ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Κανένα κλάμα, οργάνωση για την ανατροπή

Αυτοί, που δεν έχει περάσει μέρα χωρίς να ζητήσουν την εφαρμογή όσων τελικά η κυβέρνηση νομοθετεί, δηλαδή τα έντυπα της αστικής τάξης, χτες έχυναν μαύρα δάκρυα για το κακό που θα πάθουν οι εργάτες. Δεν το κάνουν απλά για να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Τρόμο σπέρνουν, περιγράφοντας την πραγματικότητα χωρίς να δείχνουν τη διέξοδο, καλλιεργούν τη μοιρολατρία.

***

Η απάντηση είναι μία: Κανένα σκυμμένο κεφάλι. Τώρα αρχίζει η μεγάλη αναμέτρηση. Τώρα ο εργάτης πρέπει να κάνει πέρα καθέναν που κλαίει στον ώμο του και του υποδείχνει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα δικαιώματά του πέθαναν. Τα αντεργατικά μέτρα πρέπει και μπορεί να ανατραπούν στην πράξη και μαζί τους πρέπει να ανατραπεί η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Με τον τρόπο του, με τον διεστραμμένο λόγο που χρησιμοποιεί, τον μονόδρομο που βρίσκεται μπροστά στην εργατική τάξη τον δείχνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος για πολλά πρέπει να κατηγορηθεί, για ένα δεν πρέπει: Για τη στοχοπροσήλωση με την οποία προωθεί την πολιτική της τάξης που εκφράζει και υπηρετεί. Την ώρα που άλλοι ψελλίζουν διάφορα, ο ίδιος λέει ωμά: Νομοθετούμε για την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή για να 'χει καλύτερους όρους ανάπτυξης των κερδών του το κεφάλαιο. Και με μια φράση αποκαλύπτει ως σκουπίδια όλους τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς περί «ελλειμμάτων» και «χρέους».

Το υπόλοιπο της βρώμικης δουλειάς, της αντιστροφής της πραγματικότητας, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας - παίρνοντας σκυτάλη από τον πρωθυπουργό - οι υπόλοιποι, όπως η αρμόδια υπουργός, που ανερυθρίαστα είπε πως η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι για το καλό των εργαζομένων.

Η διαστροφή που επιχειρούν να επιβάλουν ως ορθό λόγο θυμίζει εκείνον που σκότωσε τον πατέρα του και μετά πήγε στο δικαστήριο και ζήτησε επιείκεια γιατί είναι ορφανός.

Ακουγες χτες το βράδυ τον Τσίμα στο «Mega» και νόμιζες πως άκουγες τον Πρωτόπαππα όταν ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Ο δεύτερος νομιμοποίησε το σκλαβοπάζαρο με την ενοικίαση εργαζομένων λέγοντας πως αυτό συμβαίνει ήδη στην αγορά εργασίας την οποία η κυβέρνησή του δημιούργησε. Ο Τσίμας είπε πως με το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις απλά θεσμοθετείται αυτό που ήδη συμβαίνει στην αγορά εργασίας, μια αγορά τους όρους της οποίας καθορίζει η αστική τάξη. Επικαλούνται την πραγματικότητα που διαμορφώνουν με την πολιτική τους σαν άλλοθι για την πολιτική τους. Λίγο ακόμα και θα ζητήσουν να τους πουν κι ευχαριστώ οι εργάτες. Μ' έναν τρόπο το έκανε ήδη ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο.

***

Η διαστροφή που επιχειρούν, τους αναγκάζει να αποκαλύπτουν και τα όρια της δημοκρατίας των αστών. Αποκρύπτουν ακόμα και τη διατύπωση όποιας άλλης πρότασης, πόσο μάλλον της πρότασης του ΚΚΕ. Οποιος βρει στα ΝΕΑ τι είπε προχτές στη συνέντευξή της η Αλ. Παπαρήγα, ας μας γράψει...

Δεν είναι απλό ταξικό ένστικτο αυτό που κάνει τον αστικό Τύπο να θάβει κάθε πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Είναι η ίδια η ουσία, ο πυρήνας της πρότασης που διατυπώνει το ΚΚΕ. Μια πρόταση που παραπέμπει στη βάση της κοινωνίας, στο ίδιο το λαϊκό κίνημα που οικοδομείται στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Μια πρόταση που λέει καθαρά στα λαϊκά στρώματα ότι η διέξοδος βρίσκεται στη χειραφέτησή τους από το αστικό πολιτικό σύστημα. Μια πρόταση που ανοίγει το δρόμο για ανατροπές συσχετισμών στη βάση της κοινωνίας και δείχνει πως πρέπει να οικοδομηθούν γερά οι βάσεις της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα παλεύει ταυτόχρονα για τα καθημερινά και χωρίς αυταπάτες θα θέτει το κεντρικό ζήτημα: Την ανατροπή στην ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.

Αυτήν τη δυναμική που περιέχει η πρόταση του ΚΚΕ εξαφανίζει ο αστικός Τύπος, την ίδια ώρα που δίνει μάχη χαρακωμάτων μαζί με την κυβέρνηση για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.

***

Σχετικό με τα προηγούμενα: Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ χτες το βράδυ σκυτάλη από την Ακριβοπούλου και τον Παπαδημητρίου πήρε η Τριανταφύλλου, που προσπαθώντας να δώσει δίκιο στον Παπανδρέου, ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι κομμουνιστές εργάτες και δημοσιογράφοι δε δικαιούνται να έχουν εθελοντική σχέση με το Κόμμα τους, τυπώνοντας τον «Ριζοσπάστη» και προπαγανδίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ από τον «902», αφού κολλάνε ένσημα σε ασφαλιστικό ταμείο! Τι κωλοτούμπες κάνουν για να βγάλουν τέτοιο επιχείρημα, μόνο η κοιλιά τους το ξέρει.


ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και στο μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολόγησε με τις χθεσινές του αποφάσεις το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου (...) Στο πεδίο των επιχειρησιακών συμβάσεων (...) περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση των κλαδικών (...) μεγάλες είναι οι αλλαγές που υιοθετούνται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ανατροπές εισάγονται με το νομοσχέδιο και στον χώρο των μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (...) προβλέπεται μείωση 10% για τις αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ (...) Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο (...) συμφωνήθηκε η κυβέρνηση να προβάλει το επιχείρημα πως μόνη εναλλακτική λύση στην περικοπή μισθών που αποφασίστηκε θα ήταν οι μαζικές απολύσεις» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Αποφάσεις σοκ στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Οι αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ μειώνοναι έως 25% (...) ενώ παίρνουν φωτιά βασικά είδη διατροφής από την αύξηση του ΦΠΑ» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ανατροπές που προκαλεί στην εργασία το πολυνομοσχέδιο ως καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: «η κ. Κατσέλη είπε ότι με τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την απειλή των ατομικών συμβάσεων» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΟΥ: «η κυβέρνηση κλείνει μ' ένα νομοσχέδιο (...) όλα τα επίμαχα θέματα - το εργασιακό, το φορολογικό, τις ΔΕΚΟ (...) πρόκειται για εξέλιξη που σπρώχνει την Ελλάδα εκτός της κοινωνικής Ευρώπης (...) η εμπαθής ενέργεια του ΠΑΜΕ να "κρεμάσει" την κούκλα της ΓΣΕΕ μαζί με την τρόικα, ωθεί τη σύγκρουση σε ακραίους ρυθμούς (...) η χθεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για όσα έκανε το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και δικαιούται την προβολή» (αποσπάσματα από δύο άρθρα στην ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που οδηγεί το λαό στην αμφισβήτηση και ανατροπή του συστήματος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ανατροπών με νόμο - σκούπα

ΤΑ ΝΕΑ: Δελτίο θυέλλης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπές σε ΔΕΚΟ και εργασιακό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιχνίδια με τις συμβάσεις και μαχαίρι στους μισθούς

ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ στο απόσπασμα

Η ΑΥΓΗ: Δουλεία αντί για δουλειά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΖΗΤΑΕΙ ψήφο στο μνημόνιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 62 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπλόκο στα αντεργατικά μέτρα

«Τώρα ήλθε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά, να διαμορφωθεί διακριτά ένα κοινωνικολαϊκό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που είναι υπαρκτές και πρέπει να πολλαπλασιαστούν, δηλαδή τις ριζοσπαστικές δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων μικρών επιχειρηματιών, της φτωχής αγροτιάς, με ενδυνάμωση της συμμετοχής νέων ηλικιών, παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα αυτών που σπουδάζουν και δουλεύουν, που είναι στην κατάρτιση, γυναικών και μεταναστών, αγωνιστών στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Υπάρχουν σήμερα φύτρα αυτού του μετώπου, όπως είναι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και άλλες μορφές συσπείρωσης που οι εργαζόμενοι διαμορφώνουν, άλλες που θα προκύψουν στην πορεία, αλλά και μορφές συσπείρωσης σε μαζικά κινήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τις ατομικές και συλλογικές δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες, συσπειρώσεις που δρουν στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Πνεύμονας των αγώνων, οι τόποι δουλειάς, οι δρόμοι με τα μικρομάγαζα, η ύπαιθρος, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι τόποι κατοικίας των μεταναστών, κάθε εργατική, λαϊκή γειτονιά. Nα επιβάλουν με τη δύναμή τους σε κάθε τόπο δουλειάς μπλόκο στα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των συμβάσεων υπέρ των ατομικών, η μείωση του χρόνου εργασίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και άλλα.

Παλλαϊκό ρεύμα ανατροπής

Το κοινωνικό λαϊκό αυτό μέτωπο πρέπει να έχει δύο στόχους αλληλοδιαπλεκόμενους: Ο πρώτος είναι ο αγώνας απόκρουσης, φθοράς και υπόσκαψης των βάρβαρων μέτρων που εκπονούν η κυβέρνηση, οι σύμμαχοί της, ο μηχανισμός που μέρος του είναι το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας και η πλουτοκρατία. Δεν αρκεί ο αγώνας φθοράς, πρέπει να επιβληθούν έστω και κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες νίκες. Μα το πιο σημαντικό έργο του μετώπου πρέπει να είναι δημιουργικό, να απελευθερώσει τη λαϊκή αγωνιστική στάση, την αγωνιστική αισιοδοξία και αξιοπρέπεια, τον ταξικό πατριωτισμό και διεθνισμό, τη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία που μετατρέπει το μέτωπο σε παλλαϊκό ρεύμα αλλαγής και ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων.

Δύναμη στην πρόταση της λαϊκής εξουσίας

Αυτό το μέτωπο μία επιλογή έχει, δημιουργική και ρεαλιστική: Να δώσει δύναμη στην εναλλακτική πρόταση της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας, με κεντρικό σύνθημα την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαμόρφωση του λαϊκού συνεταιρισμού εκεί που δεν είναι δυνατόν να γίνει κοινωνικοποίηση, του πανεθνικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω. Να αποδείξει και να αναδείξει τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, καθώς τις διαθέτει ακόμα, και που δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την παραπέρα υπονόμευση και καταστροφή τους».

(απόσπασμα από τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα / μόνο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ