημειώνει ο Λέων Αυδής.

Παράλληλα, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο του Ν. 927/79 ώστε τα αδικήματα που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις να διώκονται αυτεπαγγέλτως και αν πρόκειται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων, που έχει εξαγγελθεί.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ενα "παραπεταμένο" νοσοκομείο

Κι όμως είναι το νοσοκομείο που καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο των υγειονομικών αναγκών της χώρας

Αδιαφορία και μόνο δείχνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για τη λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας - ένα Νοσοκομείο που καλύπτει 1,8 εκατομ. πληθυσμό. Η υπομονή γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων έχει εξαντληθεί και δηλώνουν ότι δυσπιστούν πλέον στις όποιες υποσχέσεις, κατά καιρούς, τους δίδονται.

Χτες, η Επιστημονική Επιτροπή, η Πενταμελής Επιτροπή Γιατρών στην ΕΙΝΑΠ και ο Σύλλογος Ειδικευομένων Γιατρών του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο Νοσοκομείο, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην εισήγησή του ο Παν. Πιλαλητός,εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, μίλησε για την άναρχη ανάπτυξη του νοσοκομείου, καθώς ποτέ δεν ελήφθησαν υπόψη οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις των θεσμοθετημένων οργάνων του νοσοκομείου. Αυτό, πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα έλλειψη χώρων και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου. "Δεν πιστεύουμε πλέον σε υποσχέσεις. Δυσπιστούμε σαν γιατροί", τόνισε.

Ο Π. Πολάκης,από την Πενταμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, επανέλαβε το αίτημα όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο που είναι προσλήψεις, άμεσα, 200 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού, 50 ατόμων παραϊατρικού προσωπικού και προκήρυξη όλων των κενών θέσεων γιατρών.

Η Β. Νικολαϊδου,μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου, διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι το 1981. Τα χρέη του ξεπερνούν τα 4 δισ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, να προβάλουν ενωμένοι σαν μια γροθιά τα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για προσλήψεις προσωπικού, για τη δημιουργία και λειτουργία νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μιχαλάκος προσπάθησε να δώσει πιο αισιόδοξη εικόνα του νοσοκομείου απ' αυτή των γιατρών. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η περιγραφή που έκαναν δείχνει, σχεδόν, την πραγματικότητα.Σημειώνεται, ότι το Γενικό Κρατικό Νίκαιας εφημερεύει κάθε δύο μέρες και έχει τη μεγαλύτερη κίνηση απ' όλα τα νοσοκομεία. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δέχονται 235.000 ασθενείς ετησίως, τα έκτακτα 330.000 ασθενείς, γίνονται το χρόνο 2.306.000 εργαστηριακές εξετάσεις και 7.337 χειρουργικές επεμβάσεις. Στο σημερινό ΤΕΠ (400 τ.μ.) καθημερινά συνωστίζονται εκατοντάδες ασθενών, συνοδών, επισκεπτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και διαπληκτισμοί. Ακόμη, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δυσχεραίνει τη λειτουργία του ΤΕΠ, καθώς πολλές φορές λειτουργεί με μια νοσηλεύτρια ανά δύο ή τρία ιατρεία.

Ελλειψη χώρων υπάρχει και στον Εργαστηριακό Τομέα με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

"Μπλακ άουτ" στη Διοικητική Δικαιοσύνη

Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εκκρεμούν 75.000 φορολογικές υποθέσεις

"Μπλακ άουτ" κινδυνεύει να υποστεί η Διοικητική Δικαιοσύνη, καθώς χιλιάδες υποθέσεις κινδυνεύουν να παραγραφούν, ενώ οι δικαστές δηλώνουν πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Δ. Μπαρδούτσος στην ετήσια γενική συνέλευση προειδοποίησε ότι οι συνέπειες από τις απειλούμενες παραγραφές για το δημόσιο θα είναι τεράστιες και θα υπάρξει κύμα αγωγών αποζημίωσης εναντίον του δημοσίου. Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση η καταδίκη του δημόσιου θα είναι βέβαιη, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε από την παραγραφή.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών ύψωσε κραυγή αγωνίας για τον άμεσο κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Μόνο στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εκκρεμούν 75.000 φορολογικές υποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημιά από την καθυστέρηση των εκδικάσεων αυτών των υποθέσεων.

Στα Διοικητικά Εφετεία στο τέλος του 1989 εκκρεμούσαν 8.740 υποθέσεις και το 1996 έφτασαν 25.284 υποθέσεις. Δηλαδή, μέσα σε επτά χρόνια τριπλασιάστηκαν.

Ακούγοντας την εισήγηση του προέδρου της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Δ. Μπαρδούτσου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε ...έκπληκτος και είπε χαρακτηριστικά ότι του "έγινε η καρδιά περιβόλι"! Ομως, ο Ε. Γιαννόπουλος θα πρέπει να είναι γνώστης αυτών των προβλημάτων, αφού από τις 30-10-1996 ο προϊστάμενος της Διοικητικών Δικαστηρίων με έγγραφό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι εκκρεμούν 6.098 υποθέσεις του νόμου 1406/1983 και γι' αυτή την περίπτωση "διαγράφεται σοβαρός ο κίνδυνος παραγραφής των σχετικών αξιώσεων εν επιδικία, δοθέντος ότι η παραγραφή είναι διετής".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε, βέβαια, την κατανόησή του στα προβλήματα των διοικητικών δικαστών, ενώ τη μη επίλυσή τους την απέδωσε στη γραφειοκρατία των δημόσιων υπηρεσιών και στην οικονομική δυσπραγία της χώρας.

Δυσαρέσκεια αστυνομικών και λιμενικών

Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος. Οι συνδικαλιστές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να διοργανώσουν νέες κοινές κινητοποιήσεις. Ηδη οι πυροσβέστες προανήγγειλαν χτες αυτήν την εξέλιξη, ενώ αστυνομικοί κάνουν λόγο για απεργία πείνας στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, συζήτησε χτες τα τρέχοντα προβλήματα των αστυνομικών με το προεδρείο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και δεσμεύτηκε ότι στο αστυνομικό προσωπικό θα χορηγηθεί αναδρομικά από την 1η του Γενάρη επίδομα εξομάλυνσης 7.000 δρχ. για τους άγαμους, 12.000 δρχ. για τους έγγαμους και 15.000 δρχ. για όσους έχουν παιδιά. Με το επίδομα αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα διασφαλιστούν οι σημερινές αποδοχές, οι οποίες κινδύνευαν να μειωθούν μετά την αλλαγή στο καθεστώς φορολογίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υπάρξει τροπολογία για την κατοχύρωση μισθολογικών προαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι ένας αστυφύλακας θα μπορεί να πάρει σύνταξη αστυνόμου Α (ταγματάρχη). Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την πλευρά τους να αυξηθεί το επίδομα που παίρνει το αστυνομικό προσωπικό για την εργασία πέραν του 5θημέρου, από 6.000 που είναι σήμερα στις 15.000 δρχ.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα των μεταθέσεων, που αναμένεται να μοριοποιηθεί, οι αστυνομικοί ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην εγκλωβιστούν στο Λεκανοπέδιο χιλιάδες αστυνομικοί (ήδη έχουν υποβληθεί 3.500 αιτήσεις), οι οποίοι ζητούν να υπηρετήσουν σε υπηρεσίες της επαρχίας, κοντά στη γενέτειρά τους. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι όσοι αποφοιτήσουν φέτος από τις σχολές θα τοποθετηθούν στην Αττικ,ή ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να μετακινηθούν προς την επαρχία. Οι αστυνομικοί ζήτησαν, τέλος, να υπάρξει αιρετή εκπροσώπησή τους στα συμβούλια μεταθέσεων.

Αναβολή δίκης

Αναβλήθηκε η δίκη επτά νεαρών, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί χτες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για απρόκλητη φθορά πραγμάτων που χρησιμεύουν στο κοινό όφελος, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κλοπή. Συνελήφθησαν τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, μετά από τηλεφωνήματα περιοίκων που τους είδαν να σπάνε με πέτρες, αλυσίδες και μπουκάλια μπίρας τις τζαμαρίες των υποκαταστημάτων τραπεζών (Εμπορικής, Εθνικής, Ιονικής) και του καταστήματος "Γουέντις" στην πλατεία Κυψέλης και στην οδό Φωκίωνος Νέγρη. Κατέστρεψαν, επίσης, τέσσερα αυτοκίνητα. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 24 Φλεβάρη γιατί δεν είχαν προσέλθει στο δικαστήριο οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Γενική άποψη του Νοσοκομείου Νίκαιας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ