ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κόβουν τα βαρέα και ανθυγιεινά στους μουσικούς των κέντρων

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου στο υπουργείο Εργασίας
Από την πρόσφατη διαμαρτυρία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου στο υπουργείο Εργασίας
Είναι ένας κλάδος που εδώ και χρόνια πλήττεται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ανασφάλεια, τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας... Ο λόγος για τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων, οι οποίοι αντιμέτωποι όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων με την ολοένα αυξανόμενη ανεργία και με μέτρα που ανατρέπουν κοινωνικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, τώρα με απόφαση της κυβέρνησης εξοστρακίζονται - μαζί και οι τραγουδιστές στα νυχτερινά κέντρα - από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Εργαζόμενοι, που ξέρουν καλά τι θα πει μισή δουλειά και ως εκ τούτου μισή ασφάλιση, καθώς στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για εργασία 2-3 ημερών τη βδομάδα, τώρα εξαιρούνται και από το καθεστώς των ΒΑΕ, με όλα τα επακόλουθα.

Η εξαίρεσή τους από τα ΒΑΕ σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μουσικοί - τραγουδιστές στα νυχτερινά κέντρα θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 65 ετών και όχι στα εξήντα χρόνια που ίσχυε έως τώρα. Με μέσο όρο 100 μεροκάματα το χρόνο - αυτό για όσους βεβαίως έχουν εργασία - για να φτάσει κάποιος μουσικός ή τραγουδιστής στα 4.500 ένσημα, που είναι υποχρεωτικά, προκειμένου να βγει στη σύνταξη, χρειάζεται ...45 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Για να βγει με ΒΑΕ, απαιτούνται τουλάχιστον τα 3.600 απ' αυτά να υπάγονται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Ως γνωστό, ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ' ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης. Ομως, αυτό για το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο, ιδιαίτερα στις συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση, που αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της μαζικής ανεργίας, δημιουργεί συνθήκες εντονότερης πίεσης προς τους εργαζόμενους τόσο από την εργοδοσία όσο και από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα χωρίς επιστημονική έρευνα «έκοψε κι έραψε» για τα ΒΑΕ ως «πλαφόν» το 10% του εργατικού δυναμικού. «Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, το ότι εξαιρεί εργαζόμενους όπως οι μουσικοί, που λόγω των συνθηκών εργασίας τους, πάρα πολλοί πάσχουν από κώφωση, καρδιοπάθειες, προβλήματα νευροφυτικού συστήματος κ.ά.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αντιδρώντας στη νέα κυβερνητική επίθεση, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. «Η απόφασή σας για εξαίρεση των Μουσικών και Τραγουδιστών των νυχτερινών κέντρων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών αποτελεί πρόκληση. Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, με πολιτική απόφαση εσάς του ιδίου και της κυβέρνησής σας, εξαιρούνται οι Μουσικοί και Τραγουδιστές που εργάζονται με ωράριο κυρίως από τις 11 το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον (καπνός, ηχορρύπανση κ.ά.)» τονίζεται στο σχετικό υπόμνημα του ΠΜΣ, που επέδωσε στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι εντολή της μεγαλοεργοδοσίας προς την κυβέρνησή σας, που χωρίς αναστολές και προσχήματα σπεύσατε να την υλοποιήσετε. Με αυτήν καταδικάζετε τους νέους συναδέλφους σε εργασία μέχρι τα 65 χρόνια σε ένα χώρο, που πετά εκτός επαγγέλματος τους Μουσικούς άνω των 55 χρόνων. Με δεδομένη τη θητεία σας στα Ασφαλιστικά Ταμεία θεωρούμε ότι συνειδητά αφαιρείτε το δικαίωμα της σύνταξης σε αυτούς τους εργαζόμενους. Η ενέργειά σας αυτή επιβαρύνει και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που γι' αυτά το αυξημένο ασφάλιστρο των Βαρέων και Ανθυγιεινών τα ενισχύει οικονομικά, ειδικά σε μια δύσκολη γι' αυτά περίοδο», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ο ΠΜΣ τονίζει πως «για την ολοένα αυξανόμενη οικονομική αδυναμία των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν ευθύνονται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε το εύρος της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 50 χρόνων, που χάρισαν τα αποθεματικά σε βιομηχάνους, τραπεζίτες και χρηματιστές. Ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις, που τόσα χρόνια επιδοτούν την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών, που δεν καταβάλλουν ούτε τις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους προς τα Ταμεία, ενώ σταθερά μειώνουν τη συμμετοχή του για να χαρίσουν αυτά τα χρήματα απευθείας στις τράπεζες και στο μεγάλο κεφάλαιο. Συγχρόνως, οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν τόσο υποστελεχωθεί που αδυνατούν να ελέγξουν έστω και υποτυπωδώς τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας».

Υπογραμμίζει δε, ότι «το μεγάλο πλήγμα με την εξαίρεση των Μουσικών και Τραγουδιστών των νυχτερινών κέντρων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία των περισσότερων συναδέλφων να ανανεώσουν το Βιβλιάριο Ασθενείας. Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση, οι συνάδελφοι εργάζονται δύο το πολύ τρεις ημέρες την εβδομάδα σε ένα εποχιακό επάγγελμα που με αφορμή την κρίση συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο η περίοδος εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να συμπληρώσει ακόμα και τα 50 ένσημα το χρόνο που απαιτούνται σήμερα για τη θεώρηση του Βιβλιαρίου Ασθενείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αποφασισμένος να κλιμακώσει τον αγώνα του για σύνταξη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μουσικών, απαιτεί: «Αμεση ανάκληση της προκλητικής απόφασης για την εξαίρεση του επαγγέλματος των Μουσικών και Τραγουδιστών των νυχτερινών κέντρων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Ανανέωση του Βιβλιαρίου Ασθενείας για όλους τους Μουσικούς με μόνη προϋπόθεση τη Βεβαίωση του Σωματείου για την επαγγελματική ιδιότητα. Να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή από πλευράς εργοδοσίας και κράτους. Επιστροφή όλων των κλεμμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο σιωπηλός αρχιεπίσκοπος

1. Η σιωπή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι απαραίτητη σήμερα για την Ορθοδοξία. Σιωπή που βοηθά τον πιστό να καθρεφτιστεί απευθείας στον Ιησού, μακριά από την κοινωνία του θεάματος ορισμένων μητροπολιτών, οι οποίοι δουλεύουν συστηματικά πάνω στην παραποίηση του πραγματικού μέσα στην καθημερινότητα της Εκκλησίας.

2. Η σιωπή του Ιερώνυμου είναι αποτέλεσμα της μεγάλης θητείας του στην ταραχή.

3. Ως ποιητής, με ενδιαφέρει πώς λειτούργησε ο αρχιεπίσκοπος τη μία της ζωής του αντίφαση. Πώς βίασε τη φύση του - φύση κατεξοχήν μοναχική -, για ν' αποκτήσει μια υπερφύση, όπως κάνουν οι δόκιμοι μοναχοί, με σκοπό να ανακατευτεί με τον κόσμο. Θέλω να δω τι θα κάνει με τις κοσμικές επιρροές και την εξουσία όταν εκείνες αποφασίσουν ν' απλώσουν χέρι και να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους με τους γνωστούς εκβιασμούς.

4. Η Εκκλησία δείχνει τώρα να ξεπερνά την αρρώστια για την οποία έγραφε το άτακτο παιδί της Ορθοδοξίας Νικολάι Μπερντιάγεφ: «Η κόλαση της Εκκλησίας είναι η πλήξη της». Ο Ιερώνυμος από δω και στο εξής θα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση βεντέτας με τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του: την πείνα. Ολα τα άλλα είναι τρυφερώς αδιάφορα.

5. Ο Ιερώνυμος πρέπει να σκεφτεί πολύ τα λόγια της καταραμένης ποιήτριας Μαρίνας Τσβετάγεβα: «Οι πλούσιοι δεν φοβούνται το περίστροφο όσο την έσχατη κρίση». Ακόμη κι αν δεν συμφωνώ μ' αυτή τη φράση, η Εκκλησία οφείλει, όταν υποδέχεται τους πλουσίους, να τους υπενθυμίζει μονίμως την έσχατη κρίση.

6. Ως πεπτωκός, ονειρεύομαι μια Εκκλησία που δεν αφορά μόνο τους καθωσπρέπει ιλουστρασιόν επιτυχημένους τραπεζίτες, ούτε τους μικροαστούς, των οποίων η καθαριότητα βρωμάει. Ας πάψει κάποτε το παιχνίδι του ποιος είσαι. Ας με δεχτεί με το πρόσωπό μου.

7. Πικρή διαπίστωση: Η ζωή, αν και επιθυμεί να μεταστραφεί προς το λεγόμενο καλό, κυλά σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας ανάμεσα στον Αγγελο και τον Τραπεζίτη. Παρόλο που γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στους δύο, αισθάνεται ότι χρωστά και στους δύο. Καμία παρηγοριά. Ούτε ο Ρωμανός Μελωδός ούτε ο Μάξιμος Ομολογητής μπορούν να τη δροσίσουν. Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμης αγωνίας.

8. Ως Ελληνας, κρίνω με την πρώτη ματιά. Μπορεί για πολλούς αυτό να είναι μια νοσηρή διαπίστωση, αλλά έτσι μεγάλωσα. Αν και μπαίνω, λοιπόν, σε ξένα χωράφια, πιστεύω πως η σιωπή του αρχιεπισκόπου εμπεριέχει την άρνηση μπροστά στην κατάρρευση που βιώνουμε, στον καρκίνο που μας θερίζει, στους Δυτικούς που πιστεύουν πως στην ύπαρξή μας αξίζει ένα τυφλό τέλος, στις δοκιμασίες που μας έχουν επιβάλει οι αυθεντίες, όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι πτυχιούχοι.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ