ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
«Ονειρο που έγινε πραγματικότητα» η Αλεξανδρούπολη - ορμητήριο

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, παρουσιάζοντας τη μετατροπή του σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και σε «μαγνήτη» μεγάλων κινδύνων για τον λαό, ως ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Σε ομιλία του κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Αλεξανδρούπολης, είπε ότι στην επίσκεψή του στο λιμάνι είδε «ως πραγματικότητα» αυτά που ονειρευόταν το 2019, όταν υπέγραψε την πρώτη Αμυντική Συμφωνία «με τη μεγάλη υπερατλαντική μας φίλη και δύναμη, τις ΗΠΑ», εξ ου και χαρακτήρισε εαυτόν «ευτυχή» ως άνθρωπο.

Χαρακτήρισε άλλωστε «πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών» τη βίαιη καταστολή προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο τον Μάρτη του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρεθεί στις «μυλόπετρες» των ανταγωνισμών ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΟΛΑ, όπου, μεταξύ άλλων, του «έγινε παρουσίαση για την επιχείρηση προώθησης στρατιωτικών φορτίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ», ο υπουργός χαρακτήρισε ως «ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση» την ανάπτυξη του ακριτικού λιμανιού σε «τρεις άξονες».

«Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας. Αυτός, νομίζω, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ, την MDCA (2019) και την τροποποιητική της (2021), υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς», τόνισε, προσθέτοντας πως οι άλλοι δύο είναι το εμπορικό κομμάτι, ώστε το λιμάνι να εξελιχθεί σε «λιμάνι εισόδου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη», και το ενεργειακό: «Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ, και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ, θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη, στο να γίνει η Θράκη ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Και όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας», τόνισε, αποτυπώνοντας τους τέτοιους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης, από τους οποίους ο λαός έχει να περιμένει μόνο μεγαλύτερες «φουρτούνες», όπως δείχνει και η κατάσταση στην περιοχή που «βράζει».

Αλλωστε, όλα αυτά τα έλεγε στον απόηχο του «απολογισμού» που έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση την προηγούμενη βδομάδα της πρώτης φάσης της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη και διεκπεραίωσής τους μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου βορειότερα, στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve», «απολογισμός» που αποτυπώνει τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η μετατροπή του λιμανιού σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Θυμίζουμε, την Τρίτη, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα, με αντικείμενο τη «διαχείριση κρίσεων», εξήρε το γεγονός ότι «μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου» και πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ».


Το ΚΚΕ αρωγός στην προσπάθεια των εργαζομένων κάθε κλάδου να σηκώσουν ανάστημα

Χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στις εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ

Ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Δεκέμβρη το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), με το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να απευθύνει στους αντιπροσώπους κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του «για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματά μας. Για να διεκδικήσουμε να παρθούν πίσω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια και τσακίζουν τον μισθό και τα κεκτημένα μας. Για να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά!».

Στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Ο χαιρετισμός του έχει ως εξής:

«Το 33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ πραγματοποιείται σε δύσκολες για τους εργαζόμενους συνθήκες.

Καλείστε μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές σας διαδικασίες να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κινήματος στον κλάδο σας, για την οργάνωση του αγώνα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με βάση τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα με αιχμή τους αντιδραστικούς νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη, δυναμώνει η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους:

Ακρίβεια, ανασφάλεια, απολύσεις, υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στα ίδια τα συνδικάτα.

Στις τράπεζες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και η απόλυση χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων με κάθε μορφή, είτε με αποσχίσεις κλάδων είτε με προγράμματα "εθελούσιων".

Λόγω αυτής της κατάστασης έχει δυναμώσει η εντατικοποίηση, η πίεση, με βάση τα πλάνα της στοχοθεσίας, που γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά.

Μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, η ενοικιαζόμενη εργασία.

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες στις τράπεζες, η εργοδοσία με βάση τον νόμο Χατζηδάκη έχει τη δυνατότητα να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Να καταργήσει δηλαδή τις 7,5 ώρες δουλειάς που προβλέπονται για τον κλάδο και το 5ήμερο, καταργώντας ταυτόχρονα την κυριακάτικη αργία και την αμοιβή των υπερωριών.

Επίσης, με μια αμοιβή ψίχουλα, μόλις 28 ευρώ τον μήνα, μονιμοποιεί και γενικεύει την τηλεργασία, χωρίς καμία υποχρέωση στους εργοδότες να τηρούν το ωράριο και τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι η μείωση του κόστους των τραπεζών, η ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα για τους μεγάλους ομίλους.

Γι' αυτόν τον σκοπό κυβέρνηση και τραπεζίτες ετοιμάζονται να κάνουν έναν νέο και μεγαλύτερο γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών, με θύματα τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που κάτω από τη φτώχεια και τη μεγάλη ανεργία, τα χιλιάδες λουκέτα μικρών επιχειρήσεων, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι ή το μαγαζί τους.

Αλλωστε οι τράπεζες είναι βασικό εργαλείο διανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κατευθύνεται σχεδόν εξολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο, στις "πράσινες επενδύσεις" και στην "ψηφιακή οικονομία", που όπως καλά γνωρίζετε από την πείρα σας, φέρνει κέρδη για τους ομίλους, ακρίβεια, απολύσεις και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Και αυτό συμβαίνει ενώ κανονικά θα έπρεπε η προτεραιότητα της κυβέρνησης να είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, η στήριξη του δημόσιου σχολείου, η προστασία της δουλειάς και του εισοδήματος των εργαζομένων, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Το ΚΚΕ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των εργαζομένων κάθε κλάδου να σηκώσουν ανάστημα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να βάλει ο λαός τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να γίνει πρωταγωνιστής. Να μην αναζητά σωτήρες στα κόμματα και στις πολιτικές που δοκιμάστηκαν και που ευθύνονται γι' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Αλλά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, συνειδητοποιώντας και από τους πρόσφατους ελπιδοφόρους αγώνες των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων της COSCO και της "e-food", ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Η δράση των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αποσκοπεί στο ζωντάνεμα και στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, να γίνουν βήματα στην ανασύνταξή του ώστε να περάσει στην αντεπίθεση, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε αυτήν την πορεία το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που προβληματίζεται και αγωνιά, ανεξάρτητα ποια ήταν η πολιτική του τοποθέτηση τα προηγούμενα χρόνια, για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα διέξοδος για το αύριο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Καλή χρονιά με δύναμη και υγεία».


Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Σε ιδιαίτερα ζεστό, αγωνιστικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκέμβρη μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και μετά από πολύ καιρό λόγω των συνθηκών της πανδημίας, οι παλαίμαχοι αγωνιστές που φιλοξενούνται εκεί, απόλαυσαν ένα μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια. Η βραδιά έκλεισε σε κλίμα ενθουσιασμού με το άκουσμα της «Διεθνούς» και την υπόσχεση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος όσο και των συντρόφων μουσικών για νέο μουσικό αντάμωμα τον επόμενο μήνα.

Θυμίζουμε ότι στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το «Σπίτι του Αγωνιστή» έχει φιλοξενήσει σχεδόν 100 αγωνιστές και αγωνίστριες. Σήμερα, η μονάδα φιλοξενεί και φροντίζει 24 αγωνιστές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του πρωτοπόρου αυτού ιδρύματος, πέρα από την καθημερινή παρουσία του στον χώρο, φροντίζει όλα τα ζητήματα των φιλοξενουμένων, μοχθώντας μαζί με τους εργαζόμενους στα δύσκολα αυτά χρόνια με την πανδημία, με ενδιαφέρον και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα το ίδρυμα στην αποστολή του. Με μέριμνα να προσφέρει στους φιλοξενούμενους αγωνιστές όλη την απαραίτητη φροντίδα αλλά και μια δημιουργική και ευχάριστη διαμονή.

Στην κοινή προσπάθεια να συνεχίσει και να διευρύνει την ποιότητα υπηρεσιών προς τους παλαίμαχους αγωνιστές, μπορούν να συμβάλουν όσοι επιθυμούν, στηρίζοντας οικονομικά το «Σπίτι του Αγωνιστή», στους παρακάτω λογαριασμούς:


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 040/768014-73 (ΙΒΑΝ: GR4001100400000004076801473)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-048023-175 (ΙΒΑΝ: GR0901720230005023048023175)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ