ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ «HELBROC» ΤΗΣ ΕΕ
Σε «ετοιμότητα» για στρατιωτική δράση με την Ελλάδα σε επικίνδυνους ρόλους

Συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία και διευθύνεται από τη Λάρισα

Αποψη του Επιχειρησιακού Στρατηγείου του «HELBROC» που στήθηκε στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 17»
Αποψη του Επιχειρησιακού Στρατηγείου του «HELBROC» που στήθηκε στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 17»
Ετοιμη για ανάληψη ενός ακόμα κρίσιμου ρόλου σε στρατιωτικό επίπεδο, εντός ΕΕ, εν μέσω ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εμφανίζεται η κυβέρνηση, έχοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις στην ηγεσία ενός σχηματισμού Μάχης της ΕΕ (τα περιλάλητα «Battlegroups»), ο οποίος μπαίνει σε «περίοδο ετοιμότητας», για να αναπτυχθεί όπου χρειαστεί, το α' εξάμηνο του 2018.

Πρόκειται για το «Battlegroup HELBROC», όπου συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία (σύντομα θα περιληφθούν και δυνάμεις της Σερβίας), με την Ελλάδα να ανάγεται σε «έθνος πλαίσιο». Η εν λόγω δύναμη πρωτοστήθηκε το 2006 και είναι η 5η φορά που μπαίνει σε ετοιμότητα, με προηγούμενες τα έτη 2007, 2009, 2011 και 2014.

Ο ορισμός της Ελλάδας ως «έθνους - πλαισίου» σημαίνει π.χ. ότι η διοίκηση του HELBROC ασκείται από τη Λάρισα, όπου εδρεύει και Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (το «EU OHQ-Larissa»), ένα από τα πέντε της ΕΕ, με τα υπόλοιπα τέσσερα να εδρεύουν σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία. «Πυρήνας» του HELBROC, από άποψη στρατιωτικής δύναμης, είναι η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς, που έχει τεθεί στη «διάθεση» της ΕΕ για τέτοιες επιχειρήσεις.

Σε στρατηγικό σημείο - στα πρότυπα ΝΑΤΟ

Οπως αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ, «ο HELBROC είναι ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης. Στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα ώστε να αναπτυχθούν εντός 5 - 10 ημερών από τη λήψη απόφασης της ΕΕ. Η ανάπτυξη θα γίνει από το Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, το οποίο έχουμε δηλώσει ως "προτιμητέο Επιχειρησιακό Στρατηγείο", όμως αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την ΕΕ, η οποία μπορεί να διατάξει την ανάπτυξη του σχηματισμού υπό ενός εκ των υπολοίπων 4 Επιχειρησιακών Στρατηγείων της».

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές προσθέτουν: «Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί και άλλοι σχηματισμοί μάχης από "συνασπισμούς" άλλων κρατών, ο HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία και προΐσταται». Συμπληρώνουν ότι ο σχηματισμός έχει οργανωθεί με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Της κάθε περιόδου «ετοιμότητας» προηγείται ετήσια περίοδος προετοιμασίας και αξιολόγησης, προκειμένου να δηλωθεί επίσημα «ετοιμότητα για ανάληψη αποστολής». Σε αυτό το φόντο, ενόψει ετοιμότητας το α' εξάμηνο του 2018, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε «σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων στο εσωτερικό και εξωτερικό, ο δε διοικητής του σχηματισμού (ο διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας) επισκέφτηκε όλες τις συμμετέχουσες χώρες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των δικών τους τμημάτων», εξηγούν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, δίνοντας άλλη μια εικόνα των «καθηκόντων» της χώρας ως «έθνους - πλαισίου».

Μάλιστα, το διάστημα 31/10 - 10/11 ο Σχηματισμός πραγματοποίησε την πολυεθνική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 17» στην περιοχή του Κιλκίς, προς αξιολόγηση πλέον του Επιτελείου του Σχηματισμού.

Η άσκηση ήταν επισήμως Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων, που βασιζόταν σε ένα «υποθετικό σενάριο διαχείρισης κρίσης από την ΕΕ, χωρίς πρόσβαση σε μέσα και δυνάμεις του ΝΑΤΟ», δείχνοντας και την έγνοια τους, στο πλαίσιο και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για μια σχετική, έστω, αυτονομία από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Οι επιτελείς κλήθηκαν να συγκροτήσουν στρατηγείο και να το ενεργοποιήσουν, να εκδώσουν διαταγές επιχειρήσεων, να αναπτύξουν συστήματα επικοινωνιών, ενώ αναπτύχθηκε και δράση επί του πεδίου από τμήματα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, «σε επεισόδια ανάλογα με αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Σχηματισμός σε περίπτωση ανάληψης αποστολής».

Την άσκηση παρακολούθησαν οι υπαρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ (Κύπρος) και οι ακόλουθοι Αμυνας από Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ στάλθηκε και παρατηρητής από τη Σερβία.

Θα ακολουθήσει η επίσημη δήλωση ετοιμότητας του Σχηματισμού από τον διοικητή του, στις Βρυξέλλες, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ καθώς και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Επιχειρήσεις «σε όλη την υφήλιο»

Γενικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι σχηματισμοί μάχης της ΕΕ δημιουργήθηκαν «για να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά, σε περιοχές που αναδύεται ή υφίσταται ήδη κάποια κρίση», εκτελώντας «επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης», όπως βαφτίζονται κατά καιρούς οι επεμβάσεις του ιμπεριαλιστικού κέντρου προς έλεγχο ζωνών και «προβολή ισχύος» απέναντι σε άλλα κέντρα.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η περιοχή επιχειρήσεων αφορά όλη την υφήλιο, γι' αυτό η ανάπτυξη σε περιοχές εντός μιας ενδεικτικής ακτίνας 6.000 χλμ. από τις Βρυξέλλες, έχει καθοριστεί ως βάση σχεδίασης».

Εχουν καταμετρηθεί μέχρι και 18 τέτοιοι Σχηματισμοί, που απαρτίζονται από συνασπισμούς στρατιωτικών δυνάμεων διαφόρων κρατών. Π.χ. το «Visegrad Battlegroup» με στρατιωτικές δυνάμεις από Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουκρανία», ή το «Battlegroup 42» (από Βρετανία, Λιθουανία, Λετονία, Σουηδία και Ολλανδία) ή το «Nordic Battlegroup» (από Σουηδία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Κροατία).

Καθένας από τους Σχηματισμούς αποτελείται συνήθως από ένα ενισχυμένο τάγμα (1.500 στρατιώτες) με στοιχεία υποστήριξης μάχης. Στη στρατιωτική ορολογία οι Σχηματισμοί χαρακτηρίζονται τακτικοί, είναι επομένως έτοιμοι για δράση ανά πάσα στιγμή, υπό τον άμεσο έλεγχο του Συμβουλίου της ΕΕ. Αλλωστε, έχουν περιγραφεί από ορισμένους ως ένας νέος «τακτικός στρατός» για την ΕΕ.

Στη σύνθεση μετέχουν με δυνάμεις όχι μόνο κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δείχνοντας (και) έτσι τη στενή διασύνδεση των δύο μερών του ευρωατλαντικού άξονα, ή χώρες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στις δύο λυκοσυμμαχίες, αλλά οι αστικές τους τάξεις διεκδικούν την ένταξή τους, όπως π.χ. της Ουκρανίας ή της Σερβίας στο HELBROC.

Χρήσιμα «εργαλεία» ως «αιχμή του δόρατος»

Οπως σημειώνεται σε σχετικά έγγραφα της ΕΕ, τα «Battlegroups» επιτρέπουν στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της «να ανταποκριθούν με ανεξαρτησία και ταχύτητα σε αναδυόμενες συγκρούσεις και κρίσεις». «Ενισχύουν τη στρατιωτική στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ενισχύοντας έτσι και το ΝΑΤΟ».

«Είναι σε θέση να υποστηρίξουν αρχικά αποστολές για 30 ημέρες, που μπορούν να επεκταθούν σε 120 ημέρες εάν ανεφοδιαστούν κατάλληλα». Ο αρχικός σχεδιασμός, άλλωστε, είναι ότι «προορίζονται για μικρής κλίμακας αποστολές ταχείας αντίδρασης, σε αντίθεση με τις πλήρως αναπτυγμένες μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις», ενώ, όπως σημειώνεται, «η ανάπτυξη των Σχηματισμών Μάχης συνέβαλε στο μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών ως απάντηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας. Συγκεκριμένα, έχουν αναπτύξει την ικανότητά τους (σ.σ.: των κρατών - μελών) στον τομέα των αποστολών ταχείας αντίδρασης».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποστολής, είναι δυνάμεις «ικανές για αυτόνομη λειτουργία ή λειτουργούν ως "αιχμή του δόρατος"(σ.σ.: ανάλογη δύναμη έχει αναπτύξει και το ΝΑΤΟ στο φόντο της έντασης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία) προετοιμάζοντας το έδαφος για πιο ολοκληρωμένες επιχειρήσεις».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδριάζει με γεμάτη ατζέντα στη σκιά του ΝΑΤΟ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με συμμετοχή σε ορισμένες θεματικές του και των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών, αλλά και του γγ του ΝΑΤΟ, σε άλλη μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού των δύο του ευρωατλαντικού άξονα, έχοντας πάντα κατά νου την αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, σε άλλο ένα δείγμα τέτοιου συντονισμού, Τετάρτη και Πέμπτη προηγήθηκε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ αντίστοιχα, αρχές Δεκέμβρη προγραμματίζεται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Δευτέρας, που είναι «φορτωμένη» θέματα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, το Συμβούλιο θα ξεκινήσει «με την επανεξέταση επειγόντων ζητημάτων από τη διεθνή σκηνή». Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται να ασχοληθούν με την κατάσταση στη Μιανμάρ/Βιρμανία, τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και την κατάσταση στη Βενεζουέλα, για την οποία το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει Συμπεράσματα. Παραπέρα, το Συμβούλιο θα συζητήσει τις σχέσεις Αφρικής - ΕΕ ενόψει της 5ης Συνόδου Κορυφής Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοέμβρη.

Σε ένα θέμα που καίει και το ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε απολογισμό των τρεχουσών εργασιών σχετικά με τις λεγόμενες στρατηγικές επικοινωνίες, ιδίως στην Ανατολή, αλλά και στο Νότο και τα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο μιας γενικότερης κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί και «πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

«Ασφάλεια και Αμυνα»

Στο «γεύμα εργασίας», οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπουργοί Αμυνας θα «ανταλλάξουν» απόψεις για την «ασφάλεια και την άμυνα» στο πλαίσιο εφαρμογής της λεγόμενης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ για το θέμα. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει Συμπεράσματα.

Σε ένα παρεμφερές ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου, τα κράτη - μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία - PESCO (πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ, με εκταμίευση κοινοτικών πόρων για κοινά προγράμματα έρευνας και παραγωγής, κ.λπ.), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναμένεται να υπογράψουν από κοινού την επιστολή κοινοποίησης προς το Συμβούλιο και την ύπατη εκπρόσωπο.

Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν για το πώς προχωρά η ακόμα στενότερη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ με τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg.

Αναμένεται, τέλος, συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας.

Επικίνδυνα σενάρια

Ελεγχος «υπόπτων ατόμων» με προτεταμένες τις κάννες στρατιωτών της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας και του «HELBROC»
Ελεγχος «υπόπτων ατόμων» με προτεταμένες τις κάννες στρατιωτών της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας και του «HELBROC»
Στο πλαίσιο της χτεσινής, τελευταίας μέρας της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 17», τμήματα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν επίδειξη χειρισμού διαφόρων «επεισοδίων», όπως ελέγχου «ύποπτων» οχημάτων και ατόμων, αντιμετώπισης «ατάκτων», αερομεταφοράς δυνάμεων, απελευθέρωσης ομήρων.

Σημειωτέον, το βασικό σενάριο προέβλεπε ότι ο σχηματισμός ενεργοποιείται κατόπιν ψηφίσματος του ΟΗΕ και εντολής της ΕΕ προκειμένου να αναπτυχθεί σε περιοχή που διεκδικεί την αυτονομία της και ο «HELBROC» πάει εκεί για να διασφαλίσει «ομαλές συνθήκες διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για την τύχη της περιοχής.

Πηγές της ταξιαρχίας ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη» ότι μπορεί μεν λόγω επικαιρότητας το σενάριο να παραπέμπει στην Καταλονία, «αλλά υπάρχουν περιοχές πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα όπου μπορεί να εκδηλωθούν τέτοιες καταστάσεις»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ