ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο «οραματιστής» Μακρόν κλιμακώνει την καταστολή

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική έγιναν το Σαββατοκύριακο

Εφιπποι αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι στην καταστολή των διαδηλώσεων

Copyright 2018 The Associated

Εφιπποι αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι στην καταστολή των διαδηλώσεων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γαλλία, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, νέων αλλά και τμημάτων άλλων κοινωνικών στρωμάτων, εκφράζοντας τη μεγάλη δυσαρέσκεια που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, που εμφανιζόταν και στη χώρα μας ως «οραματιστής» και «ανανεωτής» της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης την αναβάθμιση της θέσης της στη σπαρασσόμενη από αντιθέσεις ΕΕ, όπου επίσης σε όλες τις χώρες κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, προχώρησε και πάλι σε νέα επίδειξη καταστολής, με «έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια». Αξιοποιώντας τον νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο που ψηφίστηκε μόλις πέρυσι και ουσιαστικά μονιμοποίησε μεγάλο μέρος των διατάξεων του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», που, κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι είχε αρθεί, επιστράτευσε σε όλη την επικράτεια σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες διαφόρων δυνάμεων καταστολής: Ενδεικτικά είναι τα πλάνα που δείχνουν στους δρόμους του Παρισιού μέχρι και έφιππους αστυνομικούς. Επίσης, τη δραστική αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας καταγράφουν τα πλάνα από αστυνομικούς (;) χωρίς στολές, με κάποια περιβραχιόνια ως διακριτικά, που πάνοπλοι συνέλαβαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας. Στους δρόμους της πρωτεύουσας βγήκαν τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού χρησιμοποιήθηκαν για την «αντιμετώπιση» διαδηλωτών που εισέπραξαν τη μεγάλη «αφοσίωση» των δυνάμεων «τήρησης της τάξης», λίγα μόλις 24ωρα μετά την απίστευτη αντιμετώπιση μαθητών που η αστυνομία μεταχειρίστηκε σαν κρατούμενους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, την περασμένη Παρασκευή, σε πόλη της κεντρικής Γαλλίας.

Νεολαιίστικη διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Copyright 2018 The Associated

Νεολαιίστικη διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική
Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα είχαν καταγραφεί σχεδόν 2.000 προσαγωγές, από τις οποίες πάνω από 1.700 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, αριθμός υπερτριπλάσιος από αυτόν της περασμένης βδομάδας. Επίσης, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, 179 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία, για να δεχτούν τη φροντίδα του ιατρικού προσωπικού.

Στις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων που καταγράφτηκαν σε πάρα πολλές πόλεις δεν καταγγέλθηκαν απλά τα τελευταία σχέδια ανατιμήσεων των καυσίμων αλλά και αιτήματα για μισθούς, συντάξεις, τις συνθήκες ζωής και δουλειάς, αναδεικνύοντας την ανάγκη αγώνων που θα αντιπαλεύουν συνολικά την πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα ως «κόστος» για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κινητοποίηση για «εθνική συνεννόηση»

Χτες το βράδυ, πάντως, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησε σε διάγγελμα, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του παραμένει η υπεράσπιση του κεφαλαίου.

Το πρωί είχε προηγηθεί συνάντηση Μακρόν με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του και τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», ηγεσίες συμβιβασμένων εργατικών συνομοσπονδιών και επικεφαλής επιχειρηματικών οργανώσεων με στόχο - όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση - «αυτή τη σοβαρή ώρα για το Εθνος», ο Πρόεδρος να συμβουλευτεί «το σύνολο των πολιτικών, τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων (...) για να ακούσει τη φωνή τους, τις προτάσεις τους και έχοντας ως στόχο να τις κινητοποιήσει για να δράσουν». Στη συνάντηση έσπευσαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες από οργανώσεις όπως οι CGT, FO κ.τ.λ., δηλώνοντας μετά ότι «ο Μακρόν μας άκουσε, θα δούμε αν μας κατάλαβε».

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ένωσης των βιομηχάνων Medef, Τζοφρί Ρου ντε Μπεζιέ, ζήτησε μέτρα για «να μειωθεί άμεσα η δημοσιονομική πίεση», βρίσκοντας αφορμή να επαναφέρει αιτήματα όπως ενίσχυση της «κινητικότητας» στην αγορά εργασίας, φοροαπαλλαγές εργοδοτών για καταβολή υπερωριών στους εργαζόμενους κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, σε «κινητοποίηση» βρίσκονται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μάη, αλλά και με φόντο ενδοαστικές αντιθέσεις που οξύνονται συνολικά για την υπεράσπιση των ντόπιων μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν ζήτησε ξανά να διαλυθεί η Βουλή, όπως και η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - F. I.) του (πρώην εταίρου του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας και νυν επίδοξου αναμορφωτή της σοσιαλδημοκρατίας) Ζαν Λικ Μελανσόν.

Εξάλλου, μέχρι αργά χτες το βράδυ αναμενόταν πιθανή κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Parti Socialiste - PS) Γαλλίας, της FI και του ΚΚ Γαλλίας.

Ολα δείχνουν ότι οι διεργασίες αυτές - που αναζωπυρώθηκαν και με αξιοποίηση του λεγόμενου «κινήματος» των «κίτρινων γιλέκων» - φουντώνουν με στόχο τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας σε κανάλια ακίνδυνα για το εκμεταλλευτικό σύστημα και τους πολιτικούς του εκφραστές.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ακόμα και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Nτριάν, προτείνοντας στον Πρόεδρο Μακρόν από τηλεοπτική εκπομπή «να μιλήσει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Ο ίδιος σημείωσε ότι γνωρίζει «πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία» και εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας». Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, μίλησε για «κοινωνική κρίση», «δημοκρατική κρίση» αλλά και «κρίση του έθνους».

Οι εξελίξεις αξιοποιούνται και από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και λεγόμενες αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις που εμφανίζονται ως δήθεν αντίπαλο δέος στην «ακροδεξιά». Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι όλοι μαζί στηρίζουν την καπιταλιστική εξουσία και χειραγωγούν τις λαϊκές δυνάμεις προκειμένου να μην τη βάλουν συνολικά στο στόχαστρό τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εργατική τάξη και ο λαός να ενισχύσουν σε κάθε χώρα την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών δυνάμεων, των τελευταίων βδομάδων, στη Γαλλία, ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους.

Πρόκειται για ένα μέρος μόνο της σκληρής ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής του "οραματιστή" Μακρόν - στενού εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - και αποτελούν τελευταία λέξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύπτεται ότι όποιος και να είναι ο διαχειριστής μιας οικονομίας που έχει στρατηγική την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, προωθεί σκληρά αντεργατικά μέτρα και στο όνομα της "πράσινης οικονομίας".

Το ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια καταστολή, την αστυνομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, συνολικά των λαϊκών ελευθεριών από την κυβέρνηση Μακρόν.

Ο γαλλικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα. Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν σε κάθε χώρα να ενισχύσουν τον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό της πάλης τους και με τη δική τους κοινωνική συμμαχία να προσπεράσουν τους ελιγμούς κυβερνήσεων, καθώς και δυνάμεις που επιχειρούν να καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το καπιταλιστικό σύστημα. Να απομονώσουν μηχανισμούς που επωάζουν το αυγό του φιδιού και αποτελούν έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και συκοφάντηση του κινήματος.

Η πορεία ανασύνταξης και χειραφέτησης του εργατικού κινήματος, η ενίσχυση του βαθμού οργάνωσης των εργατών στα συνδικάτα, το δυνάμωμα του ταξικού προσανατολισμού τους, αποτελούν εγγύηση ότι η φωνή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να δυναμώσει και να αντιμετωπίσει κάθε είδους διαστρέβλωση και παραμορφωτικό φακό του εκμεταλλευτικού συστήματος, ανοίγοντας δρόμο στην πάλη για εξουσία και οικονομία που να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

Υποσχέσεις για να αποφύγει τα χειρότερα

Τη στρατηγική προστασίας του κεφαλαίου υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στο χτεσινοβραδινό του διάγγελμα, το οποίο κυβερνητικά επιτελεία παρουσίαζαν από προχτές ως προσπάθεια να «εισακουστούν» οι διαδηλωτές. Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η πολιτική του έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, προσπάθησε όμως να τις εμφανίσει ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης που «παρέλαβε από προηγούμενους» και όχι ως αποτέλεσμα συνειδητών ταξικών επιλογών.

Επίσης, προσπαθώντας να εμφανίσει το μεγάλο κεφάλαιο έτοιμο να βάλει πλάτη σε μια στήριξη λαϊκών στρωμάτων, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα συναντήσει εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και θα πάρει αποφάσεις την επόμενη βδομάδα. Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ληφθούν οι όποιες νέες αποφάσεις, κάλεσε όποιες εταιρείες «το μπορούν» να καταβάλουν ένα πριμ στο τέλος της χρονιάς στο προσωπικό τους, για το οποίο δεν θα φορολογηθούν. Κατά τα άλλα, προσπάθησε να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και μοιράζοντας ψίχουλα, εξαγγέλλοντας αύξηση 100 ευρώ το μήνα στους μισθούς και κατάργηση της αύξησης του φόρου κοινωνικών ασφαλίσεων για συνταξιούχους που παίρνουν μέχρι 2.000 ευρώ το μήνα. Ακόμα όμως και για αυτές τις «παροχές» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα «ισοσκελίσουν» το «κόστος» τους, ξεκαθαρίζοντας για παράδειγμα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για «καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ