ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα

Συγκέντρωση στις 12.30 στο Σύνταγμα και πορεία στο Μαξίμου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, το Σάββατο 15/12 στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ. και πορεία στο Μαξίμου, που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Οι συνταξιούχοι και οι οργανώσεις τους σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας. Με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!», δίνουν απάντηση στους ελιγμούς με τους οποίους η κυβέρνηση προβάλλει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την ίδια στιγμή που κρατά ατόφιες όλες τις προηγούμενες περικοπές καθώς και τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, με τις τεράστιες μειώσεις που επιφέρει στους νέους συνταξιούχους.

Τις τελευταίες μέρες που απομένουν, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους με πλατύ άνοιγμα στους χώρους όπου συχνάζουν και ζουν συνταξιούχοι, σε ΚΑΠΗ, καφενεία, πλατείες. Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), για να εξετάσει τα τελευταία οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο απευθύνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, έχοντας ορίσει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

Σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση καλεί όλους τους απόστρατους η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών. Οπως επισημαίνει, «οι απόστρατοι συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους συνταξιούχους. Απορρίπτουμε τον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κολοβό επίδομα των αναδρομικών. Δεν μας χάρισαν τίποτε. (...) Δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!».

Προετοιμασίες για μαζική κάθοδο από τη Θεσσαλονίκη

«Να βουλιάξει η Αθήνα από συνταξιούχους!». Με αυτά τα λόγια θέτει το στόχο της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός. Το σωματείο δίνει με αποφασιστικότητα και αυτήν τη μάχη, με περιοδείες και συσκέψεις, καθώς και το «κλείσιμο» συμμετοχών για την κάθοδο στην Αθήνα.

Οπως σημειώνει ο πρόεδρός του, «η εμπειρία των συνταξιούχων δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, παρά μόνο ο αγώνας. Αλλωστε, για τους συνταξιούχους δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ολες οι περικοπές είναι σε ισχύ. Ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται και οι νέοι συνταξιούχοι πληρώνουν τα σπασμένα, με μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους».

Ο Χρ. Σαλονικιός επισημαίνει τη δουλειά που γίνεται τις τελευταίες μέρες από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία συνταξιούχων στο νομό. Οπως μας υπογραμμίζει, το αγωνιστικό κάλεσμα βρίσκει σημαντική ανταπόκριση στους συνταξιούχους - παρά μάλιστα τις δυσκολίες που αντικειμενικά έχουν για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας η κάθοδος στην Αθήνα και η αυθημερόν επιστροφή - και θα εκφραστεί και με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Με συλλαλητήρια την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται να «καταψηφίσουν» στο δρόμο τις νέες περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για Κοινωνική Ασφάλιση, συντάξεις, Υγεία - Πρόνοια, την εντεινόμενη φοροληστεία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και τα «αντίμετρα» - νέα «δωράκια» που μοιράζει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Αττική, η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις: Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Στη Λαμία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

«Η απεργία στις 28 Νοέμβρη, με τα μαζικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτέλεσε μαχητική και αναγκαία απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - εργατοπατέρες», αναφέρει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για τις νέες κινητοποιήσεις.

«Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, ειδικά στους χώρους όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές, οι νέοι εργαζόμενοι, που είναι στην πλειοψηφία τους ασυνδικάλιστοι. Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν η ενημέρωση και η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται (...) Να δυναμώσουν ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες για τις ΣΣΕ, τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει.

Κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (ΟΕΦΣΕΕ).

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να εκφράσουν μαζί με τα ταξικά συνδικάτα την αντίθεσή τους στον νέο προϋπολογισμό φτώχειας και στην Εκπαίδευση, ο οποίος μεταξύ άλλων παγιώνει την υποχρηματοδότηση των σχολών, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τους χιλιάδες μετεγγραφέντες που πετιούνται έξω από τις σχολές, για τους πάνω από 1.000 φοιτητές που πετιούνται έξω από τις εστίες.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο «Ζούρα»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» οργανώνει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, την Παρασκευή 14/12, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Το Συνδικάτο καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, βοηθώντας τους συναδέλφους τους «να σταθούν όρθιοι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία, που «έχει απογειώσει την απληρωσιά στους 6 μήνες, με την τελευταία καταβολή μισθοδοσίας να έχει γίνει πριν 70 περίπου μέρες», «θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων, με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα», «επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους» και έχει στοχοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού Σωματείου.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Οπως καταγγέλλει, ο ΟΑΕΔ δεν χορηγεί το επίδομα επίσχεσης στους εργαζόμενους που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, ενώ το υπουργείο Εργασίας αποδέχτηκε «την πρόσφατη αναβολή της τριμερούς που ζήτησε η εργοδοσία, λέγοντας στους εργαζόμενους να περιμένουν!».

Το Συνδικάτο στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων για: Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Καταχώρηση όλων των ενσήμων σε όλους τους εργαζόμενους. Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης που ο ΟΑΕΔ αρνείται να εγκρίνει σε όσους άσκησαν αυτό το δικαίωμά τους και του έκτακτου επιδόματος που χορηγείται για ειδικές περιπτώσεις. Επιστροφή φόρου για τα ποσά που έχουν φορολογηθεί αλλά δεν τα έχουν λάβει. Πάγωμα χρεών σε εφορία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για όσους είναι απλήρωτοι. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή στους απλήρωτους από τέλη, ΕΝΦΙΑ, καμιά διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Επαναφορά των μισθών στους συναδέλφους που έχουν γίνει μειώσεις.

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» και στο σωματείο τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και πολλές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον ίδιο και από άλλους κλάδους.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής. Η μάχη των αρχαιρεσιών στις 13 - 16 Δεκέμβρη για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Σωματείου και εκπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
  • Συνεχίζονται έως τις 14/12 οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. έως 1 μ.μ.) οι εκλογές θα πραγματοποιούνται στα εργοτάξια και λοιπά έργα της περιοχής, ενώ τις απογευματινές (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.) θα γίνονται στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26, πλ. Ελευθερίας, Προσφυγικά).
  • Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και Περιχώρων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος) την Κυριακή 16/12 (9 π.μ. - 3 μ.μ.).
  • Σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την Τετάρτη 19/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα στο ισόγειο των γραφείων του, με θέμα τον απολογισμό δράσης της Διοίκησης από την εκλογή της μέχρι σήμερα και τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ