ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αναμένεται μόνον ... αλλαγή φρουράς

Σήμερα πραγματοποιούνται οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

«Δε συγχωρώ και δεν ξεχνώ» - «Ο Αλιέντε ζει». Η μνήμη στη Χιλή είναι ζωντανή, θυμίζει η διαδηλώτρια της φωτογραφίας

Associated Press

«Δε συγχωρώ και δεν ξεχνώ» - «Ο Αλιέντε ζει». Η μνήμη στη Χιλή είναι ζωντανή, θυμίζει η διαδηλώτρια της φωτογραφίας
Σε όλη την έκταση της αποβάθρας του λιμανιού του Σαν Αντόνιο, λιμενεργάτες και ψαράδες κάθονται ολημερίς. Η ανεργία που πλήττει τη Χιλή, στην κυριολεξία, έχει καταβαραθρώσει το πρώην ακμάζον λιμάνι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα Σαντιάγο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Βαλαπαραΐσο.

«Είμαστε άνεργοι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δουλιά και όχι υποσχέσεις», θα δηλώσει ο Ρενέ Ορτίς στο Ρόιτερς, ψαράς στο επάγγελμα και πατέρας επτά παιδιών, απροσδιορίστου ηλικίας, με πρόσωπο οργωμένο από την αλμύρα της θάλασσας και τον ήλιο. Εύλογες οι λίγες κοφτές κουβέντες... στο Σαν Αντόνιο η ανεργία ξεπερνά το 20%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο. Ομως, η ανεργία μαζί με την εγκληματικότητα την Παιδεία, την Υγεία και τη φτώχεια ήταν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Μόρι, τα προβλήματα που θεωρούσαν τα πλέον σημαντικά οι περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του Ρικάρντο Λάγος, αλλά και τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου.

Το θέμα της ανεργίας κυριάρχησε κυρίως κατά τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής εκστρατείας και από τους 4 διεκδικητές του προεδρικού θώκου, κυρίως με έωλες υποσχέσεις ή επιθέσεις στους αντιπάλους, που δεν έκαναν τα δέοντα κατά το παρελθόν. Οι υποψήφιοι της διασπασμένης δεξιάς, Χοακίν Λαβίν υποψήφιος του UDI και ο Σεμπαστιάν Πινιέρα του RN, κατηγορούν τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που κυριαρχούν μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοτσέτ το 1990, ότι απλώς έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και έχουν συμβάλει τα μάλα στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών και επικρατέστερη, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, να διαδεχτεί τον Πρόεδρο Ρικάρντο Λάγος, Μισέλ Μπατσελέτ - που θεωρείται και «συνεχίστρια» του έργου των Σοσιαλδημοκρατών - ανταπαντά ότι οι δεξιοί υποψήφιοι κάνουν λόγο για Υγεία, Παιδεία, ισότητα στη διανομή του πλούτου, αλλά κανείς «δεν έχει ως πρόγραμμα να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Η Μπατσελέτ* προβάλλει ως φαβορί και αποτελεί μία ειδική περίπτωση στο εκλογικό σκηνικό, καθώς θεωρείται μέλος της «νέας γενιάς» πολιτικών που δεν έχουν άμεση σχέση με τους στενούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που νέμονται εδώ και δεκαετίες την εξουσία. Βέβαια, προβάλλει το 15ετές έργο των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων και τη «σταθερή οικονομία». Η ανάπτυξη σε αριθμούς, φυσικά, είναι περίπου 6% και ο πληθωρισμός σταθερός, εντούτοις είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία μόνο το 2004, σύμφωνα με το BBC, από 8% ανήλθε σε 8,8%.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι και, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα παραμείνουν άνεργοι, αφού η ανεργία είναι δομικό φαινόμενο στο μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθείται. Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι πια αχαλίνωτες, ενδημικό φαινόμενο που έπεται της ανεργίας. Οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και οι ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στην Υγεία και την Παιδεία προκαλούν κατακλυσμιαίες αλλαγές στη χιλιάνικη κοινωνία και έχουν επιφέρει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Σε αριθμούς πάντα η κυβερνητική παράταξη τονίζει ότι έχουν δημιουργηθεί «νέοι χώροι οικονομικής δραστηριότητας», αλλά το μόνο που έχει δημιουργηθεί είναι ένα νέος παράδεισος άντλησης κέρδους για τον ιδιωτικό τομέα, όπως τονίζει και ο Τομάς Χιρς, υποψήφιος του κόμματος «Μαζί Μπορούμε περισσότερο» (Juntos Podemos Mas) - Συνασπισμός τριών κυρίως κομμάτων, του ΚΚ Χιλής, του Ανθρωπιστικού Κόμματος και της Ενωμένης Αριστεράς και ακόμη 50 οργανώσεων της ευρύτερης αριστεράς. Το πλέον σημαντικό είναι ότι το μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης και υποδούλωσης στον ιμπεριαλισμό, που η Χιλή ακολουθεί τα τελευταία 15 χρόνια, έχει προκαλέσει τρομακτική κοινωνική και οικονομική ανισότητα, όπως τονίζει ο Χιρς.

Κατά τις εκτιμήσεις και τις δημοσκοπήσεις, ο Χιρς θα είναι τέταρτος, αλλά εάν αποσπάσει ένα ποσοστό περίπου 10% ίσως είναι ο καταλυτικός παράγοντας. Κι αυτό γιατί κανείς εκ των υποψηφίων δε φαίνεται να μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, αφού αναμένεται ότι η Μπατσελέτ, που αποσπά πάντα στις σφυγμομετρήσεις πάνω από 40%, θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Λαβίν ή Πινιέρα που αποσπούν περί το 20%...

* Ο πατέρας της, ως πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας, πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και των βασανιστηρίων από τους αξιωματικούς του Πινοτσέτ, μερικές μέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η ίδια η Μπατσελέτ και η μητέρα της συνελήφθησαν και όταν αφέθηκαν ελεύθερες διέφυγαν από τη χώρα και αρχικά πήγαν στην Αυστραλία και κατόπιν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου έζησαν μέχρι την πτώση της δικτατορίας στη Χιλή.


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ