ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΟΙ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Ξεπέρασαν τις 900.000!

Κατά 50% εκσφενδονίστηκε η επίσημη ανεργία μόνο μέσα σε ένα χρόνο!

Σε τραγικά επίπεδα φτάνει η ανεργία. Χαρακτηριστική η περίπτωση των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος (φωτ. από γενική τους συνέλευση) όπου 9 στους 10 δεν έχουν δουλειά!
Σε τραγικά επίπεδα φτάνει η ανεργία. Χαρακτηριστική η περίπτωση των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος (φωτ. από γενική τους συνέλευση) όπου 9 στους 10 δεν έχουν δουλειά!
Ανεξέλεγκτες και τραγικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη χώρα, καθώς οι άνεργοι τον Αύγουστο του 2011 έφτασαν τους 907.953, αυξημένοι κατά 294.845 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (ήταν 613.108), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε ποσοστό η αύξηση των άνεργων άγγιξε το 48,1% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας έφτασε το 18,4% από 12,2% (τον Αύγουστο του 2010)!

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας έρχεται να καταδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας χτυπά στο «ψαχνό» κάθε λαϊκό σπίτι, κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Μαζί με τα απανωτά χαράτσια, τους δυσβάσταχτους φόρους, την ακρίβεια γίνεται πλέον ακατόρθωτη η επιβίωση για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Κανένας εργάτης και άνεργος, που ο ίδιος και η οικογένεια του υποφέρουν, δεν μπορεί να τρέφει την παραμικρή ελπίδα από τη «νέα» κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου». Τώρα κάθε άνεργος και άνεργη να οργανωθούν μαζικά, αποφασιστικά στα σωματεία τους, στις λαϊκές επιτροπές, στις λαϊκές γειτονιές. Να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει καθημερινά τη ζωή τους.

Ενας στους δυο νέους άνεργος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πρωταθλητές στην ανεργία είναι οι νέοι καθώς στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 43,5% (από 30,8% τον περσινό Αύγουστο). Στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 24,9% από 16,4%. Στην ηλικιακή ομάδα από 35 έως 44 ετών το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 15,6% (από 10,2%), από 45 έως 54 ετών στο 13,3% (από 8,9%), από 55 έως 64 ετών στο 8,9% (από 5,6%).

Οι άνεργοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν (907.953) μέσα σε τρία χρόνια (το 2008 ήταν 354.727). Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 22,3% (από 15,5%) και στους άνδρες στο 15,5% (από 9,9%).

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απασχολούμενοι εμφανίζονται λιγότεροι (4.034.537) από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.403.503). Δηλαδή, αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 15 ετών.

Τέλος, σε επίπεδο Περιφερειών ξεπέρασαν το ποσοστό 20% η Δυτική Μακεδονία (23,1%), η Κεντρική Μακεδονία (20,7%), η Δυτική Ελλάδα (20,6%) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,4%).

«Πώς θα ζήσω την οικογένεια με 450 ευρώ το μήνα;»

Στις ουρές των ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ του Πειραιά βρέθηκε ο «Ρ»

«Με λένε Βασίλη και είμαι 59 ετών. Εδώ και δύο μήνες είμαι στο ταμείο ανεργίας μετά από 43 χρόνια δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μπορείτε να το φανταστείτε; Η κατάστασή μου είναι τραγική. Πού να βρω δουλειά και ποιος θα με πάρει σε αυτήν την ηλικία; Εχω μια οικογένεια πίσω μου που περιμένει. Τα παιδιά μου παρότι δουλεύουν δεν τους φθάνουν. Ζητούν από μένα. Με τα λεφτά του ταμείου ποιον να ζήσω, εμένα ή εκείνα; Πριν από λίγο καιρό κοντά στους άλλους λογαριασμούς, ήρθε και η έκτακτη εισφορά - 300 ευρώ περίπου - και τώρα περιμένω και τη ΔΕΗ. Δεν θα τα πληρώσω, δεν έχω να τα πληρώσω. Φτάνει πια»!

Αυτά είναι τα λόγια μόνο ενός από τους πολλούς ανέργους που συνάντησε χτες ο «Ρ» στον ΟΑΕΔ Πειραιά, δίπλα στις ουρές αναμονής των ανέργων που καθημερινά κατακλύζουν τα γραφεία του παραρτήματος, είτε για να λάβουν το πενιχρό επίδομα ύψους 461,50 ευρώ, είτε για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι νέες στρατιές των ανέργων, είτε για να βρουν «οπουδήποτε» μια θέση εργασίας.

Στην άλλη άκρη της κουβέντας, βρίσκεται ο Γρηγόρης, 34 χρόνων, άνεργος τους τελευταίους επτά μήνες, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή ζω αποκλειστικά από το επίδομα ανεργίας κι αν δεν είχα τους γονείς μου ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα τα είχα βγάλει πέρα. Φανταστείτε ότι πριν από λίγες ημέρες μου ήρθε η έκτακτη εισφορά, περίπου 300 ευρώ, ενώ το επίδομα είναι 461,50 ευρώ. Αλήθεια, μπορεί κανείς να ζήσει με μόνο 160 ευρώ για ένα μήνα; Δεν μπορεί!»

Την ίδια ανησυχία εκφράζει λίγο πιο πέρα και ο Αντώνης, ο οποίος πριν από λίγο καιρό απολύθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του. «Είμαστε και οι δύο άνεργοι πια. Παιδιά μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως ενοίκιο, λογαριασμούς και την ανασφάλεια για το αύριο. Σκεφθείτε τι γίνεται».

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στον «Ρ» και ο Τάτσι, 55 ετών από την Αλβανία. «Ζω στην Ελλάδα 10 χρόνια τώρα κι όλο αυτό το διάστημα εργάζομαι. Πριν από λίγες ημέρες απολύθηκα καθώς η επιχείρηση έκλεισε και σήμερα ήρθα για πρώτη φορά να βγάλω την κάρτα. Τι να πω; Πώς θα μπορέσω να ζήσω την οικογένειά μου με 450 ευρώ επίδομα; Ούτε ένα πιάτο φαγητό δεν θα μπορώ να τους προσφέρω. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται, εγώ στο ταμείο ανεργίας, το ένα παιδί στο σχολείο και το δεύτερο είναι το μόνο που θα μπορεί να βοηθήσει πια οικονομικά με την εργασία του. Τι να πω; Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Είμαι απελπισμένος».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ από την τηλεόραση του «902», σήμερα στις 21.30, την εκδήλωση της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, για την κρίση και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. (Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε επανάληψη και την Κυριακή 13/11 στις 17.30).


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

Την Κυριακή 20/11, στις 11 π.μ. στο Περιστέρι, στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Μονής Δαμάστας, Μπουρνάζι), θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες

Σήμερα Παρασκευή, 11 Νοέμβρη 2011, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οι οποίες διεξάγονται στις έδρες των Παραρτημάτων. Οι ώρες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών θα είναι από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., είτε σε τόπους δουλειάς, είτε στα κεντρικά γραφεία (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί όλους τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και τονίζει: «Η ζωή μας θα χειροτερέψει, αν δεν οργανωθούμε, αν σταυρώσουμε τα χέρια, αν δε συγκρουστούμε. Χωρίς τον αγώνα θα ήμασταν χειρότερα! Τώρα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για όσα μας ετοιμάζουν. Η συμμετοχή σου στις εκλογές του συνδικάτου βοηθάει τον αγώνα μας. Τα αντεργατικά μέτρα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Δεν πρόκειται να σταματήσουν. Θέλουν να μας τα πάρουν όλα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ