ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτή επιστολή στους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

Με αφορμή τη διοργάνωση αύριο στο Ρέθυμνο μιας ακόμα φιέστας αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας, με την παρουσία και του πρωθυπουργού

Το ΚΚΕ καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να ανασυγκροτήσουν και να δραστηριοποιήσουν τους αγροτικούς συλλόγους, να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα. Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να ενισχύσουν την κοινή τους δράση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα

ICON

Το ΚΚΕ καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να ανασυγκροτήσουν και να δραστηριοποιήσουν τους αγροτικούς συλλόγους, να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα. Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να ενισχύσουν την κοινή τους δράση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα
Μια ακόμα φιέστα για τον εξωραϊσμό της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αύριο, Κυριακή, στο Ρέθυμνο, με την παρουσία και του πρωθυπουργού στην περιφερειακή σύσκεψη αγροτικής ανάπτυξης της Κρήτης, με θέμα «Το καλάθι των προϊόντων». Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην Κρήτη, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, την οποία παραθέτει ολόκληρη ο «Ρ».

«Φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης,

Την περιοχή μας διάλεξε (όχι τυχαία) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός της χώρας για να προπαγανδίσει την ανάγκη για πιο γρήγορη προώθηση της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, της συγκέντρωσης της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, με αποτέλεσμα το ξερίζωμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών. Δηλαδή, τη στρατηγική του κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία, όπως τις αποκαλούν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης.

Την Κυριακή στο Ρέθυμνο στήνεται ακόμα μια φιέστα αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης της φτωχομεσαίας αγροτιάς με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι αγρότες θα ακούσουν πολλά και παχιά λόγια. Θα ακούσουν για πράσινη ανάπτυξη στη γεωργία, για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, ότι η λύση είναι τα κρητικά προϊόντα, να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα, το δικό τους πιστοποιημένο όνομα, ότι η Κρήτη θα γίνει πιλότος αγροτικής ανάπτυξης, θα αποκτήσει το δικό της αγροτοδιατροφικό πρότυπο, ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο στην περιφέρεια, ότι θα προωθηθεί η συμβολαιακή γεωργία.

Οτι θα δημιουργηθεί το "Καλάθι των προϊόντων της Κρήτης", που θα εμπεριέχει "προϊόντα αιχμής που θα αποδεικνύουν την ταυτότητα της τοπικής αγοράς, θα διασφαλίζουν επάρκεια και θα έχουν δυναμικό εξαγωγικό προσανατολισμό". Οτι θα προωθηθεί η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσα από το Δ' ΚΠΣ και το Πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής". Οτι θα σωθούν οι αγρότες με το μοντέλο της "Μεσογειακής διατροφής", που θα τους εξασφαλίζει τάχα το αγροτικό εισόδημα και θα παρέχει ποιοτικά τρόφιμα και υγιεινή διατροφή στον ελληνικό λαό.

Μα αυτά δεν είναι καινούρια.

Είναι τα σχέδια και οι πολιτικές που υλοποιούν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με άλλους τίτλους και ονομασίες. Είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Είναι αυτά που συζητάνε τώρα στην Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ περιόδου 2013 - 2020 και που αποδεδειγμένα δεν αποτελούν διέξοδο για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων.

Τα σχέδια για δραστική μείωση των επιδοτήσεων με τα κόλπα του διαχωρισμού σε "ενεργούς" και "ανενεργούς", πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας 273.000 περίπου "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες" θα κοπούν από τις επιδοτήσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες όμως ζητάνε απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους, όπως.

  • Εξασφάλιση ελάχιστα εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγή ομοειδών προϊόντων και τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Για τη διάθεση της παραγωγής που βρίσκεται στις αποθήκες και στα χωράφια (κρασί, εσπεριδοειδή κλπ.).
  • Κατάργηση των περιορισμών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Να παρθεί πίσω η περαίωση και το μέτρο των ταμειακών μηχανών που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί στους φτωχούς παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Γι' αυτά δε θα πει τίποτα ο κ. πρωθυπουργός!

Ηδη "το καλάθι προϊόντων της Κρήτης" με αυτή την πολιτική περιέχει ελαιόλαδο σε τιμή παραγωγού γύρω στα 2 ευρώ, τόνους απλήρωτη παραγωγή σταφυλιών, πορτοκάλια που σαπίζουν απούλητα στα δέντρα, απούλητα ζωοκομικά προϊόντα και κατεστραμμένους αγρότες.

Φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης,

Καμία εμπιστοσύνη στις ψεύτικες υποσχέσεις που θα ακούσετε από τον πρωθυπουργό, τα κυβερνητικά στελέχη και ντόπιους εντολοδόχους. Σκεφτείτε ότι το τελευταίο πεντάμηνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε εκμεταλλευόμενη την καπιταλιστική κρίση, πήρε και μια σειρά άλλα που έκαναν την επιβίωσή σας ακόμα πιο δύσκολη.

  • Πέρασε το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότη" και με βάση αυτό συντάσσει το μητρώο αγροτών. Αυτό δηλαδή που τώρα συζητιέται στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2013 - 2020, για χώρισμα των αγροτών σε ενεργούς και ανενεργούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έχει ήδη προχωρήσει αποδεικνύοντας ότι είναι "βασιλικότερη του βασιλέως". Πέταξε εκτός επιδοτήσεων τους μικρούς παραγωγούς (κάτω των 200 ευρώ).
  • Πέρασε το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ αλλάζοντας το χαρακτήρα του σε βάρος των αγροτών, με την κατάργηση ουσιαστικά της κρατικής στήριξης, την αύξηση της εισφοράς των αγροτών στο 34%, αύξηση της πρόσθετης φορολόγησης υπέρ ΕΛΓΑ από 2% έως 5%, την αφαίρεση των "ζημιογόνων κινδύνων", την κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων για θεομηνίες και της αποζημίωσης των καταστροφών του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου.
  • Πέρασε το Ασφαλιστικό για τους αγρότες και τον ΟΓΑ στον οποίο το κράτος χρωστάει πάνω από 2 δισ. Αύξησε τις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη στο 67%.
  • Μέσα από τον "Καλλικράτη" κατάργησε 55 Διευθύνσεις Γεωργίας και 55 Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, 350 περίπου γραφεία Γεωργικής ανάπτυξης και 370 περίπου Αγροτικά κτηνιατρεία, τις υπηρεσίες Αλιείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έρευνα που αφορά την ανάπτυξη της γεωργίας, τον έλεγχο στην ποιότητα και την ασφάλεια εισαγόμενων και ντόπιων προϊόντων.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα της ΕΕ. Αναδείχνουν το μονόδρομο της αποδέσμευσης της χώρας μας απ' αυτή τη λυκοσυμμαχία. Κάθε μέρα που περνάει κάνει πιο φανερό ότι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη διέξοδο και για τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με κοινωνικοποιημένη τη γη, τις βιομηχανίες παραγωγής φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών εργαλείων, την ανάπτυξη του παραγωγικού συνεταιρισμού και με γνώμονα τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, αποτελεί τον πραγματικό μονόδρομο. Μόνο μέσα από μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας μπορούν ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας και η ζωή στην ύπαιθρο.

Οι εξελίξεις και στην αγροτιά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του Κόμματός μας για τη συνέχεια και ενίσχυση του πολέμου ενάντια στο λαό και τη νεολαία μετά τις εκλογές από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η καταιγίδα των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούνται με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., δεν αφήνει κανένα περιθώριο ολιγωρίας και αναμονής.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση η φτωχή αγροτιά της περιοχής πρέπει να οργανώσει την πάλη της, να βαδίσει το δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής. Το ΚΚΕ καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους να ανασυγκροτήσουν και να δραστηριοποιήσουν τους αγροτικούς συλλόγους, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, σε κάθε χωριό να δημιουργήσουν εστίες οργανωμένης αντίστασης. Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ που χρόνια τώρα δίνει χωρίς ταλαντεύσεις τη μάχη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να ενισχύσουν την κοινή τους δράση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Να συμβάλουν στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών αξιοποιώντας το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και τις κοινές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης από την ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και τους Συλλόγους γυναικών.

Η οργή και η αγανάκτηση της φτωχής αγροτιάς να μετατραπεί σε δύναμη πυρός, σε μαζική μετωπική λαϊκή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και του μνημονίου. Ενάντια στην ενσωμάτωση της χώρας στα πυρηνικά σχέδια του ΝΑΤΟ, στο ξεπούλημα του Αιγαίου.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στη φτωχομεσαία αγροτιά της Κρήτης έχοντας συναίσθηση των ευθυνών που έχει απέναντί της, την καλεί να γυρίσει την πλάτη στα πρωθυπουργικά κάλπικα κηρύγματα, στις 15 του Δεκέμβρη να δώσει απάντηση, να βγει μαζικά στους δρόμους μαζί με τους εργάτες, να πάρει μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ