ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στο «βωμό» των κερδοφόρων επενδύσεων

Για τη «μεταρρυθμιστική κόπωση» ανησυχεί η κυβέρνηση, δηλαδή τη δυνατότητά της να περνά τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις χωρίς σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις

Την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο διακηρύσσει η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο διακηρύσσει η συγκυβέρνηση
Με φόντο την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος και στο τρίτο μνημόνιο, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ).

Στο ζήτημα του ΔΝΤ επανήλθε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή του είναι υποχρεωτική, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά και στη συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση. Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει «ελάφρυνση του προγράμματος», δηλαδή η όποια δυνατότητα μείωσης των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα, με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» μπορεί να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Γενάρη, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η συζήτηση για το κρατικό χρέος.

Πολλαπλά σήματα στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μέσω δηλώσεων στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», αποστέλλει μηνύματα στο κεφάλαιο, δίνοντας έμφαση στην αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος - άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «κάναμε αυτό το συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην Υγεία και την Εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση,οι νόμοι εξακολουθούν να έρχονται και να ψηφίζονται και ο κόσμος δε βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Εχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις». Επί της ουσίας, η «ανησυχία» της συγκυβέρνησης εστιάζεται στις ενδεχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, ενόψει των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

«Τώρα εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Ελληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εκχώρηση φορολογικής αμνηστίας, έναντι συμβολικού φόρου, στις μερίδες του κεφαλαίου που φυγάδευσαν αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσα σε αυτές και στη Βρετανία.

«Στρατηγικός επενδυτής» στον ΑΔΜΗΕ

Την ίδια ώρα, τα τελευταία σημεία της συμφωνίας γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να «κλειδώνουν», μετά και τις χτεσινές συζητήσεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του νέου ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ θα συγκροτείται ανάλογα με τη μετοχική σύνθεση, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα προκύπτει μετά από συμφωνία με τον ιδιώτη - «στρατηγικό επενδυτή».

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των δικτύων μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ. Η κρατική συμμετοχή, σε πρώτη φάση, θα διαμορφωθεί στο 51%, ενώ ποσοστό 49% θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Ειδικότερα, προβλέπεται η απευθείας διάθεση μετοχικού πακέτου σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα είναι ευρωπαϊκό μονοπώλιο από τον κλάδο της διαχείρισης δικτύων, καθώς επίσης και η διάθεση μετοχών σε άλλους ενδιαφερόμενους μέσω του χρηματιστηρίου.

Με το βλέμμα στην προσέλκυση επενδυτών

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Π. Σόοφ, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα «που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό». Η συνάντηση, βέβαια, σχετίζεται και με την επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών, μετά και τη διελκυστίνδα που ακολούθησε τις εκατέρωθεν δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανικές «περιφερειακές» τράπεζες συζητούν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Capital Link Forum, διεθνές φόρουμ με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τα στελέχη του κουαρτέτου που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, θα μεταβεί και στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάθριν Νοβέλι, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Παράλληλα, θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδηλώσεις στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και στο ίδρυμα Brookings.

ΣΕΒ
Προτεραιότητα η εδραίωση της χώρας ως «διαμετακομιστικού κέντρου»

«Η προοπτική αποχώρησης των επιχειρήσεων που διάλεξαν τον Πειραιά ως πρώτο βήμα για δυνητικές επενδύσεις, θα σημάνει και το άδοξο τέλος μιας προσπάθειας εδραίωσης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου, με παράλληλη εγκατάσταση δραστηριοτήτων μεταποίησης, η οποία σέρνεται εδώ και χρόνια με ελληνικούς ρυθμούς, αλλά έχει καταφέρει σταδιακά να παρακάμψει εμπόδια που αλλού φυσικά θα είχαν λυθεί εντός πενταλέπτου». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ο ΣΕΒ, με αφορμή το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη.

Ουσιαστικά, καλούν την κυβέρνηση σε άμεσες παρεμβάσεις και με όλα τα μέσα, προκειμένου να διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι τονίζουν ότι επιχειρήσεις «όπως η Hewlett Packard αναγκάζονται να μεταφορτώνουν container που βρίσκονται στον Πειραιά όχι σε τραίνα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ήδη μετράει ζημιές άνω των 2 εκατ. ευρώ, αλλά σε πλοία με προορισμό λιμάνια άλλων χωρών, όπως το λιμάνι Κόπλερ της Σλοβενίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Υπογραφές στην «Τελική Επενδυτική Συμφωνία» για τον αγωγό IGB

Υπογράφτηκε χτες στη Σόφια η Τελική Επενδυτική Συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, με τη συμμετοχή των εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο και των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών. Φαίνεται έτσι ότι «έπιασε» τόπο η έντονη κινητικότητα που ανέπτυξαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, καθώς το εν λόγω έργο εντάσσεται στα συνολικότερα σχέδιά τους για την περιοχή και την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, προτάσσοντας τους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό του σημείωσε χαρακτηριστικά πως η ολοκλήρωση του IGB, σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ και το σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, μετατρέπει την Ελλάδα σε «ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια».

Χαρακτήρισε τον IGB «έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς Ενέργειας». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του IGB, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Με βάση τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα, το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ και το ετήσιο λειτουργικό της κόστος στα 4,5 εκατ. ευρώ. Στο εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό, συμμετέχουν με 50% η εταιρεία «Poseidon SA» - κοινοπραξία με ίσο μετοχικό ποσοστό της ιταλικής «Edison» και της ΔΕΠΑ - και με αντίστοιχο ποσοστό η κρατική βουλγαρική «ΒΕΗ». Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει μετά από 170 χιλιόμετρα διαδρομής στη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας και σχεδιάζεται να τροφοδοτείται από τον αγωγό ΤΑΡ ή και με ποσότητες LNG από το σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την εργατική τάξη και τη στρατηγική του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα με θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», διοργανώνει αύριο Σάββατο, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 10 π.μ., στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

-- Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

-- Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

-- «Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ