ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
Βγάζει μάτι

«Κυρώσεις για τους S-400 στην Τουρκία, 50 εκατομμύρια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ». Με τέτοιους τίτλους παρουσίασε μερίδα του αστικού Τύπου τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που μεταξύ άλλων προβλέπει νέα αύξηση των κονδυλίων για την αναβάθμιση των αμερικανικών υποδομών στη Σούδα. Το «άγχος» τους να παρουσιάσουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σαν «ασπίδα» τάχα απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις, «βγάζει μάτι». «Παραλείπουν» όμως να πουν ότι ο προϋπολογισμός του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, στον οποίο αναφέρονται, προβλέπει τα διπλά και παραπάνω για αντίστοιχες υποδομές στην Τουρκία. Ακόμη περισσότερο, «ξεχνάνε» να πουν πως οι «επενδύσεις πολέμου» που κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, δεν είναι με το... αζημίωτο. Αντίθετα, μπλέκουν τους λαούς σε μεγάλες περιπέτειες. Ούτε βέβαια έχει κάποια βάση η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι αμερικανικές κυρώσεις για τους «S-400» σε αντιδιαστολή τάχα με τα «ευχολόγια» της ΕΕ για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Αλλωστε, «μιλάει από μόνο του» το κείμενο που διακίνησαν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας το «ενδιαφέρον» τους για τα προωθούμενα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, με ενεργό ρόλο της Τουρκίας, και ζητώντας συντονισμό με την ΕΕ για μέτρα που «θα διατηρούν την ενότητα του ΝΑΤΟ». Τα παραμύθια τους είναι, λοιπόν, χρεοκοπημένα, μα κυρίως επικίνδυνα για τον λαό. Κι ως τέτοια πρέπει να τα απορρίψει.

Δεν αναποδογυρίζεται

Είναι να απορεί κανείς πώς γίνεται να απεχθάνονται τόσο πολύ την κρατική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας όσοι κατά τ' άλλα χειροκροτούν κράτος και κυβέρνηση που δείχνουν τέτοια «υπευθυνότητα» ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για παράδειγμα, χτες, η «Καθημερινή» σε ένα ακόμα άρθρο αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης», καταλόγιζε μέχρι και «ολοκληρωτισμό» σε όποιον κάνει κριτική σ' αυτήν την καραμέλα της κυβέρνησης. Εφερνε μάλιστα ως παράδειγμα τα «καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού», όπου, όπως ισχυρίζεται, η «ατομική ευθύνη θεωρούνταν αντιδημοκρατική»! Επικαλούνταν όμως και τη «συλλογική ευθύνη» των ναζί, επιβεβαιώνοντας ότι παντού χωράει ολίγη από τη θεωρία των «δύο άκρων». Προσθέτει όμως η εφημερίδα: «Αν βγάλεις από τη μέση την ατομική ευθύνη, η κοινωνία μετατρέπεται σε μια κουρελού από ομάδες συμφερόντων και δικαιωμάτων (...) Τόσα χρόνια το δουλεύουμε το πράγμα (...) Και πτωχεύσαμε και κορονοϊό πάθαμε». Το δηλητηριώδες συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και η πανδημία είναι αποτέλεσμα της «ανεύθυνης στάσης» του λαού... Και για να μη γίνουμε «κουρελού», αντί οι εργαζόμενοι να οργανώνονται και να απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας, πρέπει να γίνουν πιο ...«υπεύθυνοι», δηλαδή να περιορίζονται στην εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας, την ώρα που κι αυτά υπονομεύονται στην πράξη από την κρατική πολιτική. Η πιο βασική επιδίωξη όσων επικαλούνται με τέτοια επιμονή την «ατομική ευθύνη» είναι να κρύψουν την επιλεκτική «ανευθυνότητα» του κράτους και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Και γι' αυτό είναι ικανοί να επιστρατεύσουν κάθε απίθανο επιχείρημα. Ομως, η πραγματικότητα δεν αναποδογυρίζεται...

Με 3,5 ευρώ!

Σε μόλις 3,5 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι το τέλος Νοέμβρη αντιστοιχούν τα μέτρα «στήριξης της απασχόλησης» που διαφημίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γ. Βρούτσης. Στην πράξη, ακόμα κι αυτό το ποσό είναι μικρότερο, καθώς ένα μεγάλο μέρος κατευθύνθηκε στις επιχειρήσεις (κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση μισθών κ.τ.λ.). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, από την αρχή της πανδημίας (μέσα Μάρτη) και μέχρι και το τέλος Νοέμβρη, τα μέτρα αυτά για 3.429.710 δικαιούχους (εργαζόμενους και επιχειρήσεις), κοστολογούνται στα 2,520 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, χωρίς μάλιστα να αφαιρεθεί το ποσό που πήγε στις επιχειρήσεις και δεν εισέπραξαν ποτέ οι εργαζόμενοι, αναλογούν σε καθέναν από αυτούς λιγότερα από 3,5 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Και ενώ αυτή είναι η δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, ο Γ. Βρούτσης, χωρίς ίχνος ντροπής, δήλωσε πως «η κυβέρνηση αποδεικνύει συνεχώς την αποτελεσματική και υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης για την προστασία των ανέργων, των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»! Οσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων για τον μήνα Νοέμβρη, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 439,975 εκατ. ευρώ και αφορά 674.871 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν 651,9 ευρώ, στο ύψος του κατώτερου, και όχι 800 ευρώ, όπως ψευδώς διαφήμιζε η κυβέρνηση.

Φτηνά κόλπα...

Με αφορμή τον σκυλοκαβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο αρχηγούς έχει τα πιο ακριβά σπίτια, ή για το ποιος έχει καλύτερες σχέσεις με εφοπλιστές και τραπεζίτες, κάποιοι «πονηροί», όπως τα χτεσινά «ΝΕΑ», βρήκαν ευκαιρία για αντικομμουνισμό, ανακατεύοντας μήλα με πορτοκάλια στο ίδιο πανέρι. Γράφουν λοιπόν το εξής ανεκδιήγητο, ότι «εκ του κομματικού καταστατικού, τα ανώτερα στελέχη του ΚΚΕ» μένουν σε σπίτια - παλάτια που τα πληρώνει το Κόμμα από την κρατική επιχορήγηση! Δεν ξέρουμε ποιο «καταστατικό» διάβασαν οι κουτοπόνηροι που γράφουν τέτοιες ανοησίες, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να καλλιεργούν τη βολική εντύπωση ότι τελικά «όλοι ίδιοι είναι». Αφού δεν μπορούν να εξωραΐσουν στα μάτια του λαού που υποφέρει την άθλια επίδειξη πλούτου του δικού τους αστικού κόσμου, όπως των «Aston Martin» και των ακινήτων στα Baden Baden, ή των εξοχικών στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και τα ταξιδάκια με κότερα μεγαλοσχημόνων, τη σαπίλα δηλαδή του συστήματος που όλοι μαζί υπερασπίζονται και υπηρετούν, πετάνε λάσπη και όπου κολλήσει. Φτηνά και άθλια κόλπα, αλλά δεν «τσιμπάει» ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Αργεντινός τραγουδιστής του τάνγκο Κάρλος Γκαρντέλ.

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1927 Στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας και τη δίωξη των κομμουνιστών βουλευτών. Η άρση εγκρίνεται και οι κομμουνιστές βουλευτές παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις και έπειτα από τρεις μήνες η κυβέρνηση αναγκάζεται να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντώνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Η «Κομμούνα της Καντώνας», έπειτα από 3 μέρες ηρωικής αντίστασης, καταλύθηκε υπό το βάρος της επίθεσης υπέρτερων αστικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονταν από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επαύριο της ήττας της εξέγερσης.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1941 Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

1944 Υπό την πίεση του ΕΛΑΣ, ο Σκόμπι άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου τουλάχιστον συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις που απαιτούνταν για την επικράτησή τους επί του ΕΛΑΣ. Ο Σκόμπι παρουσίασε τα παραπάνω στο πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε στις 11 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή και του διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ειδοποίησε σχετικά τον Γ. Παπανδρέου. Εντονα όμως αντέδρασε και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν ήδη καθ' οδόν.

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν εκπλήρωσε τις «δημοκρατικές της υποσχέσεις» να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να παύσουν οι διώξεις.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNISEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12η Δεκέμβρη 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και τη 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.

1951 Αποχωρούν από την ΕΔΑ οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι και ο Μιχάλης Κύρκος.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.

1973 Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.

1974 Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ