ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ»

Motion Team

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο Σουφλί, η ημερίδα της Τομεακής Οργάνωσης Εβρου με θέμα «Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ». Αναδείχτηκε ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των ομίλων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, μπορεί να αντιμετωπιστεί το νερό ως φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Εβρου, όπου οι πλούσιες δυνατότητες που διαθέτει με πολλούς αξιόλογους ποταμούς (κυριότεροι ο ποταμός Εβρος και οι παραπόταμοί του), αντί να αξιοποιούνται για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μετατρέπονται στον εφιάλτη των πλημμυρών που τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, ο Σταμάτης Γκατζίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας. Επίσης, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Κώστας Βενετίδης, εκπρόσωπος της ΠΕ Εβρου, περιφερειακός σύμβουλος, ο Φώτης Μάρης, αναπληρωτής καθηγητής Διαχείρισης Υδάτων στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών, ο Ευάγγελος Πουλιλιός, δήμαρχος Σουφλίου, ο Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος Ορεστιάδας, ο Γιάννης Τοπαλούδης, αντιδήμαρχος Δήμου Διδυμότειχου, ο Ορέστης Βουρνέλης, διευθυντής ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ο Δημήτρης Πανταζής, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών, Βάσος Παντελίδης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πυθείου, Βασίλης Στεφανακίδης, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, Χρήστος Κωστόπουλος.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Ραλλάτος αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και το ρόλο των πολυεθνικών ομίλων που ελέγχουν την αγορά των υδάτινων πόρων παγκόσμια και έχουν βάλει στόχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, εκτιμώντας ότι το νερό, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικό φυσικό πόρο, κοινωνική ιδιοκτησία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λαούς, σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της διαχείρισης του νερού, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράγοντα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες και παράκτια νερά και χρησιμοποιείται ως πρόφαση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες και τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την κατάσταση που διαμορφώνεται κι ότι το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την κερδοφορία μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Οτι οι πλημμύρες δεν είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων, αλλά αυτής της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά στον τομέα των υδάτινων πόρων, στην πολιτική γης και περιβάλλοντος.

Τόνισε ότι το υδατικό πρόβλημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας, που είναι η αιτία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν εμπορεύματα, και καταδεικνύει τη διαπάλη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, που αυξάνεται ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, για το ποια έργα, ποιες υποδομές θα υλοποιηθούν, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες.

Παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία κι όχι εμπόρευμα. Επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και ένα χωροταξικό σχεδιασμό που στο πλαίσιό του η χωροθέτηση των χρήσεων θα περιέχει την πρόληψη και την αποφυγή των κινδύνων και της ασφάλειας. Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του νερού που θα υλοποιεί αυτή την πολιτική και ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για αντιπλημμυρική προστασία.

Οι παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε

Εξειδικεύοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τον Εβρο, ο Χρήστος Τρέλλης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο:

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Αμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου και άλλα μικρότερα.

Καθορισμός πλημμυρικών ζωνών σε συνδυασμό, ανάλογα των συνθηκών, με την κατασκευή λεκανών που θα κατακρατούν και θα αποθηκεύουν συγκεκριμένες ποσότητες υδάτων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες χρήσεις (π.χ. άρδευση). Καθορισμός σε αυτές τις ζώνες της χρήσης γης αυτών με συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ιεράρχησης της κατασκευής των αντίστοιχων έργων και δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

Ο Σταμάτης Γκατζίδης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολιτική υδάτων της ΕΕ, που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση στην ουσία με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της πολίτικης οξύνονται τα προβλήματα στην ύδρευση πόλεων και χωριών με το πόσιμο νερό. Προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους κυρίως του Κεντρικού και Βορείου Εβρου και βάζουν καθημερινά ακόμα και την υγεία των κατοίκων σε κίνδυνο. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο των δημοτικών επιχειρήσεων, που για να μείνουν κερδοφόρες αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους, μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων, επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια.

Ο Κ. Βενετίδης αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα και στις προσπάθειες της Περιφέρειας να επουλωθούν οι πληγές και σημείωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ρηγμάτων.

Ο Φ. Μάρης τόνισε ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής είναι διασυνοριακό και διακρατικό ζήτημα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διμερείς συμφωνίες και με ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομής.

Ο Ε. Πουλιλιός κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη και μελέτη για τα αναγκαία έργα που θα αφορούν την προστασία των οικισμών και των ανθρώπινων ζωών.

Ο Β. Μαυρίδης σημείωσε την ανάγκη να καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών και να εξευρεθούν οι πόροι για την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές και παραγωγούς, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, καθώς ακόμα είναι απλήρωτοι οι αγρότες για τις περσινές καταστροφές και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία.

Ο Γ. Τοπαλούδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει το δίκτυο και καθημερινά ο λαός της περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπος με ζημιές στο δίκτυο και διακοπές στην υδροδότηση. Οπως είπε, είναι ανάγκη ο κρατικός προϋπολογισμός να επιχορηγήσει τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης για την πόλη.

Ο Ο. Βουρνέλης αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού (στην Ορεστιάδα απέμειναν 3 άτομα), αλλά και στην έλλειψη πόρων για τη συντήρηση όλου του αρδευτικού δικτύου, το μήκος του οποίου είναι μεγαλύτερο από 1.600 χιλιόμετρα. Τόνισε ότι απαιτείται όλο το δίκτυο που σήμερα είναι επιφανειακό να αντικατασταθεί με υπόγειο, για να μην καταστρέφεται. Τέλος, είπε ότι με την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 80%, έφτασε το 60% των εξόδων του ΓΟΕΒ, περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, να αφορούν πληρωμές προς τη ΔΕΗ.

Στην έλλειψη προσωπικού και στην ανάγκη πρόσληψης μόνιμου καθώς και στην οικονομική δυσπραγία ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αναφέρθηκαν επίσης ο Β. Παντελίδης, ο Β. Στεφανακίδης και ο Χ. Κωστόπουλος.

Ο Δ. Πανταζής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και τη σημαντική κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται, για να υπάρξει πλήρης κάλυψη και αποζημίωση των αγροτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ