ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα «εντός» και «εκτός» μνημονίων

Η πορεία εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας περιλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο αναμένεται να κυριαρχήσουν σε όλες τις θεματικές συζητήσεις του σημερινού Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο αναμένεται να κυριαρχήσουν σε όλες τις θεματικές συζητήσεις του σημερινού Γιούρογκρουπ
Με φόντο τις «αβεβαιότητες» και τους «κινδύνους» που εκδηλώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και το ζήτημα των «εκκρεμοτήτων», που συνδέονται με την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα, στη συζήτηση για την Ελλάδα θα μετέχουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, συμπεριλαμβανομένου, βέβαια και του ΔΝΤ, προκειμένου να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την εξέλιξη των συζητήσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επίκεντρο την παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.

Η ατζέντα του σημερινού Γιούρογκρουπ

Ειδικότερα, η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, περιλαμβάνει:

  • Την οικονομική κατάσταση στη Ζώνη του Ευρώ, με βάση τις «Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016», που παρουσίασε η Κομισιόν. Στη σχετική έκθεση καταγράφονται μια σειρά από «κινδύνους» και «αβεβαιότητες». Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, «οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες και οι γενικότεροι κίνδυνοι αυξάνονται: Επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, άτακτη προσαρμογή στην Κίνα και πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή να πλήξει τις ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες και, συνεπώς, να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, επισημαίνεται ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειασθούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

  • Συζήτηση για την «ποιότητα των δημοσίων οικονομικών», με επίκεντρο τη «σύνθεση των δημοσίων δαπανών», δηλαδή τον τρόπο που αυτές θα μοιραστούν σε τομείς και κλάδους, με στόχο τον «εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών» που εφαρμόζονται ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης και με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού σύγκλισης. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ προβάλλουν το ζήτημα της «αυξημένης» δαπάνης για τις συντάξεις στην Ελλάδα, σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ.
  • «Διεθνής ρόλος του ευρώ». Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενίσχυση του ευρώ, ως μέσου πληρωμών στις διεθνείς αγορές και στις εκτός Ευρωζώνης περιοχές, με τον εντοπισμό τυχόν εμποδίων στη χρήση του στις διεθνείς συναλλαγές. Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται και με το «νομισματικό πόλεμο» που εκδηλώνεται ανάμεσα στα βασικά ανταγωνιστικά κέντρα, με φόντο βέβαια και τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες.
  • «Ελλάδα: Πορεία των εργασιών». Πρόκειται για το 4ο θέμα της συνεδρίασης. Σε προχτεσινές δηλώσεις του, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σχετικά με τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, καθώς, όπως είπε, όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται συνδυασμός παραγόντων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα ποσοστά αναπλήρωσης και την περίοδο καταβολής των εισφορών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος που θα είναι θετικό για τον «επίσημο τομέα της οικονομίας». Εν προκειμένω, δείχνει στην κατεύθυνση μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, ενώ βέβαια τις όποιες «απώλειες» θα αναπληρώσουν άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις. Προ των πυλών βρίσκονται και νέα συμπληρωματικά μέτρα, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.
  • «Πορτογαλία: Πορεία εργασιών»: Αφορά στην ειδική εποπτεία που εφαρμόζεται μετά την «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι ειδικοί έλεγχοι θα ισχύουν μέχρις ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοπιστωτικής στήριξης που δόθηκε στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα μνημόνια. Επιπλέον, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στις συστάσεις της Κομισιόν, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο προϋπολογισμός είναι πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να υπάρξει σχετική δήλωση από το Γιούρογκρουπ.
Αναδιαρθρώσεις με άξονα τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ», ενώ «υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων».

Την ίδια ώρα, στη βάση του ήδη ψηφισμένου νόμου, η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει το κανονιστικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενώ στα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, βρίσκεται η «εκκρεμότητα» των στεγαστικών δανείων και των δανείων σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο κάθε τραπεζικός όμιλος ετοιμάζει τα ειδικά επιχειρηματικά πλάνα με τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων στα επόμενα χρόνια, τα οποία και θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο από τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Συνέντευξη σήμερα στον «ΣΚΑΪ»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο Αννα Μπουσδούκου, σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κοζάνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φλώρινα για την εκδήλωση της 14ης Φλεβάρη και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στον κοινό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει την προηγούμενη μέρα στη συνεστίαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 13/2, στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, στις 9 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ