ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οσο πιο κοντά στη διαχείριση, τόσο υποκλίνεται στο κεφάλαιο

«Προσομοίωση» όλων των πιθανών σεναρίων επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτού που τους φέρνει σύντομα στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα για την υπογραφή νέας συμφωνίας. Σε ένα κλίμα ρευστό, αξίζει να καταγραφεί το σενάριο που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, εφόσον δεν εκλεγεί και στη δεύτερη ψηφοφορία ο Στ. Δήμας, θα προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ συναινετική εκλογή άλλου προσώπου με αντάλλαγμα τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σπεύδει να διαβεβαιώσει για πολλοστή φορά την ΕΕ και το κεφάλαιο για τις προθέσεις της. «Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία», δήλωσε στην ιταλική «Λα Στάμπα», ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα. «Το ελληνικό κράτος θα δαπανά μόνον τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράττει» επιμένει, προαναγγέλλοντας τη διατήρηση του σφαγιασμού των κοινωνικών δαπανών.

Ο Ν. Παππάς υπερασπίζεται ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ το να εγγυηθεί «μια σταθερή κυβέρνηση, ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος και ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης», στόχοι του εγχώριου κεφαλαίου που μοιράζονται όλες οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Κάλπικα διλήμματα για το λαό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης εξέφρασε χτες την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα Δήμα σαν «μια στενή πολιτικά υποψηφιότητα». Επανέλαβε το κάλπικο για το λαό δίλημμα «αν θα δοθεί στον κ. Σαμαρά η δυνατότητα να συνεχίσει αυτή την πολιτική ή θα εφαρμοστεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», κρύβοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές με την ίδια αντιλαϊκή στόχευση, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά όχι φυσικά για το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει, αλλά επειδή δήθεν «είναι αναξιόπιστος, δεν έχει σχέδιο, λειτουργεί τυχοδιωκτικά εναντίον των συμφερόντων της χώρας».

Σε ερώτηση σχετικά με τη φήμη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ τον Φ. Κουβέλη, σημείωσε ότι «είναι σαφής η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, συνεπώς δεν νομίζω ότι "παίζει" ένα τέτοιο σενάριο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε, τέλος, ότι «συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις γίνονται καθημερινά με όλους αυτούς που λέτε ανεξάρτητους βουλευτές μέσα στη Βουλή. Μπορεί να υπάρξει κάποια συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Κινούμενη άμμος» οι «ανεξάρτητοι»

Κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους των «ανεξάρτητων» βουλευτών με αλλαγή στάσης ή δεύτερες σκέψεις από ορισμένους εξ αυτών ως προς το αν θα ψηφίσουν ή όχι τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

Αν και αρχικά καταχωρήθηκαν στο «στρατόπεδο» του «ναι», εντούτοις ο Β. Οικονόμου και η Κατερίνα Μάρκου εκφράζουν επιφυλάξεις για την τελική τους στάση. Η ταλάντευση της Κ. Μάρκου αποδίδεται από πολλούς στην τοποθέτηση που έκανε για τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης το Ποτάμι, με το οποίο φλερτάρει εντόνως. Απ' την πλευρά του ο Β. Οικονόμου επέκρινε τα κομματικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Δήμα και δήλωσε ότι θα αποφασίσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αλλά και οι Γ. Κασαπίδης και Μ. Ιατρίδη «προσχώρησαν» στους αναποφάσιστους, όπου βρίσκονται και οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος, που δεν έχουν προσώρας αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους.

Αρνητικοί απέναντι στην εκλογή ΠτΔ απ' αυτή τη Βουλή είναι «ανεξάρτητοι» που διάκεινται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή και συνεργάζονται μαζί του, όπως οι Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη, Μακρή, Γιαταγάνα, Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης και Μπόλαρης.

Οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός τοποθετούνται στο «στρατόπεδο» του «ναι», αν και διατηρούν επιφυλάξεις για το πρόσωπο του Στ. Δήμα. Μαζί τους στο «ναι» κατατάσσονται προσώρας οι Νταβρής, Αηδόνης, Μελάς, Γιοβανόπουλος και Κουράκος.

Κοντύτερα στο «ναι» φέρονται να είναι οι Β. Καπερνάρος και Β. Πολύδωρας.

Με χτεσινή «δραματική» ανακοίνωσή τους, πάντως, οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη καλούν τις αστικές πολιτικές δυνάμεις σε «εθνική συνεννόηση», επισείοντας τον «κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης», που «είναι προ των πυλών». Επαναφέρουν την πρόταση για συμφωνία για διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 2015 και συναινετική εκλογή του νέου ΠτΔ.

ΔΗΜΑΡ
Δεν διαλύεται... ακόμα

Να καταψηφίσει τον Στ. Δήμα και να «παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, με αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια» αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ. Η πολύωρη χτεσινοβραδινή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιήθηκε στον απόηχο φημών περί διάλυσης του κόμματος. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν η τακτική μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών και ο τρόπος έκφρασης της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποκλείει τον εκλογικό συνασπισμό, προσβλέποντας στο «μπόνους» των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα (και όχι σε συνασπισμό κομμάτων).

Νωρίτερα, πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης, ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» και σε ό,τι αφορά την παραπέρα πορεία της ΔΗΜΑΡ ως πολιτικού σχηματισμού, δεν απέκλεισε τίποτα, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί, μέσα από μία πιθανή προγραμματική συμφωνία που επιδιώκουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε αλλαγή μίας συγκεκριμένης απόφασης, είναι προφανές ότι θα συγκληθούν τα αντίστοιχα όργανα που πήραν την προηγούμενη απόφαση για να την μεταβάλουν ή να επιβεβαιώσουν την αρχική τους...».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει το μπόνους των 50 εδρών, προκρίνοντας τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, υποδεικνύοντας ως την καλύτερη λύση τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς να χάσει την αυτοτέλειά της».

Το ενδεχόμενο αυτό συναντά ήδη έντονες αντιδράσεις μερίδας στελεχών.

ΑΝΕΛ
Νέες καταγγελίες Καμμένου για πιέσεις σε βουλευτές

Την απόφαση των ΑΝΕΛ να μη στηρίξουν τον Στ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, δίχως ωστόσο να άρει σκιές ως προς τη στάση που θα κρατήσουν τελικά βουλευτές όπως ο Π. Χαϊκάλης και η Ελενα Κουντουρά, η οποία απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Ο Π. Καμμένος κήρυξε αμέσως μετά τη συνεδρίαση την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Νωρίτερα, ο Π. Καμμένος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» χαρακτήρισε την επιλογή Δήμα «επιλογή ήττας», εκτιμώντας ότι δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους βουλευτές. Οπως είπε, ο Στ. Δήμας «παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ, έχει επιβραβεύσει όλες τις επιλογές Σαμαρά, ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου που έκανε το PSI και ουσιαστικά ενίσχυσε την παραμονή της τρόικας στη χώρα και την καταστροφική πολιτική, που έχει οδηγήσει στην απώλεια της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας».

Ο Π. Καμμένος επανέλαβε καταγγελίες για πιέσεις προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, «και όχι μόνο», όπως είπε, που γίνονται «με πολλά μέσα, τα οποία είναι και παράνομα και εκτός της δημοκρατικής λογικής, είναι εκτός του Συντάγματος. Πιέσεις που είτε έχουν να κάνουν με εκβιασμούς, είτε με προσφορές, είτε, πάντως, με τρόπους, που δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε αποδεκτοί από μία δημοκρατική χώρα».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος δέχεται καθημερινά πιέσεις «με προσφορές απίστευτες», προερχόμενες από «επιχειρηματίες, από φίλους εντός ή εκτός εισαγωγικών. Από παράγοντες».

Στην ερώτηση αν υπήρξε και προσπάθεια εκβιασμού, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Ξεκάθαρα, όταν το ΣΔΟΕ ελέγχει από τους 12 βουλευτές τους 9. Οταν πιεζόμαστε για δήθεν έρευνες σε ανύπαρκτα θέματα. Οταν έχουμε βουλευτές που έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ και για τους οποίους έχουν κατασχέσει τους λογαριασμούς και δεν μπορούν να διακινήσουν ούτε ένα ευρώ, αυτοί και οι οικογένειές τους. Εγώ αυτά έχω ζητήσει από τον εισαγγελέα να τα διερευνήσει».

Αρση ασυλίας τεσσάρων βουλευτών της ΧΑ

Την άρση ασυλίας 4 βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε χτες η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Σε ό,τι αφορά τον ήδη φυλακισμένο για άλλα αδικήματα Ηλ. Κασιδιάρη, η εισαγγελία έχει καταθέσει αίτημα για άρση της ασυλίας του σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου, καθώς κατηγορείται για παρουσίαση προϊόντος παράνομης βιντεοσκόπησης. Από τους 238 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 219 ψήφισαν υπέρ της άρσης, 18 κατά και ένας «παρών». Μεταξύ των 18 που ψήφισαν κατά, οι 8 ήταν βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ βουλευτής των ΑΝΕΛ ήταν και αυτός που ψήφισε «παρών».

Σε ό,τι αφορά τους άλλους 3 βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης (τους Ηλ. Παναγιώταρο, Κ. Μπαρμπαρούση και τον νυν «ανεξάρτητο» Ευστ. Μπούκουρα), το εισαγγελικό αίτημα αφορούσε στους πυροβολισμούς που έριξαν στην κηδεία του χουντικού ταγματάρχη Ν. Ντερτιλή προς «τιμήν» του. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 222 βουλευτές, κατά 13 (3 από ΑΝΕΛ) και 3 «παρών» (και οι 3 από ΑΝΕΛ).

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο Ηλ. Κασιδιάρης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση με χυδαίες ύβρεις κατά του πρωθυπουργού, ενώ κατέθεσε και διευθύνσεις του διαδικτύου, στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν στοιχεία που τον αθωώνουν και βαρύνουν τον Αντ. Σαμαρά. Προκλητικός ήταν στην ομιλία του στη Βουλή και ο Ηλ. Παναγιώταρος, ο οποίος καμάρωνε για τις επευφημίες του προς τον Ν. Ντερτιλή, τον οποίο χαρακτήρισε «αγωνιστή» της Κύπρου, ενώ δεν παρέλειψε να επιδοθεί και σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό.

Αποφυλάκιση Μπούκουρα προτείνει η εισαγγελέας

Στο μεταξύ, να γίνει δεκτό το αίτημα του πρώην βουλευτή της ΧΑ και νυν «ανεξάρτητου» βουλευτή Ευστ. Μπούκουρα και να αποφυλακιστεί με όρους (καταβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ζητά η εισαγγελέας, ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.

Αντίθετα, προτείνεται η παράταση της προφυλάκισης των χρυσαυγιτών βουλευτών Π. Ηλιόπουλου και Γ. Γερμενή, απορρίπτοντας το αίτημά τους για αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ