ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
Σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Να εργάζονται αμισθί (!) και να «επιμορφώνονται πολιτιστικά και κοινωνικά» θα απαιτεί η φινλανδική κυβέρνηση απ' όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με τη νέα αντιμεταναστευτική της πολιτική. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι «η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης των προσφύγων». Ειδικά για την αμισθί εργασία, τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι «όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νιώθουν» και, ταυτόχρονα, προανήγγειλε τακτικούς έλεγχους της κατάστασης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ώστε, αν κρίνεται απαραίτητο, να αίρονται άμεσα οι άδειες παραμονής. Με άλλα λόγια, η φινλανδική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να απωθήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες και σε δεύτερο χρόνο, αν κάποιος ζητήσει άσυλο, να τον ξεπετάξει στα γρήγορα, βάζοντάς τον να δουλεύει τζάμπα και δείχνοντάς του με τον πιο άγριο τρόπο ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα. Στο μεταξύ, τα φινλανδικά μονοπώλια θα έχουν εξασφαλίσει και τζάμπα εργασία από πρόσφυγες, που ζουν με το όνειρο ότι παρά τις θυσίες, θα τους δοθεί τελικά άσυλο από τη φινλανδική κυβέρνηση. Εικόνες από το μέλλον στέλνει η Φινλανδία για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, συνολικά τα καπιταλιστικά κράτη, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους προκαλούν τις καραβιές των ξεριζωμένων.

Ωμή κοροϊδία στις πλάτες των προσφύγων

Προχτές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε σε μια μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Και για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, απέκλεισε σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων την πρόσβαση, ώστε κανείς να μη γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο, εγκλώβισε ακόμα πιο βαθιά χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στα σύνορα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα. Την ίδια ακριβώς μέρα, προχτές, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση με αφορμή τη χτεσινή μέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Και τι λέει; «Για τη σύγχρονη ριζοσπαστική δημοκρατική Αριστερά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία. Η υπεράσπισή τους είναι στην καρδιά του δικού μας πολιτικού και κοινωνικού οράματος. Σημαντικές επιδόσεις έχει να επιδείξει η κυβέρνηση και ο λαός μας και στο μέγιστο ζήτημα της προστασίας των προσφύγων». Το να χαρακτηρίσει κάποιος αθλιότητα το γεγονός ότι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση μαντρώνει με τη βία πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια μέρα βγάζει και ανακοίνωση για να πει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων, μάλλον είναι λίγο...

Ζητάνε και το βόδι..!

Το επικουρικό ταμείο των φαρμακοϋπαλλήλων (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών - ΤΕΑΥΦΕ) μετατράπηκε σε επαγγελματικό - ΝΠΙΔ το 2013. Από τότε οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 57% και καταργήθηκαν άλλες παροχές. Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, κοροϊδεύοντας τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, είναι οι ίδιοι που σήμερα διοικούν το ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ, δηλαδή συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και λοιπών αστικών κομμάτων. Σε προχτεσινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, απέναντι στην αγανάκτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, οι «διοικούντες» το ΤΕΑΥΦΕ είχαν δύο πράγματα να πουν: Πρώτον, ότι θα είναι «ικανοποιημένοι» αν η κατρακύλα των συντάξεων σταματήσει στα 140 ευρώ, όπως προβλέπει για τη μέση σύνταξη η αρχική αναλογιστική μελέτη του 2012, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν την αναλογιστική μελέτη του 2013. Και, δεύτερον, επιτέθηκαν στην Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο, επειδή αρνήθηκαν εξαρχής τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του επαγγελματικού ταμείου και προειδοποίησαν για την ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων! Αξιοι συμπαραστάτες των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στην υλοποίηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Φύσει και θέσει εχθρεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και από πάνω ...ζητάνε και το βόδι από τις ταξικές δυνάμεις που τους αποκαλύπτουν και βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Κι όμως, οι ιστορίες δένουν χωρίς εισαγωγικά...

Σε χτεσινό σχόλιό της με τίτλο «Ιστορίες που δεν δένουν...», η «ΕφΣυν» αναφέρεται σε ένα «περιστατικό» - τα εισαγωγικά της εφημερίδας - που διηγήθηκε η σ. Αλ. Παπαρήγα από τη συνεργασία της με τον σ. Κώστα Λουλέ, όταν μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ν. Λουλέ «Αξιζε...». Φυσικά, το γεγονός είναι έτσι όπως περιγράφηκε. Μόνο που δε συνέβη το 1991, όταν εκλέχτηκε Γραμματέας της ΚΕ, αλλά νωρίτερα, την περίοδο '86-'87, όταν η συντρόφισσα, ως μέλος του ΠΓ, ανέλαβε ένα σημαντικό τομέα δουλειάς και ζήτησε τη βοήθεια του σ. Λουλέ για τα αγροτικά. Του είπε, λοιπόν, «θα κατέβω στο γραφείο σου» και τότε εκείνος της απάντησε «μην τολμήσεις να κατέβεις εσύ, θα ανέβω εγώ». Αυτό είναι το περιστατικό και δε χρειάζεται εισαγωγικά, γιατί οι ιστορίες δένουν... Απλά θα μπορούσε ο συντάκτης της «ΕφΣυν», πριν αμφισβητήσει το γεγονός, να ρωτήσει και να το διευκρινίσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Συγκροτείται η Πανουκρανική Επαναστατική Επιτροπή.

1927 Στη Βουλή εγκρίνεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας των κομμουνιστών βουλευτών, που παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Κάτω από λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά, εκδίδει απαλλακτικό βούλευμα.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντόνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές, η οποία ηττήθηκε. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν.

1929 Στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκλέγεται, με τη βοήθεια των Φιλελευθέρων, ο Αλ. Ζαΐμης, που προερχόταν από τη βασιλική παράταξη.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1941 Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.

1944 Με νυχτερινή επίθεση, τμήματα του 4ου συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ' Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία, η Σχολή Ευελπίδων. Οι Βρετανοί κατάφεραν μόνο να ανακαταλάβουν την πτέρυγα του Νοσοκομείου Συγγρού που κατείχε ο ΕΛΑΣ. Ο κανονιοβολισμός του Πειραιά από το βρετανικό στόλο συνεχίστηκε. Ο Σκόμπι, στο πολεμικό συμβούλιο, που συνήλθε στις 11 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή και του διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, συζητούσε την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις. Ο Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα, όπως και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν ήδη καθ' οδόν.

1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους και συνέχιζε τις διώξεις.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNISEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12η Δεκεμβρίου 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και τη 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ). Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία.

1951 Αποχωρούν από την ΕΔΑ οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι και ο Μιχάλης Κύρκος.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.

1973 Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.

1974 Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ