ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταδίκασαν τα θύματα της επίθεσης των χρυσαυγιτών, επειδή αμύνθηκαν!
  • Με μια απαράδεκτη απόφαση, το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε μαζί με τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν και τα τρία θύματά τους!
  • Πικετοφορία οργανώνει η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του Λαγκαδά

Αμεση - μαζική απάντηση στην τραμπούκικη επίθεση των χρυσαυγιτών είχαν δώσει οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής
Αμεση - μαζική απάντηση στην τραμπούκικη επίθεση των χρυσαυγιτών είχαν δώσει οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής
Την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της υιοθέτησαν δικαστής και εισαγγελέας, στη διάρκεια της δίκης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, στις 7 Νοέμβρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας και σε εργάτες που έτρεξαν να τους βοηθήσουν.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσής τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα και προσέγγισε τα γεγονότα στη λογική της «συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα».

Η δικογραφία για αυτήν τη δίκη έχει συσχετιστεί με τη γνωστή δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα δύο μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες, που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Τα ρόπαλα των χρυσαυγιτών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Το δικαστήριο καταδίκασε τα θύματα... επειδή αφόπλισαν τους τραμπούκους!
Τα ρόπαλα των χρυσαυγιτών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Το δικαστήριο καταδίκασε τα θύματα... επειδή αφόπλισαν τους τραμπούκους!
Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής ένα από τα θύματα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστων, επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχθηκαν επίθεση. Μάλιστα, μήνυσαν και έναν άνθρωπο άσχετο με τα γεγονότα, ο οποίος δεν βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ημέρα και τελικά αθωώθηκε.

Χτες, στη διάρκεια της δίκης, η δικηγόρος των θυμάτων που παρέστη ως Πολιτική Αγωγή, ανέδειξε ότι η επίθεση που δέχθηκαν ήταν εξαιρετικά βίαιη κατά τη γνωστή τακτική των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Και τόνισε ότι το κίνητρο της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ ήταν πολιτικό. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ενοχλήθηκαν από την εξόρμηση της ΚΝΕ και την αφίσα που είχαν κολλήσει για καταδίκη και απομόνωση της ΧΑ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών προσπάθησε να παρουσιάσει το γεγονός ως μια απλή συμπλοκή δύο πλευρών χωρίς πολιτικό κίνητρο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή και ΚΝΕ, έχουμε έναν απλό ξυλοδαρμό».

  • Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας, την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. οργανώνει πικετοφορία στην πλατεία του Λαγκαδά, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απόφαση.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά οι νέοι να απομονώσουν πιο αποφασιστικά τους ναζί

Σε ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σχετικά με την επίθεση χρυσαυγιτών έξω από ΕΠΑΛ στο Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, προκαλεί οργή και μεγάλα ερωτηματικά. Οι 2 χρυσαυγίτες, εξοπλισμένοι με λοστούς, γκλομπς και μαχαίρια, είχαν επιτεθεί τότε σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ που καλούσαν σε συμμετοχή σε 48ωρη απεργία, υλοποιώντας την απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του σχολείου τους. Από την επίθεση είχαν τραυματιστεί ένας μαθητής και ένας φοιτητής.

Στους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στους μαθητές το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 21 μηνών, χωρίς ούτε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ούτε κάποιοι μάρτυρες υπεράσπισής τους να εμφανιστούν στη δίκη. Το δικαστήριο όμως επέβαλε και ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον έναν τραυματία και σε δύο εργαζόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που έφτασαν στο σχολείο για να υπερασπιστούν τους μαθητές από την επίθεση των χρυσαυγιτών!

Για το δικαστήριο δεν υπήρξε δολοφονική επίθεση των φασιστών αλλά "συμπλοκή". Με την απόφαση αυτή εξισώνονται πρακτικά οι θύτες, οι ναζί της Χρυσής Αυγής, με τους εργαζόμενους που υπερασπίστηκαν ανήλικους μαθητές από την επίθεση των χρυσαυγιτών!

Πρόκειται για απόφαση πολιτικά απαράδεκτη. Επιχειρεί να δώσει νομικό "πάτημα" στην υποταγή στη βία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, ποινικοποιεί την απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Γελιούνται αν νομίζουν ότι με τέτοιες αποφάσεις θα κάμψουν τους αγώνες των μαθητών και του λαού. Η ΚΝΕ πρωτοστατεί, όπως και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, στην οργάνωση των αγώνων της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τους νέους και τις νέες να καταδικάσουν αυτήν την απαράδεκτη απόφαση. Πιο αποφασιστικά σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά να απομονώσουν τους ναζί της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική ιδεολογία που ωθεί σε εγκληματικές πράξεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να βγουν συμπεράσματα από την απαράδεκτη απόφαση

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ:

«Κατάπληξη και μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, όπου δύο μέλη της, εξοπλισμένοι με λοστούς, γκλομπς και μαχαίρια, είχαν επιτεθεί σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ και είχαν τραυματίσει έναν μαθητή και ένα φοιτητή, οι οποίοι καλούσαν σε 48ωρη απεργία, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε πάρει το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 21 μηνών στους χρυσαυγίτες (που μάλιστα δεν εμφανίστηκαν ούτε οι ίδιοι ούτε καν μάρτυρες υπεράσπισής τους), αλλά και ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον έναν τραυματία και σε άλλους δύο εργαζόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που από διπλανό εργοστάσιο έσπευσαν σε συμπαράσταση των μαθητών. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε συμπλοκή ανάμεσα σε δύο ομάδες και όχι δολοφονική επίθεση και εξίσωσε τους θύτες με τους εργαζόμενους, που προσέτρεξαν να υπερασπιστούν τους ανήλικους μαθητές.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, λίγες μόνο μέρες μετά την άγρια επίθεση των χρυσαυγιτών σε βάρος της δικηγόρου, μέλους της ομάδας των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, καθώς και μιας άλλης γυναίκας, έξω από το Εφετείο της Αθήνας, επιχειρεί να σταλεί μήνυμα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να μην περιφρουρεί τους αγώνες του, να υποτάσσεται στη βία και τον τραμπουκισμό, να μην απαντά, να μην καταγγέλλει και να μην αποκαλύπτει τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του «προστατευόμενου» μάρτυρα

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα, που όπως και στις προηγούμενες δικάσιμους έγινε παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ και στο δικαστήριο έφτανε μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη.

Ο αποκαλούμενος ως «Β» μάρτυρας (που είναι γυναίκα) επανέλαβε μεταξύ άλλων στην κατάθεση τα όσα είχε πει και στην προηγούμενη δικάσιμο για την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και τα όσα άκουσε από τον πυρηνάρχη Γ. Πατέλη ότι «οι πυρηνάρχες ενημερώνουν τον περιφερειάρχη Λαγό, αυτός τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο και εκείνος δίνει το ΟΚ για όλα». Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Τοπική Νίκαιας έχει δύο πυρήνες, έναν «ανοιχτό» και έναν «κλειστό», σημειώνοντας ότι η ίδια εντάχθηκε στον «ανοιχτό» πυρήνα, ενώ στον «κλειστό» ήταν οι «φουσκωτοί» του Πατέλη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν θα εξετάζονται από την Πολιτική Αγωγή λόγω αντίθεσής της από θέση αρχής στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org