ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αποφάσισε κλιμάκωση και συντονισμό των αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 9 Ομοσπονδιών και πάνω από 70 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων

Από την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στη Νίκαια της Λάρισας
Από την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στη Νίκαια της Λάρισας
Η οργάνωση και ο συντονισμός αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ, που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, συζητήθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 9/12 στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 9 Ομοσπονδίες και πάνω από 70 αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους από όλη τη χώρα.

Αποφασίστηκε ομόφωνα:

-- Την Τρίτη 18/12, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που οργανώνονται από το ταξικό εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα.

-- Το επόμενο διάστημα να γίνει προσπάθεια από τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους για την οργάνωση κατά τόπους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα (π.χ. πολύ χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, στο γάλα, μεγάλη μείωση ελαιοπαραγωγής κ.ά.). Ηδη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας έχει πάρει απόφαση για πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, αύριο Τετάρτη στον Παλαμά, όπου θα συζητηθεί η οργάνωση άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης με βασικό θέμα τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού. Αντίστοιχες συσκέψεις για το βαμβάκι θα οργανωθούν από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους αντίστοιχους αγροτικούς συλλόγους αύριο Τετάρτη στη Γαλήνη (7 μ.μ., στο καφενείο του «Γκέκα») και την Πέμπτη 13/12 στο Βασιλί Φαρσάλων (6 μ.μ.), με πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

-- Να ζητηθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να τεθούν προς ικανοποίηση τα δίκαια αιτήματα - διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή της. Μετά από σχετική επικοινωνία, η συνάντηση κλείστηκε για την Παρασκευή 14/12, στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο.

-- Στις αρχές του νέου χρόνου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέμα την οργάνωση πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων προς τα τέλη Γενάρη.

-- Αμεσα να οργανωθούν από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα συσκέψεις σε κάθε περιοχή και νομό, με τη συμμετοχή κλιμακίων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, περιοδείες, επισκέψεις, ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές δράσεις

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε προβληματισμός για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούν η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΚΑΠ της ΕΕ, με τις συνεχείς μειώσεις των επιδοτήσεων σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Εγινε πλούσια και δημιουργική συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ώστε να υπάρξουν αφύπνιση, μαζική συμμετοχή και δυναμικοί αγώνες. Για την οργάνωση και το συντονισμό αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των "ανοιχτών" και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα, για να σταματήσει η απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες και να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι απαράδεκτο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης να προβλέπονται κονδύλια ύψους 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή φόρου στα καύσιμα για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τις ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες, και ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες, που το αγοράζουν 1,40 - 1,50 ευρώ ανά λίτρο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν επιστρέψει καν τα λιγοστά χρήματα από το πετρέλαιο του 2016.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ για το πρώτο 9μηνο του 2018 και το αγροτικό ρεύμα είναι πανάκριβο και το αυξάνουν συνεχώς, κόβουν συνδέσεις, την ίδια στιγμή όμως δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στις επιχειρήσεις και κλείνουν ευνοϊκές συμφωνίες για τις πολυεθνικές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετακυλίοντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανέδειξαν:

-- Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, που σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

-- Την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανακοπή της συνεχιζόμενης σφοδρής επίθεσης που δέχεται, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων - διεκδικήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που δίνουν "ανάσα ζωής" για το παρόν και ταυτόχρονα ανοίγουν προοπτική για το μέλλον.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες δράσεις για την προετοιμασία του νέου γύρου των πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Πλούσια και γόνιμη συζήτηση

Στην ομιλία του στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, υπογράμμισε την ανάγκη το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το κλίμα ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι κάθε λογής εχθροί του (κυβέρνηση και άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και ψήφισαν τα μνημόνια, εμποροβιομήχανοι, μονοπωλιακοί όμιλοι και τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται το μόχθο του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου, εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών). Τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι αγρότες ότι λύση στα προβλήματά τους δεν πρόκειται να έλθει από πουθενά αλλού, παρά μόνο από τους οργανωμένους αγώνες τους.

Σε ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύει ότι ο στοχοπροσηλωμένος και ανυποχώρητος αγώνας φέρνει αποτελέσματα, στάθηκε ο Στέλιος Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, αναφερόμενος στη μαζική και μαχητική κινητοποίηση με τρακτέρ που πραγματοποίησαν πριν λίγο καιρό οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποδεχτεί και να θέσει σε άμεση εφαρμογή για φέτος τη διεκδίκησή τους να παραμείνει ως έχει το «καθεστώς των διημέρων» στην παραγωγή τσίπουρου.

Η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, τόνισε ότι το αγροτικό κίνημα πρέπει να παλεύει με όσες δυνάμεις και όποια μέσα διαθέτει, φροντίζοντας ταυτόχρονα να δυναμώνει, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικό.

Ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της εξευτελιστικής τιμής στο βαμβάκι που διαμορφώνει για φέτος το «καρτέλ» μιας χούφτας εκκοκκιστών, έχοντας τη σιωπηλή συγκατάθεση της κυβέρνησης. Οπως υπογράμμισε, χρειάζεται άμεση αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Πείρα από τη δράση της ίδιας Ομοσπονδίας μετέφεραν οι Γ. Τσιούτρας και Σ. Γιαννακός, ειδικός γραμματέας και αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

Για τις χαμηλές τιμές και σε άλλα προϊόντα (σιτηρά, όσπρια, ρύζι, ροδάκινα κ.ά.), καθώς και για το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών και την απληρωσιά από τη μεριά των εμπόρων, μίλησαν οι Γ. Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, Κ. Ανεστίδης από τα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, Θ. Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας, Χρ. Κάμτσης από την Πέλλα, Γ. Τουρτούρας από τις Σέρρες, Γ. Βάγγος από τη Λιβαδειά.

Στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η ελαιοπαραγωγή, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της μη κανονικής δακοκτονίας (από τους 400.000 τόνους πανελλαδικά πέρυσι, φέτος υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί μόνο 100.000 τόνοι!), καθώς και στο πρόβλημα με τα πορτοκάλια (πωλούνται από τους παραγωγούς στην εξευτελιστική τιμή των 7 έως 13 λεπτών το κιλό), αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι Β. Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Μανόλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Ηρακλείου, Γ. Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, και Αλ. Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας Αχαΐας, επισημαίνοντας ότι το αγροτικό κίνημα διεκδικεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά στην κτηνοτροφία και στα ζωτικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έκαναν οι Ν. Μωραΐτης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, και Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για το θέμα και να διαμορφωθούν πιο συγκεκριμένα και άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις.

Παράλληλα, χαιρετισμό στη σύσκεψη εκ μέρους του ταξικού εργατικού κινήματος απηύθυνε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εργάτες και αγρότες πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας, τους αγώνες και την κοινή δράση μας ενάντια στη σημερινή και σε κάθε άλλη κυβέρνηση που στηρίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που συναποφασίζει και εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και την ΚΑΠ. Αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι των λίγων».

Χαιρέτισε επίσης η Κική Καρυώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ), εκφράζοντας τη συμπαράσταση του αγωνιστικού - ριζοσπαστικού κινήματος των γυναικών της λαϊκής οικογένειας στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και καλώντας τις γυναίκες των χωριών να συμμετάσχουν μαζικά και ενεργά στους αγροτικούς και στους γυναικείους συλλόγους.

Συγκέντρωση αύριο στην Τρίπολη

Κινητοποίηση στην Τρίπολη, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αίτημα αιχμής την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών που δέχτηκαν. «Για 3η συνεχή χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή μας από τον δάκο» αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι «οι ευθύνες γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης - Περιφέρειας, ενώ εμείς καταστεφόμαστε».

Η ΟΑΣΠ απαιτεί: Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ