ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Την Παρασκευή το πρωί ξεκίνησε η Εκτακτη Τηλεδιάσκεψη της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου 11/12 και έχει θέμα: «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Λόγω της πανδημίας η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, των δύο κομμάτων που το 2019 είχαν φιλοξενήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη δήλωσαν συμμετοχή 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Τις εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν.

Οι εργασίες της συνάντησης συνεχίστηκαν με παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, μεταφέροντας πείρα από την ταξική πάλη στις χώρες τους, από τις επιτυχίες και τις δυσκολίες στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική εναλλακτική

Εκτενή αποσπάσματα από την εισαγωγική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κ. Οκουγιάν
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κ. Οκουγιάν
Ανοίγοντας την εισαγωγική ομιλία του στην Εκτακτη Τηλεδιάσκεψη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επιτυχημένη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με την εμφάνιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι υπάρχουν καθαρά ταξικοί λόγοι για τα όσα αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα απέναντι σε αυτήν την πανδημία, αναφέρθηκε στην αξιοποίησή της από την αστική τάξη ως ευκαιρίας για νέα κέρδη και νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη οι κομμουνιστές να έχουν ετοιμότητα να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορες εξελίξεις και την αντιλαϊκή επίθεση από κάθε μεριά.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία.

***

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του TKP, θα ήθελα να πω το εξής: «Η επικαιρότητα της επανάστασης» ήταν πάντα το κύριο σύνθημα του Κόμματός μας και σύμφωνα με αυτό δρομολογούσαμε τις πολιτικές και οργανωτικές μας πρωτοβουλίες. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, όταν προετοιμαζόμασταν, ποτέ δεν είπαμε «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σκεφτούμε τον σοσιαλισμό στην Τουρκία». Ωστόσο, η πανδημία μάς έδειξε ότι δεν έχουμε επαρκή επαγρύπνηση, ότι μπορεί να συναντήσουμε εξελίξεις στην ταξική πάλη που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε από τα πριν.

Ομολογουμένως, το TKP, όπως και πολλά από τα Κόμματα εδώ, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην επιδημία, τους στήριξε, οργάνωσε εκστρατείες βοήθειας, εναντιώθηκε στην αστική τάξη, στάθηκε ενάντια στη δεισιδαιμονία και την εχθρότητα προς την επιστήμη, αμφισβήτησε από ριζοσπαστική σκοπιά την ηγεμονική συμπεριφορά των φαρμακευτικών μονοπωλίων στον τομέα της Υγείας και την ηγεμονική συμπεριφορά των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Ωστόσο, η αδυναμία εδώ είναι η απουσία ενός διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που θα φέρει την ανικανότητα και την εξάντληση του καπιταλισμού στη συνείδηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και θα χρησιμοποιήσει την πολυδιάστατη κρίση που βιώνουμε για μια επαναστατική άνοδο. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί αυτή η απουσία.

Ποτέ δεν υπήρξε περίοδος στην ιστορία του πλανήτη μας που να εκτίθενται πιο φανερά οι ανισότητες και η αδικία και να αποδεικνύεται πιο καθαρά πόσο ανόητη είναι η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι αξιοποιήσαμε σωστά αυτή την ιστορική περίοδο, η οποία άνοιξε μια χαραμάδα ώστε η σοσιαλιστική εναλλακτική να γίνει έντονα αισθητή.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η πανδημία του κορονοϊού αντικατοπτρίζει πολύ καλά το πνεύμα των επόμενων ετών. Αστάθεια, πολυεπίπεδες κρίσεις, περιφερειακοί πόλεμοι, η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου, ρατσισμός, μαζικές μεταναστευτικές ροές, ταχεία εξάντληση των πολιτικών κομμάτων και των ηγετών, εξαθλίωση, κινήσεις κεφαλαίων με πρωτοφανείς ταχύτητες, μυστικισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος...

(...) Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε η τρέχουσα ασταθής πορεία του καπιταλισμού θα οδηγήσει σε εκτεταμένους κλονισμούς και κοινωνικές εκρήξεις. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι η εργατική τάξη μπορεί να αφήσει το στίγμα της σε έναν τέτοιο ξεσηκωμό εάν το κομμουνιστικό κίνημα, ο σημαιοφόρος του σοσιαλισμού, είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης της εργατικής τάξης και αποδεχτεί αυτή την παρακμή; Οχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό.

(...) Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική εναλλακτική.

Είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα να συνδυάσουμε τους καθημερινούς αγώνες με μια μελέτη στην οποία θα εκφράζεται ανοιχτά η εχθρότητα προς την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το τι μπορεί να επιτύχει μια ισότιμη κοινωνική τάξη πραγμάτων σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, οι μεταφορές, η διατροφή και η στέγαση.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το TKP προσπαθεί να διορθώσει κάποια από τα λάθη που το κράτησαν μακριά από τις εργαζόμενες μάζες και να αλλάξει τη γλώσσα και τον τρόπο δουλειάς του. Μπορώ να πω ότι αρχίζουμε να έχουμε αποτελέσματα. Αλλά μόλις ξεκινήσαμε... Το Κόμμα μας εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, άνοιξε νέα Στέκια Γειτονιάς σε περισσότερες από 50 εργατικές γειτονιές κατά την περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησε πολυάριθμες πρωτοποριακές δράσεις και διεξάγει μια αποτελεσματική εκστρατεία που εστιάζει στην πολιτική της χώρας, και όχι μόνο στα δύο αστικά μπλοκ που του επιβάλλουν.

Κάνοντάς τα όλα αυτά, είδαμε ότι η έμφαση στον σοσιαλισμό και στην επικαιρότητα της επανάστασης δεν μας απομακρύνει από τον λαό, αλλά αντίθετα αυξάνει τις οργανωτικές μας δυνατότητες στην εργατική τάξη, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να δρούμε με τα σωστά όργανα.

Στον αγώνα για την οργάνωση της εργατικής τάξης και την πάλη για τον σοσιαλισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει εισέλθει σε νέα φάση με τον απίστευτο βαθμό απώλειας της αξίας της τουρκικής λίρας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας οργανώνει διαδηλώσεις στις εργατικές γειτονιές και ταυτόχρονα προσπαθεί να ενισχύσει την οργανωτική ικανότητα της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς, μπροστά στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Παρατηρούμε σε αυτές τις προσπάθειες ότι πολλοί εργάτες που είχαν προηγουμένως συντηρητικές, ισλαμιστικές ή ακόμα και εθνικιστικές τάσεις, τώρα ακούν και υποστηρίζουν μια απλουστευμένη εξήγηση του σοσιαλισμού.

Εχουμε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία μπροστά μας. Φυσικά, το TKP γνωρίζει ότι το μπλοκ της αστικής αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε ενάντια στον Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το αντι-Ερντογανικό αίσθημα που υπάρχει στην κοινωνία ως ατού και να εμποδίσει μια επαναστατική εναλλακτική.

Από αυτήν την άποψη, γνωρίζουμε επίσης ότι ένα ΤΚΡ που θα κρατήσει το κεφάλι ψηλά στις εκλογές θα γίνει γρήγορα κέντρο έλξης στη δύσκολη περίοδο που θα προκύψει αμέσως μετά από τις εκλογές, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτόν, δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος του μπλοκ της αστικής αντιπολίτευσης που σχηματίζεται με την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστικών χωρών και της καπιταλιστικής τάξης.

Δεν είναι καθήκον των κομμουνιστών να δίνουν πράσινο φως σε λύσεις για τον καπιταλισμό. Σας χαιρετίζουμε γεμάτοι με αυτήν την αποφασιστικότητα.

Ευχόμαστε επιτυχία στον κουβανικό λαό και τους Κουβανούς κομμουνιστές που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό!

Ευχόμαστε επιτυχία στον Παλαιστινιακό λαό και όλους όσοι αγωνίζονται για ισότητα και ελευθερία σε όλα τα μέρη του κόσμου!

Κάτω η βάρβαρη τάξη πραγμάτων που λέγεται καπιταλισμός!

Σύντροφοι, ευχόμαστε η πάλη μας να συνεχιστεί με επιτυχία...

Τα Κόμματα που συμμετέχουν

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν τα εξής Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό

Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

Κόμμα Εργατών Βελγίου

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Κομμουνιστές Καταλονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

Κόμμα Εργατών Κορέας

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

ΑΚΕΛ

Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

ΕΚ Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας

Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Κομμουνιστές της Σερβίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Ενοποιημένο)

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ