ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016
Υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυνάμεις να μπουν στη μάχη

Στο 66,19% η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Δευτέρας

Στο 66,19% έχει φτάσει η πανελλαδική κάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Δευτέρας. Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας την προσπάθεια προβολής της δράσης των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μίλησε με τον Τάκη Λιατίφη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, που είναι τέταρτη στην πανελλαδική κατάταξη.

***

-- Η ΟΠ Θεσσαλίας έχει φτάσει στο 67,08%, έχοντας πολύτιμη συμβολή στη συνολική προσπάθεια του Κόμματος. Πού εστιάζει η Οργάνωση κλιμακώνοντας την οικονομική δουλειά;

-- Βρισκόμαστε στη μέση περίπου της προσπάθειας που κάνει συνολικά το Κόμμα, ώστε να ανταποκριθούμε και σ' αυτό το δύσκολο καθήκον. Η ΚΟ Θεσσαλίας έχει κάνει ένα αρκετά σημαντικό πολιτικό άνοιγμα το μήνα που πέρασε, με διάφορες πολύμορφες εκδηλώσεις, συσκέψεις, μικρές συγκεντρώσεις, αλλά και ατομικές συζητήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας αλλά και ευρύτερα. Αυτό το άνοιγμα είναι μια καλή βάση για να συνεχίσουμε πιο ορμητικά για την υπερκάλυψη του πλάνου της περιοχής, αλλά και των πλάνων που έχουν βάλει οι ΤΕ, οι ΚΟΒ.

Για να το καταφέρουμε, χρειάζεται κάθε όργανο, ΚΟΒ, κάθε κρίκος παρέμβασης και σύνδεσης με το λαό που διαθέτουμε ως ΚΟ, να εξετάσει την προσπάθεια που έκανε μέχρι τώρα, με βάση τους στόχους που έθεσε αρχικά, το πώς οργάνωσε τη δουλειά και τι χρειάζεται να διορθώσει, να ενισχύσει στη δράση του το μήνα που απομένει για τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Βεβαίως, ο έλεγχος επιβάλλεται να είναι καθημερινός, όμως πολλές φορές στην καθημερινή «τρεχάλα» δεν είναι εύκολο να σηκώσεις το κεφάλι, να δεις πού κουτσαίνεις και να το διορθώσεις. Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι τι δυνάμεις, στελέχη, μέλη, οπαδοί μπήκαν στη μάχη μέχρι τώρα, απευθύνθηκαν σε κόσμο για ενίσχυση, εξηγώντας τη σημασία που έχει για την πάλη του λαού ένα ισχυρό και οικονομικά αυτοδύναμο Κόμμα, το πόσο ανέβασαν την προσωπική τους συμβολή και συνεισφορά.

Εδώ μετράμε ορισμένα θετικά βήματα, έχουμε όμως «πολύ μαλλί να ξάνουμε». Υπάρχουν δυνάμεις που ακόμα δεν έχουν «μπει στη μάχη», δεν έχουν αξιοποιηθεί, είναι σημαντική η βοήθεια παλιότερων και εμπειρότερων συντρόφων σε αυτή την κατεύθυνση, στο να ξεπεραστούν αναστολές, δυσκολίες στο μαζικό άνοιγμα. Χρειάζεται να επιμείνουμε παίρνοντας πρακτικά μέτρα, αλλά και οργανώνοντας καλή συζήτηση στις ΚΟΒ, ελέγχοντας πιο ουσιαστικά τη δουλειά μας.

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ορισμένα αυτονόητα ίσως αλλά καθόλου δεδομένα «κλισέ», όπως ότι η οικονομική δουλειά είναι και πολιτική δουλειά, προσπερνώντας όμως εύκολα το τι σημαίνει πρακτικά αυτό σήμερα, πώς εκφράζεται στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της υποχώρησης του κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή στην οικονομική ενίσχυση του Κόμματος είναι βασικό κριτήριο της συνολικότερης προσφοράς του καθένα στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος. Είναι επίσης απ' τους ασφαλέστερους δείκτες για τους δεσμούς που αναπτύσσει κάθε ΚΟΒ, ο καθένας μας με τους εργαζόμενους και το λαό, την πολιτική επιρροή και επίδραση που ασκεί, της ικανότητάς μας να κινητοποιούμε δυνάμεις για την προώθηση των επαναστατικών σκοπών του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες.

Ασφαλώς αυτή η ικανότητα δεν αποκτιέται μεμιάς, ούτε αφορά μόνο την Οικονομική Εξόρμηση. Ομως χτίζεται σε κάθε μάχη που δίνουμε και η Οικονομική Εξόρμηση είναι ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε βήματα που κάνουμε όλη την προηγούμενη περίοδο, να βοηθήσουμε ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά και να στηρίξουν πιο αποφασιστικά το Κόμμα, αλλά και να βοηθήσουμε μέλη μας να ανεβάσουν την προσφορά τους.

-- Η Οικονομική Εξόρμηση γίνεται σε μια περίοδο που το Κόμμα πρωτοστατεί σε εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Η δουλειά με το κουπόνι πώς «δένεται» με την παρέμβαση σε αυτούς τους αγώνες;

-- Η παρέμβαση των κομμουνιστών στις κινητοποιήσεις, η προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό για να ανακάμψει το κεφάλαιο, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να βοηθάει όσο γίνεται περισσότερους εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, να συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται συνολική ρήξη και ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Οτι χρειάζεται να βαδίσουμε σε άλλο δρόμο.

Επόμενα, οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην οργάνωση της μαζικής δουλειάς, της ενημέρωσης - διαφώτισης, της πρακτικής δουλειάς για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, οφείλουν όμως επίσης να στερεώνουν αυτή την προσπάθεια πάνω στο έδαφος της ισχυροποίησης της πολιτικής του Κόμματος στις μάζες που κάθε φορά κινητοποιούνται. Και αυτό δεν γίνεται αυτόματα, θέλει μεθοδική οργάνωση και συστηματική δουλειά, συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο. Οι κομματικές ομάδες των σωματείων, των Αγροτικών Συλλόγων, βάζουν ιδιαίτερους στόχους στην κατεύθυνση αυτή. Και είναι προφανές ότι η συζήτηση για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, για την ανάγκη ισχυροποίησής του, πρέπει να καταλήγει ή μπορεί και να ξεκινάει απ' το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης. Ομως, αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην καθημερινότητα.

-- Αλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Πέρα απ' τις καθιερωμένες συνεστιάσεις, λαϊκά γλέντια που κάθε Οργάνωση έκανε ή προγραμματίζει, φέτος για δεύτερη χρονιά προσπαθούμε να ενισχύσουμε το άνοιγμα της Οργάνωσης με τη διακίνηση της έκδοσης της Επιτροπής Περιοχής για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Θεσσαλίας. Βεβαίως, το κίνητρο εδώ δεν είναι πρώτα ή κύρια η συγκέντρωση οικονομικών. Η προσπάθεια όμως να γίνουν γνωστές ευρύτερα πτυχές και στιγμές απ' την ηρωική αυτή δράση, τα συμπεράσματα - διδάγματα που βγάζει το Κόμμα μας για το σήμερα, δίνει ώθηση στον προβληματισμό, στη συζήτηση, εν τέλει στη θωράκιση ευρύτερων δυνάμεων. Δευτερευόντως, διευκολύνει, σπρώχνει και στο να απευθυνθούμε πλατιά, να ζητήσουμε και οικονομική ενίσχυση.

-- Η άμιλλα πώς αξιοποιείται;

-- Η άμιλλα που έχει μπει μεταξύ των Οργανώσεων Λάρισας - Βόλου και Τρικάλων - Καρδίτσας αλλά και ανάμεσα σε αρκετές ΚΟΒ, συμβάλλει σημαντικά στο να δημιουργηθεί ένα πιο μαχητικό κλίμα ανάμεσα στα όργανα και στα στελέχη. Με την κατάλληλη τροφοδότηση, καθώς δεν αρκεί μόνο η αρχική εξαγγελία της άμιλλας, το κλίμα αυτό μπορεί να αγκαλιάζει όλο και περισσότερες δυνάμεις και να δρα πολλαπλασιαστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε εξέλιξη η διερεύνηση της καταγγελίας του ΚΚΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της σοβαρής καταγγελίας του ΚΚΕ για συνακροάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα πολιτικών κομμάτων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστος Ζαμπίρας, στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, υπογράμμισε ξανά πως «κίνδυνοι για παράνομες παρακολουθήσεις υπάρχουν πέρα από τις νόμιμες, εκεί που ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες. Αλλά παράνομες παρακολουθήσεις υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα υπάρχουν και στο μέλλον».

Μιλώντας στη συνέχεια σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες επεσήμανε ότι «είμαστε εκτεθειμένοι. Αν είναι να πεις κάτι σημαντικό καλύτερα να το δώσεις γραπτώς» δείχνοντας έτσι, πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες σε υποκλοπές. Μάλιστα, σημείωνε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα, δεν έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα, ούτε σε εντοπισμό κάποιων γεγονότων που με ασφάλεια μπορούμε να ανακοινώσουμε. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην αρχική φάση ελέγχου και ο έλεγχος συνεχίζεται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί».

Ο Χρ. Ζαμπίρας ανέφερε ακόμα στην Επιτροπή πως «τους αριθμούς δεν τους έχουμε πάρει, ούτε μπορούμε να τους πάρουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει βούλευμα άρσης του απορρήτου». Μετά από αυτό, την ίδια ακριβώς μέρα, το ΚΚΕ ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες του.

Στην συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα πολιτικά, δεν ξέρουμε και τι διαστάσεις μπορεί να έχει, πιστεύουμε ότι και η ΑΔΑΕ και από την πλευρά του ΟΤΕ, και όσοι μπορεί να εμπλέκονται, πρέπει να δώσουν κάποια πειστική απάντηση και φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος τυχαίος που να έχει τέτοια δυνατότητα, και τεχνική δυνατότητα».

Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, ενημέρωσε πως δεν έχει βρεθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα στις γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του Κόμματος, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σημείωσε: «Εμείς κάνουμε το δικό μας έλεγχο, έχουμε τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από το ΚΚΕ, που μας έδωσαν πολύ περιγραφικά και με λεπτομέρειες, τις μέρες, τις ώρες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς».

Οσο για το σόου που προσπάθησε να στήσει ο Ηλ. Κασιδιάρης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, θέλοντας να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ, έπεσε στο κενό. Ο Θ. Παφίλης αναρωτήθηκε αν πίσω από αυτό το σόου κρύβονται άλλα, «αν φοβάται κανένας άμα βγει η απόκρυψη. Αν φοβάται κανένας μη βγουν ποιοι κρύβονται πίσω από την απόκρυψη...» και τόνισε: «Εδώ συζητάμε για "καλωδίωση" όλων των γραφείων του ΚΚΕ. Τι λέμε τώρα, δηλαδή, απλό πράγμα;». Αλλά και ο Χρ. Ζαμπίρας πήρε το λόγο και είπε ότι η «υπηρεσία συγχώνευσης κλήσης» που επικαλέστηκε ο χρυσαυγίτης βουλευτής υπάρχει, «αλλά αυτό δεν λέει τίποτα σε σχέση με αυτό που καταγγέλλει το ΚΚΕ».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Στην εκδήλωση θα τιμηθούν από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας οι εν ζωή μαχητές του ΔΣΕ. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, σχετικά με την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα το γλέντι «Ριζοσπάστη» και «902.gr»

Λίγα μέτρα πιο μακριά από το χώρο που ανακοινώθηκε αρχικά (1ο ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας) μετακινείται το γλέντι των Οργανώσεων του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», που θα γίνει σήμερα Κυριακή, στη 1 μ.μ. στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Ο νέος τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να διασκεδάσουν με καλό φαΐ, κρητικό κρασί και ζωντανή μουσική για μερακλήδες, είναι το «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς» (ΠΠΙΕΔ) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, στη Λεωφόρο Δεκελείας 152, στο άλσος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ