ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΜΕ
Οχυρό αντίστασης ο κάθε χώρος δουλειάς

Το ρόλο της ως βασικού υπονομευτή των εργατικών αγώνων και παράλληλα βασικού εργαλείου που διευκολύνει την υλοποίηση των εφιαλτικών σχεδίων της κυβέρνησης επιβεβαιώνει η ΓΣΕΕ. Αυτή η εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων πλειοψηφία συνέβαλε ενεργά στην κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, στο τσάκισμα των μισθών και των μεροκάματων, και έρχεται τώρα προκλητικά, για τα «μάτια του κόσμου», να αποφασίσει απλά μια τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για μετατροπή της 24ωρης απεργίας της Τετάρτης 15 Δεκέμβρη σε 48ωρη απεργία την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη.

Στον αντίποδα, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις καλούν όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστές οργανώσεις σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην τρόικα, στον ΣΕΒ και τους κρυφούς και φανερούς συμμάχους τους. Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία της απεργίας της Τετάρτης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις μεταφορές, στις τράπεζες, το ΜΑΣ, τους συνταξιούχους, όλους όσοι την Τρίτη 14 του Δεκέμβρη βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση σε συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην Ομόνοια.

Τώρα αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους υποτακτικούς τους

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης και τρόικας ψηφίζει την Τρίτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταργεί τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Μειώνει δραστικά τις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, σφαγιάζοντας μισθούς και μεροκάματα.

Αυξάνει τη λεηλασία των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Ξανά απαλλάσσει από φόρους το κεφάλαιο και το επιδοτεί με τζάμπα χρήμα για νέες επενδύσεις!!! Στην ουσία, και με το "νόμο" στο εξής οι εργοδότες θα απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, θα τους αμείβουν όσο θέλουν, θα απολύουν όσους και όποτε θέλουν.

Μπρος σε αυτή την εφιαλτική για τους εργαζόμενους προοπτική, το ΠΑΜΕ ζήτησε από τη ΓΣΕΕ τη μετατροπή της 24ωρης απεργίας της Τετάρτης 15 Δεκέμβρη σε 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη.

Κάτι τέτοιο είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει, ώστε η κυβέρνηση και το κεφάλαιο να πάρουν μήνυμα ότι ακόμη κι αν το αντεργατικό τους τερατούργημα, λόγω συσχετισμών, ψηφιστεί, η εφαρμογή του θα περάσει από "φωτιά και σίδερο".

Να τους σταλεί μήνυμα, ότι δεν ξεμπέρδεψαν και κάθε χώρος δουλειάς θα μετατραπεί σε οχυρό αντίστασης ενάντια στην υλοποίησή του.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το ρόλο της ως πολύτιμου δεκανικιού κυβέρνησης και εργοδοτών, ρόλο υπονόμευσης του αγώνα των εργαζομένων και παράλληλα διευκόλυνσης στην υλοποίηση των σχεδίων κυβέρνησης, ΣΕΒ, τρόικας, απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ, αποφασίζοντας την κήρυξη 3ωρης στάσης την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, 12 - 3 μ.μ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην τρόικα, στον ΣΕΒ και τους κρυφούς και φανερούς συμμάχους τους. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία της απεργίας της Τετάρτης και τη μαζική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με Γενικές Συνελεύσεις, με συγκεντρώσεις, με συσκέψεις, συζητήσεις, με αποφάσεις συμμετοχής. Οποια συνδικαλιστική οργάνωση, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, δεν προχωράει σε αξιοποίηση της δύναμης των εργαζομένων ενάντια σε αυτά τα σχέδια γίνεται ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου καταστρέφει τη ζωή μας, θάβει τα παιδιά μας, γενικεύει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην τάξη μας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργάτες και τις εργάτριες, με ΟΡΓΑΝΩΣΗ, με ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, θα προχωρήσουμε.

Αυτή είναι η καλύτερη και πιο ουσιαστική απάντηση σε κυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο και πλειοψηφίες ΓΣΕΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις μεταφορές, στις τράπεζες, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τους συνταξιούχους, όλους όσοι την Τρίτη 14 Δεκέμβρη βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, σε συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην Ομόνοια.

Ο πόλεμος θα είναι σκληρός, θα χρειαστούν μακρόχρονες θυσίες.

ΔΡΟΜΟΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιστός στο ρόλο του ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Ξεκίνησε χτες το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), όπου ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ) που κυριαρχεί, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει την πραγματική του θέση ως συνοδοιπόρος των κυβερνητικών επιλογών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγκοινωνίες, μια πρωτοφανής επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΘ (που καλύπτονται απ' την Ομοσπονδία), με συγχωνεύσεις και καταργήσεις γραμμών, με κόψιμο 600 βαρδιών σε ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ. Προβλέπει μείωση του προσωπικού με πάγωμα των προσλήψεων και απολύσεις, με την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την παραπέρα μείωση των μισθών και τη μείωση μέχρι και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, πιστές στο ρόλο τους, την ώρα που γίνεται αυτή η επίθεση, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά το ρόλο τους. Η ΠΑΣΚΕ, ως πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, δεν προκήρυξε ούτε καν μία στάση εργασίας. Η ΔΑΚΕ, στη διάρκεια του Συνεδρίου, το μόνο που έκανε ήταν να ...κατηγορήσει το ΠΑΜΕ ότι δήθεν «διασπά» το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτοί που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, έχουν το θράσος να μιλάνε για «διάσπαση» του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτοί που θέλουν τους εργάτες ενωμένους μόνο για να τους παρασύρουν στον γκρεμό.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, υπογραμμίζοντας: «Παλεύουμε για να γίνουν λαϊκή περιουσία και οι αστικές συγκοινωνίες, στα πλαίσια ενός πραγματικά δημόσιου κατά 100% Ενιαίου Φορέα Μεταφορών που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο και με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και θα δίνει προτεραιότητα στις μαζικές μεταφορές σε σχέση με τις ατομικές, στις σταθερής τροχιάς για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας».

Σκοτώθηκε εργαζόμενος

Στους 73 οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου

Ακόμη ένας εργαζόμενος - ο τρίτος από τις αρχές του Δεκέμβρη - έχασε την Πέμπτη το απόγευμα τη ζωή του την ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για τον ιρακινής εθνικότητας Al Ahmad Samer, 21 ετών, ο οποίος υπέστη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε σε φορτηγό, του οποίου η καρότσα κατά το ανέβασμά της πλησίασε εναέριους αγωγούς της ΔΕΗ στη λεωφόρο Αθηνών - Λαυρίου και Θορικού. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Αν. Αττικής και Βορείου Αιγαίου διερευνούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι νεκροί εργάτες από την αρχή του χρόνου φτάνουν στους 73.

Στον ίδιο βηματισμό ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

«Η πραγματική ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται μόνο από τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις αντιλήψεις που επικρατούν... Ο ανοιχτός διάλογος και η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, όπως και των δυνάμεων εργασίας στους τόπους δουλειάς τους, αποτελούν την καλύτερη διασφάλιση της εργασιακής ομόνοιας...». Αυτά σχολίασαν οι βιομήχανοι μία μόλις μέρα μετά τη ζούγκλα που για λογαριασμό τους αποφάσισε να επιβάλει στους χώρους δουλειάς η κυβέρνηση. Η ικανοποίησή τους προφανής. Ομως, ταυτόχρονα δεν κρύβουν ότι η έκβαση αυτού του ταξικού πολέμου, όσες κυβερνήσεις και αν έχουν στο πλάι τους, κρίνεται εντέλει μέσα στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό επικαλούνται την «εργασιακή ομόνοια» που βέβαια ισοδυναμεί με υποταγή των εργαζομένων.

Και επειδή δε νιώθουν βέβαιοι καταφεύγουν πού αλλού; Στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στον πρόθυμο σύμμαχό τους. Σημειώνουν λοιπόν: «Το Μόνιμο Βήμα Διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, όπως έχει θεσμοθετηθεί από την ΕΓΣΣΕ ( σ.σ. δηλαδή με τη συμφωνία της ΓΣΕΕ) είναι το πλέον πρόσφορο πλαίσιο για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και δράσεων των δυνάμεων εργασίας απέναντι στην κρίση». Να πώς η θεωρία των «κοινωνικών εταίρων» και τα στρογγυλά τραπέζια, θεσμοθετημένα ή μη, τα οποία στηρίζει και συμμετέχει η ΓΣΕΕ γίνονται άλλη μια φορά ο δούρειος ίππος για το ΣΕΒ για να αλώσει τα εργατικά δικαιώματα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 14 Δεκέμβρη, στις 2 ώρα στην Ομόνοια, ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας, την κατάργηση του κατώτερου μισθού, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, στις μειώσεις μισθού κτλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ