ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Καμιά ανοχή, ένταση της αντεπίθεσης

«Τέλος καλό, όλα καλά, αν έγινε και καμιά στραβή, μικρή η ζημιά».

Η ξεφτίλα τεσσάρων ημερών ασύστολης αστικής προπαγάνδας σχετικά με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ξεπλύθηκε στο άψε - σβήσε. Δείχνοντας για μια ακόμα φορά ποια είναι η μοίρα των προθύμων, τα κανάλια με ενιαία γραμμή δώσανε σαν υπεύθυνο για τις διάφορες διαρροές έναν συνεργάτη του Παπανδρέου και καθάρισαν. Εδειξαν, όμως, παράλληλα, για μια ακόμα φορά, πόσο αδίστακτη είναι η αστική προπαγάνδα όταν στην επιχείρηση ποδηγέτησης των λαϊκών συνειδήσεων τις βομβαρδίζει με το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Κράτησαν τη συζήτηση στο «ηθικό» του πράγματος για να αφήσουν στο απυρόβλητο το ανήθικο - αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής που καλείται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ., η οποία πήρε εντολή να κινηθεί αυστηρά στα όρια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που συνυπογράφεται πλέον ανοιχτά και από τα άλλα δύο κόμματα.

***

Μετά το μεσημέρι χτες, στα κανάλια τα «ωσαννά» για τον Μεσσία της αστικής τάξης παρέπεμπαν σε «Κυριακή των Βαΐων». Δίκιο έχουν. Οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί έβαζαν σε κίνδυνο το ίδιο το σύστημα, καθώς, παράλληλα, αυξάνεται και η πίεση που ασκεί το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Ηταν επείγουσα η ανάγκη να επιβληθεί σταθερότητα, καθώς ήταν ήδη καθαρό πως η «δυστοκία» για το σχηματισμό κυβέρνησης αντανακλούσε και τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου με απρόβλεπτες συνέπειες. Αξιοσημείωτο: Με καταπληκτική ταχύτητα μετά τον διορισμό Παπαδήμου η Alpha Bank έβγαλε ανακοίνωση για να εκφράσει τη χαρά των τραπεζιτών για τη νέα κυβέρνηση και να ορίσει το πλαίσιο που πρέπει αυτή να κινηθεί.

***

Δε χρειάστηκε να περάσουν ούτε λίγες ώρες από τη στιγμή που η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε προχτές πως ο Καρατζαφέρης χρησιμοποιείται σαν «συγκολλητική ουσία» στο αστικό σύστημα. Η επιβεβαίωση ήρθε πρωτοσέλιδα, τόσο από το πράσινο «Εθνος» που έγραφε για «καθοριστική παρέμβαση» του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., όσο και από τη γαλάζια «Καθημερινή», ο διευθυντής της οποίας στο δελτίο του ΣΚΑΪ έπλεξε το εγκώμιο του Καρατζαφέρη. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο περίσσεψαν οι αναφορές στις «υγιείς δυνάμεις», που καλούνται να σώσουν το σάπιο σύστημα. Ο ειδικός τονισμός από τα κανάλια στο γεγονός ότι δύο από τους υπουργούς της συγκυβέρνησης προέρχονται από το πολιτικό σχήμα που χειροκροτεί τον Μεταξά και τον Παττακό, δένει με την ικανοποίηση του αστικού Τύπου για την επιλογή των «ικανών για τη δουλειά», όπου ως «δουλειά» αναφέρεται η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, εφαρμογή που απαιτεί τσάκισμα των εργατών και του κινήματός τους.

***

Το στίγμα τού τι ακολουθεί το έδωσε ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός. Ζήτησε να συμβάλουν όλοι (θύματα και θύτες) για να επιτευχθεί «δημοσιονομική εξυγίανση» και «ανταγωνιστικότητα». Το πρώτο το βιώνει ήδη ο λαός, με τις περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στις Συντάξεις. Το δεύτερο περπατά ήδη με το τσεκούρι σε μισθούς και μεροκάματα.

Προφανής ο δρόμος του λαού. Καταδείχθηκε χτες το βράδυ με το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και τις συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις.

Είναι ο δρόμος που δείχνει το ΚΚΕ, όταν μάχεται με όλες του τις δυνάμεις, για να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιδραστικής αστικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ για την οργάνωση της καθημερινής λαϊκής πάλης και αντεπίθεση στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα σχολεία και τις σχολές, ώστε να διαμορφωθεί το μεγάλο ποτάμι της ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΟΙ «ΥΓΙΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»: «Η αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων απειλεί να κακοποιήσει τα βασικά συστατικά του πολιτεύματος. Γι' αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση για μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό (...) απαιτεί ένα σχήμα με αξιόπιστους συντελεστές σε μια σύνθεση που να εκμεταλλεύεται τις υγιείς δυνάμεις του πολιτικού προσωπικού» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ: «Το καλό είναι πως επιτέλους φανερώνονται υγιείς και αποφασιστικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό (...) Αυτές οι δυνάμεις, σε διάφορα κόμματα, σταμάτησαν χτες, στο παρά πέντε, το πολιτικό σύστημα από την αυτοκτονία. Σήμερα είναι, όμως, η πλέον κρίσιμη μέρα. Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς οφείλουν να συμφωνήσουν σε μία αξιόπιστη λύση» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΟΥΛΕΙΑ»: «Χρειαζόμαστε ισχυρό και πραγματικό πρωθυπουργό (...) να είναι αναγνωρίσιμος στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και ένα νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με επαγγελματική επάρκεια. Επίσης, καθαρά πολιτικά πρόσωπα απ' όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τίποτα λιγότερο! (...) Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά...» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: «Μεγάλης σημασίας χαρακτηρίζει η Alpha Bank την απόφαση τριών πολιτικών κομμάτων της χώρας για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης (...) "Ευχής έργον θα ήταν να μην επηρεάσει ο χρόνος των εκλογών το έργον της κυβέρνησης αυτής ώστε να της δοθεί άπλετος χρόνος για την επιτέλεσή του" σημειώνει η Alpha Bank (...) επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση (...) είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά στους ακόλουθους τομείς: α) Να δώσει αξιόπιστα και αναμφισβήτητα μηνύματα διεθνώς ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα με Κυβέρνηση ικανή να ενεργήσει αποφασιστικά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για έξοδο της χώρας από την κρίση και πολιτική βούληση για την έγκαιρη και πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής της αυτοδυναμίας. β) Να διακηρύξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαρέγκλιτη απόφασή της για εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του ΜΠΔΣ 2011-2015» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι σήμερα στα παλλαϊκά συλλαλητήρια

ΝΙΚΗ: Κοροϊδία σε πράσινο και γαλάζιο φόντο

ΒΡΑΔΥΝΗ: Από σωτήρες ολετήρες της χώρας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνία μετά την αγανάκτηση

ΤΑ ΝΕΑ: Θέατρον Ηρώδου του Αττικού. Οπερέτα! «Οι αρχηγοί, ο κηπουρός και η φτωχή Ελλάς»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οπερέτα στο Μέγαρο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολιτικό καραγκιοζιλίκι!..

ΛΟΓΟΣ: Χωρίς ΠΕΤΣΑλνικο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τελεσίγραφο για Παπαδήμο από ΜΜΕ και... μισό ΠΑΣΟΚ

ΠΟΝΤΙΚΙ: Νάτη, νάτη η πρωθυπουργός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ισχυρή κυβέρνηση τώρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Αντώνης καθάρισε και τις 3 οικογένειες

ΑΥΓΗ: Κάθαρση με εκλογές

ΕΘΝΟΣ: Μονόδρομος η επιλογή πρωθυπουργού με κύρος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καμιά ανοχή

«Αυτή η κυβέρνηση, ανεξάρτητα απ' το ποιοι τη στελεχώνουν, έχει έτοιμο αντιλαϊκό πρόγραμμα, προειλημμένες αποφάσεις που θα επιδιώξει να υλοποιήσει στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής και πολιτικής για τη σωτηρία του κεφαλαίου και το τσάκισμα του λαού (...) Τούτη την ώρα, ένα πράγμα πρέπει να κυριαρχεί στις λαϊκές συνειδήσεις: Πώς θα την εμποδίσουμε να φέρει την αποστολή της σε πέρας. Πώς θα θωρακιστεί ο λαός για να αποκρούσει την ανελέητη επίθεσή της, πώς θα περάσει στην αντεπίθεση για να ανατρέψει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Καμία ανοχή, καμία στάση αναμονής δεν επιτρέπεται, καμία αυταπάτη.

Ενάντια στο μαύρο μέτωπο

(...) Τα κόμματα που εναλλασσόμενα στον κυβερνητικό θώκο έφεραν το λαό στην ανέχεια και την απελπισία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ισχύ ένα ταξικό λαϊκό κίνημα που βρίσκεται σε ανάταση (...) Απέναντι στο μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων και της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, ο λαός έχει μία μόνο επιλογή: Να αντιπαρατάξει το δικό του μέτωπο, τη δική του συμμαχία. Να παλέψει για την ανατροπή της συγκυβέρνησης, να τοποθετήσει εμπόδια στο δρόμο της, να τη στριμώξει με την πλάτη στον τοίχο, να μην της επιτρέψει να υπογράψει τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, που σέρνει πίσω της ένα κάρο νέων αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων.

Ο λαός σε διάταξη μάχης

(...) η προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης να συνδεθεί και να δώσει ώθηση στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Εκεί να χτυπάνε όλα τα σφυριά, στην "καρδιά" κάθε προβλήματος με το οποίο αναμετράται σήμερα η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Ανεξάρτητα απ' το πώς τελικά θα διαταχθεί το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, ο λαός σε διάταξη μάχης σήμερα, τώρα, με κάθε μορφή πάλης, να διεκδικήσει άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος, φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, να μην πληρώσει τα χαράτσια, μέτρα προστασίας των ανέργων, των υπερηλίκων, των νέων, των γυναικών και των παιδιών, κατάργηση στην πράξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας κατοικίας κ.ά.

Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική

Να ακυρώσει, δηλαδή, την εφαρμοζόμενη πολιτική, "ακυρώνοντας" τους φορείς της αλλά και τις δυνάμεις - αναχώματα στην πάλη του, που πλασάρουν την αστική διαχείριση με ένα "αριστερό", δήθεν προοδευτικό επίχρισμα. Με μόνη έγνοια το φούντωμα του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και στη γειτονιά, γνωρίζοντας ότι η συνάντηση στην πάλη με το ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητά του, να πορευτεί προς τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org