ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι γυναίκες από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Η κατάσταση που ανακυκλώνει τα αδιέξοδα για χιλιάδες γυναίκες ούτε κρύβεται ούτε εξωραΐζεται, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση

INTIME NEWS

Βαρύ τίμημα, με τη φθορά της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, πληρώνουν οι γυναίκες εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ναρκοθετεί τα δικαιώματά τους στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης, ενώ επιδεινώνει διαρκώς τους όρους δουλειάς και ζωής.

Μια σειρά από πλευρές του προβλήματος αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, την περασμένη Δευτέρα, με θέμα την «επίδραση των κρίσεων στην υγεία των γυναικών».

Οι μεγάλες περικοπές που έχουν συντελεστεί στην κρατική χρηματοδότηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, το υποστελεχωμένο και αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας που πιέζεται ασφυκτικά στις συνθήκες ενός ακόμα κύματος της πανδημίας, η μεγάλη μείωση των προληπτικών ελέγχων μέσα στην πανδημία, οι καθημερινές καταγγελίες των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, είναι μερικά από τα δεδομένα που διαμορφώνουν το έδαφος στο οποίο οργανώθηκε η συζήτηση.

Ωστόσο, οι πομπώδεις διαπιστώσεις για την «υγειονομική κρίση» που βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτύπωμά της, οι διαπιστώσεις για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων στην εξέλιξη μιας σειράς μορφών καρκίνου στις γυναίκες, τα μεγάλα λόγια για την ενημέρωση και την πρόληψη που «σώζουν ζωές», έμειναν στον «αέρα», αφού δεν συνοδεύτηκαν από κανένα μέτρο για την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, την πραγματοποίηση προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, την επαναλειτουργία δομών Υγείας στις οποίες μπήκε τα προηγούμενα χρόνια «λουκέτο», την ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι εντελώς αποψιλωμένη.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι την ώρα που η Επιτροπή συζητούσε για τα παραπάνω, ο κρατικός προϋπολογισμός για το προσεχές έτος προβλέπει τη μείωση της χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 450 εκατομμύρια ευρώ.

Αθωράκιστα νοσοκομεία πίσω από τα μεγάλα λόγια για την πρόληψη

Την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας μετατρέπονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο σε μιας νόσου, όπως είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έξαρσης της επιδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, απέδωσε σε ...ψυχολογικούς κυρίως λόγους τη μειωμένη προσέλευση σε αυτά για την πραγματοποίηση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και για την παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή ισχυρίστηκε πως η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μειώθηκε «γιατί υπήρχε πάρα πολύς φόβος για την προσέλευση στα νοσοκομεία». Ειδικά στο πρώτο κύμα, «είδαμε να μειώνονται πάρα πολύ οι επισκέψεις, όχι τόσο επειδή είχαν διακοπεί οι υπηρεσίες (...) όσο γιατί ο ίδιος ο κόσμος φοβόταν πάρα πολύ να πάει στο νοσοκομείο», ανέφερε. Οσο για τη σημερινή εικόνα, η αναπληρώτρια υπουργός εμφανίστηκε μάλλον ...αισιόδοξη, αφού έσπευσε να ανακοινώσει πως «η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας έχει αποκατασταθεί για όλο τον κόσμο».

Προφανώς σε έναν άλλο, μαγικό κόσμο, που τον ξέρει μόνο η κυβέρνηση και όπου δεν υπάρχουν σχεδόν 200 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ούτε αναβολές του 80% των χειρουργείων ούτε αναμονή έως και μερικούς μήνες για ένα ραντεβού στα ιατρεία.

Γι' αυτό, εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «όλα πάνε καλά» στο σύστημα Υγείας, η ίδια η υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι «οδηγίες» που πρέπει να δίνονται σε όλους ώστε «να κάνουν και αυτοέλεγχο» και «να έχουν το νου τους για την υγεία τους», κάνοντας συστάσεις στην κατεύθυνση της «αυτοδιάγνωσης» και «αυτοφροντίδας» που προωθείται από την ΕΕ.

«Η εργασία, η κοινωνική στήριξη και το υψηλό εισόδημα είναι παράγοντες που ωφελούν το επίπεδο υγείας. Αντίθετα, η επισφαλής εργασία, το χαμηλό εισόδημα και η ελλιπής εκπαίδευση επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού», παραδέχτηκε από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας, Μ. Συρεγγέλα. Παίρνοντας τη σκυτάλη της κοροϊδίας και του εμπαιγμού, απαρίθμησε μια σειρά από κυβερνητικά μέτρα που όχι απλά δεν προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στη δουλειά, αλλά επεκτείνουν την «ευελιξία» στο όνομα της «ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής».

Το κέρδος βλάπτει σοβαρά και την υγεία των γυναικών

«Από τη στιγμή που η Υγεία είναι εμπόρευμα κι από την ώρα που μπαίνει το κέρδος στην ιατρική πράξη, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο, στην τεχνολογία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ταξική αντιμετώπιση των γυναικών. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε ως ουσία», ξεκαθάρισε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής.

Στην παρέμβασή της στάθηκε στην αντίληψη του Κόμματος για το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ιδιαίτερη θέση που πρέπει να έχουν σε αυτό οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Χαρακτήρισε την πανδημία «ένα άθλιο, μοιραίο σχεδόν, μπλέντερ που ανακάτεψε αυτό που λέμε δημόσια υγεία», με αποτέλεσμα να φέρει στην επιφάνεια τα εκρηκτικά προβλήματα των μεγάλων ελλείψεων, τις συνέπειες της εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών, τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Δεν γίνεται να ψάχνουμε φθηνές λύσεις και να κοστολογούμε την υγεία των γυναικών, να κοστολογούμε την πρόληψη», σημείωσε, στηλιτεύοντας την αντίληψη των κυβερνήσεων και της ΕΕ που βλέπουν τη χρηματοδότηση της Υγείας σε όλες τις βαθμίδες ως «κόστος» και συναρτούν κάθε σχετική δαπάνη με το «όφελος» που προσδοκούν από αυτή.

«Οταν το ΚΚΕ λέει λοιπόν δημόσιο σύστημα Υγείας και να προσέξουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, δεν εννοεί να κατεβάσουμε το κόστος. Δεν εννοεί να κάνουμε πρόληψη για να μη μας κοστίζει ακριβότερα η θεραπεία μετά», ανέφερε μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών στην κοινωνική προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση, επισήμανε τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν στα κενά και τις ελλείψεις αντιπαρατεθούν οι ανάγκες των γυναικών για υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. «Πείτε μου σε ποιο Κέντρο Υγείας υπάρχει οργανωμένο Γυναικολογικό Τμήμα, το οποίο να είναι εκτός από γυναικολογικό - ιατρικό και συμβουλευτικό, να βοηθά τη νέα κοπέλα που βρίσκεται με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με εχεμύθεια, με τρόπους συμβουλευτικούς ουσιαστικούς, με άλλα πράγματα;», αναρωτήθηκε ενδεικτικά.

Η βουλευτής του Κόμματος επισήμανε ακόμα τις επιπτώσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, η μόνιμη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν, η επέκταση της «ευελιξίας» αλλά και της τηλεργασίας. Οσον αφορά την τελευταία, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρουσιάζεται συχνά ως μια μορφή εργασίας την οποία «προτιμούν» οι γυναίκες, την ίδια στιγμή που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες.


Ευ. Χ.

Σχέδια και αναλύσεις για την «οικονομική διάσταση» της «ισότητας»

Με την προσοχή στραμμένη στο «οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα» που επιδιώκει να αφήσει μέσα από τους στόχους, τις δράσεις και τα προγράμματα που περιλαμβάνει, η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή 10/12 το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 - 2025».

Στο Σχέδιο, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τους προηγούμενους μήνες, αποτυπώνονται βασικοί άξονες της αντιλαϊκής στρατηγικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «ανάκαμψη της οικονομίας». Στον βωμό των στόχων που τίθενται για το κεφάλαιο, η «ισότητα» μετατρέπεται σε κρίκο της επίθεσης στα δικαιώματα και στις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους.

Για «σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, που συνεχίζει να προκαλεί τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο ως νομοθέτημα που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, ιδιαίτερα τις μητέρες, και αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς.

Στην «οικονομική διάσταση της ισότητας των φύλων» και στα «οφέλη που αποκομίζει η οικονομία από την άρση των διακρίσεων» εστίασε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τους προβληματισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει προκειμένου «να έχουμε επαρκές εργατικό δυναμικό για την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε τα επόμενα χρόνια».

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, που στόχο έχει να ενισχυθεί το γυναικείο εργατικό δυναμικό ως πηγή υπεραξίας για το κεφάλαιο, στο επίκεντρο βρέθηκαν δύο δράσεις που στοχεύουν στην πιο γρήγορη επιστροφή των νέων μητέρων στη δουλειά. Πρόκειται για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που θα εφαρμοστεί σε 20 περίπου δήμους της χώρας από το νέο έτος, και το πρόγραμμα χρηματοδότησης 120 μεγάλων επιχειρήσεων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών και νηπίων στις εγκαταστάσεις τους.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως ένα «μεγάλο βήμα» στην κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μια σημαντική διευκόλυνση και στήριξη στις νέες μητέρες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέτρα που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας και παράλληλα υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την Προσχολική Αγωγή.

Εμπόδιο το «κόστος» σε όλη την ΕΕ

Το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αναφέρουν ως εμπόδιο στην πρόσβασή τους σε αυτές το 33% των γυναικών στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 40% στις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το εμπόδιο του κόστους αναφέρεται επίσης σε υψηλά ποσοστά από τους άνδρες, που φτάνουν το 29% στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και το 34% στους άνω των 65 ετών. Τα παραπάνω ποσοστά αναφέρονται στην έκδοση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για τον «δείκτη ισότητας», που φέτος εστίασε στην Υγεία.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει, αναλύει και συγκρίνει το EIGE περιγράφουν πλευρές της ανισότητας και αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει την ισότητα δεν συνεπάγεται τίποτε θετικό για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους και ειδικότερα για το δικαίωμά τους στην Υγεία.

Ετσι, το Ινστιτούτο περιορίζεται να υπολογίσει τις διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στα δύο φύλα και όχι να αξιολογήσει τον βαθμό στον οποίο καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι ο τομέας της Υγείας να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία (87,8 βαθμούς) μεταξύ των πεδίων (εργασία, εισόδημα, γνώση, χρόνος, εξουσία, υγεία, βία), αφού οι σχετικοί «δείκτες» της ισότητας μπορεί κάλλιστα να εμφανίζονται βελτιωμένοι ως αποτέλεσμα της εξίσωσης των δικαιωμάτων και των δύο φύλων προς τα κάτω.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ