ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμικά στη συνέχιση του αγώνα

Αγωνιστικό ραντεβού στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη

Δεν ξεκίνησαν χτες. Δε σταματούν αύριο. Με όλες τις μορφές, με όλους τους τρόπους βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Τα αιτήματά τους παραμένουν ζωντανά και απαιτούν λύσεις...

Με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές βαδίζουν στα χνάρια του Νοέμβρη. Με διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για πτυχία με αξία. Για δουλιά με δικαιώματα. Ενάντια στον αυταρχισμό, στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις χαφιεδοκάμερες. Το σύνθημα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο.

Ζωντανές μαθητικές συνελεύσεις, συντονισμός, αγώνας

Εδώ και βδομάδες, οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα αγωνίζονται για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Με την αποφασιστικότητα και το δυναμισμό τους, με το πείσμα που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων και του αγώνα τους, «βάζουν τα γυαλιά» σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους. Δίνουν δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια σε κάθε γωνιά της χώρας. Δίνουν «πληρωμένες απαντήσεις» σε εισαγγελείς και «αγανακτισμένους» γονείς και καθηγητές. Κάνουν κουρέλι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στη συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής, εκπρόσωποι των μαθητών κατέληξαν σε αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους μαθητές να συνεχίσουν με όλες τις μορφές τις κινητοποιήσεις τους. Από αύριο ξεκινούν συνελεύσεις στα σχολειά για να αποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Οι μαθητές μέσα από τις συνελεύσεις σε κάθε σχολειό θα αποφασίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους και θα συνεχίσουν με καταλήψεις, διαδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας... Ακόμα, οι μαθητές συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη και στον εορτασμό της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με κατάθεση στεφάνων και διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολειά τους. Το επόμενο διάστημα, οι μαθητές θα προχωρήσουν και στις εκλογές για 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια.


Οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους και προβάλλουν δυναμικά τα αιτήματά τους - απάντηση στη συκοφάντηση απ' όπου κι αν προέρχεται:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δωρεάν σχολείο.
  • Ενα σχολείο ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18.
  • Να μην αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
  • Να μην περάσουν τα σχολεία στους δήμους.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Φοιτητές - σπουδαστές

Με τα αιτήματά τους να παραμένουν στο ακέραιο, τις διεκδικήσεις για ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου να φωτίζουν το δρόμο τους, φοιτητές και σπουδαστές στιγματίζουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τα αιτήματα του σήμερα. Ηδη, συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Δασκάλων, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Παντείου, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Πληροφορικής, Αρχιτεκτόνων, Χημικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Από αύριο ξεκινάει νέος γύρος γενικών συνελεύσεων για να αποφασίσουν οι σύλλογοι τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Φοιτητές και σπουδαστές, με την πάλη τους για να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, προχωρούν αγωνιστικά στο δρόμο που χάραξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η δυναμική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στα συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής, τα ψηφίσματα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των μαθητών που έπεφταν βροχή από έναν έναν τους συλλόγους, δίνουν το στίγμα του φετινού εορτασμού. Η πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή δε σταματά. Απέναντί τους, φοιτητές και σπουδαστές έχουν τη δεδηλωμένη πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να εμβαθύνει στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, να προχωρήσει στην κατεδάφιση της όποιας δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων.

Η καθημερινή πάλη στις σχολές για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, κόντρα σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, συνεχίζεται δυναμικά. Οι φοιτητές απαιτούν δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υλικά εργαστηρίων, μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές. Αύριο, είναι μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση, με κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη στις νομαρχίες, στους δήμους και με παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Οι κινητοποιήσεις, που γίνονται με βάση το κάλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που προχώρησαν στις 2 Νοέμβρη σε πανελλαδικές συναντήσεις συντονισμού, φέρνει στο προσκήνιο την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα 8 από τα 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα δε διαθέτουν καν Εστίες!


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν επίκαιρα

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και σημειώνει ότι «34 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, με τους ντόπιους υπηρέτες τους, έπνιξαν στο αίμα τον ανυπότακτο λαό και τη νεολαία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας». «Οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ"», συμπληρώνει.

Ακόμα, η ΠΚΣ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «προωθούν τη στρατηγική της Μπολόνια στην Παιδεία, την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών και την πλήρη υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες» και «εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, διώχνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από την εκπαίδευση, υποβαθμίζουν τη γνώση, μετατρέπουν τα πτυχία σε πιστοποιητικά δεξιοτήτων. Θέλουν να δημιουργήσουν για το κεφάλαιο μια στρατιά μισομορφωμένων, ευέλικτων και φτηνών εργαζομένων, χειραγωγημένων και περισσότερο εκμεταλλεύσιμων».

«Βάζουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας», υπογραμμίζει η ΠΚΣ και σημειώνει ότι «οι αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών και σπουδαστών συναντάνε πλέον σταθερά τον αυταρχισμό, την καταστολή και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και χαφιεδισμού, ενώ επιστρατεύουν εισαγγελείς, αστυνομία κ.ά. για να στήσουν παιδιά 15 και 16 χρονών που αγωνίζονται "στο τοίχο"», καθώς «θέλουν τον φοιτητή τρομοκρατημένο και το φοιτητικό κίνημα υποταγμένο».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ επισημαίνει ότι «αυτήν την πολιτική ακολουθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υποτακτικοί τους. Σε αυτές τις συνθήκες, οι υπηρέτες αυτής της πολιτικής προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Παραποιούν τα γεγονότα, ανακαλύπτουν "ντοκουμέντα", υποβαθμίζουν την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προσπαθούν να βάλουν στο μουσείο την εξέγερση και τα διδάγματά της, γιατί εκεί θέλουν να μπουν οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού» ξεκαθαρίζει η ΠΚΣ και τονίζει ότι «αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής. Γιατί απέδειξε ότι τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας δεν παζαρεύονται, δεν μπαίνουν σε διαλόγους, αλλά κατακτιούνται με αγώνες! Ολοι αυτοί που μας λένε πως με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα, που προτείνουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, ας βγάλουν συμπεράσματα από την ιστορία».

Και επισημαίνει ότι «στο φοιτητικό κίνημα, αυτό που "έδωσε" η Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το πολύτιμο δίδαγμα ότι μόνο όταν βαδίζει οργανωμένο και διεκδικητικό και δίπλα στην εργατική τάξη και το λαό μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα και να είναι πραγματικά ανατρεπτικό. Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να έχουν στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας. Αρκεί να είναι μαζικοί, να στηρίζονται στη συντονισμένη δράση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά ζωντανό το όραμα». «Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο», ξεκαθαρίζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ