ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεόραση που θέλει να ξυπνήσει συνειδήσεις

Ο «Ρ» συζητάει με τον διευθυντή του «902», Τάκη Τσίγκα, για το νέο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού και του ραδιοφώνου

-- Ο τηλεοπτικός «902» ξεκίνησε, την περασμένη βδομάδα, το νέο του πρόγραμμα. Τι επιδιώκει ο σταθμός με αυτήν την προσπάθεια;

-- Μιλώντας συγκεκριμένα, πρέπει να σημειώσουμε εξ αρχής ότι το νέο πρόγραμμα συνίσταται από τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση τού μέχρι σήμερα προγράμματος, τόσο στον τομέα της καθημερινής ενημέρωσης, όσο και στους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Δεν υποτιμάμε το βήμα που κάνουμε, αλλά και δε μας ξεφεύγει ότι παραμένουν αρκετά ακόμη, που βρίσκονται μπροστά μας. Οι επιδιώξεις μας δεν αλλάζουν. Θέλουμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην προβολή των λαϊκών προβλημάτων, στην ανάδειξη του βαθύτερου περιεχομένου και των ριζών τους, της διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας.

Θέλουμε να ενισχυθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση του «902» στη, συντελούμενη καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα και τομείς, πολιτική και ιδεολογική διαπάλη. Θέλουμε, επίσης, να διευρυνθεί αποφασιστικά η απήχηση και η δυναμική του «902». Αυτό, που άλλοι ονομάζουν τηλεθέαση ή ακρόαση. Οχι, βέβαια, για να αυξηθεί ο αριθμός των «ανθρώπων του καναπέ» ή για να μπει ο «902» στα νούμερα της AGB. Αλλωστε, οι δικοί μας στόχοι είναι ριζικά διαφορετικοί. Θέλουμε να ξυπνήσουμε συνειδήσεις, να αναδείξουμε την επιτακτική ανάγκη της συμμετοχής των εργαζομένων και του λαού σε όλα όσα σχετίζονται μ' αυτούς, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να πάρουν στα δικά τους χέρια όλα όσα τους αφορούν, μέχρι και το τιμόνι της χώρας.

Το κεντρικό στούντιο του σταθμού
Το κεντρικό στούντιο του σταθμού
-- Στην τηλεόραση κυριαρχεί η «συσκευασία» με κακό ή ανούσιο περιεχόμενο, που, είτε κάνει πλύση εγκεφάλου για το κυρίαρχο σύστημα, είτε εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φτάνει για έναν τηλεοπτικό σταθμό το περιεχόμενο;

-- Δεν παραγνωρίζουμε την αξία της μορφής, με την οποία παρουσιάζεται το όποιο περιεχόμενο. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για την τηλεόραση, της οποίας αυτό που λέμε «εικόνα» αποτελεί βασικό στοιχείο της δυναμικής και της αποτελεσματικότητάς της. Απ' αυτό το σημείο, όμως, μέχρι την κυρίαρχη κατάσταση του σημερινού τηλεοπτικού τοπίου, υπάρχει τεράστια διαφορά. Σε αντίθεση με αυτήν την κυρίαρχη κατάσταση, στο επίκεντρο της καθημερινής προσοχής και προσπάθειας του «902», βρισκόταν πάντα και θα συνεχίσει να βρίσκεται το περιεχόμενο. Θέλουμε και επιδιώκουμε, η μορφή να εξυπηρετεί και να αναδείχνει το περιεχόμενο και όχι να το καταπνίγει. Ούτε, βέβαια, να αποτελεί το «φύλλο συκής», ενός ανούσιου και αποπροσανατολιστικού περιεχομένου χαρακτήρα του δεύτερου.

Είμαστε ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετοι στην τηλεόραση της «εικονικής πραγματικότητας» - όπως συνήθως ονομάζεται - που θέλει να «αποκοιμίσει» τον εργαζόμενο - τηλεθεατή και τον ...βοηθά να ξεχνιέται από όλα όσα τον απασχολούν. Στην πραγματικότητα, η τέτοια τηλεόραση και τα ανάλογα τηλεοπτικά προγράμματα βοηθάνε αποκλειστικά και μόνο τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, που θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, όπως λέει και ο στίχος του γνωστού τραγουδιού.

-- Καινούριες εκπομπές σε όλες τις ζώνες. Τι αλλαγές θα δούμε;

-- Ενισχύουμε τον πολιτικο-ενημερωτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο του προγράμματος του σταθμού. Οχι μόνο με την ενίσχυση των ενημερωτικών εκπομπών που ήδη υπήρχαν, αλλά προσθέτοντας και καινούριες. Δίπλα, στις 5 περίπου καθημερινά ώρες εκπομπών ενημέρωσης, προστίθενται μια σειρά βδομαδιάτικές εκπομπές θεματικού χαρακτήρα, όπως αυτή για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τη γυναίκα και όλα όσα την αφορούν, για τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Ιδιαίτερα αναφορά αξίζει να γίνει στην εκπομπή «Σοσιαλισμός, η αναγκαιότητα της εποχής μας», που ξεκίνησε ήδη και θα προβάλλεται κάθε δεύτερη Πέμπτη, με αφορμή την επέτειο των 90χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης, που γιορτάζουμε αυτήν την περίοδο. Το βασικό αντικείμενο της εκπομπής είναι ο σοσιαλισμός, που γνωρίσαμε, οι ανατροπές και οι βαθύτερες αιτίες τους, ο σοσιαλισμός ως αναγκαιότητα και μόνη ρεαλιστική διέξοδος από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός που θέλουμε και για τον οποίο παλεύουμε. Με άλλα λόγια, το αντικείμενο της εκπομπής είναι ένα κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα, που βρίσκεται, μετά το 1990 - 91 και τις γνωστές σε όλους δραματικές εξελίξεις, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης.

-- Στο πρόγραμμα υπάρχουν νέες εκπομπές με πολιτιστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είναι επιλογή του σταθμού να «απλωθεί» σε νέους τομείς;

-- Πράγματι, κάνουμε ένα σημαντικό, για τις σημερινές δυνατότητές μας, βήμα και προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εκπομπές για τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και άλλους τομείς. Εμπλουτίζεται, επίσης, με κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Το κύριο, όμως, δεν είναι ο θεματικός εμπλουτισμός του προγράμματος, αλλά ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο και αυτών των εκπομπών. Οι ταινίες και οι σειρές, για παράδειγμα, είτε αναφέρονται σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, είτε στη σύγχρονη πραγματικότητα, δεν έχουν καμιά σχέση με τη λεγόμενη «συνταγή Χόλιγουντ».

Εχουν στο κέντρο της προσοχής τους τους ανθρώπους του μόχθου, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους. Σέβονται την ιστορική αλήθεια των γεγονότων, δεν καλλιεργούν κάθε λογής μεταφυσικές αντιλήψεις, ούτε την ιμπεριαλιστική «εικονική πραγματικότητα», περί τρομοκρατικής απειλής, όπως κάνουν συνήθως οι ταινίες και οι σειρές, που προβάλλονται από άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σειρά «Μέρες αντίστασης», που θα προβάλλεται κάθε Τρίτη βράδυ και πραγματεύεται τον αγώνα του πολωνικού λαού ενάντια στη φασιστική Γερμανία. Μια σειρά, που - εκτός των άλλων - έχει και μεγάλες ομοιότητες με τον αντίστοιχο αγώνα του δικού μας λαού. Αλλο ένα είναι η τηλεοπτική μεταφορά, σοβιετικής παραγωγής, του πολύ γνωστού μυθιστορήματος του Οστρόφσκι «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», η οποία θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη βράδυ και θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα σπάνια σοβιετικά ντοκιμαντέρ, που προβάλλονται την περίοδο αυτή με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

-- Το ραδιόφωνο μπορεί να μην έχει τη «δύναμη» της τηλεόρασης, αλλά είναι ένα μέσο, που, διαχρονικά, ενημερώνει και ψυχαγωγεί τους εργαζόμενους. Ο «902» έχει μια σημαντική πορεία. Θα έχουμε καινούρια στοιχεία και στο ραδιόφωνο;

-- Ναι, γίνονται ορισμένα βήματα βελτίωσης και στο ραδιόφωνο του «902». Κυρίως, ενισχύεται ο ενημερωτικός χαρακτήρας του με νέες εκπομπές στην καθημερινή πρωινή και απογευματινή ζώνη και σύντομα θα υπάρξουν ανάλογες εκπομπές και το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην αμεσότητα, στην άμεση ανταπόκριση του ραδιοφώνου στις όποιες εξελίξεις και γεγονότα. Να συμβαίνει κάτι και να το δίνουμε όχι μόνον όσο γίνεται περισσότερο ολοκληρωμένα, μεστά και ουσιαστικά, αλλά και γρήγορα.

Εμπλουτίζονται, επίσης, οι εκπομπές μουσικής και λόγου, παραμένοντας πάντα πιστοί στην καλλιέργεια όλων των ειδών της καλής μουσικής, πρώτα και κύρια της ελληνικής. Δίπλα στις μέχρι σήμερα εκπομπές, προστίθενται μια εκπομπή σάτιρας και εκπομπές για το θέατρο και τη βιομηχανία του θεάματος. Ακόμη περισσότερα, όμως, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα με το έμπα του νέου χρόνου.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, αύριο Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 16.00, για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Μετά το τέλος της συνάντησης θα γίνουν δηλώσεις.

Η Αλέκα Παπαρήγα στον Ρ/Σ «Σκάι»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, αύριο Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ