ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτίζει «γέφυρες» και περνάει «κάβους» για το κεφάλαιο

Διαβεβαιώσεις προσήλωσης στους στόχους των μονοπωλίων και νέα επιχείρηση συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων από τον πρωθυπουργό στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό μεταρρυθμιστικό της έργο διαμήνυσε στο κεφάλαιο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια που προκαλούν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, επιστράτευσε το «μαστίγιο» και το «καρότο», απευθύνοντας απ' τη μια προσκλήσεις «διαλόγου» στους αγρότες και την ίδια στιγμή συκοφαντώντας τον αγώνα τους, σαν υποκινούμενο από τους «ριγμένους» στη νέα μοιρασιά της ραδιοτηλεοπτικής πίτας που επιχειρεί η κυβέρνηση.

«Πολυδιάστατη» εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εστίασε στις «επιτυχίες» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που ανοίγει δρόμους επικερδών κολιγιών για το ντόπιο κεφάλαιο, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. «Το νέο δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που έχουμε υιοθετήσει, αποδίδει ήδη καρπούς. Η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αναλαμβάνει το ρόλο που της αναλογεί και δεν περιορίζεται στη στάση αναμονής για τη βοήθεια της Ευρώπης» υποστήριξε, αναδεικνύοντας την προσπάθεια για «αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε πως η Ελλάδα «μετατρέπεται σε χώρα - κόμβο για τις εξελίξεις, στην κρίσιμη και εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης: Σε μια χώρα - γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

Εξήγησε ότι αναφέρεται στην «ανάπτυξη των τριγωνικών σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», μέσω της οποίας «αναβαθμίζεται ο ενεργειακός, παραγωγικός, διαμετακομιστικός και γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας», αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη στο Ιράν, όπου έγιναν «σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των οικονομικών μας σχέσεων σε πολλά πεδία, από τις μεταφορές και την Ενέργεια μέχρι τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, τα πετρελαιοειδή και τη μεταποίηση».

«Ανοίξαμε πρώτοι απ' όλους στην Ευρώπη παράθυρο, πόρτα θα έλεγα, σε μια οικονομία που τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς» πρόσθεσε, «διαφημίζοντας» τη συμβολή του για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για την ελληνική αστική τάξη.

Κοροϊδία για «βελτιώσεις» και αναμάσημα περί «υποκινητών»

Επαναλαμβάνοντας, εξάλλου, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, τα γνωστά περί... «δύσκολων κάβων» που οδηγούν στο «φως», ανέφερε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, έχουμε μεν μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν, βλέπουμε φως στον ορίζοντα».

Για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια ότι αναφέρεται στη δυνατότητα ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όχι όμως ανάκτησης των απωλειών του λαού, οι οποίες θα μεγαλώνουν. Οπως είπε, επιδίωξη είναι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» με δεδομένη την τήρηση «κατά γράμμα» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων από πλευράς της κυβέρνησης. «Αυτό που μένει, είναι να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας, ώστε η Ελλάδα να φύγει άμεσα από την οικονομική στασιμότητα, να ανοίξει - όπως προβλέπει η Συμφωνία - και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε ταχύτατα σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, του εδάφους που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που τους καίει, είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της διευθέτησης του χρέους να στηρίξουν παραπέρα το κεφάλαιο.

Για το Ασφαλιστικό, επανέφερε τα περί διασφάλισης της «βιωσιμότητας», ενώ κατέφυγε ξανά στο ψέμα, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο προστατεύει τους ασθενέστερους. Μάλιστα, περηφανεύτηκε για... την πατρότητα των ανατροπών και απείλησε ότι αν δεν γίνουν δεκτές σε λίγα χρόνια, δε θα μπορούν να δίνονται οι συντάξεις.

Απευθυνόμενος στους αγρότες, τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο με τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων», επιχειρώντας να συντηρήσει την αυταπάτη ότι το σχέδιο - λαιμητόμος της κυβέρνησης παίρνει από διόρθωση!

Προχωρώντας παραπέρα, απηύθυνε... συστάσεις στους αγρότες να προσέχουν «διότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν σήμερα, για άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών, για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής τους και την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου».

Αναμάσησε, δηλαδή, τη συκοφαντία περί υποκίνησης και μάλιστα κατέδειξε σαν υποκινητές τους ριγμένους από την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Αντιπαράθεση... «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ για τον «τίτλο» του πιο υπεύθυνου απέναντι στις ανάγκες του κεφαλαίου. Οπως είπε, «πρέπει λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων (...) να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού και να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. (...) Δυστυχώς, τα τελευταία 24ωρα, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να αποσύρουμε την πρότασή μας για το ασφαλιστικό. Αδιαφορώντας, προφανώς, για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος... αδιαφορώντας για το πώς θα ξαναμπεί για τα καλά η χώρα στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, απείλησε το λαό, λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τον εκβίασε με τον ισχυρισμό «επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό: Να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που φέραμε το καλοκαίρι» και προσπάθησε να φιλοτεχνήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που βάλλεται απ' τη διαπλοκή που «επιτίθεται σκληρά»...

Σε αυτό το πλαίσιο, προσπάθησε να εντάξει άλλωστε και τις ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για την τηλεοπτική πίτα. Σχετικά με το θέμα, ανακοίνωσε ότι «αύριο η Βουλή ψηφίζει διάταξη για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες», προκειμένου όπως είπε να υπάρχουν «οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα τηλεοπτικά σχήματα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι κατόπιν της μη συγκρότησης του ΕΣΡ, ο σχετικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε να καταλογίσει ευθύνες σε κράτη - μέλη της ΕΕ που δυσχεραίνουν τη διαχείριση της κρίσης, που αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και διαρκώς μετακυλίουν τις ευθύνες τους, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του Φλεβάρη θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής.

Αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής παροικίας στον πρόεδρο της Βουλής

Τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μ. Αμπουασάμπε, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού λαού για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Βουλής, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

«Η ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων της Βουλής υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού είναι η έμπρακτη έκφραση στις πάγιες θέσεις πίστης και αφοσίωσης του ελληνικού λαού στα ανθρώπινα ιδανικά, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντανακλά τα παραδοσιακά και βαθιά αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης όλου του ελληνικού λαού», τόνισαν οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής παροικίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Βουλής, σε κείμενο το οποίο παρέδωσαν στον πρόεδρό της εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπ' όψιν της την ομόφωνη απόφαση της Βουλής και θα προχωρήσει γρήγορα σε επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Ως προς αυτό, βέβαια, θυμίζουμε πως όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο Αλ. Τσίπρας είχε ερωτηθεί, γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, είχε κυνικά δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα κρίνει ποιος είναι ο «κατάλληλος χρόνος» για να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα, ενώ αντίστοιχη ήταν η απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ...

Λαϊκό γλέντι της ΚΟ Φλώρινας

Η ΚΟ Φλώρινας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι - συνεστίαση, το Σάββατο 13/2, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «King Alexander».

Εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών

Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15/2, στις 7 μ.μ. στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» με θέμα: «Η ένταση της λαϊκής παρέμβασης, απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση του κεφαλαίου».

Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκιο του αγωνιζόμενου λαού κόντρα σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!

Ο πρωθυπουργός, κάτω από την παλλαϊκή κατακραυγή για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησής του, επανέφερε το διάλογο - απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού.

Επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια.

Επιβεβαίωσε την υποταγή στους εκβιασμούς του κουαρτέτου για την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αγκαλιά στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, το σάπιο κράτος τους.

Απέναντι σε όλους αυτούς είναι οι αγωνιζόμενοι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι νέες, είναι το ΚΚΕ που στηρίζει το δίκιο τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ